Самодоверба

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Самодовербата се гради цел живот, особено е важно однесувањето на родителите кога сме деца зашто тука се поставуваат корените на самодовербата.
За да имаме нормална самодоверба, не треба да настојуваме да бидеме она што не сме, туку да се прифатиме себеси онакви какви сме.
Сепак, треба реално да гледаме на работите за да не отиде самодовербата во двете крајности на многу висока (ароганност) или многу ниска (депресија/неприфаќање).

Како и да е, интересен феномен е што некои луѓе буквално нивната самодоверба ја ставаат во туѓи раце. Не еднаш сум се осетила дека треба да пресудам за личниот развој на некоја личност.
Сум мислела дека немаат проблем на одредена област се додека не постават некое пашање, макар и суптилно, што знам како мојот одговор ќе влијае врз нивната психа и самодоверба.
Како и да е, секогаш настојувам да им ја поткренам самодовербата на оние што чувствувам дека тоа им треба па макар и да треба да се трудам многу за да го постигнам тоа. Сум си го поставила за одговорност.
Сепак, и на оние кои самодвербата им е мнооооооогу високо се трудам да им укажам дека може да ги здоболи ако треснат ниско.

Најдов еден quote шо не ни знам сега од каде ми е, ама ја доловува ситуацијата за самдовербата.

“Some people can't believe in themselves until someone else believes in them first.„

C

Cool Hand Luke

Гостин
Постои само една вистинска самодоверба а таа е во свесноста за единството со се и сите. Но ако си измислуваш непријатели ќе ти треба „виша сила’’.
Познато Магде? :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.819
Поени од реакции
12.308
“Some people can't believe in themselves until someone else believes in them first.„
Што ако никој не верува во тебе, а сам си веруваш/имаш самодоверба. И тоа е празна чаура. Не си осамен остров среде океан, доверба во себе градиш преку довербата на другите (овде не мислам на комплимент или браво, мада и тоа влијае али на кратки стази) во тебе низ времето. Ако другите немаат доверба во тебе, а ти имаш во себе, тоа што значи? Отприлика премногу високи оценки за себе.

Низ времето нека стекнат што повеќе луѓе доверба во тебе, тогаш сама по себе ќе си дојде самодовербата, али во некои "нормални" граници.

Сепак, треба реално да гледаме на работите за да не отиде самодовербата во двете крајности на многу висока (ароганност) или многу ниска (депресија/неприфаќање).
Можеби арогантноста е и ради самодоверба без доверба од други, а неприфаќање е недоверба во себе, а доверба од други. Ако се направи урамнотежување на доверба од другите и самодоверба нема да има никаков проблем, дисбалансот ароганција, депресија ќе се избегне.

Хм, уосталом споредете еден атлетичар, публика и настап што би било колку толку опиплив пример за поддршка, доверба од други од себеси...
А можда и грешам, што знам, ова е само мое мислење.

однесувањето на родителите кога сме деца зашто тука се поставуваат корените на самодовербата.
Такозвано градење на личност (плацот сме го купиле, т.е. детето е родено, па сега градиме односно го градиме како човек :) ).

@Dule@

Бананамен )))
Член од
24 ноември 2009
Мислења
119
Поени од реакции
1
Гени,родители,другарчиња првите 10 години од животот ако си ги поминал и си научил доста работи си се покажал како паметно дете ке ти се радуваат околу тебе сите тоа зависи и од ставот на родителите некој деца чуда ке напраат пак невредат во очите на родителот некој ке направи мал чекор родителот му верува и го бодри/
Клучни се 10 те први години од живтот не дека таа не се гради и оформува постојано само ако првите 10 години си растел во средина на омраза на подбивање те зезале другарчињата во школо за нешто дома твојте се карале не ти посветувале внимание ке имап понатака сигурно проблем со самодовербата или ке имаш кревка самодоверба само тоа не значи дека ке завршиш полошо од другите се покажало кај некој дека токму тешкиот живот кои го имале дома и како деца им бил гориво да дадат некој натчовечки напори да се истакнат премногу да научат лекции и да бидат вистински личности ведри и весели кои не може збор да ги повреди затоа што добро се познаваат себеси и околината.

pAnDa`

Original..
Член од
5 ноември 2009
Мислења
578
Поени од реакции
35
Имам доволно самодоверба и верувам во себе за било што да е. :helou:

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Гени,родители,другарчиња првите 10 години од животот ако си ги поминал и си научил доста работи си се покажал како паметно дете ке ти се радуваат околу тебе сите тоа зависи и од ставот на родителите некој деца чуда ке напраат пак невредат во очите на родителот некој ке направи мал чекор родителот му верува и го бодри/
Клучни се 10 те први години од живтот не дека таа не се гради и оформува постојано само ако првите 10 години си растел во средина на омраза на подбивање те зезале другарчињата во школо за нешто дома твојте се карале не ти посветувале внимание ке имап понатака сигурно проблем со самодовербата или ке имаш кревка самодоверба само тоа не значи дека ке завршиш полошо од другите се покажало кај некој дека токму тешкиот живот кои го имале дома и како деца им бил гориво да дадат некој натчовечки напори да се истакнат премногу да научат лекции и да бидат вистински личности ведри и весели кои не може збор да ги повреди затоа што добро се познаваат себеси и околината.
Jas mislam deka 10 te prvi godini se bitni , ne velam ne, no sepak samodoverbata moze da se izgubi, bez razlika dali si ja imal dolgo vreme ili kratko vreme.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Imam samodoverba mnoguuu...polna sum so sebe i mislam deka e toa dosta pozitivno vo karakterot na edna licnost a klako se steknuva i gradi ne znam :pipi:

@Dule@

Бананамен )))
Член од
24 ноември 2009
Мислења
119
Поени од реакции
1
да таа може да се изгуби факт е тоа !!

M

MIL

Гостин
Се сметам за особа со голема самодоверба од мал сум на страна и можеби затоа ја стекнав и среќен сум ради тоа :back:

@Dule@

Бананамен )))
Член од
24 ноември 2009
Мислења
119
Поени од реакции
1
Тоа што се грижи некој сам за себе може да ја крене нечија самодоверба на едно разумно ниво нема да лета само ке свати дека животот е суров а дека не е на терет на другите што е за најдобар дел од луѓето за пофалба и позитивно гледаат на тоа ))))

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Најраспространета комбинација е неизмерна самодоверба плус неизмерна глупавост.

@Dule@

Бананамен )))
Член од
24 ноември 2009
Мислења
119
Поени од реакции
1
)))) е да затоа реков разумна самодоверба
тоа подразбира да сватиш дека секогаш има некој поголем од тебе не си само ти на светот едноставно мудрите луѓе не можат да летаат во облаци од самодоверба тоа го прават само оние на кои кората на големиот мозок им е неактивна )))))

Dreamer_32

Unstopable
Член од
23 октомври 2008
Мислења
79
Поени од реакции
1
Se slozhuvam so site mislenja .. Ama mislam deka samodoverbata mozhe eden period da ti bide na visoko nivo i potoa odednash da ja snema i da padnesh vo momenti od koi mnogu teshko se izleguva .. si mislish samo kako mozhesh da izlezesh od svojata kozha i neznaesh kade se naogjash i se povlekuvash vo sebe, tuka se razbira najvekje vlijae opkrozhuvanjeto ( roditelite,drushtvo .. ) i site shto gi zaboravaat onie mali zborovi shto mozhat mnogu da te pogodat i ednostavno ja gubish samodoverbata vo celost i ja menuvash svojata lichnost i stanuvash ona shto ne si ... :zid:
Да ама во тие моменти е најважно да не потклекнуваме под нагонот кој те води до се поголем и поголем губиток на самодовербата и мислите од типот `јас не знам, јас неможам... итн итн итн` кои само ја намалуваат и поткопуваат самодовербата. Секој човек има некои позитивни карактеристики и токму тие карактеристики се оние на кои треба да се сконцентрираме во моментите кога самодовербата ни е на ниско ниво.

Што се однесува до опкружуванјето моето мислење е дека ако некој бара причина во другите да биде самоуверен во другите само ќе се разочара затоа што луѓето кои ја имаат најчесто не се многу расположени да ја поделат со другите околу себе.
НО секако во периодите на ниска самодоверба не треба да се изолираме од општеството туку напротив треба да се дружиме со што повеќе луѓе, но во никој случај не треба да бараме причината да бидеме самоуверени во другите затоа што таа се наоѓа во нас и само во нас самите.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Најраспространета комбинација е неизмерна самодоверба плус неизмерна глупавост.
Е така. Само треба да се погледне какви ѓубриња максимално самоуверено си играат Господ па човек малку од малку да стане свесен колку вреди. Споредбата со други не е добра но некогаш е корисна.

Проблемот со овој свет е што глупавите се сигурни во себе, а паметните се полни со сомнеж. Бертранд Расел.

Kajgana Shop

На врв Bottom