Психопатија - Дали голем процент од луѓето се психопати ?

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Аха, и ја имам категорија со оглед на девијацијата?
Не.
Немаш категорија.
Едноставно се смета дека луѓето што не пушат повеќе се сакаат себеси и го ценат својот живот за разлика од оние што пушат.

Ако да речеме ти направат тест за колку го цениш својот живот, и истиот тест ми го направат мене, ти ќе изгубиш бодови на тоа :icon_lol:

Но, од друга страна, ако прочита во првиот пост, оние луѓе кои се сакаат премногу, имаат симптом на психопатија.

Затоа ние неможеме да дефинираме психопат. Потребни се тестови и испитувања од стручни лица.
Да окарактеризираш некој како психопат не е мала работа и треба да се сфати многу сериозно.

Не знам зашо има погоре изјави од типот „Јас сум психопат„ -зашто на психопатите не им е местото на слобода туку треба да се под надзор и да се лекуваат ако може така да се изразам.

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Секоја канцеларија има свој психопат

Корпорациската етика го поттикнува психопатското однесување и психопатите нема да ги најдете само во судниците и затворите или на страниците на криминалистичките романи и црни хроники, туку и на работното место, предупредува докторот по психологија од Универзитетот во Сиднеј, Џон Кларк.

Според него, најмалку еден отсто од вработените го покажуваат тоа нарушено однесување.
Тој неодамна објави книга насловена „Pocket Pscyho“ за препознавање на психопатите во која наведува дека тие луѓе можат да се препознаат по тоа што се непредвидливи - ги чувствуваат само примарните емоции (радост, жалост, бес..) и многу брзо го менуваат расположението, безгрешни - психопатите на работното место не се чувствуваат виновни, без оглед колку малтретираат, подметнуваат и го нарушуваат угледот на другите, многу се зборливи, манипулатори - составот и правилата ги објаснуваат така како што им одговара, се хранат со туѓите слабости, главно со недостигот на самодоверба, патолошки лажливци - кога ќе се најдат во незгодна ситуација често пати знаат да се извлечат бидејќи смислуваат „добра приказна“.
Доктор Кларк предупредува дека психопатите често пати се бараат пријател на висока позиција кој може да ги заштити. За тие погодените со таков начин на однесување последиците често пати се катастрофални.
„Тие ја убиваат самодовербата и верувањето во другите луѓе. Жртвите стануваат рамнодушни, огорчени и речиси неспособни за дејствување“, нагласува Кларк.
Тој наведува дека жртвите треба да ја сменат работата доколку работодавачот не го казни лицето кое ги малтретира, бидејќи психопатот не може да се промени.
„Тие не мислат дека работат нешто грешно, туку се сметаат за паметни и мислат дека било кој во слична ситуација би постапил исто. Ако влезат во програма на рехабилитација, таму ги учат на социјални вештини во однесувањето со другите луѓе, а тие после вештините ги користат за уште подобра манипулација“, посочува доктор Кларк.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=76283

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
После 13 избришани поста би ве замолила да се држите до темата.
Ако сте психопати, не верувам дека би се прашувале тука за истото, туку би негирале, т.е воопшто не би биле свесни.

Значи, коментари кои се состојат единствено од: “Многу сум луд и токачен, јас сум психопат“, “Дали сум јас психопат“, “Според ова цел свет се психопати“, “Ма све е лудо“ не се пожелни на темава.

Се надевам дека ќе имате разбирање. Сега, продолжете со дискусијата.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тие се нареккуваат ЛУЃЕ, останатите остануваат да бидат исцибрени неуки инфериорни игнорамуси доколку не сакаат да ја согледаат вистината!

И јас, доколку немаат валиден аргумент, поткрепен со соодветна анализа, дискусија и факти, но.....кој суди за тоа дали ти со тој однос си психопат или не?
Па некои ставови или идеи на пример дека извесен број луѓе од одредена полулација треба да умрат поради нивната боја на кожа или народност во име за општото добро би била некаква квалификација за дијагноза на психопат.
Недостаток од емпатија.

Или живеење на туѓ грб цел живот на пример...:tapp:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Jasno, no dali e toa temata?
Dali e temata za Garfield i negovite stavovi za dobrobitta na covestvoto ili za toa koj i sto i kako e definiran kako psihopat?
Imas da kazes nesto? Mene?
Vnimavaj, jas sum definiran kako psihopat, od vas, no seuste prasuvam dali sum edinstveniot sum opulen pri slepecko opstestvo i zaradi toa vase slepilo sum definiran kako psihopat?
Interesno!

Ada ubavo rece koj nema mudrostinje da dade kako pridones na diskusijata mozebi ne treba da komentira?!

Psihopat? Ne znam!
Zlopatec, sekako!

Za mene ponekogas psihopat e onoj koj namerno i so cel, a bez vistina, vrsi cin na zlo i povreda sa svoi licen i nemaren interes poradi neopulenost!

P.S. Da na tugj grb ziveam! Tato i mama me ranat!
Zavista cini psihopatenja! Zatoa ja vikaat the green monster!
Ima boja neli?!:baeh:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Па тоа во некоја мера го има кај секој но тоа не значи дека тој е психопат.Психопат е во крајни граници од ова што е напишано.
Токму така, одликите сите ги имаме. Некогаш и најприсебниот може да делува и да се однесува како психопат ако е на пример вистински заљубен :) но црвената линија ја знае каде е. Што е човек повеќе издвоен од Вистината, од неговото вистинско јас, тоа е повеќе психопат, иако во главно многу прикриен.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Види, јас се сложувам со тебе... За мене психопат е некој кога ќе му исплива некоја небулоза кога најмалку очекуваш. Тие што се постојано чудесни се едноставно попуштени.

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Fuck You Buddy - во док. има многу интересни работи во врска со темава, ако ве интересира , изгледајте го , трае 1 саат. BBC продукција

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Jasno, no dali e toa temata?
Dali e temata za Garfield i negovite stavovi za dobrobitta na covestvoto ili za toa koj i sto i kako e definiran kako psihopat?
Imas da kazes nesto? Mene?
Vnimavaj, jas sum definiran kako psihopat, od vas, no seuste prasuvam dali sum edinstveniot sum opulen pri slepecko opstestvo i zaradi toa vase slepilo sum definiran kako psihopat?
Interesno!

Ada ubavo rece koj nema mudrostinje da dade kako pridones na diskusijata mozebi ne treba da komentira?!

Psihopat? Ne znam!
Zlopatec, sekako!

Za mene ponekogas psihopat e onoj koj namerno i so cel, a bez vistina, vrsi cin na zlo i povreda sa svoi licen i nemaren interes poradi neopulenost!

P.S. Da na tugj grb ziveam! Tato i mama me ranat!
Zavista cini psihopatenja! Zatoa ja vikaat the green monster!
Ima boja neli?!:baeh:
Темата е дали голем број од луѓето се психопати.
Те цитирав бидејќи во неколку поста сам се идентификуваше како психопат.Don`t blame the mirror...
Инаку психопатијата има малку врска со манијата на величина која посебна дијагноза во психологијата.
Дали си ти “опулен“ а сите ние другите “слепци“ е офф топик...можеби и си таков или можеби тоа е тик кој ги мава оние на државна цицка после извесно време поминато на неа...делузии...но тоа не е толку важно...

Интересна е теоријата на полскиот психијатар Анджеј Лобачевски кој вовел нов термин “понерологија“ во обид да го објасни коренот на социјалните зла во светот.
Проучувајќи разни видови политички структури заедно со група соработници дошол до заклучок дека политиката како феномен се јавува низ историјата како краен израз на човековото зло и дека секогаш привлекува лица со психопатско нарушување.

Објаснува дека психопатијата е нарушување во опсегот на емоции кои кај психопатите е многу помал и потесен отколку кај просечно човечко битие.Се работи за мал процент од човечката популација (далеку од некакви си 90%,према Лобачевски најмногу 6%) кои го посветуваат животот во барање начин да живеат на туѓ грб (нешто слично како вирусите на пример) и кои имаат створено цела структура која им овозможува од генерација на генерација тоа да го прават.

Накратко Лобачевски ја објаснува политиката како збир на психопати кои изградиле цели општествени механизми за да го осигураат својот опстанок за кој самите по себе не се во можност да го осигураат така да им требаат други кои тоа би го сториле за нив.На тој начин се појавуваат религијата и политиката кои подоцна изродуваат нови копилиња како патриотизам,верски фундаментализам...и овие механизми до ден денес си служат на својата цел - обезбедување средства за удобен живот на една мала група луѓе...секако илузијата е присутна и ние ете дури и “бираме“ политичари т.е. бираме кој вирус ќе го носиме...:pos2:

http://www.ponerology.com/evil_1.html

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јебига, тежок е животот во капитализмот, сите или се злопатиме или се психопатиме!

Не е лош Лобачевски, ама не нуди издржани решенија, туку само идентификува познати и недоволно познати нешта и детерминанти, но излезни решенија нема.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Во промили е тоа а не во проценти , ама доволно од тие промили некој промил да се здобие со некоја важна функција па да го паметиме за век и веков како Сталин, Хитлер, Пол Пот итн.....

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Јас ќе ја вратам темава малку наназад, што се однесува за девијантното однесување. Тотално не се согласувам дека пушењето само по себе е девијантно, до пред 20 години било и пожелно, а кој знае за какво ќе се смета за 20 години. Од друга страна ако е девијантно затоа што ни го скратува животот, што ќе правиме со оние кои бутаат шеќер, чоколадца, бели лебови, буреци, кока коли и што уште не секојдневно во својот организам, зарем тоа не е девијантно. 90% од болестите ги внесуваме или спречуваме со храната. Ми се пишува уште ама ај да не ја реметам темава.

Инаку што се однесува до психопатите, нивна главна карактеристика е манипулативноста, и тие најчесто се лепат до луѓе кои се наивни, добродушни и од кои можат да добијат многу, тука не мислам само на материјални добивки туку и психолошки. Не ретко се дружат со луѓе кои ги сметаат за помалку вредни од нив самите за да можат да се чувствуваат супериорно.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Јас ќе ја вратам темава малку наназад, што се однесува за девијантното однесување. Тотално не се согласувам дека пушењето само по себе е девијантно, до пред 20 години било и пожелно, а кој знае за какво ќе се смета за 20 години. Од друга страна ако е девијантно затоа што ни го скратува животот, што ќе правиме со оние кои бутаат шеќер, чоколадца, бели лебови, буреци, кока коли и што уште не секојдневно во својот организам, зарем тоа не е девијантно. 90% од болестите ги внесуваме или спречуваме со храната. Ми се пишува уште ама ај да не ја реметам темава.

Инаку што се однесува до психопатите, нивна главна карактеристика е манипулативноста, и тие најчесто се лепат до луѓе кои се наивни, добродушни и од кои можат да добијат многу, тука не мислам само на материјални добивки туку и психолошки. Не ретко се дружат со луѓе кои ги сметаат за помалку вредни од нив самите за да можат да се чувствуваат супериорно.
A, dali hamburgerite se shtetni za tie okolu tebe dodeka go jadesh? I psihopatite gi koristat naivnite kako objekt za da pokazat na tie shto psihopatite mislat deka se cvrsti i silni.

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
A, dali hamburgerite se shtetni za tie okolu tebe dodeka go jadesh? I psihopatite gi koristat naivnite kako objekt za da pokazat na tie shto psihopatite mislat deka se cvrsti i silni.
Јас не јадам хамбругери :vozbud:. Се обидов во мојот пост јасно да напишам, али ајде за тебе уште еднаш. Некој пред мене спомна дека пушењето е девијнантно само по себе затоа што самиот пушач се уништува, и кога не ги загадува другите со димот, аналогно на тоа напишав и дека одредена храна е подеднакво штетна за самиот тој што ја конзумира. И да ми пречи кога некој јаде хамбургер до мене, смрди ужасно, ме тера на повраќање :jaj:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Јас не јадам хамбругери :vozbud:. Се обидов во мојот пост јасно да напишам, али ајде за тебе уште еднаш. Некој пред мене спомна дека пушењето е девијнантно само по себе затоа што самиот пушач се уништува, и кога не ги загадува другите со димот, аналогно на тоа напишав и дека одредена храна е подеднакво штетна за самиот тој што ја конзумира. И да ми пречи кога некој јаде хамбургер до мене, смрди ужасно, ме тера на повраќање :jaj:
dobro sheker, zejtin. :D Cigarite se stetni i za pushachot i okolinata zatoa se deviantni. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom