САД, Франција и Британија ја нападнаа Либија!

• Креатор на темата .:makedonec:.
  • Време на започнување
Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
dada ko sto go trnaa sadam koj btw oni go staia. kako sto go oslobodija irak, kako sto od kosovo ne crpat uranium....

S

Sagan

Гостин
Ја сум за да се остранит Гадафи по секоја цена, доста веќе го трпат во западот. Не само што му носи штета на својот народ туку и виновен е за доста терористички напади во западот. Нападиве се легитимирано со дозволата од советот на безбедност при ОН така да се остранети сите дилеми. Е сега интересно ќе биде што ќе се деси после Гадафи, ако е паметен ќе си заминет поскоро иначе иста судбина како Хусеин ќе го снајдит. Либија не е како Ирак каде што има терористички групи и етнички тензии и се надевам дека Либискиот народ ќе владее со своја земја а не САД, Франција и други држави. Тоа ќе биде клучното прашајне. Воздржаноста на Германија беше многу лош потег, Германците се за напад но не сакаат да гласат за, тоа е контрадикторно. Затоа имаше многу критики не само од НАТО-сојузниците туку и во самата Германија од опозицијата.
Лошо е да се гледа само CNN.
Гадафи до пред две недели беше прв сојузник на САД. Буш дури и го прогласи за борец против Ал-Каеда и покојни Бин Ладен.

Како бе така, после сиве овие работи, сеуште ја гледате маската, а не и вистинското лице на САД и компанија?

Некој погоре констатираше: “Саудиска“ Арабија прати војска во Бахреин за да ги задуши протестите, а САД не мрднаа со прст.
Во Либија спротивно: САД не само што го повикаа Гадафи да си оди, туку го бомбардираат и се на страната на бунтовниците.

?
United States Navy installations:

Bahrain
NSA Bahrain
Mina Sulman, Bahrain
Muharraq Airfield, Bahrain
NCTS Bahrain, Bahrain

Saudi Arabia
King Abdul Aziz IAP, Jeddah
King Fahd NB, Jeddah

Libya
0/0

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
постои пазар на интереси помеѓу најмоќните,се разбира кој ќе го плаќа цехот на крајот-невиниот....нападите се нелегитимни пошто немаше целосна поддршка од ОН,туку САД го доби она што го сакаше.....земјата која е една од најголемите должници на ООН,поради која организацијата СЕ повеќе слабее и ја губи својата моќ

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
И без нападот гинеја невини луѓе. Да се надеваме дека брзо ќе го решат Гадафи, реално не би требало да трајт долго време.
Abe deka ne cini Gadafi ne cini, ama deka i site ovie bitki se vodat zaradi naftata, toa e tocno, a inace, zosto ovie zemji ne reagirat vo Bahrejn,Palestina,Jemen, Severna Koreja, ujgurite vo Kina sto se itn,, Cim tolku se sekiraat za civilite neka odat i tamu..

Член од
11 октомври 2008
Мислења
52
Поени од реакции
3
Лошо е да се гледа само CNN.
Гадафи до пред две недели беше прв сојузник на САД. Буш дури и го прогласи за борец против Ал-Каеда и покојни Бин Ладен.

Како бе така, после сиве овие работи, сеуште ја гледате маската, а не и вистинското лице на САД и компанија?
Od koga bin laden e pokoen?

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Вака, Гадафи каков-таков го подржувам во тоа што си ја брани државата и не дозволува американците да им ја украдат нафтата.
И, како 20 години(или колку е на власт) Гадафи бил добар и сега наеднаш стана лош, стана диктатор итн....
41 година и 200 дена

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_current_longest_ruling_non-royal_leaders

ама не наеднаш он стана лош :)

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Abe deka ne cini Gadafi ne cini, ama deka i site ovie bitki se vodat zaradi naftata, toa e taka, a inace, zosto ovie zemji ne reagirat vo Bahrejn,Palestina,Jemen, Severna Koreja, ujgurite vo Kina sto se itn,, Cim tolku se sekiraat za civilite neka odat i tamu..
Еее, да си жив и здрав.

Не треба да се гледа црно-бело на работите, особено не во меѓународните односи.
Не е Гадафи прав и Америка крива или обратно.
А што ако и Гадафи и САД се криви, а единствена жртва е либискиот народ.
Гадафи е диктатор, организатор на терористички напади и убиец. Локерби, Берлин...
САД се империјалистичка држава.
Немам симпатии ни спрема едните ни другите.
Единствена симпатија имам спрема либискиот народ, кој ќе пати затоа што на Гадафи му е мила власта, а на Америка - нафтата.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Можеби и треба:

Иначе, Летко го спомнуваше претходно... Супериорните западни авиони кои уништуваат инфериорни источни летала... на пистите, без пилоти. Си знае Летко дека авионот што лета е многу поопасен од онај в хангар.
Неврмајнд, од ситуацијава во Либија погоди кој ќе има најмногу профит?
Таква е реалноста...уништување на писта е приоритет.
А освен тоа на тој начин ќе се заштедат животите на многу пилоти.

Профит...веројатно сакаш да кажеш Русија...или не? :)

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Либија може да возврати ама ако сака .... Италија е само на 300-400 километри од Либија а тоа е лесно погодиво со руските ракети за среден дострел кој што мислам дека либијците ги имаат ама најверојатно ќе чекаат да се загусти состојбата за да му покажат на светот дека се окупирани и имаат право да се бранат и како и да е НАПАДОТ Е НАЈДОБРА ОДБРАНА :toe:

Знаеш што збориш.. па ако сакаш после Либија да ја снема од мапата на светот нека нападне.. Мислиш тоа така е..сипи напи се

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Гадафи кога ќе падне ќе им остане уште еден бастион на САД малтене Венецуела. Којзнае што сценарија му имаат правено на Чавез и пак не се дава.
Инаку не знам колку сте гледале документарци кои третираат шпионажи, но најчест начин за да се направи бунт во една земја и максимално да се ослабне е граѓанска војна или било каков внатрешен конфликт. Се обидоа со ова на почетокот меѓутоа не им успеа, па планот Б наречен директна офанзива мораше да биде спроведен.
Тешко на луѓето таму што живеат.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Вака, Гадафи каков-таков го подржувам во тоа што си ја брани државата и не дозволува американците да им ја украдат нафтата.
И, како 20 години(или колку е на власт) Гадафи бил добар и сега наеднаш стана лош, стана диктатор итн....
ако ти се свртат американците можеш да дознаеш дека си бил лош од многу одамна ама не си знаел( ако ме свати шо сакам да кажам ) а искрено против војнава строго сум наоштрен да го јадат америкацните ама французите НАЈВЕЌЕ !!!

не ми е јасно што на курот бара америка да се меша у нивната внатрешна политика. демек они се ослободители? кои се они џандари во светот??? а франција па?? па кој кур она бара да се меша таму? отворете очи и видете сега што ке се деси со нафтава.. ке испадне демек ние дојдовме да ве браниме од гадафи ама позади грб господ знае колку нафта ке им соберат.. арно ама кога има офци ке има и волна !!!

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
SCUD-B имаат 300 парчиња. Тие имаат 300 км домет и се најдобрата ракетна артилерија што ја имаат. Исто имаат и Луна ракети ама тие се со пократок домет - 70км.

Медитеранот не треба да се плаши од Либиски ракети... Медитеранот треба да се плаши од либиски напади.. И тоа не од војска туку од маченици. т.е Локбери треба да е добар пример за тоа како изгледа војна со Гадафи.

Инаку морнарицата нивна е мајтап, а богами и копнената војска... Т-55ки имаат сеуште, ако се сеќавате бугарите ни ги дадоја беспари, а ние ги стопивме. Воздухопловството не знам дали сеуште постои, но ако постои сигурно е бескорисно.

Во целава ситуација мислам франција пробува да воспостваи зона на влијанје во Либија. После ЦИА оркестираниот државен удар во Египет (Иако народот сака демократија), Французите не седат мирно туку активно пробуваат да го постават своето знаменце на влијание во северна африка.. Ова се гледа од неколку работи
1. Франција први ги призна бунтовниците, и прва ги помогна (сигурно тајните служби го имаат водството во џеб)
2. Франција прва го нападна Гадафи пред било кој друг, и без никаква консултација

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Гадафи и да е најголемиот диктатор на светот, никој нема право да ја бомбардира Либија, бидејќи ако толку се грижат за демократијата и народот таму, народот ќе биде најоштетен! Срамота, да помисли човек дека бомбардирањава им се фетиш некој изопачен.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
За сите големи “демократи“ да им се посерам во демократијата ,како не не снајде нас некоја ваква диктатура ....

ISPOVEST: LIBIJCI ŽIVE KAO BOGOVI
(42) Ponedeljak, 28. Februar, 2011.| Autor: O. Dašić
Iz Libije sam poneo najlepše uspomene na državu i narod, nije mi bilo jasno zašto nas vraćaju dok nismo stigli na aerodrom, kaže Dragan Gordić

ČAČAK - Sutra bi se vratio u Libiju!
- Pitali smo se zašto nas vraćaju, pošto smo prvu gužvu i vanredno stanje videli tek na aerodromu - kaže Čačanin Dragan Gordić, koji se iz Libije morao vratiti pre isteka ugovora.

Vratio se, kako kaže, pošto su se svi vratili, ali je poneo najlepše uspomene na libijski narod i državu u kojoj se zbog visokih prihoda od prodaje nafte i malog broja stanovnika veoma lepo živelo.

- Vrlo su gostoljubiv i pitom narod. Ne rade mnogo, na posao dođu oko devet sati, a već u 12 idu kući na molitvu, kojih imaju pet u toku dana i koje nipošto ne propuštaju. Ne verujem da su neredi izbili zbog nezadovoljstva. Oni nemaju razloga da budu nezadovoljni jer žive kao bogovi - kaže Gordić, bivši radnik čačanskog „Remonta“ koji je u Libiju otišao preko crnogorske firme.

On dodaje da bi ljudi u Srbiji bili presrećni kad bi imali samo deset deo onoga što ima narod u Libiji.
- Imaju besplatno lečenje, školovanje, struju, a svi prehrambeni proizvodi su za 30-40 odsto jeftiniji nego kod nas. Ko želi da studira u inostranstvu, samo treba da napiše zahtev nadležnima i dobija stipendiju. Na pet miliona stanovnika imaju registrovanih 15 miliona automobila. Uglavnom su to skupa i dobra kola, do kojih lako dolaze, jer za auto od 50.000 evra daju 3.000 ili 4.000, a ostalo dotira država - priča Gordić.

Šaleći se, dodaje da mu se u Libiji jedino nije dopala brza vožnja i to što se ne obaziru mnogo na saobraćajna pravila. Kaže da je imao dosta slobodnog vremena, koje je iskoristio da obiđe istorijska znamenitosti i upozna se sa dosta ljudi u Zanzuru, predgrađu Bengazija, gde je živeo i radio.

- Narod je izuzetno gostoljubiv i pitom. Ne vole mnogo da rade, radna snaga im dolazi iz Tunisa ili Egipta. Strane jezike govore i oni koji nisu mnogo obrazovani, a za Srbiju su skoro svi čuli. Kada ima kažem odakle sam, odmah pominju Novaka Đokovića, Anu Ivanović, Savićevića - priča Dragan.

Kajgana Shop

На врв Bottom