Радиодифузна такса!

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.052
РЕАКЦИИ ЗА ВИСИНАТА НА НАГРАДАТА ЗА СКОПСКИОТ ФЕСТИВАЛ НА ЗАБАВНА МУЗИКА
МРТВ плаќа 20.000 евра за песна Според конкурсот што деновиве е актуелен за претстојниот фестивал "Скопје 2013", во пропозициите на МРТВ се наведени и парите што како надомест ќе ги добијат наградените композиции..
http://www.vest.mk/?ItemID=561E88A14FC36044AAAA570C8F92FC91
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
38.383
РЕАКЦИИ ЗА ВИСИНАТА НА НАГРАДАТА ЗА СКОПСКИОТ ФЕСТИВАЛ НА ЗАБАВНА МУЗИКА
МРТВ плаќа 20.000 евра за песна Според конкурсот што деновиве е актуелен за претстојниот фестивал "Скопје 2013", во пропозициите на МРТВ се наведени и парите што како надомест ќе ги добијат наградените композиции..
http://www.vest.mk/?ItemID=561E88A14FC36044AAAA570C8F92FC91
До вчера леб немаа да јадат, со пајаци седеа во едно демолирано студио сега фраери се прават. Па ќе се прават кога ни ја ставија сметката под УЈП!

Македонија уф!
 

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
8.641
Поени од реакции
12.876
Ми стигна казна за неплаќање радиодифузна такса, има некој идеја каде да се обратам за ова?
Прашувам зашто радиодифузната такса е плаќана од баба ми т.е. стигаа на нејзино име, јас се водам на иста адреса така да претпоставувам дека не треба да плаќам?
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.436
Поени од реакции
15.306
Стариве нешто имаат проблем со радиодифузна такса, па пред да се консултирам со адвокат да прашам дали некој е повеќе запознат и дали вреди да се трудат да тужат.
Сметката за електрична енергија која што иди кај стариве е на име од баба ми која што има 100% слепило и беше ослободена од радиодифузна такса по тој основ години наназад.
Последнава година повторно почнала да иди сметка на име на радидифузна такса и стариве по пошта им испратиле фотокопија од сметките со доказот дека корисникот има 100% слепило.
На тоа немало никаков одговор од страна на МРТВ, и сметките повторно си иделе.
Пред месец-два се испрати уште едно писмо до МРТВ со документите, и на него слично како и на првото немало одговор.
Пошто бабава е примател на постојана парична помош на основ нега, вчера стариве ја примиле таа помош со 3600 ден. помалку ако добро се сеќавам.
Поштарот им врачил само писмо од МРТВ каде што им кажале дека си наплатиле годишна радидифузна такса плус затезна камата за истата.

Прашање

Дали луѓе кои се со 100% слепило се ослободени од радидифузна такса?
Дали МРТВ или било кој друг има право да запри пари без претходно судско решение?
Дали има некаква основа за тужба?
 
Член од
30 ноември 2010
Мислења
110
Поени од реакции
48
Стариве нешто имаат проблем со радиодифузна такса, па пред да се консултирам со адвокат да прашам дали некој е повеќе запознат и дали вреди да се трудат да тужат.
Сметката за електрична енергија која што иди кај стариве е на име од баба ми која што има 100% слепило и беше ослободена од радиодифузна такса по тој основ години наназад.
Последнава година повторно почнала да иди сметка на име на радидифузна такса и стариве по пошта им испратиле фотокопија од сметките со доказот дека корисникот има 100% слепило.
На тоа немало никаков одговор од страна на МРТВ, и сметките повторно си иделе.
Пред месец-два се испрати уште едно писмо до МРТВ со документите, и на него слично како и на првото немало одговор.
Пошто бабава е примател на постојана парична помош на основ нега, вчера стариве ја примиле таа помош со 3600 ден. помалку ако добро се сеќавам.
Поштарот им врачил само писмо од МРТВ каде што им кажале дека си наплатиле годишна радидифузна такса плус затезна камата за истата.

Прашање

Дали луѓе кои се со 100% слепило се ослободени од радидифузна такса?
Дали МРТВ или било кој друг има право да запри пари без претходно судско решение?
Дали има некаква основа за тужба?
Согласно Чл. 146 став 4 од Закон за радио дифузна дејност
баба ти и цело семејство ако зивеете заедно на иста адреса не треба да плаќа радио дифузна такса.
Треба да отидеш во МРТВ и да им однесе наод од лекар специјалист дека баба ти е 90 % и повече слепа и нема да ти стигаат сметки, а за тоа што веќе си земале тоа си сам крив дека не си отишол на време. Иначе можеш да пробаш да ги тужиш ама мое мислење е дека нема шанси да и ги вратат парите.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.436
Поени од реакции
15.306
Согласно Чл. 146 став 4 од Закон за радио дифузна дејност
баба ти и цело семејство ако зивеете заедно на иста адреса не треба да плаќа радио дифузна такса.
Треба да отидеш во МРТВ и да им однесе наод од лекар специјалист дека баба ти е 90 % и повече слепа и нема да ти стигаат сметки, а за тоа што веќе си земале тоа си сам крив дека не си отишол на време. Иначе можеш да пробаш да ги тужиш ама мое мислење е дека нема шанси да и ги вратат парите.
На МРТВ на два пати преку писмо им беше доставен наодот од специјалист.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
15.412
Поени од реакции
8.211
На МРТВ на два пати преку писмо им беше доставен наодот од специјалист.
ако е препорачано треба да вреди како доказ дека е пратено тогаш и тогаш. Кога праќаме како физички лица за ујп на пример користиме препорачано. Дали контактиравте телефонски или лично? Можда и тогаш ќе имате матканици ама побрзо ќе знаете на што сте со документите од докторот и што понатаму.
 

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
4.843
Поени од реакции
3.859
Блокирана ми е сметката ради не плаќање. Кои чекори треба да се превземат за да ми ја одблокираат? Значи сакам да платам, но не ми ги даваат сметките и не ми кажуваат колку треба да се плати.. Некој со слично искуство?
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.940
Поени од реакции
5.822
Стариве нешто имаат проблем со радиодифузна такса, па пред да се консултирам со адвокат да прашам дали некој е повеќе запознат и дали вреди да се трудат да тужат.
Сметката за електрична енергија која што иди кај стариве е на име од баба ми која што има 100% слепило и беше ослободена од радиодифузна такса по тој основ години наназад.
Последнава година повторно почнала да иди сметка на име на радидифузна такса и стариве по пошта им испратиле фотокопија од сметките со доказот дека корисникот има 100% слепило.
На тоа немало никаков одговор од страна на МРТВ, и сметките повторно си иделе.
Пред месец-два се испрати уште едно писмо до МРТВ со документите, и на него слично како и на првото немало одговор.
Пошто бабава е примател на постојана парична помош на основ нега, вчера стариве ја примиле таа помош со 3600 ден. помалку ако добро се сеќавам.
Поштарот им врачил само писмо од МРТВ каде што им кажале дека си наплатиле годишна радидифузна такса плус затезна камата за истата.

Прашање

Дали луѓе кои се со 100% слепило се ослободени од радидифузна такса?
Дали МРТВ или било кој друг има право да запри пари без претходно судско решение?
Дали има некаква основа за тужба?
Сега, со наплив на Турски серии кој се синхронизирани на македонски, а нема титлување, глувите, па и делумно глуви се во нерамноправна состојба, ништо не можат да пратат. :mad: Посебно што ако е доцна навечер не е во ред силно да се пушта тонот а неразбирливо е !!
 
Член од
24 август 2011
Мислења
90
Поени од реакции
20
Значи вака си имав патешествије
Во 2012 ми стигна за РДТ, отидов се одјавив(двојно задолжување) оти веќе на едно име се плаќа(носител на имотниот лист)

Во ред од тогаш ни сметка ни ништо

Во понеделникот ми ја Блокираа сметката во банката, цел ден ме шетаа додеа дознаам зошто, банката оти во ујп, ујп оди во МТВ,... наводно сум требал за 2012 и 2013 да платам,

ајде одново поднесување лист на двојно задолжување, па носење во куманово во ујп, па во штип,...
За да денес сметкатам и е одблокирана и од неа се одземени нешто средства, точно незнам колку на нлбклик касни малку

И да е ситуацијата уште потрагична за оваа јас немам никакво писмо известување и сл од банката дека СМЕТКАТА КЕ МИ Е БЛОКИРАНА,

кажете ми имам право да се жалам во банката, или да турам пепел, на ~1000ден за деблокирање и да молам бога пак да не ми ја блокираат, кога посакаат !!!
 

Xibalba

Punctum vivimus
Член од
24 јануари 2012
Мислења
5.731
Поени од реакции
10.250
УЈП блокираше 20 илјади сметки заради радиодифузна такса


Неплатена радиодифузна такса – само по овој основ нделава УЈП замрзна околу 20 илјади сметки на граѓани. Од почетокот на месецов граѓаните немаат пристап до нивните трансакциски сметки, а за да ги одблокираат треба да платат и еден куп трошоци – такси за присилна наплата, тарифи за блокада и деблокада на сметката.
Така за неплатени сметки за радиодифузна такса, од кои една изнесува 190 денари, можат да си навлечат неколку илјади денари трошоци. Граѓаните се збунети и револтирани. Велат дека платите се мали, па не секогаш доволни за да се покријат сите трошоци во еден месец.
 
Член од
13 април 2008
Мислења
3.967
Поени од реакции
1.075
Таксата е мала и мислам дека секој може да си ја дозволи. Добро што не почнат д аказнуваат и од порано луѓе што со години не плаќале.
Точно дека не ни се свиѓа тоа што плаќаме такса за државна телевизија, но така е во секоја држава.
 
На врв Bottom