Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.247
Поени од реакции
23.835
Јас те прашав кратко и јасно да ми одговориш со факти и докази ама ти продолжуваш со бурек муабети :)
Јас ти одговорив уште пократко дека незнам. Ете јас немам факти , повели твоите образложи ги. Досега кај тебе видов само дека сите со сендвичи ги најаде, сега почна и буреци да делиш. Знаеме дека мислиш дека си ептен паметен ама барем со нешто вака да се покажеше не ке е на одмет.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Понекогаш ми се чини Да поставиш СДСМ-овец и ВМРО-овец и да им дадеш пиштол при зададена ситуација.
ВМРО-вецот може и ќе се подразмисли и ќе помисли на Бог, на детето свое, на себеси...
СДСМ-овецот само ќе го повлече орозот онака бесчуствивтелно и ладно ќе се сврти и ќе си замине.
Ова е исто толку дебилно колку она атеистите убиваат, силуваат, пљачкаат итн затоа што не веруваат во моралите од библијата, Бог и неговата казна. Треба навистина да си ретардиран ова искрено да го мислиш.

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Јас ти одговорив уште пократко дека незнам. Ете јас немам факти , повели твоите образложи ги. Досега кај тебе видов само дека сите со сендвичи ги најаде, сега почна и буреци да делиш. Знаеме дека мислиш дека си ептен паметен ама барем со нешто вака да се покажеше не ке е на одмет.
Да се вратиме на муабетот од пред 10 год а?

Од ко е дпмне на власт ти ништо незнаеш :pos::pos::pos:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.247
Поени од реакции
23.835
Што рече генералот Ангелов во врска со караулата во Гошинце? Дали го предвиде тој настан? Дали постои сценарио тоа да е креиран случај? И како беа пречекани терористите во една не-држава која на чело стои терорист и убиец?
Прашашето е- кој им дал на тие албанци 2 милиони евра!?

Зошто не го апсат Заев? Па и Верушевски!? Ок, нека бидат уапсени, но нека бидат и оние 50-тина од спротивниот табор кои веќе премногу длабоко нурнале во криминалот. Дали за нив законите и уставот не важат само затоа што под нивна директна директива тие се менуваат?
Патем, против Заев се водат постапки за она наводно подмитурање и веќе има добиено 3 процедури. Што има провив твојот Груевски? Апсолутно ништо, и од тука извира народното незадоволство. Ако јас прекршам одреден Закон, правно одгововарам, а ако одреден политичар (а во овој случај станува збор за организиран криминал) направи прекршок- тој е аболициран. И како вака се развива правниот поредок?

И што има друго против Заев? Лажен сведок кој е пуштен на слобода!? Мене баш ме интересира за која странска служба работел/дејствувал, затоа што тоа беше дел од неговата изјава-признание и поради тоа беше донесена неговата брза пресуда!? За нормален предмет, обичниот граѓанин во судството чека со месеци, а понекогаш и со години и на крајот пак подедуваат врските и позициите......

Во оваа шаховска партија, според тебе, кој ќе победи, а кој ќе изгуби? :)
Што рекол Стојанче не пратам многу, не ми е некој пример за пратење. Генерално е застапена тезата( барем тука од одредени ликови ) дека тоа беше класична местенка за да се отргни вниманието до јавноста од вистината. Која вистина само тие си знаат. И ќе речеме дека е така , дека се тоа било местенка, дека се жртвувале животите на полицајци и невините албанци се само и само да се отргни вниманието на јавноста. Претпоставувам не е лесно да се изведе една таква операција. Сигурно многу полесно беше нешто друго и со помалце жртви. И сега ние тука си правиме меуабет од една страна за што е способен режимот и дека некој се има во својот џеб и дека организација на еден таков настан им е мачкина кашлица а од друга страна истиот тој режим кој има такви ресурси и способности кои ги покажал и докажал на дело не е способен да тргни еден човек.
Да не должам многу со рекла казала муабети оваа шаховска партија ја изгубивме уште пред да почни. Не ја изгуби ВМРО, нити ја доби СДСМ, обичните граѓаните и државата ја изгубија. Уште пред месеци од сега на друга тема имав напишано дека изборите било какви повеќе немаат никаква вредност нити значење, само кој колку сфати.[DOUBLEPOST=1462578039][/DOUBLEPOST]
Да се вратиме на муабетот од пред 10 год а?

Од ко е дпмне на власт ти ништо незнаеш :pos::pos::pos:
Јас уште чекам на твоите непобитни факти . Ајде растурај со факти. За смајлина знајме дека знаеш како се ставаат. Сите деца знаат.

Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.438
Поени од реакции
5.485
Ова е исто толку дебилно колку она атеистите убиваат, силуваат, пљачкаат итн затоа што не веруваат во моралите од библијата, Бог и неговата казна. Треба навистина да си ретардиран ова искрено да го мислиш.
Зашто, што има тука ретардирано. Правам обична компарација на два спротивно поларизирани страни како размислуваат и дејствуваат. Ти боде очи што сум екстремен во примери?
СДСМ е одсекогаш онаа струја која донесувала отсечни одлуки во своите политики без оглед на последиците. Храбри или деструктивни по себеси и околината, времето ќе покаже.
ВМРО ниту еднаш во своето постоење не излегло да се бунтува против одреден режим. Целиот нивни табор е составен од обични мулиња кој се во подреден систем на дејствување и не заземаат свој став туку дејствуваат според наредбите од колективот.

На крај што ги прави различни ВМРО од СДСМ? Човек кога се раѓа не е на чело со лавче или ружа. Некој му ги всадува тие определувања или кога ќе созрее доволно ќе си завземе страна, не во смисла на противници него на страна на политичко размислување и одтаму иде прашањето колку е различен кројот од едните до другите? Веќе констатитравме дека Господ за ними се парите, али што со обичните смртници.

Значи јас симпатизирам ВМРО и ме боли, ме нервира тоа што крадат и ја уништуваат државава, мегутоа не можам да се убедам себеси дека ако се сруши режимот и ако дојде СДСМ на власт ќе биде подобро. ДА! подобро за една гооолема група на луѓе кој не можеле да си остварат свои цели заради партиската припадност пошто пред се Македонија е партиска држава. биле угнетувани и сега кога ќе се смени системот тие ќе профитираат. Меѓутоа што со мене? Јас за сиве овие 25 години не сум видел бенефит ниту од едните ниту од другите меѓутоа сум одбрал страна поради една едина причина Начинот на кој делуваат и политиките кој ги има ВМРО е во склад со моите размислувања. И токму затоа ме провоцираат онакви статии како што ја наведова таа погоре од Либертас.. Каде СДСМ ќе се труди да ме увери дека јас сум во заблуда и имам погрешно мислење и треба да го исфрлам Груевизмот од себеси затоа што потајно сите ние во себеси сме СДСМ. Или работава е Или си со нас или си против нас.
Тоа е дејствувањето и размислувањето на СДСМ и никогаш нема да застапувам нивни интереси ма колку ида е ВМРО уништувачки и автократски настроен према граѓаните, државата и се околу мене.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Зашто, што има тука ретардирано. Правам обична компарација на два спротивно поларизирани страни како размислуваат и дејствуваат. Ти боде очи што сум екстремен во примери?
СДСМ е одсекогаш онаа струја која донесувала отсечни одлуки во своите политики без оглед на последиците. Храбри или деструктивни по себеси и околината, времето ќе покаже.
ВМРО ниту еднаш во своето постоење не излегло да се бунтува против одреден режим. Целиот нивни табор е составен од обични мулиња кој се во подреден систем на дејствување и не заземаат свој став туку дејствуваат според наредбите од колективот.

На крај што ги прави различни ВМРО од СДСМ? Човек кога се раѓа не е на чело со лавче или ружа. Некој му ги всадува тие определувања или кога ќе созрее доволно ќе си завземе страна, не во смисла на противници него на страна на политичко размислување и одтаму иде прашањето колку е различен кројот од едните до другите? Веќе констатитравме дека Господ за ними се парите, али што со обичните смртници.

Значи јас симпатизирам ВМРО и ме боли, ме нервира тоа што крадат и ја уништуваат државава, мегутоа не можам да се убедам себеси дека ако се сруши режимот и ако дојде СДСМ на власт ќе биде подобро. ДА! подобро за една гооолема група на луѓе кој не можеле да си остварат свои цели заради партиската припадност пошто пред се Македонија е партиска држава. биле угнетувани и сега кога ќе се смени системот тие ќе профитираат. Меѓутоа што со мене? Јас за сиве овие 25 години не сум видел бенефит ниту од едните ниту од другите меѓутоа сум одбрал страна поради една едина причина Начинот на кој делуваат и политиките кој ги има ВМРО е во склад со моите размислувања. И токму затоа ме провоцираат онакви статии како што ја наведова таа погоре од Либертас.. Каде СДСМ ќе се труди да ме увери дека јас сум во заблуда и имам погрешно мислење и треба да го исфрлам Груевизмот од себеси затоа што потајно сите ние во себеси сме СДСМ. Или работава е Или си со нас или си против нас.
Тоа е дејствувањето и размислувањето на СДСМ и никогаш нема да застапувам нивни интереси ма колку ида е ВМРО уништувачки и автократски настроен према граѓаните, државата и се околу мене.
Ја менуваш темата, јас ти реплицирав специфично за примерот со пиштолот.
И твоите политички сфаќања се базираат на стереотипи додека во реалноста ниту вмро ниту сдсм имаат вистинска идеологија која ја применуваат, освен ако профитерството и олигархијата не станале идеологија.

Член од
5 ноември 2015
Мислења
57
Поени од реакции
27
Vo momentalnata situacija, nikade ne moze da se zabelezi avtenticnost na t.n. revolucija. Poveke se lici na sobir na deca na koi bas i kriminalot na rezimot ne gi ima pogodeno egzistencionalno, kako ostanatiot del od naselenieto. Gi gledam i si velam, sto moze covek da go natera da krsi i da unistuva. So toa li se pobeduva kriminalot. Sigurno, NE. Potoa, ako e taka, zosto go pravat toa. I tocno, kolku i da zvuci rezimski, golemiot del od niv go pravat od zabluda. Glavnite naracateli se gledaat i od mesecinata. Ne e navreda ako se gi narecam KRAVARI, zatoa sto i nivniot folklor e takov i ne go krijat. I si go gledaat inetersot. No najstrasni za nas se transmisiite, vo vid na intelektualci-mediokriteti, koi rabotat za kravarite (Gero, Saso, Tricko...Zajko), i gi frlaat vo ogin "revolucionerite" koi denovive mnogu licat, so svoite postapki kako vo nacisticka Germanija. I da dobieja poddrska ako bea navistina ekonomski ugneteni. No kako gledame site se dobro situairani po nevladini. Tie se samo maska za da se opravda nasilnoto (demek, demokratskoto rusenje na vlasta).

Kriminalot na ovaa vlast trebe da padne, se razbira, no so avtenticen krik na vistinski ekonomski ugnetenite. Ako padne na ovoj nacin, ke se sekavame samo na denovite koga imase kriminal no i mir. A ke ziveeme vo vreme koga ke ima kriminal no nema da ima mir, zatoa sto starite se dobro utvrdeni vo sistemot i nema da se dadat lesno. a pak novite (gladni voski) ke ni cicaat od krvta, od lakomost i od potreba da im platat na kravarite za uslugata.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Доста таму кај си кажал дека си бил на контра протести. Не лажи. Полна уста имаш "трети опции", " неутралност" и што ти ја знам веќе...
Па кажав бе шампито, кога поправав гомнојадци за извртени факти околу настанот, и од каде знам за тие поедини детали, дека сум бил присутен.

Јас кога се работи за ова барем не бегам на страна. Сум кажал што сум кажал. Ти кај си да се извиниш на цел форум за темана што ја отвори за претепанион старец дека го снашло таа судбина затоа што ја фалел Катица Јанева, copy-paste од репортажата на Телма? Неколку пати и јас и други те прозваа за тоа, а те нема нигде да гукнеш. Да си нешто боље во однос на "неутралноста" со мене и другиве па ај како било, ама бидејќи не си ништо подобар, дај седи си мадро и ќути си.

Бетер си од Блонди. Она барем не ме цитира пошто знае одма што ќе ја прашам, од што многу зелки има насадено по темиве и ја снемува на периоди. Тебе ни ПИПС не те држи на страна.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.415
Поени од реакции
16.634
Vo momentalnata situacija, nikade ne moze da se zabelezi avtenticnost na t.n. revolucija. Poveke se lici na sobir na deca na koi bas i kriminalot na rezimot ne gi ima pogodeno egzistencionalno, kako ostanatiot del od naselenieto. Gi gledam i si velam, sto moze covek da go natera da krsi i da unistuva. So toa li se pobeduva kriminalot. Sigurno, NE. Potoa, ako e taka, zosto go pravat toa. I tocno, kolku i da zvuci rezimski, golemiot del od niv go pravat od zabluda. Glavnite naracateli se gledaat i od mesecinata. Ne e navreda ako se gi narecam KRAVARI, zatoa sto i nivniot folklor e takov i ne go krijat. I si go gledaat inetersot. No najstrasni za nas se transmisiite, vo vid na intelektualci-mediokriteti, koi rabotat za kravarite (Gero, Saso, Tricko...Zajko), i gi frlaat vo ogin "revolucionerite" koi denovive mnogu licat, so svoite postapki kako vo nacisticka Germanija. I da dobieja poddrska ako bea navistina ekonomski ugneteni. No kako gledame site se dobro situairani po nevladini. Tie se samo maska za da se opravda nasilnoto (demek, demokratskoto rusenje na vlasta).

Kriminalot na ovaa vlast trebe da padne, se razbira, no so avtenticen krik na vistinski ekonomski ugnetenite. Ako padne na ovoj nacin, ke se sekavame samo na denovite koga imase kriminal no i mir. A ke ziveeme vo vreme koga ke ima kriminal no nema da ima mir, zatoa sto starite se dobro utvrdeni vo sistemot i nema da se dadat lesno. a pak novite (gladni voski) ke ni cicaat od krvta, od lakomost i od potreba da im platat na kravarite za uslugata.
Protestite preminaa vo Mizerija, vsušnost se Devalviraa..

„Триесет и едногодишниот син Баже Станоев ми го убија. Пет години поминаа и не ги открија убијците. Ги знаат убијците на мојот син и ги штитат. Нема судство и нема закон во оваа држава. Затоа секоја вечер протестирам, за да излезе правдата на виделина,“ рече неговата мајка Магда Станоева.
Koj kvazinovinarski Debilizam..., što ima vrska Sud so neotkrieni ubijci !!...Pa ima duzina slučki so neotkrieni a i duzina slučki kade tvrdat deka nevini se vo zatvor !!
Ima mnogu slučki ne samo od predhodnoto MVRsdsm, ima i od 90-tite, a za predhodno vo sfrj da ne zboruvam, togaš nemaše voopšto forenzika i slično... A b.t.v. i forenzikata e nesigurna rabota, otkrija vo USA deka so decenii pravele strašni greški, duri luđe ne el.stol završile nevini..
A ima druga rabota, dokažani ubijci što go eskivirale progonot, ima tema vo PRAVO da ne pišuvam tuka...

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Во добар дел се согласувам, ама...
Првиот болд - не ќе да е баш така. Може да се каже дека го преживуваат поморот на народ што го предизвика дпмне, со тоа што живеат со родители до 40 години, работат нешто за мала плата и со помош од пензии прикрпуваат. Такви од толпата ги препознавам многу.
Вториот болд - тие вистински угнетените, јас за нив имам поделено мислење. Не ги жалам дека не знаат да почнат да размислуваат малку од стомак и не знаат да уочат ситуации кои им се реална закана и за тие мизерни средства со кои живеат, тоа се луѓе претежно вработени по угнетувачки фабрики за 9 000 денари, од градежништво, конфекција, земјоделие и слични робовладетелски загрозени дејности. Немаме култура да бидеме солидарни меѓу себе, нема синдикално здружување и практично тие се луѓето каде што најмногу се манипулира со гласови и со притисоци. Големиот запатист Zack dela Rocha од Rage against the Machine во Township Rebellion вика - Shackle their mind when they are bent on the cross, when ignorance reigns life is lost - владее религија, ефтина пропаганда, глупавост, отупеност и тоа не гние. 25 годишново гниење на оваа земја е предизвикана од стравот и глупавоста на нејзините луѓе. После такви очигледни докази за криминал, уште да читаш луѓе како lreal, битушанец, брутус кои се правдаат на тоа дека „овие се супер, пошо тие претходно исто краделе“, повеќе од јасно е колку се тоа затупени, необразовани, неинтелигентни, краткогледи (море тотално ќорави) луѓе. Тоа се такви склопови кои кога ќе се смени власта, за другите ќе гинат и ќе сеат страв и глупавост. Конформизмот кој го создаде дпмне со 9000 денари и клиентелизмот со вработување на партиска војска по приватен сектор и државна администрација, ќе покаже времето, ама е последниот удар што ја уништи оваа земја, ја стави во клиничка смрт од која ќе треба чудо од реанимација да се случи, за барем да продолжиме да вегетираме во беда и наредните 10 години. Нивната катастрофална надворешна и безбедносна политика дополнително ќе го отежнат постоењето на земјава и поради тоа, прашање е дали и воопшто ќе постоиме во оваа форма после 10 години. Би се радувал мнозинството да беше самосвесно и да се бунтуваа за плата од 2000 евра, а не да ќутат со плата од 150, ама што можеш за тоа да напраиш - покрај сувото гори и суровото.
Факт е дека излегувањето на улица е секогаш етикетирано и злоупотребено од некого, ама па неизлегувањето, банализирањето и омаловажувањето на секоја реакција од народ има многу, многу потешки последици по животите на поединците од носењето на некаква лажна етикета.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Да се одигра еден натпревар, потребни се 2 страни (играчи/натпреварувачи/тима) и публика. Кај нас едната страна организира протести, другата контра-протести. Тоа ти е шах. Само Груевски после 10 години не ги научи баш потезите, секогаш имаше суфлер. Тој беше навикнат на мазење и фаворизирање од страна на медиумите, а сега кога малку подолго е отсутен на “теренот“ настана конфузија за тоа како тој ќе се врател и ќе било подобро, како овие другите биле дебили, платеници, предавници.......Патетично нели? Но тоа е веќе психологија на човекот, како се однесува тој кога не е сигурен во себе, кога е во тесно и кога мисли дека му се ближи крајот. Ако никој не го турка, нема да има толку самодоверба, како на пр. и Бркуловска. :)

И за терористичкиот акт во Куманово. Читни нешто повеќе. Вака само си неколку чекори поназад само затоа што се потпираш на провладините манипулатоски системи. Имаше тензија, имаше информации, имаше докази за активноти претходниот ден, а дури полицијата наредното утро го вклучува алармот и тргнува во акција!? Интересно.
-------------
Темата е за протестите. Контра-протестот организиран од ГНОЈ е патетика. Желба да се исплива на површината, да се земе воздух и потоа повторно да се нурне во криминалот. А за возврат членовите на ГНОЈ ќе добијат награда така што нема да бидат мета на недемократско политичко владеење на таа една група на луѓе. Така што нема да бидат на врвот на пирамидата, ќе бидат под нозете на фараонот т.е. ќе имаат бенефит за сето ова што го прават и што ја туркаат Македонија во се подлабока криза. Има еден интересен цитат од Черчил, кога Британија активно зела учество во втората светска војна и започнала да ја притиска Германија од север- “ова не е почетокот, ова не е ниту крајот, но ова можеби е почетокот на крајот“. Само кај нас е малкуцка поразлично, кај нас само што започна крајот на почетокот и Хорхе не врати на почетната позиција. Сега само тонеме и што е потрагично, сите ние сме внатре во трупот на бродот.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ако не сакаме избори на 5 јуни, тогаш мора да се прогласи вонредна состојба, ама не знам како бидејќи собранието е распуштено. Во вонредна состојба претседателот на државата би бил „алфа и омега“.[DOUBLEPOST=1462631407][/DOUBLEPOST]
Не, ништо не зависи од ДУИ. ДУИ само го пресликува ставот и желбите на т.н. меѓународна заедница, кои се фактор овде, сакале вие или не. Затоа, секогаш е паметно да се следи ставот на ДУИ бидејќи тој е секогаш во линија со надворешниот фактор.

Инаку, Уставот и законите во Р. Македонија вредат колку искористена тоалет хартија.
Да, ДУИ го пресликува ставот на САД. Ако не важат законите, дај да ограбиме некоја банка.. и да не одговараме за тоа... штом не важат законите. Напротив, мора стриктно да бараме законитост.[DOUBLEPOST=1462631592][/DOUBLEPOST]
Гладна кокошка просо сонува. Така е едноставно, ќе се врати старата влада, и ќе продолжат да владеат. И никој нема ги вознемирува, ни опозицијата со бомбите, ни СЈО, ни Бејли, ќе продолжат да ги гледаат како крадат.

Во кој паралелен Универзум живеете???
Па, на последните избори доверба добија посочените. Се постави друг премиер, дополнителни министри пред избори. Но, штом избори не би имало, треба и да се смени предизборниот владин состав.

Последно уредено:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Член од
28 март 2006
Мислења
17.809
Поени од реакции
12.298
Ете, критики за комуњарското и пак не однесоа назад во историјата. Еден избор, еден одбор, еден кандидат

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom