Самодоверба

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Супер тема:D
Самодовербата се стекнува во било кој дел од животот,ако ја немаш.
Ја на пример си имав огромни проблеми со самодоверба,сигурност во себе,ама и во тие времиња не изгубив самодоверба во себе за работите во кој ме бива.Така да преку тоа шо ме бива успеав некако да си ја вратам или да се здобиам со самодовербата.
Премногу влијае и ја менува целосно сликата за еден човек,така да е многу важна.Цени се да те ценат.

Член од
4 октомври 2009
Мислења
257
Поени од реакции
13
Самодовербата е најбитното нешто за еден човек-тоа не прави вистински горди луѓе
Полна сум самодоверба ми помага многу секогаш гледам со оптимизам кон работите што ги правам и успевам :smir:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Имам понекогаш дури и премногу и си ја сметам за добра особина моја.

N

navivacka

Гостин
Jaс после последната врска од која излегов повредена немам самодоверба,колку и да сакам да ја вратам неможам...има ли начин за тоа?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Jaс после последната врска од која излегов повредена немам самодоверба,колку и да сакам да ја вратам неможам...има ли начин за тоа?
Има најди си нова врска.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
N

navivacka

Гостин
^ ^ Не е финтата да влезам во некоја врска, ете Plux кажа дека сум повредена што е точно...долго време не можам да си ја вратам самодовербата...само што се заљубам излезе дека типот имал друга,или не е за мене или е далеку:tapp:
Влегувам во врска, после 3 Недели го видам со друга или ми раскинува преку порака.До мене ли е до нив ли е?4 години немам срека,и како што кажав не можам да си ја вратам самодовербата веке една година.Излегувам,се дружам,запознавам нови личности одам на факс,но џабе...не можам ни да учам.
Бившиот го преболев дури за 3 години.

Срам да ви е! Девојчето е повредено! Алал да и е, како издржува. -жалче
И јас незнам како издржувам:pos:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не е финтата да влезам во некоја врска, ете Plux кажа дека сум повредена што е точно...долго време не можам да си ја вратам самодовербата...само што се заљубам излезе дека типот имал друга,или не е за мене или е далеку:tapp:
Влегувам во врска, после 3 Недели го видам со друга или ми раскинува преку порака.До мене ли е до нив ли е?4 години немам срека,и како што кажав не можам да си ја вратам самодовербата веке една година.Излегувам,се дружам,запознавам нови личности одам на факс,но џабе...не можам ни да учам.
Бившиот го преболев дури за 3 години.
Женско си не можам да ти го дадам примерот за утеха што му го дадов на пријателот, а тоа е дека удар од метална шипка по грб секогаш ќе боли повеќе од љубовта :icon_lol:.

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Jas nemam samodoverba. moze nekoj da mi kaze kako povtorno da si ja vratam samodoverbata.

Член од
6 ноември 2009
Мислења
32
Поени од реакции
1
neznam nekako sum zatvorena ovoj period osobeno so luge so pomaclce gi poznavam nekako se zatvaram u sebe ne mi se prai muabet mozda da mi e do toa deka ne idam vide so deckoto i nekako sum izmeneta vo ponasanje neznam so mi e nekako mi e namalena vo posledno vreme:toe:

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Имам самодовербаи верувам у себе дека нешто можам да направам

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Самодовербата не може да се одвои и да се разгледува како посебна состојба од целокупната личност. Самодовербата се однесува на чувството кое човекот го има во врска со себе и сопствената вредност. Како индивидуата ќе се вреднува зависи во голема мера од нејзината функционалност во сите сфери на живеењето. Вака гледано самодовербата одредува колку личноста ќе успее да го реализира својот потенцијал. Битен белег на една зрела личност е здравата самодоверба. Се заснова на реалистичко гледање на работите и бара баланс. Двете крајности во кои одат често луѓето се ниската и високата самодоверба. И двете имаат негативен ефект врз квалитетот на живеењето. Ниската самодоверба обично се одликува со пасивно и повлечено живеење, чиј краен резултат е непревземање на активности и стагнирање на самата личност. Многу високата самодоверба често се одликува со потценување на средината, преголеми очекувања кои водат кон арогатно однесување и лично незадоволство.
Сепак да се има самодоверба не значи истовремено дека можеме да направиме се што ќе посакаме. Оној што вистински ја поседува знае дека самодовербата овозможува позитивно, а сепак реалистично гледање кон нештата. Кога некои планови нема да се остварат, зрелата личност продолжува понатаму и ги прифаќа новонастанатите нешта, а пред се себеси. Луѓето кои имаат здрава самопочит не се вреднуваат највисоко цело време во сите ситуации. Повеќето треба да сфатат дека и оние кои што им се чинат "сигурни" понекогаш се чувствуваат несигурно и имаат потреба да се потпрат на друг. Не можеме едноставно, да очекуваме постојано да се осеќаме прекрасно во врска со себеси. Таа привилегија ја нема никој.

pAnDa`

Original..
Член од
5 ноември 2009
Мислења
578
Поени од реакции
35
Имам самодоверба, и кога нешто ми е тешко да го направам (а знам дека го можам) тогаш ме фаќа инает па ако треба и очи ќе извадам али ќе биде.. :helou:

I

Intex

Гостин
Иам претерано голема самодоверба, заедно со голема решителност. Ако решам нешто да сторам, тоа е сторено. За да ја остварам целта способен сум да газам и преку луѓе. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom