Редовна војска повторно?

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.028
Поени од реакции
623
НЕ треба редовна војска...Треба само добро вооружување

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Што ќе ти е вооружување асално ако немаш добро обучен кадар кој може да ги користи тие оружја? Редовната војска е добра работа, ама мојата генерација се состои од мамини и татини синчиња кои нејќат Mania патиките да ги извалкаат, а камоли да маршираат по дожд и снег со чизми. А што е најтрагично, со секоја измината година и генерација, работите се влошуваат уште повеќе.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.830
Поени од реакции
2.922
да работите се влошуваат повеќе и пак се враќаме 19век поточно1913-та год
абе мрдната држава зошто укинаа војска

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
Од една страна според мене на служењето војска и е поминато времето, пошто сега веќе таа се води како професија нели има професионални војници. Но од друга, можда треба 3-4 месеци да се оди, не за друго да се стегнат овие генерации малку а не по цел ден на компјутер се седи.

И...да, и јас сум 91 па не ми стигнала никаква покана а и не познавам никого од мојата генерација на кого му стигнало такво нешто.
A, нашата војска стегање едно - нема што. Попрво децата (или сам себе) би ги пратил во извидници отколку во тие дефектни интитуции.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Нити сум бил нити имам намера да одам каков сака закон да донесат, башка сега кога ќе се жениш дедото нема да те праша дали си ’слуган’ војска...:toe:

Б

Бат Елохим

Гостин
а тоа на даљинско да биде или некој ќе биде обучен да ракува со него??? :) а ако збориш за нешто ептен софистицирано - далеко је сунце :)
И да. Треба редовна војска. И активна резерва. Прво, ова е Балкан. 2. Со душмани сме од сите страни. и 3. не е на одмет, армија си е армија, платеници се платеници.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Кај би се сместувале тие војници (и да не е бајрам на памет)
Струмичката касарна ќе прерасне во град во мало

Струмица ќе изгради уште еден град. Со најмодерни приватни болници, училишта, старски домови и трговски центри. Луксузни згради со заеднички домар, базени, фризери. Ова е идејата за новата Струмица што треба да никне на површина од околу 40 хектари, на местото на поранешната касарна.
Све тоа имотот им е даден за една или друга работа, а башка со прачки против Голијат (колку што ми е познато ги мавнавме тенковите, авионите и хеликоптерите, останавме само на бајонети, пушки и чутурици)...тешко.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
така е... за полициските незнам,ама за армиските специјални единици мора воен рок да отслужиш:vozbud: за полициските мислам дека не треба...
па нелогично е да бидеш дел од воените специјални сили,а да немаш отслужено војска
за полицискит знам дека пред 2/3 години така беше (поготово за ЕБР) една од карактеристиките што треба да ја поседува кандидатот е и отслужен воен рок...и сега би требало да важи ова,бидејќи немам видено некаква ново дополнување,измена или укинување на тој дел

A, нашата војска стегање едно - нема што. Попрво децата (или сам себе) би ги пратил во извидници отколку во тие дефектни интитуции.
па зашто не го пратиш во партија некоја,поголема строгоча и послушност моментално нема...............
и што мислите дека "стегањето" во војска се состои само од викање,притисоци,навреди итн,па тоа се прави неколку пати се додека ВОЈНИКОТ сам не биде свесен за најадекватната одлука за време на вежбата,однесувањето,севкупната принципелноста итн,која ќе му послужи во понатамошниот воен или цивилен живот
џабе бладате,кога и самите не знаете која е целта на воениот живот

Кај би се сместувале тие војници (и да не е бајрам на памет)
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=58402.
па доста е во целава држава да има само 5 касарни-Велес,Штип,Тетово,Кичево и Битола или Прилеп.......

Член од
25 април 2009
Мислења
367
Поени од реакции
135
Што ќе ти е вооружување асално ако немаш добро обучен кадар кој може да ги користи тие оружја? Редовната војска е добра работа, ама мојата генерација се состои од мамини и татини синчиња кои нејќат Mania патиките да ги извалкаат, а камоли да маршираат по дожд и снег со чизми. А што е најтрагично, со секоја измината година и генерација, работите се влошуваат уште повеќе.
поштовање, ти подавам рака, 100% вистина. Џабе ти е воружвање кога немаш обучен кадар ( дај му обичен пиштол, не можиш да бидиш сигурен, можи сам да си го тргни :toe: )

k@z@n

RS power
Член од
3 март 2008
Мислења
997
Поени од реакции
53
поштовање, ти подавам рака, 100% вистина. Џабе ти е воружвање кога немаш обучен кадар ( дај му обичен пиштол, не можиш да бидиш сигурен, можи сам да си го тргни :toe: )
хаха ако си го тргни арно да не го тргни на друг по грешка да испука се околу него...:toe:

Duduk

Korg Maniac
Член од
8 јули 2009
Мислења
953
Поени од реакции
99
Pocnale da stigaat pokani za regrutacija,kaj 2ca moi drugari stignale vekje.. bas ja procitav pokanata, i vo nea pisuvase nesto vo stil ako ne se javis vo rok od 15 dena doagaat i te digaat od spienje :))))))))))))))))).. citam prethodni postovi, Smexy_Bit e tolku ubeden deka ako mu stigne pokana nema da ide na regrutacija...neka ti stigne pa ke vidis kako ke otides.
Inace kako sto slusnav, potrebni se okolu 1000 novi vojnici, nesto kako konkurs , 5000 pokani ke bidat nekoi vekje se isprateni e sea od tie 5000 ljuge sto ke otidat na regrutacija, samo 1000 ke izberat da sluzat, i to je to. 3 meseci, ipak dobro e, ne e ko porano po 18 meseci sluzenje i 2-3 meseci obuka :vozbud:

С

Спенсер

Гостин
Pocnale da stigaat pokani za regrutacija,kaj 2ca moi drugari stignale vekje.. bas ja procitav pokanata, i vo nea pisuvase nesto vo stil ako ne se javis vo rok od 15 dena doagaat i te digaat od spienje :))))))))))))))))).. citam prethodni postovi, Smexy_Bit e tolku ubeden deka ako mu stigne pokana nema da ide na regrutacija...neka ti stigne pa ke vidis kako ke otides.
Inace kako sto slusnav, potrebni se okolu 1000 novi vojnici, nesto kako konkurs , 5000 pokani ke bidat nekoi vekje se isprateni e sea od tie 5000 ljuge sto ke otidat na regrutacija, samo 1000 ke izberat da sluzat, i to je to. 3 meseci, ipak dobro e, ne e ko porano po 18 meseci sluzenje i 2-3 meseci obuka :vozbud:
:vozbud: паметен потег на МО... мислам дека тие го организираат ова... сепак треба колку толку да се знае...

кој не му се иде,нека не се појавува... или нека скрши прст на рака... :pos2::pos2::pos2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Ко да е на излет па сака -нејќе. Ако се започне случајно со регрутација ќе оди и оро ќе игра.

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
ти имаш рок од 15 дена да се пријавиш во подрачната единица на МО(општината во кај живееш),што не значи дека автоматски тебе те праќаат на отслужување воен рок,е сега,ако не се пријавиш во согласност со законот за одбрана МО може да те санкционира.................
.............тоа ти е обична евиденција

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
После Арачиново незнам кој нормален човек би одел во војска.

Kajgana Shop

На врв Bottom