САД, Франција и Британија ја нападнаа Либија!

• Креатор на темата .:makedonec:.
  • Време на започнување
M

Mario Gómez

Гостин
Еве ти одговор, момче. Затоа што во Саудиска Арабија, Јемен и Бахреин не им е во интерес да се сменат владите.
Се е до интерес.
Американците се нешто како рекетари. Најлесно е така да се сфатат.
Кога ќе почнат демонстрации или вооружена опозиција во некоја држава, Американците пуштаат еден дипломат кај моменталната влада и еден кај бунтовниците.
Која страна ќе вети повеќе, таа ја добива подршката.
Simple as that.
Според мене стратегиски е нападов нешо, ќе успеат за неколку месеци да воспостават контрола, ќе стационираат десетици илјади војници во Либија као директна подршка за Израел и после се знајт која држава е следна. : ) Интересно ќе е.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Боби[Мкд];4165481 напиша:
Не верувам до толку да е ради нафта, америка и британија заедно произведуваат 10 пати повеќе нафта од Либија.

Америка и Британија произведуваат нафта тоа е точно меѓутоа тие ги имаат активирано сите извори и црпат од сите извори кои постојат во Америка, а Либија не е во топ 5 производители меѓутоа е во топ 5 држави кои имаат нафта :) така да друг ќе ја влече таа нафта во рок од 2 години. ОБАМА ЧОВЕКОТ КОЈ БЕШЕ ПРОТИВ ВОЈНИТЕ хехехе.
Добро кажаа southpark......... Американците од една страна изиграваат уплашени и неутрални за да го лажат народот а од друга страна покажуваат сила и ги тероризираат нафтените држави за да покажат моќ не знаат ни тие во која насока се движат. Ама тоа ти е глупите Американци дај им Xbox и остави го нека си игра додека нивната држава уништува туѓи држави.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Не сум сигурен, ама претпоставувам дека таму нема нафта.
Саудиска Арабија е најголемиот производител на нафта, повеќе произведуваат и од Русија , и таму подбуцнати се немирите, одат на принципот дај искарајте се меѓу вас па потоа ќе дојдеме ние да ве смириме.
Истот се случи со Косово им дадоа независност ги натераа Албанците и Србите да се искараат и сега си го зедоа еден дел од Косово каде што има Ураниум и сега таму никој не смее да помисли да се доближи и секојдневно жителите на Косово гледаат Камиони како се движат меѓутоа не знат што се прави и како се прави.
Е толку се фини Американците

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.091
Не верувам до толку да е ради нафта, америка и британија заедно произведуваат 10 пати повеќе нафта од Либија.
сакав да ти одговорам али веќе брокер го сторил тоа .

Се се врти околу нафтата бобане :) .

S

Sagan

Гостин
Жестоко ќе одговориме на секаква агресија, гласеше изјавата на францускиот кловн, Никола Саркози
Агресија, во случајов, е што ќе останат без капка либијска нафта, оти тој ги призна бунтовниците, се скара со Гадафи, а Гадафи од завчера ја контролира цела држава освен Бенгази.

Инаку ако некој сака да му постави прашање на кловнов, нека не се надева на одговор...

T

Tetro

Гостин

Види вака Линк

Country Comparison :: Oil - proved reserves
This entry is the stock of proved reserves of crude oil in barrels (bbl).

1 Saudi Arabia
264,600,000,000
1 January 2010 est.
2 Canada
175,200,000,000
1 January 2010 est.
3 Iran
137,600,000,000
1 January 2010 est.
4 Iraq
115,000,000,000
1 January 2010 est.
5 Kuwait
104,000,000,000
1 January 2010 est.
97,800,000,000
1 January 2010 est.
97,770,000,000
1 January 2010 est.
8 Russia
74,200,000,000
1 January 2009 est.
9 Libya
47,000,000,000
1 January 2010 est.
10 Nigeria
37,500,000,000
1 January 2010 est.
30,000,000,000
1 January 2010 est.
12 Qatar
25,410,000,000
1 January 2010 est.
13 China
20,350,000,000
1 January 2010 est.
19,120,000,000
1 January 2010 est.
15 Angola
13,500,000,000
1 January 2010 est.
16 Algeria
13,420,000,000
1 January 2010 est.

или во години со слика:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.091
И нели за нато во учебницине учевме дека е организација за (воена)заштита на членките. Од кога беа Косово,дел од популацијата на ирак и сега либија членки на нато ?

И баш се "миротворни", незнаат ништо друго освен воен напад за решавање на каков ми ти било конфликт.

а и ме копка што имаат Кина и мад'р Раша добиено во возврат да гласаат воздржано.

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.133
Поени од реакции
4.007
За да го кутнат Гадафи, демек подобро ќе било.
Уствари, за да им украдат се што си имаат луѓето, да им ја земат слободата што ја имаа до вчера и да им го продаваат сето тоа после по дупла цена.
Значи не ве сфаќам ваквите ко тебе. Вас повеќе ви пречи што Американците можат да профитираат од ова, отколку тоа во каков терор живеат Либијците под власта на тој диктаторот. Ако вие стварно гледате лошо на сите интервенции и обиди на Америка да интервенираат ондак ептен сте искомплексирани. Не викам дека не го прават они тоа и за нивни профити, ама вие да бидете против тие нивни постапки и сметате дека е полошо они да профитираат од настанов отколку целиот терор во Либија да продолжи од страна на Гадафи, и останатите да не помогнат он да се тргне од власт ондак вас стварно нешто ви фали.

Наместо да бидете благодарни што некој се решил да им помогне на луѓето таму (што е најбитно во моментов, со оглед на тоа која мизерија е таму деновиве), вие сеа се замарате „зошто па американците сеа се мешаат“. Вас тоа ви е поголем проблем него тоа што Гадафи им го прави на луѓето таму.

Ај ставете се вие во нивна ситуација. Замислете (не дај боже) кај нас да има некој диктатор што цел живот ни го уништува во земјата и комплетно го опустошува народот, и почнал уште да не напаѓа и тероризира затоа што народот се побунил против него. Нема да се молите на поддршка од некоја друга (посилна) земја и од останатиот дел од светот?

На крај краева, вие цело време плачете за Европска Унија зашто никој не реагирал за грциве и зошто никој не ни помага, за едно смотано име што незнаеме да го решиме, а овие таму кадешто животите им се во прашање и им се хорор, вие сеа се буните „што па американците имаат да се мешаат у нивна политика?“ Епа ако за тоа останатите земји не требало да се вмешаат и да се обидат да помогнат, па тек за името ја незнам што плачете зошто никој не ни помага и зошто немаме поголема подршка од ЕУ?

T

Tetro

Гостин
Значи не ве сфаќам ваквите ко тебе. Вас повеќе ви пречи што Американците можат да профитираат од ова, отколку тоа во каков терор живеат Либијците под власта на тој диктаторот. Ако вие стварно гледате лошо на сите интервенции и обиди на Америка да интервенираат ондак ептен сте искомплексирани. Не викам дека не го прават они тоа и за нивни профити, ама вие да бидете против тие нивни постапки и сметате дека е полошо они да профитираат од настанов отколку целиот терор во Либија да продолжи од страна на Гадафи, и останатите да не помогнат он да се тргне од власт ондак вас стварно нешто ви фали.
Дете, нема да сфатиш колку и да ти објаснувам. Џабе ќе ти биде, кога не си научил до сега. Како може да биде добро убивањето на недолжни граѓани?

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Не сум сигурен, ама претпоставувам дека таму нема нафта.
има,но не за долго
Yemen contains proven crude oil reserves of more than 4 billion barrels (640,000,000 m3), although these reserves are not expected to last more than 9 years, and output from the country’s older fields is falling, a concern since oil provides around 90% of the country's exports. predicts that Yemen's oil and gas revenues will plummet during 2009 and 2010, and fall to zero by 2017 as supplies run out, and UK's Royal Institute for International Affairs warns that instability there could expand a zone of lawlessness from northern Kenya to Saudi Arabia, while describing Yemen's democracy as "fragile" and pointing to armed conflicts with Islamists and tribal insurgents

а тие влади се зојузници на САД!!

се покажува вистинската причина за постоење на НАТО и ЕУ--------ЕКСПЛОТАЦИЈА со ВОЕНА СИЛА!!!!

M

.:makedonec:.

Гостин
Напаѓаат држави кои неможат да им возвратат... Ако се толку мужи што не ја нападнат Кореја? Има одма нуклеарка да летне...
ќе покажуваат сила вака на држави кои неможе да го возвратат ударот, се додека не налетаа на некоја која ќе врати со нуклеарка и тек тогаш ќе биде крај света...

Им посакувам што е можно повеќе американци и компанија да изгинат во Либија.

Либија може да возврати ама ако сака .... Италија е само на 300-400 километри од Либија а тоа е лесно погодиво со руските ракети за среден дострел кој што мислам дека либијците ги имаат ама најверојатно ќе чекаат да се загусти состојбата за да му покажат на светот дека се окупирани и имаат право да се бранат и како и да е НАПАДОТ Е НАЈДОБРА ОДБРАНА :toe:

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.091
абе терор невиден, а пак подобро живеат(живееја) од нас.
Поточно подобар стандард од нас имаа/т.

M

Mario Gómez

Гостин
И нели за нато во учебницине учевме дека е организација за (воена)заштита на членките. Од кога беа Косово,дел од популацијата на ирак и сега либија членки на нато ?

И баш се "миротворни", незнаат ништо друго освен воен напад за решавање на каков ми ти било конфликт.

а и ме копка што имаат Кина и мад'р Раша добиено во возврат да гласаат воздржано.
Целосно препуштен азиски пазар откако американците со најмодерно оружје направија огромен земјотрес во Јапонија,:tapp:

Ауу престанете со тие ванаби асанж теории. :D

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.133
Поени од реакции
4.007
Еј кој стандард го имале ај ти се молам? Бидејќи економијата им била нешто поразвиена од нашата статистички? А тоа што животот е ко затвор таму? И у Иран економијата е подобра па иди да видиш како изгледа еден ден таму да живееш...

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123

Зголемени цени на нафта?

Kajgana Shop

На врв Bottom