Свадба - да или не?

sweet girl***

I wish that...
Член од
4 октомври 2008
Мислења
310
Поени од реакции
10
mislam deka son na sekoja devojka e da bide oblecena vo belo i zaedno so toj sto go saka da se venca vo crkva taka da i jas bi sakala da mi se ostvari toj son no sepak vo krugot na najbliskite prijateli i rodnini
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Како тоа, свадба не? Не можам да го конципирам ова. Нормално ќе си има свадба. Сега, само прашање е како ќе си ја организираш. Треба малку да се земе пример од Американцине. Тие кога прават свадба ја прават свадба за паметење.
Ја иначе, не сум многу по адетите и традициијата, а и не само тоа, да ме прашаше пред неколку години ќе ти речев дека нема ни народна музика да пуштам. Ама немај гајле, се премислувам сега.
Што се претерува по свадбиве, се претерува. Се викаат комшии, цел влез од зградата, од братот на невестата другарите, овој оној. Еден куп без везе луѓе. Абе, свадба ми е, не сакам да ја славам со еден куп непознати луѓе. Ај ако ми се роднини, ќе разберам, имам полно роднини во Србија, ептен ретко се гледаме. Ок. Ама од мајка ми колешките од работа?!:uvo:
 
Член од
11 октомври 2008
Мислења
114
Поени од реакции
1
i mene me nerviraat panagjurive od svadbi sto denes se pravat,ali i mladive imaat problem so roditelite zosto oni vikaat jas plakam.na kraj na kraistata sto sakaat neka pravat i neka kanat kogo sakaat,dodeka plakaat oni.mene i onaka nema da mi znaci toa tolku tuku ke mi znaci momentot u crkva.ali vo skoj slucaj e nepotreben luksuz da se kani koj ke ti tekne.a za tradicija sum da i bas mi e slatko toa no sepak da e do umereni granici a ne da se pravi cirkus.
 

**Buli**

засекогаш дете!!!
Член од
3 декември 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
...ееее многу се нервирам кога на денот на свадбата ќе треба да станеш уште од 7 саат и да кркнеш еден куп нервози ради некои адети од бабите, што и самите тие заборавиле како се прават и која им е симболиката. Па уште ако ти се погоди мешана фамилија, од различни краеви-леле нема крај :nesvest:

....затоа свадба да, ама доколку е можно, што помалку моменти за ,,одсрамување од комшиите,, а што повеќе забава за младите....едноставно, ден што ќе и го оствари сонот на девојката да се види во бел вел ,а не да го памти по ситото кое што три баби и го вртеле над глава за да ја спасат од неверство на мажот :toe:
 
Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
А зошто толку ви пречат тие обичаи и адети..Па тоа е македончиња сме,таква ни е традицијата и културата..Јас ги обожавам тие работи..И нема шанси мојата свадба да помине без нив..Пак без народна музика,и тоа оние убави староградски песни?Нема шанси..Ќе си има и еден дел само на помодерна музика,но без народно не.
 

*Lost_Soul*

I_I 3 I_I
Член од
31 јануари 2008
Мислења
158
Поени од реакции
0
Секогаш кога ќе посакаш можеш да си направиш собиранка од 30-40 души,да ти свири незнам ти некој jazz bend на еден среде неделен ден. ЗНАЧИ ОБИДЕН
Свадбата не е обичен ден.
Ги обожавам тие традиции, и нормално нема тој настан да ми пројде без нив. Сепак сум македонка, а тоа доволно кажува
 
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
947
Да, свадба ради реда... онау црква и не е баш нешто најубоо, после тоа орана ауууууу ич не би ги трпел ( ова е пример за мојата свадба во иднина :) ) се што е ради реда ќе го направам.. али утредента има правата свадба... да пичи рокенрол да бидат присутни сите блиски и подалечни пријатели кои обожаваат РОк, метал и Панк... да има шутки... облечени во свечена облека... и лом до сабајле ма какво сабајле,три дена има да трае. е тоа е свадба.. а не ора и марамчиња...
 

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
сакам свадба интересно е сите роднини собрани тогаш цела лопатароска фамилија пукање колку сакаш само за куршуми колку пари се даваат тогаш па на свадба играње оро ова она фамилијарната химна навали се шар планина и ред др работи
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Иако повеќе личи на адет (што всушност и е), сепак би рекол дека е личен избор на секого.
Искрено, јас навистина би сакал свадба. Би сакал среќата која ќе ме обвива во тој момент да ја споделам со луѓето кои ми се блиски. Не би си дозволил свадбата да ми биде повод за испијанчување.
За бројноста на гостите, па и не е толку важно. Важно е најблиските да бидат тука до мене, а за другите многу нормално, само доколку би бил финансиски способен за нешто поголемо.
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.137
Поени од реакции
163
Nekako bezveza mi se svadbite, poveke izgleda kako da slavat roditelite sto nivnite deca stapaile vo brak otkolku veselba koja ja pravat mladite, se sobira se zivo i divo, rodnini za koi ne si znael deka postoat, kolegi na roditelite koi nikogas ne si gi ni sretnal i red drugi lugje so koi "ja spodeluvas tvojata radost".
Mene poveke mi se dopagjaat mali proslavi, kaj so se sobrani samo najbliskite rodnini i prijateli a ne golemi veselbi kaj sto uste kucinjata od ulica falat
 

babydol

Copy...
Член од
15 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
92
Свадба ..да , од секогаш сонував за свадба , како јас ке бидам најубавата невста, па ке има фрки околу спремањето ...ухуууу мераци, сега адетите ке ги сведеме на минимум само нај основните , сметам дека има многу непотребни
 

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Ако некој ме прашува мене,нејкам свадба!
Ама ако и по десетина години не се сменат работите,изгледа ке морам да правам:)
Нервира ме тоа што ке морам да канам некој си роднини,со кои се гледам од свадба на свадба,а и нема шанси да се пушта српско...на постарите мош ке и биде досадно ама гајле ме:)
Староградски македонски песни сакам иако ретко некоја да знам.
 

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Свадба обавезно.Се собира фамилијата се запознаваат двете фамилии.Оро се игра,идеш по невеста,забавно е.
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
Грозно...Јас не правев свадба и мнооогу мразам свадби! Што вика другарка ми по кавадаречки: џоа елка!
признавам некој варијанта на коктел, шведска маса, (чочек по миндерлаци:smir:), ама се вадам од памет од клишеа.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom