Сакам да знам!

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
jas kolku so znam kruni ne primaat kes, ne gledam pricina zosto ne bi primale pri bankarska transakcija?
ako ne primaat kruni na transakcija, prakticno ne mozis da rabotis nisto mkd - svedska biznisi.
Вероватно има некоја конверзија во мкд. Ама сигурно при неповолни услови.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.239
Поени од реакции
12.077
Za prefrlanje pari od EU zemja vo Mkd (pari od plata koi vekje se odanoceni),
da gi prefrlam na moja smetka, ili na nekoj od familija:

1. Dali mora da ima posebna devizna smetka vo Mkd, nikogas ne sum otvoral i koristel takvi.
2. Dali ima limit do kolku moze da se prati, i dali nad taa suma se odanocuvaat parite?
3. Bi prakjal od kruni vo denari ili evra, da imam pretstava odprilika kolku bi ostanalo posle transferot,
treba da gledam kurs na razmena kaj dvete banki ili?
1. Ако префрлаш на лице од мкд истото мора да има девизна сметка - колку сум јас запознат. Можеби и грешам, некој друг нека потврди од лично искуство пошто јас праќав на девизна сметка.
2. Има дневни лимити, прашај на некој чат бот од банките во мкд мислам дека не се кај сите исти дневните лимити. Пред некоја година беше 5000еур дневно во ТТК, оттогаш наваму не знам.
3. Треба во Шведска да ја платиш провизијата ама имам искуство во мкд каде во ТТК банка побараа повторно да се плати некој мал дел провизија при прием на парите.

Инаку, од твоја сметка во Шведска на твоја тука не ти препорачувам пуштање на пари, пошто без разлика дали има некоја одредба да внимаваат заради „перење пари“, сепак се прилично затуцани и не знаат што да прават по банките. Мене ме топкаа со 300 документи кога истото го направив пред неколку години од Германија. Пратив од тамошна Шпаркасе на овдешна во ТТК, притоа целосна документација од работен договор, па изводи од банка од Германија дека тоа се пари од плата + дополнително објаснување и преводи што тоа пишува на документите. Во кооперација да ги однесев ќе препознаеа дека се патни листи, не во банка.

Најдобро прати ги во евра преку брз трансфер (вестерн, мониграм), види и таму кои ти се дневните лимити, притоа внимавај да не се премногу пари одеднаш.
Во МКД банки мислам дека секоја сума над 10к би требало да биде пријавена за персоналец, а доколку праќаш на родител не се даночи ама сепак сумата од 10к треба да ја запазиш.
Исто прашање е дали мкд и шведска потпишале взаемен договор за двојно оданочување, па при поголеми суми да не се даночат на 2 места.

Распореди пари, ако се повеќе, на еден родител 9к, на друг 9к, отвори си и ти сметка тука и ти остави си 9к (пример), над 10 по закон би требало данок да ти бараат.

Напиши еден маил до било која банка мислам дека најдобро би ти објасниле тие.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
10.283
1. Ако префрлаш на лице од мкд истото мора да има девизна сметка - колку сум јас запознат. Можеби и грешам, некој друг нека потврди од лично искуство пошто јас праќав на девизна сметка.
2. Има дневни лимити, прашај на некој чат бот од банките во мкд мислам дека не се кај сите исти дневните лимити. Пред некоја година беше 5000еур дневно во ТТК, оттогаш наваму не знам.
3. Треба во Шведска да ја платиш провизијата ама имам искуство во мкд каде во ТТК банка побараа повторно да се плати некој мал дел провизија при прием на парите.

Инаку, од твоја сметка во Шведска на твоја тука не ти препорачувам пуштање на пари, пошто без разлика дали има некоја одредба да внимаваат заради „перење пари“, сепак се прилично затуцани и не знаат што да прават по банките. Мене ме топкаа со 300 документи кога истото го направив пред неколку години од Германија. Пратив од тамошна Шпаркасе на овдешна во ТТК, притоа целосна документација од работен договор, па изводи од банка од Германија дека тоа се пари од плата + дополнително објаснување и преводи што тоа пишува на документите. Во кооперација да ги однесев ќе препознаеа дека се патни листи, не во банка.

Најдобро прати ги во евра преку брз трансфер (вестерн, мониграм), види и таму кои ти се дневните лимити, притоа внимавај да не се премногу пари одеднаш.
Во МКД банки мислам дека секоја сума над 10к би требало да биде пријавена за персоналец, а доколку праќаш на родител не се даночи ама сепак сумата од 10к треба да ја запазиш.
Исто прашање е дали мкд и шведска потпишале взаемен договор за двојно оданочување, па при поголеми суми да не се даночат на 2 места.

Распореди пари, ако се повеќе, на еден родител 9к, на друг 9к, отвори си и ти сметка тука и ти остави си 9к (пример), над 10 по закон би требало данок да ти бараат.

Напиши еден маил до било која банка мислам дека најдобро би ти објасниле тие.
Znaci kako i da vrtis do nekoi 10% se gubat na transfer i site provizii. Bas pred nekoj den go viodv ova na Linkedin.

cash1.PNG

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.239
Поени од реакции
12.077
Znaci kako i da vrtis do nekoi 10% se gubat na transfer i site provizii. Bas pred nekoj den go viodv ova na Linkedin.

Прегледај го приврзокот 386344
Затоа и сакаат парите да не се во оптег повеќе, а кај да е ќе дојде и тој ден кој не верувам да е многу далеку.

Само преку брз трансфер на пари би имал најмали провизии и притоа во мкд да ги разделиш на неколку трансакции (мајка, татко, твоја). Преку апп на Вестерн треба да е 1.5% но лично никогаш не сум користел апп од недоверба, еве во последно време има по некои и се жалат како каснела трансакцијата.

Прашај во банките + прашај за провизија во некоја локална менувачница кај тебе.

Можеш евентуално да прашаш некој фриленсер дали има можност да се нарача Payoneer или дали има некои слични на пазарот картици кои ќе може да ги користиш за штекање на пари и после тоа во мкд од тие картици да плаќаш без провизија по маркети или на др места каде имаш потреба.

Не брзај во секој случај, додека не имаш инфо од повеќе извори.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.725
Поени од реакции
34.285
Преку апп на Вестерн треба да е 1.5% но лично никогаш не сум користел апп од недоверба, еве во последно време има по некои и се жалат како каснела трансакцијата.
posledni meseci imam pustano vo mk okolu 10k preku western od aplikacija, 1500 najmnogu naednas mislam - nemalo nikogas problem ili da kasne transakcija

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.519
Поени од реакции
10.283
posledni meseci imam pustano vo mk okolu 10k preku western od aplikacija, 1500 najmnogu naednas mislam - nemalo nikogas problem ili da kasne transakcija
mislev deka nema logika western union da bide "poeftin" sprema banka, ama kako trgnalo "Nigje logika" vekje.
sega razgleduvam opcii samo, kje ti pisham vo poraka za povekje detali sho mi trebaat.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
28 јуни 2022
Мислења
2.884
Поени од реакции
9.999
дали има веќе отворена тема за подкасти? бидејќи не можам да најдам.

Член од
23 август 2010
Мислења
40.022
Поени од реакции
116.858
mislev deka nema logika western union da bide "poeftin" sprema banka, ama kako trgnalo "Nigje logika" vekje.
sega razgleduvam opcii samo, kje ti pisham vo poraka za povekje detali sho mi trebaat.
Поевтин е Вестерн Унион затоа што работи со помали износи на пари и тука трансферираш пари од лице на лице преку истата апликација, а додека преку банка ако одиш мора да оди од една во друга банка (странска) и плус да помине преку посредничката банка, што значи од системски аспект е посложен процес и затоа има поголеми провизии. Вестерн Унион 5000е дневно е лимит за да примиш како физичко лице со тоа што ако ти зачестат трансакциите ќе јадеш прво прашања од банката кој ти праќа зашто ти праќа а потоа веројатно и бан. Преку банка можеш да примиш и милијарда евра секој ден ако имаш оправдание за парите, договор за заем, поклон, фактура, договор за продажба на имот и слично, а можеш да испратиш максимум 2500 евра на физичко лице во странство како приватен трансфер на месечно ниво. Е сеа имаш тука и други основи, пример договор за заем, фактура за купување кола и слично, така да може и над тие 2500 евра да се оди ако се има покритие за плаќањето.

Стек Фити.

Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.487
Поени од реакции
4.655
Дали странски државјанин (турист на 2-3 дена) може да вози македонска кола во Албанија? Со полномошно од сопственикот на возилото? Рент а кар е премногу скапо за ден и пол.

Која е процедурата за такво нешто и дали е можно?
Читав само дека опција е ако има регулиран престој со виза/привремена лична карта.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.659
Поени од реакции
797
Дали странски државјанин (турист на 2-3 дена) може да вози македонска кола во Албанија? Со полномошно од сопственикот на возилото? Рент а кар е премногу скапо за ден и пол.

Која е процедурата за такво нешто и дали е можно?
Читав само дека опција е ако има регулиран престој со виза/привремена лична карта.
Неможе да вози

Член од
23 август 2010
Мислења
40.022
Поени од реакции
116.858
Бараат ли од годинава меѓународна у Грција?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.695
Поени од реакции
11.804
Бараат ли од годинава меѓународна у Грција?
Законски треба да имаш ама во пракса јас не знам на некој да му побарале
Викаат ако имаш сообраќајка и да не си крив без меѓународна нема да ти покријат ништо штета

Член од
23 август 2010
Мислења
40.022
Поени од реакции
116.858
Законски треба да имаш ама во пракса јас не знам на некој да му побарале
Викаат ако имаш сообраќајка и да не си крив без меѓународна нема да ти покријат ништо штета
Знам тоа ама демек имало многу случаи годинава на казнети возачи зашо немале меѓународна па затоа прашав.

Kajgana Shop

На врв Bottom