Редовна војска повторно?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.743
Поени од реакции
12.194
Хахаа, ме изненади Марсовке, сила си...Рамбо е пензионер, Чак Норис е закон :wink:
Дефинитивно (ако има врска ова со редовнава војска) ќе треба некој ваков плакат, за што нашиве се добро истренирани (со кампањиве :) ).
Али ќе се косат сами со себе. Дали -знаењето е сила- или -оружјето е сила.

Смартес, за тие ствари, внатрешни проблеми си постои полиција колку што знам. Околу наоколу е Нато така да...не бива со тенкови, борни коли и авиони (питање и колку имаме) да се бориме против внатрешниот непријател, не е естетски :smir: Доколку така постапуваат другите земји, нивните градови ќе се саде војска...сите имаат внатрешни проблеми, криминалци, потенцијални и...терористи.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Војната е природна состојба (Хераклит, Хобс...) а мажот е војник а жената е одмор за воинот (Ниче) кој останал жив...
 

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Сум за. Од причина што во денешното турбулентно време на воени жаришта, посебно на Балканот каде секогаш врие, треба максимална воена подготвеност.
Со сегашнава ситуација ќе имаме многу генерации од 20-30 години кои не знаат да ракуваат со оружје ниту имаат поминато некаков воен тренинг. Во случај на криза сите кадри се потребни, така да зошто тогаш да се губи непотребно време на обучување на младите генерации?
 

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
добро да прашам има некоја официјална информација некоја од сигурни извори? пошо вака муабетов ни е само рекла казала.
 

Вештица

love&reason
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
856
Има еден поим-иницијација, во превод преминување од дете во маж/жена. Е тоа порано кај мажите се вршело преку ритуали како убивање животни, стоење на една нога на столб 5 дена, претрпување глад; жед; страв итн. До пред некое време тоа беше војската, денес тоа не постои. Затоа мажите тешко се осамостојуваат/созреваат и остануваат деца се дур не им дојде јајцето на газот т.е. кога семејството почнува да зависи од нив, ама тогаш многу често е касно. Затоа од некоја психолошка страна според мене, војската е добра работа.
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Toecutter, onie koi sluzea ne se ishomislaviziraa
:)))

Sepak, mislenja i stavovi ko assholes neli, everyone has one hahaha!

Nejse jas sum za, ti protiv, i jas i ti imame vidni pricini sekoj za sebe!

ARM ne bese saglam vojska vo toj pogled! Treba izraelski
sistem na sluzenje, po nivni tertip!
Повторно немањето аргументи е проследено со провокации и навреди.
There is a difference between having and being one.

Интересно како поддржувачите на воен рок се дават во ароганција - тие ќе решавале за некој друг како ќе потроши година или повеќе од животот...

Види и САМ ЗНАЕШ што прави национализмот.....така???

Јасна ти е моќта на медиумите врз населението.

Пропагандата на Милошевич,на караџич....генералот ратко младич,па ги имаме злосторниците вахабити кои сечеле прсти ИТН...

Значи имавме војна врз национална и тро верска основа.

И ДА МОРА ВОЈСКА!!!!

значи ние треба да имаме ПРО-војници,НО И добро обучени и истренирани резервисти кои МОРА да служат воен рок(затоа велам мин-12 месеци) а веруј не е губење време...ЈОК.

Оти Очигледно ако пратиш дечишта во прва борбена линија нема да има ефект(ко во 2001 ва),затоа првен ПРО па потоа Новите(кои имаат 12-24 месеци обука) кои ќе научат нешто од поискусните(од тие што останаа...а за жал помалку се,значи СЕГА е моментот АРМ да ќари и во расположлива жива сила,и да ќариме и од западната воена доктрина но и од источната.(еве типичен пример за грешка кај советите беше фактот што Снајперистот МОРАШЕ да биде заедно со единицата,ако ја откријат единицата откриен е и снајперо...од друга страна Америте пак ги пуштија независни да бидат, им дадоа наредби НЕ УБИВАЈТЕ виетнамски офицери туку нишанете во карлична коска,за која треба година и фазла да заздрави,а треба лекој,персонал и.т.н).....Понатаму еве друг пример спомнуваш 2001-рашче АРМ употреби советска тактика(од афган) на комбинирано дејство на МИ-24 и СУ-25 и ете би успешно.


Значи во нашево опкружување и услови служење војска нема врска со ЛОБОТОМИЈА,оти ако утре дојде некој копиљ(агресор) тука да силува жени,да касапи деца...кој ќе БРАНИ????

Јас неќам да ми палат села,да гранатираат градови и притоа да бидеме импотентни,и пред нас да ни ги стрелаат децата,па потоа нас....тоа ЈОК!!!




Па нормално дека ќе војуваат
Посебно пак офицери-без разлика дал е србин,ром,албанец(освен ако србино не го опука албанецот ил обратно:wink:)...сеедно. ...концептот на охридскиот договор не е асимилација на албанците-туку интеграција т.е и они веќе сватија дека политичарите ги лажат со некакви си права кога немаат ЕКОНОМСКА СЛОБОДА!!

Ако мислиш дека албанците во македонија сакаат да се отцепат и припојат кон албанија-во заблуда си-тоа го има само кај некои болни Умови.

Косоварите се друга приказна и не се закана.

ВИСТИНСКАТА ЗАКАНА е НЕВРАБОТЕНОСТА,булшит здравствениот систем(а и образовнио)...значи заканата е ВНАТРЕ.

И наводните блгари.:toe:
До пред две три години имаше воен рок...и иста невработеност...
Во исто време и професионална војска и воен рок? Може...ако литар бензин дојде до 100 ден. и кутија „родео„ до 80...инаку тешко...многу гладни усти има за хранење...во администрацијата...
Споредбата беше одговор на пост во кој се оправдуваа дезертирања од ЈНА со фактот дека била многунационална војска. Нешто слично имаме и сега...

Не навлегувам во тоа дека Македонија не би ни имала време да изврши мобилизација нападната од Грција (единствена која би можела некогаш да изврши класичен напад.Србија - но комент,Бугарија и тие немаат такви офанзивни можности ни пари,Албанија - но комент,Косово - хехех...).

И старата приказна...пак децата од политичарите,бизнисмените или било кој со врски НЕМА ДА ОДАТ а некој ќе треба да гине ЧУВАЈЌИ ГО НИВНИОТ ИМОТ И НИВ. Тоа е реалноста кај нас,може сега до утре да кажуваме како треба да биде,ама видовме како беше и гледаме како е...

Има еден поим-иницијација, во превод преминување од дете во маж/жена. Е тоа порано кај мажите се вршело преку ритуали како убивање животни, стоење на една нога на столб 5 дена, претрпување глад; жед; страв итн. До пред некое време тоа беше војската, денес тоа не постои. Затоа мажите тешко се осамостојуваат/созреваат и остануваат деца се дур не им дојде јајцето на газот т.е. кога семејството почнува да зависи од нив, ама тогаш многу често е касно. Затоа од некоја психолошка страна според мене, војската е добра работа.
До пред две три години имаше воен рок и која беше разликата? Некои споменуваа дека АРМ не била пример за права армија туку ЈНА која заглави со ловечкото друштво во Крањ,Шаховската секција од Цеље и елитните единици од моделарскиот клуб од Марибор...
После дојде и до Вуковар...една улица требало да поминат...Трпињска...
А какви карактери создала...подобро да не почнуваме таква тажна тема...

За психолошката компонента...тотал феил. Поентата е во беспоговорно слушање наредби во име на функционалност на целината...или лоботомија...плус ароганцијата кога некои се наоѓаат повикани да решаваат како нкој друг требало да потроши дел од животот.

Таа елитна сила која продуцирала мажи изнедри величини од типот на Ратко Младиќ и Шљиванчанин...и многу други слични...

До поддржувачите на воен рок...од 1919 до 2007 кај нас имало задолжителен воен рок...вистина под различни знамиња ама важно имало.Некогаш се одело по 3 години.
Зошто кукате дека младите биле педери,идиоти,пички и слично.Зошто родителите нивни служеле воен рок? Или вонземјаните се криви... Па ете станале толкави мажишта што одгледале педери,идиоти и пички...

Се изнаслушавме кукање колку биле младите заебани...а од друга стана...

КОЈ Е РЕЗУЛТАТОТ ОД 88 ГОДИНИ присутното задолжително служење воен рок кај нас???

Anyone?

Знам,сега оправдувањата ќе се бараат настрана...амерички филмови,интернет,кафичи,дрога и слични ефтини изговори.Јас живеев во заблуда дека семејството било основен извор на вредности кај младите...
Неспособноста на родителите да одгледаат здраво потомство доведува до надеж дека војската ќе им ја поправи работата која тие ја засрале.Ебете се.Вие сте сами криви ако вашите деца се такви какви што се.

И ако немате аргументи не го влечете муабетот кон лични напади.
 
Член од
16 јануари 2009
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.068
Абе се убаво ова за војската и ја сум за ама мислам дека имаме еден голем проблем.Немаме касарни ако ви текнува сите се дадоа за различни намени така да ако се воведе војска пак ќе мора да градат нови а тоа баш и не им се исплати.
П.С.Не ја читав цела тема така да ако има некој напишано за ова не ми замерувајте
 

Чоста ^

Good looking boy
Член од
23 август 2009
Мислења
1.999
Поени од реакции
48
Абе се убаво ова за војската и ја сум за ама мислам дека имаме еден голем проблем.Немаме касарни ако ви текнува сите се дадоа за различни намени така да ако се воведе војска пак ќе мора да градат нови а тоа баш и не им се исплати.
П.С.Не ја читав цела тема така да ако има некој напишано за ова
не ми замерувајте
Се согласувам и јас.Колку што знам,одприлика 40% касарниве се урнати,посебно во малку поголемиве градови(на пр во охрид не ја урнаа,али ќе градат Универзитет).Иначе за тоа одново редовна војска,сум за,не за нешо др дека,туку ќе има мешање на луѓе од разни градови,запознавање и сл.Е веќе недајбоже ако фати пак некоја ујдурма,е тогаш стварно ќе ни притреба:smir:
 
J

Johnny Stulic

Гостин
Огромно губење на време и нерви и залудно трошење на држави пари. И сега ми е криво зошто изгубив девет месеци од мојот живот ама немаш избор, замислете неко професионален спортист да изгуби една година од својот живот пример Пандев(3 милиони евра годишно) заради глупавата одлука да војската биде задолжителна иле еве некој кардио-хирургт наместо да оди на стажирање во Филип 2 тој треба да една година да се занимава со тоа како се употребува гас-маска или пак да учи строев чекор.

Ако веќе има нека биди на волонтерска база никако задолжително
 

ACER

=Сандокан=
Член од
14 мај 2008
Мислења
193
Поени од реакции
7
Нема да има - сигурно........Вчера ми стигна мене писмо за да се пријавам во Правда и го прашвам тој што дојде, му викам "Абе вистина редовна војска ќе имало повторно???" и тој "Не бе тој што ти вели те лажи, ние се испустивме во државата како можи да има" и толку.:smir:
 
S

smart ass

Гостин
Повторно немањето аргументи е проследено со провокации и навреди.
There is a difference between having and being one.


До пред две три години имаше воен рок...и иста невработеност...



И ако немате аргументи не го влечете муабетот кон лични напади.
Ај со аргументи.

Не до пред две три години...туку Откако сме независни ти е тој процент (+/-5%),така да нема корелација помеѓу вработеноста и служењето војска.


Не навлегувам во тоа дека Македонија не би ни имала време да изврши мобилизација нападната од Грција (единствена која би можела некогаш да изврши класичен напад.Србија - но комент,Бугарија и тие немаат такви офанзивни можности ни пари,Албанија - но комент,Косово - хехех...).
Тоа само ако нема задолжителен воен рок т.е ако нема кој да ја брани(па кој(како што треба).а на крајот и децата ќе ни испогинат....грција...еднаш употреби напалм врз Мои сограѓани(иако не сум егеец) ама тие се македонци и искрено ме БОЛИ и КРИВО МИ Е!!!

Неќам тоа да се повтори....од мене им е простено на Педерите-ама не и заборавено.

Башка што кажав убаво ако грција ја чепне македонија...мамето и се еба...а и единствена Закана за Македонија ќе биде грчката авијација.

И старата приказна...пак децата од политичарите,бизнисмените или било кој со врски НЕМА ДА ОДАТ а некој ќе треба да гине ЧУВАЈЌИ ГО НИВНИОТ ИМОТ И НИВ. Тоа е реалноста кај нас,може сега до утре да кажуваме како треба да биде,ама видовме како беше и гледаме како е...
Се согласувам 100%....барем кај нас така беше.


Таа елитна сила која продуцирала мажи изнедри величини од типот на Ратко Младиќ и Шљиванчанин...и многу други слични...


Не мешај баби и жаби,национализмот знаеме што стори...знаеш она од београд до токио...па пропаганда



...Кроатите исто така уште Втора светска сакале независност...усташите,едноставно кога манијак добива авторитет знаеме што се случува.

До поддржувачите на воен рок...од 1919 до 2007 кај нас имало задолжителен воен рок...вистина под различни знамиња ама важно имало.Некогаш се одело по 3 години.
Зошто кукате дека младите биле педери,идиоти,пички и слично.
Јас не ги нареков пички идиоти....туку едноставно МОРА во денешнио систем да имаш резерва(добро обучена).

До поддржувачите на воен рок...од 1919 до 2007 кај нас имало задолжителен воен рок...вистина под различни знамиња ама важно имало.Некогаш се одело по 3 години.
Има резултат...

КОЈ Е РЕЗУЛТАТОТ ОД 88 ГОДИНИ присутното задолжително служење воен рок кај нас???

Anyone?

Бујрум

Hollywood movie about the Macedonian soldiers in Iraq?
Three famous US film studios are in talks of creating a movie about the first Macedonian contingent in Iraq. The movie will be action packed, based on true events, for which a book has been written.

The book had been written first as a diary by Metodi Hadzi Janev, a professional soldier in the ARM, but was later transformed into a book.

The film has strong support among the US film studios, though their names are not released by the Macedonian side because of the sensitivity in the talks.

The focus will be on the Macedonian contingent arriving on Iraqi soil in 2003, with the time frame being from June 2003 to December 2003. During this period, the Macedonian contingent was engaged in half a dozen ferocious battles with Iraqi insurgents who had either cornered or surrounded US troops.

The Macedonian elite soldiers, popularly known as "Wolves", had managed to save the US troops during each engagement, without taking any casualties. For their bravery, the US Government had issued several "Wolves" a Federal Medal, the Bronze Star, normally reserved for US soldiers.

The film studios had said that 5 battle scenes will be used in the movie. All battles occurred during the last quarter of 2003. The Macedonian soldiers will be played by US actors, who will learn Macedonian for the movie.

There had been a running joke with the Macedonian soldiers in Iraq who instead of learning English, they preferred to teach the Americans to speak Macedonian.

&

Want to give my thanks and solute to the Macedonian (Wolves) soldiers that contributed greatly in the WAR against terrorism..
Macedonians from the Ancient times till modem times are still one of the greatest and bravest fighters in the world…
USA will make a movie about the toughness of the Macedonians (Wolves) Soldiers on how they help save many American Soldiers..
Truth will be shownnot something like the movie 300 a mere fantasy movie
[/URL][/IMG]

Sequim, Wash. native Lt. Col. Robert J. McAleer, commander of Fires Squadron, 2nd Stryker Cavalry Regiment, presents a plaque to Capt. Ivica Arsovski, a platoon leader from the Macedonian "Wolves" Special Forces Battalion, during a ceremony at Camp Taji, Iraq, Dec. 12. McAleer presented the award to Arsovski in appreciation for the support the Wolves gave to Fires Squadron. The Wolves, who have completed their six-month rotation in Iraq, transferred authority for their area of responsibility to Macedonian Rangers from the Macedonian Special Forces Battalion during the ceremony. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Jon Cupp, 1st BCT, 1st Cav. Div. Public Affairs)
Мислам дека ова е доволно да ти укаже за резултатите,како што кажав сеуште имаме кадар кој несебично би го пренел знаењето на МЛАДИНАТА за утре да не ни помислат да не нападнат.....

Покрај ова...еве и британските војници абе идат на вежби во криволак...оти така???


Неспособноста на родителите да одгледаат здраво потомство доведува до надеж дека војската ќе им ја поправи работата која тие ја засрале.
Дај жити се упатство(прирачник) како треба родител да воспита дете и оно да не е геј,идиот ил што ти знам.....

Ебете се.Вие сте сами криви ако вашите деца се такви какви што се.
Ова нема потреба од коментар...веќе е дом и семејство ова.

Споредбата беше одговор на пост во кој се оправдуваа дезертирања од ЈНА со фактот дека била многунационална војска. Нешто слично имаме и сега...
Споредбата на АРМ со ЈНА не ја бидува,или во најмала рака е смешна.

Еве ти ФАКТ.

На сите анкети досега од 95 наваму варира довербата на граѓаните во АРМ од дури 65% па до 80% од испитаниците ИМААТ НАЈМНОГУ ДОВЕРБА ВО АРМ-имај предвид од 95 имаме анкети на 1000,па на 10000 граѓании...претпоставувам имало албанци,срби,роми....или се лажам
(значи најмногу граѓаните имаат доверба баш во АРМ...МВР порано довербата беше помала па се зголеми,па намали....едноставно варира но за АРМ имаме аритметичка средина,еве некои 75% да ги земеме кои веруваат дека војската НЕМА ДА ДОЗВОЛИ АГРЕСОР да врши терор врз граѓаните.

За образование,здравство,судство-знаеш колку граѓаните имаат доверба во нив ИЧ!!!!

Знам,сега оправдувањата ќе се бараат настрана...амерички филмови,интернет,кафичи,дрога и слични ефтини изговори.Јас живеев во заблуда дека семејството било основен извор на вредности кај младите...
Неспособноста на родителите да одгледаат здраво потомство доведува до надеж дека војската ќе им ја поправи работата која тие ја засрале.Ебете се.Вие сте сами криви ако вашите деца се такви какви што се.
Родителите,или улицата,образовниот систем....повеќе фактори.

ВСУШНОСТ војската НЕ е да ги превоспита "децата"(над 18 се имај предвид) туку е за да ГИ СПРЕМИ за вонредни ситуации како елементарни непогоди(еве имаме голем пожар од некој сјебан пироман..професионалците ќе помогнат колку можат...ама ако треба повеќе луѓе?????. ),понатаму евентуална закана кон ова парче земја што ни остана.(а гледам сакаат некои да не избришат).

Како и да е од истите анкети....

Големо мнозинство од испитаниците не сакаат соседи кои се зависници од дрога (93,1%), зависници од алкохол (85%), лица заболени од сида (84,7%) и хомосексуалци (83,1%). Мнозинството не ги сакаат за соседи жртвите на насилство (58,6%) и Ромите (52,6), додека малцинство не сакаат да живеат покрај имигранти/странски работници (36,5%). Мало малцинство од испитаниците не сакаат соседи да им бидат луѓе од друга вера (30,6%), луѓе од друга етничка припадност (30,2% и невенчани парови кои живеат заедно (28,2%).


Дали ова за гејој,за зависници т.е Ф11-ката и алкохолизмо е резултат на ЈНА или пак на родителите...црквата...или пак...абе у америчките филмови гејој ги прифаќаат-кај нас ЈОК!!

Ами за болните од СИДА???


Интересно како поддржувачите на воен рок се дават во ароганција - тие ќе решавале за некој друг како ќе потроши година или повеќе од животот...
НЕ!!!!!!!!!!


Не е ароганција-туку е ОБВРСКА на секој граѓанин+што правиме ако дојде до евентуална војна???

Јас знам-пак ќе мобилизираат се од 16-17 до 20 и нагоре кои немаат тренинг нит обука и ќе изгинат џабе и мајки ќе се завијат во црно чиниш како после востание да поминал турскио аскер...Јас не би сакал тоа да се случи.

НЕ не е ароганција,туку тоа е денес,такви се односите помеѓу државите,имаме специфичен светски поредок кој остава можност за војна....ако дојде до војна за да не ти дојде ДОМА некој копиљ и да силува ќерка,жена,да малтретира,па стрелања(има психи)...треба ОБАВЕЗНО да имаме life force to rely on за да ГИ СПРЕЧИ,ЗА ДА СПАСИ ЖИВОТИ!!!!

Смартес, за тие ствари, внатрешни проблеми си постои полиција колку што знам. Околу наоколу е Нато така да...не бива со тенкови, борни коли и авиони (питање и колку имаме) да се бориме против внатрешниот непријател, не е естетски :smir: Доколку така постапуваат другите земји, нивните градови ќе се саде војска...сите имаат внатрешни проблеми, криминалци, потенцијални и...терористи.
Кој пак спомна тенкови за внатрешни проблеми...нарочито за специјална војна???
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.743
Поени од реакции
12.194
Не е ова Смартес што го велиш служење редовна војска. Нема вежби или правење акции...тоа не е баш така, освен неколку единици. Се друго е џабалебарење на рачун на родители и дремење една година со празен ум, а без заработка. Војската не го прави човека машина за војување...тоа зависи од многу нешта.
А реков дека и колкава е потребата кога околу нас е Нато со милиони војници, авиони и тенкови...ние со прачки :)

А за војните...доколку треба да чекаме војна за да се радуваме што сме потрошиле милијарди евра и потрошиле пари за војска и година метење скали, гребење клозет, чистење пушка...е непотребно.

Смартес, едно прашање. Имаш служено војска?
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ај со аргументи.

Не до пред две три години...туку Откако сме независни ти е тој процент (+/-5%),така да нема корелација помеѓу вработеноста и служењето војска.




Тоа само ако нема задолжителен воен рок т.е ако нема кој да ја брани(па кој(како што треба).а на крајот и децата ќе ни испогинат....грција...еднаш употреби напалм врз Мои сограѓани(иако не сум егеец) ама тие се македонци и искрено ме БОЛИ и КРИВО МИ Е!!!

Неќам тоа да се повтори....од мене им е простено на Педерите-ама не и заборавено.

Башка што кажав убаво ако грција ја чепне македонија...мамето и се еба...а и единствена Закана за Македонија ќе биде грчката авијација.


Се согласувам 100%....барем кај нас така беше.






Не мешај баби и жаби,национализмот знаеме што стори...знаеш она од београд до токио...па пропаганда



...Кроатите исто така уште Втора светска сакале независност...усташите,едноставно кога манијак добива авторитет знаеме што се случува.



Јас не ги нареков пички идиоти....туку едноставно МОРА во денешнио систем да имаш резерва(добро обучена).



Има резултат...




Бујрум




&


[/URL][/IMG]



Мислам дека ова е доволно да ти укаже за резултатите,како што кажав сеуште имаме кадар кој несебично би го пренел знаењето на МЛАДИНАТА за утре да не ни помислат да не нападнат.....

Покрај ова...еве и британските војници абе идат на вежби во криволак...оти така???




Дај жити се упатство(прирачник) како треба родител да воспита дете и оно да не е геј,идиот ил што ти знам.....



Ова нема потреба од коментар...веќе е дом и семејство ова.



Споредбата на АРМ со ЈНА не ја бидува,или во најмала рака е смешна.

Еве ти ФАКТ.

На сите анкети досега од 95 наваму варира довербата на граѓаните во АРМ од дури 65% па до 80% од испитаниците ИМААТ НАЈМНОГУ ДОВЕРБА ВО АРМ-имај предвид од 95 имаме анкети на 1000,па на 10000 граѓании...претпоставувам имало албанци,срби,роми....или се лажам
(значи најмногу граѓаните имаат доверба баш во АРМ...МВР порано довербата беше помала па се зголеми,па намали....едноставно варира но за АРМ имаме аритметичка средина,еве некои 75% да ги земеме кои веруваат дека војската НЕМА ДА ДОЗВОЛИ АГРЕСОР да врши терор врз граѓаните.

За образование,здравство,судство-знаеш колку граѓаните имаат доверба во нив ИЧ!!!!



Родителите,или улицата,образовниот систем....повеќе фактори.

ВСУШНОСТ војската НЕ е да ги превоспита "децата"(над 18 се имај предвид) туку е за да ГИ СПРЕМИ за вонредни ситуации како елементарни непогоди(еве имаме голем пожар од некој сјебан пироман..професионалците ќе помогнат колку можат...ама ако треба повеќе луѓе?????. ),понатаму евентуална закана кон ова парче земја што ни остана.(а гледам сакаат некои да не избришат).

Како и да е од истите анкети....





Дали ова за гејој,за зависници т.е Ф11-ката и алкохолизмо е резултат на ЈНА или пак на родителите...црквата...или пак...абе у америчките филмови гејој ги прифаќаат-кај нас ЈОК!!

Ами за болните од СИДА???




НЕ!!!!!!!!!!


Не е ароганција-туку е ОБВРСКА на секој граѓанин+што правиме ако дојде до евентуална војна???

Јас знам-пак ќе мобилизираат се од 16-17 до 20 и нагоре кои немаат тренинг нит обука и ќе изгинат џабе и мајки ќе се завијат во црно чиниш како после востание да поминал турскио аскер...Јас не би сакал тоа да се случи.

НЕ не е ароганција,туку тоа е денес,такви се односите помеѓу државите,имаме специфичен светски поредок кој остава можност за војна....ако дојде до војна за да не ти дојде ДОМА некој копиљ и да силува ќерка,жена,да малтретира,па стрелања(има психи)...треба ОБАВЕЗНО да имаме life force to rely on за да ГИ СПРЕЧИ,ЗА ДА СПАСИ ЖИВОТИ!!!!



Кој пак спомна тенкови за внатрешни проблеми...нарочито за специјална војна???
И кој е резултатот? Пофалница за ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ војници во мисијата во Ирак?Професионалните војници...не регрути...

Друг резултат има некој? Нема...слаби резултати за 88 години лоботомија.

Не навлегувам во тоа колку треба за да се изврши мобилизација и за колку време Ф-16 или Мираж 2000 би биле над било кое место тука.Ни во финансиските и други апсурди на држење двојна армија - професионална и регрутна.
Во САД е најдобро решено - имаат избор ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ војници дали ќе се актив дјути или ризерв дјути.Вторите имаат подолг договор и се повикуваат по потреба.На некој начин се на стенд бај.А има и национална гарда во секоја сојузна држава пак на ДОБ-РО-ВОЛ-НА основа.Функционира.

Арогантно е. Која обврска? Тоа се фрази. У ствари секој со своето.Ниту ти мене ниту јас тебе можам да те убедам.Разликата е што ти тврдиш дека требало сите да поминат 12-24 месеци по касарни...јас тврдам дека треба да е доброволно.
Оние што имаат најмалку корист од општеството (кое не сака:vozbud:) секогаш ќе се во првите борбени редови наспроти оние кои имаат најголема корист а никогаш не одат во војна.Тоа е реалната состојба.Лоботомија.

Еве одговор...

Огромно губење на време и нерви и залудно трошење на држави пари. И сега ми е криво зошто изгубив девет месеци од мојот живот ама немаш избор, замислете неко професионален спортист да изгуби една година од својот живот пример Пандев(3 милиони евра годишно) заради глупавата одлука да војската биде задолжителна иле еве некој кардио-хирургт наместо да оди на стажирање во Филип 2 тој треба да една година да се занимава со тоа како се употребува гас-маска или пак да учи строев чекор.

Ако веќе има нека биди на волонтерска база никако задолжително
Не е ова Смартес што го велиш служење редовна војска. Нема вежби или правење акции...тоа не е баш така, освен неколку единици. Се друго е џабалебарење на рачун на родители и дремење една година со празен ум, а без заработка. Војската не го прави човека машина за војување...тоа зависи од многу нешта.
А реков дека и колкава е потребата кога околу нас е Нато со милиони војници, авиони и тенкови...ние со прачки :)

А за војните...доколку треба да чекаме војна за да се радуваме што сме потрошиле милијарди евра и потрошиле пари за војска и година метење скали, гребење клозет, чистење пушка...е непотребно.

Смартес, едно прашање. Имаш служено војска?
Најдобро да се вложи во развој на ловот како спортска диспицлина...во Словенија се покажа делотворно.И тоа против самураи...:vozbud:
 
S

smart ass

Гостин
А тие професионалци од кој беа обучувани????

Регрутна 2 години и не е малце.

И на крај краеви ако дојде нож до коска ќе мобилизираат се како што кажав над 16 години необучено па тогаш да видиме....епа види ти сега.

Зборам ОД ИНТЕРЕС на државата и граѓаните,и регрутната армија ќе биде всушност резервна...капиш???

А дел од неа по потреба може и со про да одат.


Оние што имаат најмалку корист од општеството (кое не сака) секогаш ќе се во првите борбени редови наспроти оние кои имаат најголема корист а никогаш не одат во војна.Тоа е реалната состојба.Лоботомија.

Тукатер не зборам за Штитење ТУЃ ИМОТ-ти ако сакаш не штите...зборам за СПАСУВАЊЕ ЖИВОТИ!!!

Боље спречити него лечити.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom