Сакам да знам!

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.145
Поени од реакции
11.803
За постојано да не се отвараат теми за работи кои не интересираат, како оваа тема, отварам една општа тема, за во неа да поставувате прашања за работи кои ве интересираат, од било која област. Нормално, доколку веќе има некоја тема во која можете да го поставите вашето прашање, направете го тоа таму. Се надевам дека членовите кои имаат познавање за вашите прашања, ќе ви излезат во пресрет со нивните одговори. Покрај тоа што форумов е место за дискусија, голем дел од нас се овде и за да научат нешто.


Јас сакам да знам, зошто во природата најмалку е застапена сината боја? :)
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.420
Поени од реакции
11.556
Јас сакам да знам, зошто во природата најмалку е застапена сината боја?
Не знам дали е дозволено дискусија или едноставни одговори.
Некаде прочитав дека во суштина предметите немаат боја по која ние ги распознаваме туку бојата каква што е на пример на кафена цигла се формира заради светлината, самиот предмет во таа интеракција и нашиот вид. За сината боја се мислам дека е најголемата илузија од боите во природата.
 

Hello Kitty

Soft Kitty, Warm Kitty キティ・ホワイト
Член од
14 август 2006
Мислења
36.898
Поени од реакции
58.658
Две третини од Земјата е море и у ствари, не најмалку, него највише ја има плавата боја.
 

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.313
Поени од реакции
5.606
Sakam da znam dali znae :pos:
 

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.145
Поени од реакции
11.803
Две третини од Земјата е море и у ствари, не најмалку, него највише ја има плавата боја.
Ајде да бидам поконкретна. Мислев на растителниот свет. Најмалку e застапена таму. Па и меѓу животните ја нема многу. Зошто?
 

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.400
Поени од реакции
2.921
Ајде да бидам поконкретна. Мислев на растителниот свет. Најмалку e застапена таму. Па и меѓу животните ја нема многу. Зошто?
Незнам за растенијата, ама за животните мислам дека е баш заради тоа што кај растенијата ја нема таа боја. Зашто голем дел од животните имаат боја со која „се губат“ во природата, или со цел да не постанат плен, или со цел да можат да ловат без пленот да ги примети. (може трескам глупости, ама моја логика е :))
 
Член од
28 септември 2012
Мислења
8.832
Поени од реакции
23.923
Дали има други цивилизации. Тоа прашање ќе ме мачи цел живот. :D
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.250
Поени од реакции
12.033
Дали има други цивилизации. Тоа прашање ќе ме мачи цел живот. :D
Има. 4ката е најбољи иако мапата е баш коцкаста ко кецот.
5ката е префорсирана и тешко срање. :D
 

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.130
Поени од реакции
26.748
Проклети магнети, како ли работат? На Македонски. Не википедија. Не скратено од википедија.
 

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.400
Поени од реакции
2.921
Проклети магнети, како ли работат? На Македонски. Не википедија. Не скратено од википедија.
Замисли го магнетот како парче железо (не е идеален пример ама ќе ја сфатиш поентата) со милион микромагнети внатре, наречени домени. Ако сите тие се насочени на различни страни, се поништуваат самите со себе и железото не е магнетизирано. Ако микромагнетите се насочени во иста насока, тогаш железото е магнетизирано (односно магнет). Ова објаснува зашто ако го поделиш магнетот на половина, пак си е магнет ( зашто домените си се пренасочуваат така да имаат 2 различни пола исто како оригиналниот ). Исто така објаснува зашто ако го загрееш магнетот, не функционира (зашто кога го загреваш го нарушува редот на сите домени и веќе не се насочени на иста страна)
Тоа е поопштото. Малку покомплицирано:
Знаеме дека се` е составено од атоми, така и магнетите. Атомите се составени од јадро и електрони кои се движат околу јадрото, но исто така се вртат и околу нивната оска во исто време. Знаеме дека електроните имаат електрична енергија кога се движат низ материјали како металот. Електроните се, на некој начин, честички на електрична енергија. Домените, спомнати горе, се всушност групи на атоми во кои елетроните кои се вртат произведуваат магнетно поле свртени/насочени на една или на друга страна.
Се надевам ќе разбереш :)

П.С. Ми се свиѓа темава многу :love: Си учам нешто ново секој ден.
П.П.С. Никогаш не сум сакала физика, ама интересно беше истражувањево :D
 

Благоев

The Spartan General
Член од
8 јануари 2014
Мислења
1.338
Поени од реакции
2.087
Проклети магнети, како ли работат? На Македонски. Не википедија. Не скратено од википедија.
Најкратко, класичен пример на векторско поле со насока и сила во природата.
 

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
6.224
Поени од реакции
12.060
Мене ме интересира зошто видеото што го снимив пред неколку саата, на апаратот можам да го видам, а кога ќе ја ставам мемориската картичка во компјутер го нема!!!!

Плус, итно ми треба зашто треба да го пратам вечерва на клиенти :( утре ќе немам компјутер!!!!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom