- Член од
- 9 октомври 2010
- Мислења
- 191
- Поени од реакции
- 29
Ako moze nekoj da mi objasni za rabotnata pozicija Room attendant dali e isto kako i cabin steward i kolku e platata mesecno......
Мене ич не ми се свиѓаа Коузон. Ја секаде аплицирав и Коузон ми се најкатастрова. Жити презентациите што им се, ти покажуваат слики од моторот на бродот, многу важна работа, и башка пристапот, ко позиција за премиер да ти даваат а не за чистач. Мајоми се стопати подобри, барем на обука ми објаснува некој кој веќе бил на брод и видел што-како, а не некој што набубал од книга.Druze jas zaminav preku Kouzon i rabotev 1 dogovor na RCCL. Sto se odnesuva na Kouzon, deckite najprofi si ja zavrsija rabotata. Tvojot komentar okolu treninzite ne mi drzi mesto zatoa sto i jas bev na trening i svativ kolku mi pomogna za da pominam na intervjuto pa i za pozicijata, no isto i ostanatite koi bea so mene vo grupata. a sto se odnesuva na toa deka lazat za poziciite, ne e taka. Uste koa pominav na preliminarnoto, mi bese objasneto se za pozicijata i soglasno si potpisav i izjava, a toa mene sto mi bese tesko na brod ne gi obvinuvam niv. Znaci makedonskiot sindrom, da se pluka po se sto ti pomognalo, nikogas nema da iscezene, a garant i ti si zaminal preku kouzon )
P.S.
Sega vidov na nivnata strana deka ke ima intervju za NCL
Тие Мајоми живи се? Јас уште 2005та аплицирав кај нив, дадов 1500 или колку и да бараа пари и нит ми се јавија, нит мејл ми пуштија. НИШТО.Мене ич не ми се свиѓаа Коузон. Ја секаде аплицирав и Коузон ми се најкатастрова. Жити презентациите што им се, ти покажуваат слики од моторот на бродот, многу важна работа, и башка пристапот, ко позиција за премиер да ти даваат а не за чистач. Мајоми се стопати подобри, барем на обука ми објаснува некој кој веќе бил на брод и видел што-како, а не некој што набубал од книга.
Во Понеделник имаат интервју во Загреб, утре се поаѓа за тие што положиле англиски... Јави се прашај си, потсети ги дека постоиш )Тие Мајоми живи се? Јас уште 2005та аплицирав кај нив, дадов 1500 или колку и да бараа пари и нит ми се јавија, нит мејл ми пуштија. НИШТО.
Иди преку Коузон. Најпрофи се. За почеток појди билокој вторник на презентација во 11 часот,па за натаму тие ќе ти објаснат се.sakam da odam na brod sekogas mi bilo zelba no do sega ne mozev posadi fakultetot. sega koga go zavrsiv sakam da se obidam. znaci sakam da apliciram za nekoja od t.n staff pozicii za vo prodavnici ili spa. znam perfektno angliski i toa ne bi trebalo da e problem,no sakam da odam so deckoto no toj ne znae bas najdobro angliski. sepak on ima raboteno vo kazino pa me interesira dali toa moze da se iskoristi nekako?isto normalno e deka sakame da sme na ist brod pa dali e toa mozno i izvodlivo?preku kogo da odime (kouzon,majomi,ane i bane od prilep ili nekoj dr)?
cekam mislenja
Иди преку Коузон. Најпрофи се. За почеток појди билокој вторник на презентација во 11 часот,па за натаму тие ќе ти објаснат се.
Според кажувањето на мој колега од работа, првиот пат се пријавил како дипломиран правник, што и е. Му кажале дека е премногу образован. Потоа се пријавил со средно, мислам гимназија беше, и веднаш поминал на понатамошните чекори во вработувањето. Како и да е. Коа ќе аплицираш прашај си во агенцијата.уфф ми требаше многу време за да ги прочитам сите постови, ама не жалам за потрошеното време. кога веќе има толку многу луѓе со искуство да ве прашам вака сеа зашто ми досадно по македонија а уште неам завршено доволно испити за да работам во странство. од сертификати имам IELTS academic level имам и FCE , немам работно искуство, имам неколку сертификати за Human resources, имам познавања од германски, италијански , секакако и овие нашиве балкански ex-yu , моментално студирам финансиски менаџмент меѓутоа не тука туку онлајн на англиски учам. КОја е најдобрата позиција што можам да ја добијам со овие квалификации.
Благодарам однапред
: )
А како да се пријавам на интервју за Starboard , и каде им е преставништвото во Македонија да одам да прашам што како ?Можеш да се пријавиш на интервју за Starboard, стално има интервјуа за нив а имат и претставник во Македонија. Тоа ти е компанија која ги работи гифт шоповите (tax and duty free shops on board), ќе работиш во гифт шоп како што кажав, ке продаваш, и тоа само кога плови бродот, кога е докиран ти си слободен, со сите гости и ти надвор, ќе работиш како концесионер на некоја од најпознатите компании како Carnival, Royal, Celebrity, Azamara, Costa, Holand America.....значи цело време си во одело ко господин, јадеш посебно, имаш пристап до сите гостински места, имаш посебна кабина и ти ја чисти собар, може некој и од Коузон кому му рекле дека ќе биде собар ама не му кажале дека ќе чисти во crew area и на open deck, дека нема ни да има контакт со гостите, така неколку договори па после може ќе го промовираат во асистент собар и тогаш ќе чисти гостински соби како асистент за да после тоа добие промоција собар, ако издржи до тогаш пошто собари од нашиве краеви на прсти се бројат. Еве ова ти е добра позиција од старт. Зборот ми беше дека во Коузон ги лажат луѓето демек ќе работеле ово-оно а уствари не е така, ги лажат за разни тренинзи, подготовки, презентации што немат врска со ништо им земат џабе пари на луѓето, ами ти кога одиш таму си имаш и обука и разни тренинзи, знам еден куп дечки од Македонија и сите се со иста приказна, сите прелажани на ист начин, на пр. дека ќе работел шанкер а уствари он бутка количка со пијалоци низ цел брод, и ги чисти сите шанкови, собира чаши, фрла ѓубре....па шанкери се луѓе што се таму по 7-8 и повеќе год. кој те прима одма шанкер?! Е, тоа не е доброто кај нив, што вака ги лажат луѓето. Еве друг пример, пред некое време другар се јави кај нив да праша за истата компанија Starboard дали ќе има интервју, и му викат дека таа компанија не прима луѓе од Македонија, дека не може да се иде на таа компанија. Пази молим те, седам до него и го слушам муабетот, а јас работам за таа компанија, што повеќе да мислам за нив....