Што ќе ти е вооружување асално ако немаш добро обучен кадар кој може да ги користи тие оружја? Редовната војска е добра работа, ама мојата генерација се состои од мамини и татини синчиња кои нејќат Mania патиките да ги извалкаат, а камоли да маршираат по дожд и снег со чизми. А што е најтрагично, со секоја измината година и генерација, работите се влошуваат уште повеќе.НЕ треба редовна војска...Треба само добро вооружување
A, нашата војска стегање едно - нема што. Попрво децата (или сам себе) би ги пратил во извидници отколку во тие дефектни интитуции.Од една страна според мене на служењето војска и е поминато времето, пошто сега веќе таа се води како професија нели има професионални војници. Но од друга, можда треба 3-4 месеци да се оди, не за друго да се стегнат овие генерации малку а не по цел ден на компјутер се седи.
И...да, и јас сум 91 па не ми стигнала никаква покана а и не познавам никого од мојата генерација на кого му стигнало такво нешто.
а тоа на даљинско да биде или некој ќе биде обучен да ракува со него??? а ако збориш за нешто ептен софистицирано - далеко је сунцеНЕ треба редовна војска...Треба само добро вооружување
Све тоа имотот им е даден за една или друга работа, а башка со прачки против Голијат (колку што ми е познато ги мавнавме тенковите, авионите и хеликоптерите, останавме само на бајонети, пушки и чутурици)...тешко.Струмица ќе изгради уште еден град. Со најмодерни приватни болници, училишта, старски домови и трговски центри. Луксузни згради со заеднички домар, базени, фризери. Ова е идејата за новата Струмица што треба да никне на површина од околу 40 хектари, на местото на поранешната касарна.
па нелогично е да бидеш дел од воените специјални сили,а да немаш отслужено војскатака е... за полициските незнам,ама за армиските специјални единици мора воен рок да отслужиш за полициските мислам дека не треба...
па зашто не го пратиш во партија некоја,поголема строгоча и послушност моментално нема...............A, нашата војска стегање едно - нема што. Попрво децата (или сам себе) би ги пратил во извидници отколку во тие дефектни интитуции.
па доста е во целава држава да има само 5 касарни-Велес,Штип,Тетово,Кичево и Битола или Прилеп.......Кај би се сместувале тие војници (и да не е бајрам на памет)
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=58402.
поштовање, ти подавам рака, 100% вистина. Џабе ти е воружвање кога немаш обучен кадар ( дај му обичен пиштол, не можиш да бидиш сигурен, можи сам да си го тргни )Што ќе ти е вооружување асално ако немаш добро обучен кадар кој може да ги користи тие оружја? Редовната војска е добра работа, ама мојата генерација се состои од мамини и татини синчиња кои нејќат Mania патиките да ги извалкаат, а камоли да маршираат по дожд и снег со чизми. А што е најтрагично, со секоја измината година и генерација, работите се влошуваат уште повеќе.
хаха ако си го тргни арно да не го тргни на друг по грешка да испука се околу него...поштовање, ти подавам рака, 100% вистина. Џабе ти е воружвање кога немаш обучен кадар ( дај му обичен пиштол, не можиш да бидиш сигурен, можи сам да си го тргни )
паметен потег на МО... мислам дека тие го организираат ова... сепак треба колку толку да се знае...Pocnale da stigaat pokani za regrutacija,kaj 2ca moi drugari stignale vekje.. bas ja procitav pokanata, i vo nea pisuvase nesto vo stil ako ne se javis vo rok od 15 dena doagaat i te digaat od spienje )))))))))))))))).. citam prethodni postovi, Smexy_Bit e tolku ubeden deka ako mu stigne pokana nema da ide na regrutacija...neka ti stigne pa ke vidis kako ke otides.
Inace kako sto slusnav, potrebni se okolu 1000 novi vojnici, nesto kako konkurs , 5000 pokani ke bidat nekoi vekje se isprateni e sea od tie 5000 ljuge sto ke otidat na regrutacija, samo 1000 ke izberat da sluzat, i to je to. 3 meseci, ipak dobro e, ne e ko porano po 18 meseci sluzenje i 2-3 meseci obuka
ти имаш рок од 15 дена да се пријавиш во подрачната единица на МО(општината во кај живееш),што не значи дека автоматски тебе те праќаат на отслужување воен рок,е сега,ако не се пријавиш во согласност со законот за одбрана МО може да те санкционира.................Pocnale da stigaat pokani za regrutacija,kaj 2ca moi drugari stignale vekje.. bas ja procitav pokanata, i vo nea pisuvase nesto vo stil ako ne se javis vo rok od 15 dena doagaat i te digaat od spienje )))))))))))))))).. citam prethodni postovi, Smexy_Bit e tolku ubeden deka ako mu stigne pokana nema da ide na regrutacija...neka ti stigne pa ke vidis kako ke otides.
Inace kako sto slusnav, potrebni se okolu 1000 novi vojnici, nesto kako konkurs , 5000 pokani ke bidat nekoi vekje se isprateni e sea od tie 5000 ljuge sto ke otidat na regrutacija, samo 1000 ke izberat da sluzat, i to je to. 3 meseci, ipak dobro e, ne e ko porano po 18 meseci sluzenje i 2-3 meseci obuka