Роман на годината

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.584
Поени од реакции
34.990
Испаднал Луан Старова и неговата „Баба“. Останал Моџо :(

Интересна книга, станува збор на неговата баба по татко, Хазбије. Му била прва братучетка на Али-беј Фети Окјар, прв премиер на Република Турција и другар на Кемал Ататурк. Како млада 16 годишна девојка се омажила и е распната помеѓу животот од семејството каде што доаѓа и семејството каде се мажи. Нејзините се Турци, а неговите се Албанци, разликите во јазикот, традицијата, музиката. Сите тие разлики се обвиткани со заедничкиот духовен превез - превезот на исламот. Хазбие целиот свој живот го поминува паралелно, колку во јавето на светот во кој се омажила, толку и во сонот да се соеднини со светот на семејството од кое потекнува.
Книгава ја доживеав како да гледам еден филм, толку мајсторски прикажан еден живот, преку лични авторски сеќавања, драматично менување на улогите на секој член од семејството и мајсторски приказ на писателската “камера“ на Луан Старова.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.189
Поени од реакции
35.148
Финале за Роман на годината за 2021. Уште 4 романи останаа во конкуренција:

1. „Денот на црвот“, Симона Јованоска, „Или Или“
2. „Ноќите кога заспивавме во Помпеја“, Давор Стојановски, „Или Или“
3. „Деса“, Ивана Трајаноска, „Арс Либрис“
4. „Ден за одмазда“, Ивица Челиковиќ, „Паблишер“

1646767459621.png 1646767510979.png 1646767643204.png 1646767779997.png

Деса е изненадувањето на годината, не очекував тој наслов да се најде во финалето. Веројатно Челиковиќ ќе победи и тука, ама не сум до таа мера сигурен како за Јанковски лани.
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.584
Поени од реакции
34.990
Јас типував дека борбата ќе се води помеѓу Урошевиќ и Старова.
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.189
Поени од реакции
35.148
34 романи во конкуренција годинава:

1. „Водни тела“, Ана Аврамовска, „Паблишер“
2. „Невообичаен Велигден“, Емилија Златкова – Анастасова, „Збор“
3. „Папокот на светлината“, Венко Андоновски, „Три“
4. „Луѓето, а не градот“, Снежана Младеновска Анѓелков, „Или Или“
5. „Умрев за да оживеам“, Габриела Давидовска – Баниќ, „Збор“
6. „Градски деца“, Матеј Богдановски, самостојно издание
7. „Бегство од изгрејсонцето“, Дејан Гаџовски, „Темплум“
8. „Писмо за Глорија“, Живко Грозданоски, „Или Или“
9. „Девојчето со седа коса“, Магдалена Елмазовска, „Збор“
10. „Татко ми, Босфор“, Јован Илиески, „Антолог“
11. „Вилинско коњче“, Илина Јовановиќ – Јаковчевска, „Збор“
12. „Смртта нe е крај“, Владо Јаневски, „Арс Либрис“
13. „Само Бог простува“, Анде Јанков, „Антолог“
14. „Анатрос“, Хари Кацановски, „Арс Либрис“
15. „Заследи ме“, Јордан Коцевски, „ПНВ Публикации“
16. „Потрага по загубениот гроб“, Панче Коцев, самостојно издание
17. „Наследство: Прозорецот“, Јордан Коцевски, „Антолог“
18. „Времето пред приказната“, Митко Маџунков, „Три“
19. „Тајната за розата Дафне“, Благица Наумова, „Збор“
20. „Токсични луѓе“, Велко Неделковски, „Арс Либрис“
21. „Една книга“, Валентин Нешовски, „Или Или“
22. „Столб што пее“, Томислав Османли, „ВиГ Зеница“
23. „Солзите на Анастасија“, Даница Пеовска, „Мите Богоевски“
24. „Мастилна мапа“, Марија Ралповска, „Арс Либрис“
25. „Пештера“, Максим Ристески, „Или Или“
26. „Хотел меѓу две војни“, Александар Русјаков, „Арс Либрис“
27. „Синовите на Адам“, Михајло Свидерски, „Восток“
28. „Број 77“, Мирјанка Селчанец, „Андриано“
29. „Продолжи да одиш“, Елена Симоновска, „Збор“
30. „Ние“, Ана Стојаноска, „Арс Либрис“
31. „Овириyм помеѓу светови“, Агрон Усеини, „Паблишер“
32. „Вистинита но не многу веројатна историја за семејството Пустополски за куќата покрај Вардар и за четирите прстени“, Влада Урошевиќ, „Арс Либрис“
33. „До Сахара за покрив над глава“, Јован Џамбазоски, „Матица македонска“
34. „Естом“, Николина Андова Шопова, „Или Или“
35. „Нема шума без волци“, Велко Неделковски, „Пагома Прес“

Ништо немам прочитано, ама по имињата од прва мислам дека Живко Грозданоски, Влада Урошевиќ, Венко Андоновски, Томислав Османли и Александар Русјаков - битката ќе се води помеѓу овие романи. Е сега, кога ги прочитав имињата на жири комисијата годинава: Симона Јованоска (минатогодишна лауреатка и претседателка на жирито), Илир Ајдини, Гоце Ристовски, Сашо Кокаланов и Катерина Богоева (претставничка на Фондацијата), мислам дека Урошевиќ може да отпадне, а искрено, мислам дека Русјаков ќе го отфрлат зашто ја зеде Пегаз наградата за истиот роман (исто така и романите на Јаневски, Ралповска и Стојаноска, што влегоа во потесна конкуренција).
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.189
Поени од реакции
35.148
„Папокот на светлината“ на Венко Андоновски ја доби наградата за најдобар роман на Друштвото на писателите на Македонија - „Стале Попов“. Според ука-буката за романите до сега, на неколку дена пред објавување на тоа кој оди во следен круг, мислам дека победникот треба да го бараме помеѓу овие 3 романи:

3. „Папокот на светлината“, Венко Андоновски, „Три“
26. „Хотел меѓу две војни“, Александар Русјаков, „Арс Либрис“
32. „Вистинита но не многу веројатна историја за семејството Пустополски за куќата покрај Вардар и за четирите прстени“, Влада Урошевиќ, „Арс Либрис“
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.189
Поени од реакции
35.148
Првата селекција ја поминаа 19 романи:

1. „Водни тела“, Ана Аврамовска, „Паблишер“
2. „Папокот на светлината“, Венко Андоновски, „Три“
3. „Луѓето, а не градот“, Снежана Младеновска Анѓелков, „Или Или“
4. „Градски деца“, Матеј Богдановски, самостојно издание
5. „Бегство од изгрејсонцето“, Дејан Гаџовски, „Темплум“
6. „Писмо за Глорија“, Живко Грозданоски, „Или Или“
7. „Смртта нe е крај“, Владо Јаневски, „Арс Либрис“
8. „Само Бог простува“, Анде Јанков, „Антолог“
9. „Анатрос“, Хари Кацановски, „Арс Либрис“
10. „Времето пред приказната“, Митко Маџунков, „Три“
11. „Нема шума без волци“, Велко Неделковски, „Пагома Прес“
12. „Столб што пее“, Томислав Османли, „ВиГ Зеница“
13. „Мастилна мапа“, Марија Ралповска, „Арс Либрис“
14. „Хотел меѓу две војни“, Александар Русјаков, „Арс Либрис“
15. „Синовите на Адам“, Михајло Свидерски, „Восток“
16. „Ние“, Ана Стојаноска, „Арс Либрис“
17. „Овириyм помеѓу светови“, Агрон Усеини, „Паблишер“
18. „Вистинита но не многу веројатна историја за семејството Пустополски за куќата покрај Вардар и за четирите прстени“, Влада Урошевиќ, „Арс Либрис“
19. „Естом“, Николина Андова Шопова, „Или Или“

Испаднаа сите изданија на издавачката куќа „Збор“, a од „Антолог“ помина само „Само Бог простува“, честитики @Анде Јанков . За разлика од минатите години, овојпат изданијата на Арс Либрис далеку поквалитетни - дури 6 нивни изданија продолжуваат во втор круг, меѓу кои и „нашиот“ „Анатрос“. Или Или со 3 од 5 (испаднаа „Пештера“ и „Една книга“). Фаворитите, според мене, сите се in.
 
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.992
Втората селекција ја поминаа 10 романи:

1. „Водни тела“, Ана Аврамовска, „Паблишер“
2. „Папокот на светлината“, Венко Андоновски, „Три“
3. „Писмо за Глорија“, Живко Грозданоски, „Или Или“
4. „Анатрос“, Хари Кацановски, „Арс Либрис“
5. „Времето пред приказната“, Митко Маџунков, „Три“
6. „Нема шума без волци“, Велко Неделковски, „Пагома Прес“
7. „Столб што пее“, Томислав Османли, „ВиГ Зеница“
8. „Синовите на Адам“, Михајло Свидерски, „Восток“
9. „Вистинита но не многу веројатна историја за семејството Пустополски за
куќата покрај Вардар и за четирите прстени“, Влада Урошевиќ, „Арс Либрис“
10. „Естом“, Николина Андова Шопова, „Или Или“
 

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.584
Поени од реакции
34.990
Го исфрлија Русјаков :(
Ништо од Антолог во потесен избор.

Типувам на Урошевиќ
 
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.189
Поени од реакции
35.148
Го исфрлија Русјаков :(
Веројатно дека освои Пегаз. Имаше полемика дали да им се дозволи воопшто на тие кои влегле во најтесна конкуренција за Пегаз да се натпреваруваат. Сега гледам, не само Русјаков, туку и Ралповска и Стојаноска ги исфрлиле - значи, заради тоа е, 100%

Типувам на Урошевиќ
Урошевиќ или Андоновски.

А стискаме палци за Анатрос. :aplauz:
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.677
Поени од реакции
13.291
Ако Анатрос тепа, да се врати членот на форум со неговиот препознатлив јузер.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom