Свадба - да или не?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Веселба која мора да се направи за да се прослави бракот од ќеиф или наметната традиција која претставува "терет" и замор?

Чаламење, пијанење, циркус кој трае неколку часа или вистинско доживување кое несмее да не се доживее? Собрани шестнаести братучеди, тетки, чукун стрини кои не си ги видел никогаш, или сето тоа да се одбележи скромно со најблиските?
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
44
Iskreno sum epten protiv vakvi cirkuzi, panaguri itn,. Nekoja intimna proslava so najbliskite rodnini i prijateli da, sto bi bilo se zaedno najveke 50osobi, a ne pijanicenje, pevaljki, rodnini koi nikogas vo zivot gi nemas videno itn itn. neznam kako moze nekoj da uziva vo tie 5-6h koga konstantno treba da odi od masa na masa, da se slika so gosti, da precekuva gosti i sto ti uste nemaat izmliseno. plus od finanskiski aspekt e nevidena glupost, poprvo bi gi dala tie pari za ubav meden mesec vo nekoja egzoticna zemja, ili eventualno za kola, stan, ureduvanje ili nesto sto e neophodno.
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Сите вака зборат, ама сите ги прават циркузите.
И мислам дека жените се оние кои повеќе инсистираат за големи прослави. Од мали девојчиња сонуваат за денот кога ќе облечат бел фустан...
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
44
ja vaka zboram i go mislam toa. pred 2god bev na takva intimna proslava i si pominav nevideno ubavo, imashe okolu 40tina gosti, vo tri biseri beshe, svireshe jazz bend, nevideno relaksirana atmosfera,mi se ima ucrtano u glava, a toa znaci deka mora da bide taka, deka na toj den koga ke kazam da, ke bide slicna atmosfera kako gorenavedenata a ne dzau bau, pucaj kume i sto ti ja uste znam :lol:
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
А ако ти запнат твоите? Шо праиме?
Или родителите на младоженецот?
Станува незгодно тогаш, нели?
 
Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
44
moite da zapnat nema, bidejki i oni ne se za takov tip na proslavi, a ako na tipot negovite zapnat, neka praat sto sakaat, ja da prisustvuvam na takov cirkuz nema teoretski sansi.
 
Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
tipicna novo moderna makedonska svadba nejkam.....toa mi e nekako......epten glupavo za 4/5 saata taka express svadba i cao........ne znam......a taka po star nacin....doma toa zvuci interesno......i mesto imame dovolno......... :roll:
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
_ZlObNiCa напиша:
a ako na tipot negovite zapnat, neka praat sto sakaat, ja da prisustvuvam na takov cirkuz nema teoretski sansi.
Е на тоа мислев. Тука избива куршлузот, нели? И, кој ќе попушти, кој ќе си легне на брашно за да не отиде се јабана?
 

Caligula

Realiziran
Член од
25 јануари 2005
Мислења
895
Поени од реакции
97
i ja sum za do 50 dushi...a oro pred zgrada..pa komsii po tarasi..picke materne..toa ne !
Intimno.. neso patriotsko(tuka cfetanka kje zapee)..neso pleh muzice..i sekako Dj Kan :))))))))))
 

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Tie so ne se zeneti/mazeni na ovaa tema ke si razgovarate koga ke dojde vreme, ne skokajte pred vreme kako sto kaza misticen, ima tuka mnogu faktori.
Od druga strana ne mora da znaci svadba=cirkuz.Moze da bide toa so nekoi makedonski obicai (citaj MOZE), a moze i da se napravi vo vid na zur, kako i da e se e stvar na dogovor pred se megu mladozencite i nivnite familii.Samo so dogovor.
Na primer ima nekoi devojki vikaat , pa ednas se mazam vencanici vakvi takvi sakam tintiri mintiri, ima nekoi kako zlobnica na primer ne se optovaruvaat premnogu, znaci sekoj so toa sto ke si odbere
 

StormAngel

Stormology
Член од
22 јануари 2005
Мислења
5.059
Поени од реакции
244
Пред да се женам, мразев свадби. Онака тврдокорно.
Сега како да сменив мислење, а доказ за тоа е дека повеќе играм на свадби, повесел сум и тако то.
 

Wolf Pack

ThE ChieF
Член од
24 јули 2005
Мислења
783
Поени од реакции
5
Наште свадби се тотално различни од овие "западниве" па тоа и не разликува. Свадба е специјален ден за прослава и мислам дека "таквите циркузи" као опивувањето, веселењето и чаламењето се ок на тај ден зар не?

_ZlObNiCa и јас обожавам џез али на свадба??? некако не ми иде нај нај. Знае се, викај циганите да затрубат, огромно оро нека има, пиење и јадење па тоа е фактички божји ден :)
 

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
141
немора со сила да идеш според традициите на македонската свадба (мислам на кафани и турбо фолк), ако тоа ти претставува божји ден, како што кажа Волчко, тогаш треба да си ја прославиш според твојата замисла и на твојот иден брачен партнер/ка, епа сега роднините таткото и мајката ке си простат, не е нивна свадба него на децата
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.320
Поени од реакции
7.372
Еј јас сум по кумите, ако има убаа кума, по можност средношколка обавезно даајте инфо.

Пред 3 години се женеше мојот прв комшија. На кумовите ќерката беше 1 година средно и носеше ист фустан што носела на полуматура, со долг патент на грбот. и некаде при крајот на свадбата почна да се раскопчува, а јас си седеф на моја маса некаде у периферија на рестораноти кога ја видоф не ме држеше место. Станаф и се туркав, рушев се пред мене, газеф и мавав со лактови само да се фатам до неа, и како играф оро така и ја закопчував. Откако заврши орото моите ме викнаа да си идеме дома. Потоа комшииве коа ја гледале касетата ме виделе мене на дело, и мајката на младоженецот ме зафркаваше: како ти се сфиѓа моја кума??
А јас: твоја кума!? Тоа е Моја Кума!!!
8) 8) 8) 8) 8) 8)
 

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Свадба еднаш се прави, гости се викаат сите (зашто кога би се виделе со подалечни роднини ако нема некои семејни прослави, празници, обичаи итн.), музика се свири НАРОДНА (изворна македонска) - ако умрам ил загинам, царот македонски, јовано јованке, све што ќе ти го поттикне македонското во крвта. За да се осеќаш како Македонец.

А многу мразам: Грчкото на свадба, цеца, српски песни ора итн. Овие работи ЕПТЕН ги мразам. А стално ги има. На моја свадба ако групата ми исвири грчко ќе ги упуцам сите со пиштолот на кумот.

И не се зезајте со малечки свадби, свадба со сите обичаи се прави, сите знаеме дека нема повеќе да се сакате ако напрајте таква свадба, ама тоа не прави МАКЕДОНЦИ. Така ке си го знаете племето.

Слушам џез, и ретко носам кошули, ама на свадба со кошула и џез не оди. Кошула се носи за оро. :wink:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom