Самодоверба

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Se slozhuvam so site mislenja .. Ama mislam deka samodoverbata mozhe eden period da ti bide na visoko nivo i potoa odednash da ja snema i da padnesh vo momenti od koi mnogu teshko se izleguva .. si mislish samo kako mozhesh da izlezesh od svojata kozha i neznaesh kade se naogjash i se povlekuvash vo sebe, tuka se razbira najvekje vlijae opkrozhuvanjeto ( roditelite,drushtvo .. ) i site shto gi zaboravaat onie mali zborovi shto mozhat mnogu da te pogodat i ednostavno ja gubish samodoverbata vo celost i ja menuvash svojata lichnost i stanuvash ona shto ne si ... :zid:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Самодовербата е клуч за успех во можеби сите полиња во животот...
Полека се гради, но лесно може и да исчезне...Човекот треба да си изгради позитивно мислење за себе, а не да мисли се најлошо за себе. Многу поинаков впечаток остават оние луѓе кои се поопуштени и имаат поголема самодoверба, од оние кои не се ценат себеси воопшто и немаат никаква самодоверба. И повторно ќе кажам се е во мозокот, самиот човек треба да си ја изгради самодовербата, а не некој друг - затоа и се вика САМОдоверба..

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Самодовербата се стекнува уште во најраниот период. "Пораките" од нашите родители и блиската околина кои ни биле пренесени како деца, се втиснуваат во нашата потсвест и силно влијаат на тоа каква слика ќе изградиме за самите себе.
Сепак, најкруциалниот период за градење на самодоверба е пубертетот затоа што тогаш почнува периодот на интензивна социјализација преку која ја создаваме претставата за нас како личности и според истата ја одредуваме сопствената вредност. Доколку во тие години се чувствуваме отфрлени и социјално неснајдени, нашата самодоверба може прилично да се намали. Сепак, доколку личноста е доволно силна може да изнајде начин да си ја поврати вербата во себе. А тоа е исклучително важно, затоа што здравата самодоверба е клуч за успех во животот. Доколку сме несигурни во себе, потсвесно веруваме дека не заслужуваме ништо позитивно, и самите си ги ограничуваме шансите за напредок.И за да имаме цврста самодоверба, неопходно е да го земаме мислењето на другите за нас со резерва, и да не дозволиме истото да биде мерило за нашата вредност.Затоа што доколку се ослонуваме исклучиво на она што мислат другите за нас, тогаш многу лесно може да ја изгубиме вербата во себе.

Член од
10 март 2007
Мислења
104
Поени од реакции
0
JeCILaDy напиша:
Сакај се самиот себе, за да те сакаат и другите.
Ако не се сакаш сам себеси зошто некој друг би те сакал.

Самодовербата е една од најважните работи што ќе ти помогне во животот.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
па самодовербата е многу важна работа за секој човек...е сега како се стекнува...хмм најверојатно голема улога во тоа имаат родителите и опкужувањето кое уште од мали нозе не подржува и го потикнува растењето на нашата самодоверба. Јас за среќа си ја имам во изобилство :) сигурно дека тие околу мене ми помогнале да ја стекнам, али јас успешно ја одржувам и не дозволувам никој да ја наруши мојата самодоверба :)

SCORPIO__20

Your sex is on fire
Член од
1 февруари 2007
Мислења
4.380
Поени од реакции
71
ako veruvash vo samiot sebe si za toa za sto i kako si spospoben ..togas i drugite ke veruvaat vo tebe.Ako vo sebe imas dovolno golemasamodoverba za toa sto treba da pravis i kakvi odluki da donesuvas vo svojot zivot togas i drugite ke imaat doverba vo tebe i ke gi podrzuvaat tvojte odluki.
Steknuvanjeto samodoverba e malce specificen metod.. se steknuva vo ranite godini i se zavisi od lugeto so koj sme opkruzeni od okolinata i raznite situaciii koj ne zajakunuvaat ili oslabuvaat kako licnosti

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
видете да тргнам од себе .. самодовербата ми се крена многу откога почнав со тренинзи карате..мислам и психички и физички доста зајакнав..научив што значи почит и да бидеш почитуван..
најлесно се губи со Комплексирањето..значи потпаѓањето на личноста под туѓи влијанија..не викам дека не треба да се биде отворен за туќи влијанија туку велам да знаете да одлучите што и какво влијание е добро за вас а што влијае негативно..
како и да е..многу од нас не ги сфакаат овие мои зборови и многу лесно патат од комплекси кои влијаат многу негативно за нивниот псиофизички развој..
како што кажа скорпио__20 цитирам: "Steknuvanjeto samodoverba e malce specificen metod.. se steknuva vo ranite godini i se zavisi od lugeto so koj sme opkruzeni od okolinata i raznite situaciii koj ne zajakunuvaat ili oslabuvaat kako licnosti" многу зависи од околината во која растеме .. но најголемиот удел го имаме самите ние!

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
самодовербата е еден од најважните двигатели во животот, без кои неможеш да станеш "ЧОВЕК" еден ден. прочитав овде многу убави мисли за самодовербата, така да мислам дека сите се вредни и нема потреба од дополнително раскажување во врска со тоа. само ќе го кажам ова: самодовербата е клуч за успех.

M

M-r Garfild

Гостин
Garfield напиша:
Бог не постои, тој е нестварен, измислица следтвено не можел да создаде ништио, значи ниту светот.
Mozokot na Garfild ne postoi, toj e nestvaren, izmislica, sledstveno, ne mozel da napise nisto pametno... :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
M-r Garfild напиша:
Mozokot na Garfild ne postoi, toj e nestvaren, izmislica, sledstveno, ne mozel da napise nisto pametno... :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

упс :eek:ftopic:... hell .. како и да е поздрави и честитки на друго место..

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Samodoverbata zavisi od nas i od nikoj drug.. Ako mnogu gi slusame tie okolu nas nema da stigneme nigde..

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
da da najvazno od se za coveckata psiha e samodoverbata.samo taka moze da se uspee.ama pa i taa e mnogu tesko da se stekne.ja mozam da kazam deka imam samodoverba ali ne dovolno sepak mi fali nesto.taa se steknuva so poveke uspesni raboti napraveni ili pak komplimenti dobieni.zatoa najvazno e sekogas da delite komplimenti kon licnostite sto navistina vi znacat.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Samodoverba-dali poseduvate i kako ja steknuvame istata?

Samodoverbata e edna od najvelicenstvenite osobini kaj covekot. Onoj koj ja poseduva, zraci so pozitivna energija okolu sebe, pleni so harizmaticnost i uspeva na sekoe pole.
Samodoverbata e dvigatel da veruvate vo sebe, vo svoite kvaliteti i sposobnosti, vo ona sto ke go kazete i napravite. Ima licnosti koi treba seriozno da porabotat na nejzinoto izgraduvanje , no ima i takvi kaj koi istata pretstavuva blokada vo komuniciranjeto so lugeto (pregolema samodoverba).
Moe mislenje e deka istata ja steknuvame so tekot na godinite, iskustvoto i nashite uspesi...:helou:

R

Razorblade Kiss

Гостин
Од лично искуство знам дека самодовербата тешко се стекнува.
Како и да е,во животот има подеми и падови,можеби повеќе падови,затоа велиме дека е премногу суров.
Уметноста е во тоа да не потпаднеш под оние мисли од типот-I suck,не вредам ништо,немам сили да продолжам понатаму.
Самодовербата се вежба,не доаѓа наеднаш за да речеш утре-јас имам самодоверба.Клучни фактори за стекнување на самодоверба се-Верба во себе,ценење на сопственото јас,сопствен став и мислење,опстанок на свој грб,а не на некоја група во која `припаѓаш`.

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Spored mene za da upees vo zivotot mora da ja imas taa samodoverba:toe:

^izvinete za латиницава :)

Kajgana Shop

На врв Bottom