ако има некој да ми кажи би бил благодарен..имам 19 години ја изгубив самодовербата на најниско ниво дури и западнав во тешка депресија..сега се опоравувам и сакам да си ја повратам самодовербата ама и на повисоко ниво ..ме интересира дали со разговор од психијатар или психолог можи да се зголеми самодовербата..ама моментално сакам да имам таква самодоверба што никој ќе неможи да ми ја наруши а мислам дека со помош некаква ако ме насочи некој би можел ....
Нема да ти порасне магично самодовербата,мора да направиш нешто во животот,некоја промена,треба да реагираш не биди пасивна,барај каде е проблемот,и реши го.Имам пониска самодоверба од тоа што би сакала да имам,не викам дека имам премногу ниска самодоверба меѓутоа самодовербата и не ми е баш на најзавидно ниво...И многу пати си имам речено пред да заспијам "Од утре ќе бидам посамоуверена личност" и ништо ,утредента како се да паднало во вода...
Сигурно постои причина поради која имаш намалена самодоверба во себе...Најди ја таа причина,реши го проблемот и сум сигурна дека ке биде подруго. БИмам пониска самодоверба од тоа што би сакала да имам,не викам дека имам премногу ниска самодоверба меѓутоа самодовербата и не ми е баш на најзавидно ниво...И многу пати си имам речено пред да заспијам "Од утре ќе бидам посамоуверена личност" и ништо ,утредента како се да паднало во вода...
Да,ќе мора да почнам од негде,од некоја најмала промена ,па ќе видиме времето ќе покаже Фала во секој случај,ќе се потрудам најмногу што можам да поработам на сопствената самодоверба во иднина )Нема да ти порасне магично самодовербата,мора да направиш нешто во животот,некоја промена,треба да реагираш не биди пасивна,барај каде е проблемот,и реши го.
Стеф, од 1-6 све ми е апсолвирано. На пример, под 3. почнав да се зголемувам со своја дозвола. Медитирам, позитивен сум, а кога ќе ме акне негатива, извлекувам поука а понекогаш и лекција. Е сега, под 7. опционално наоѓам љубов и го третирам тоа добро, ама опционално ми искача без везе понекад. Што би советувал во такви случаи? Како да ја редефинирам опцијата?1.Постави си цел во животот
2.Направи план како да го постигнеш тоа
3.Големината на еден човек почнува со негова дозвола.
4.Почни да вежбаш (подигнува серотонин) се чувстуваш супер после вежбање.
5.Научи да медитираш и да размислуваш позитивно,кога и тоа да е најтешко извлечи лекција.
6.Забавувај се и живеј го максимално животот,немаш 10 животи .
7.Опционално најди љубов и третирај го тоа добро.