Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    744

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.017
Поени од реакции
2.360
Да повторам, повеќе артилерија не значи повеќе жртви.
Постои нешто што се вика ефективност.
Можеш да истрелаш 1000 гранати и да не убиеш никого, може да истрелаш една наведувана граната и да убиеш десетици војници.
Тоа е тоа што им се случува на Русите. Истите користат (во 99% од случаите) ненаведувана артилерија, додека Украина користи Химарс, кој којзнае колку пати убива по стотици војници во даден напад. (Химарс содржи разновидни муниции, меѓу кои и air-burst што убива се во радиус од десетици метри)
Значи ХИМАРС кога ќе маваат 100 души пупунец, а Русите само промаршуваат. Тоа ти е мислењето? Оди кажи му го на терен, нешто само рикверс одат Украинциве.
Слично како што Германците кај Курск стрелале далеку поефективно и попрецизно, со поголемо полнење, иако имале двојно помалку артилерија.
И пак изгубиле Џерманците. Ќе да верваш многу се што запад ми ти диктира.
Втора е за да покажам колку не се разбираш од војна и политика.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.448
Поени од реакции
5.132
Default fallback, Poland cannot into space.

Значи изгубија Германците, ќе изгубат и Украинците (можеби), што ми е гајле.
За друго дискутиравме.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.683
Поени од реакции
25.077
Муабетот беше дека повеќе артилерија значело повеќе жртви.
Одеа дури до 10 : 1 сооднос. :pos:

Очиглдено тоа не е така.

А дека артилеријата може да е одговорна за најголемиот процент на загуби, можно е, тоа никој не го оспорува.
ne be poveke PR e ednakvo poveke zrtvi, kakvi budali operirani od logika ima na forumov znaci....
Автоматски споено мислење:

Ах бе Yuze...
Чекав некој да се фати на битката за Курск и да прочита барем 2 реда за користењето на артилеријата, ама ни за тоа не (те) бива.

Можеш да истрелаш 1000 гранати и да не убиеш никого, може да истрелаш една наведувана граната и да убиеш десетици војници.

Тоа е тоа што им се случува на Русите. Истите користат (во 99% од случаите) ненаведувана артилерија, додека Украина користи Химарс, кој којзнае колку пати убива по стотици војници во даден напад. (Химарс содржи разновидни муниции, меѓу кои и air-burst што убива се во радиус од десетици метри)

Слично како што Германците кај Курск стрелале далеку поефективно и попрецизно, со поголемо полнење, иако имале двојно помалку артилерија.

Прогуглај ти што е театар а што боиште.

:D

Се согласувам.
sigurno ne koristat rusite naveduvacka artilerija, avionskite bombite gi napravija precizcni ama artilerijata ja zaboravija...

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.352
Поени од реакции
18.453
е од што има повеќе жртви во војнава?

од дронови?
од лично стрелачко?
од авиони?
од мини?

не
од артилерија се највеќе од жртвите

повеќе пати на разни места имам читано, не е тоа никаква тајна
Izglea si zaborial sto diskutirase. Ne ti vika deka artilerijat ne prai najvekje zrtvi( od site tipovi oruzje), tuku deka imanjeto artilerija ili bilo kakvo oruzje vo pogolema kolicina ne znaci pomalki zrtvi by default.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.144
Поени од реакции
5.348
е од што има повеќе жртви во војнава?

од дронови?
од лично стрелачко?
од авиони?
од мини?

не
од артилерија се највеќе од жртвите

повеќе пати на разни места имам читано, не е тоа никаква тајна
Далеку е од „тајна„ користењето артилерија.

Не случајно, туку намерно, Русите масовно ја користат во војнава со Украина и ради историските искуства од нејзиното користење, но и ради залихите кои Русите ги имаат наследено од СССР, како и можноста за брзо и евтино производство на брзо потрошливата муниција и брзо репарирање на изабените топовски цевки.

Разурнатите украински градови, кои Русите ги освојуваат постепено, се последица пред се‘ од масовните артилериски гранатирања.

Последно уредено:
Член од
11 октомври 2024
Мислења
340
Поени од реакции
614
Ќе го купите ли новиот руски бренд? Дури ни Путин не сакаше да влезе во него :D

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.683
Поени од реакции
25.077

jasno ti e deka tvojata kola polna so kineski delovi sekojdnevno ja polnis so ruska nafta. gomna kako tebe se odgovorni za toa sto putin vladee so svetot i nisto ne mozes da smenis.

oh ti nebiten ngo idiout sto sega i bez plata ke ostane :lolzz:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.305
Поени од реакции
7.991

Koltuk taa kola koshta 9300-15000 Evra.
Za tie pari barem pola makedonija ce ja kupi.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.610
Поени од реакции
4.470
@Vanlok да не ти го цитирам постот ти е долг на претходната страна, ќе те цитирам само за ова..

ревенуе.png

Треба да го земеш фактот дека и рубљата ја има изгубено вредноста од 2011 навака, така да графава според реалноста нималку не би била нагоре, можеби е иста должина али според мене дури и надоле.. На пример 1 долар во 2011 биле отприлика 30 рубљи горе доле, денес за 1 долар добиваш 97 рубљи...

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.187
Поени од реакции
9.700
Ах бе Yuze...
Чекав некој да се фати на битката за Курск и да прочита барем 2 реда за користењето на артилеријата, ама ни за тоа не (те) бива.

Прогуглај ти што е театар а што боиште.

:D

Се согласувам.
Мајсторе, камен на камен не оставаат русите таму кај што ќе нападнат.....погледни ги местата каде што поминале, не е ни рушевини...дупки има само. Не се глупирај....никој нема толку наведувана артилерија за да лупа по цел ден на 1500 Км фронт.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.297
Поени од реакции
34.887
1 долар во 2011 биле отприлика 30 рубљи горе доле, денес за 1 долар добиваш 97 рубљи...
Во Русија како се купува леб, со долари или со рубљи? Колку чини храната во Русија, а колку овде и во Европа споредено? Нафтата и бензинот колку чинат во Русија, а колку кај противниците во војнава?

Најпосле тенковите, ФАБ-овите, проектилите, оружјето општо... Во што ги плаќаат? Во долари или во рубљи?
Им има снемано нешто во војнава и општо во Русија? Имаат ли доволно храна? Горива? Техника од секаков вид? Каде се затвараат фабриките, а каде фабриките работат со полн капацитет па дури и нови капацитети се создаваат? Итн, итн.

Крајно кого го погаѓаат последиците од војната повеќе, Русите или западните (вклучувајќи не и нас, колку и да е тоа смешно)?
Го боли таклабасот Русот што не може да купи нов преплатен Мерцедес и други, има доволно азиски возила, додека еуропските ги испозатворија сите фабрики. Русиве дури и ги зaeбавaат, ги викаа работницита на VW да дојдат да работа во руските фабрики. Всушност и добра е понудата, кога ќе размислиш малку. :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.683
Поени од реакции
25.077
@Vanlok да не ти го цитирам постот ти е долг на претходната страна, ќе те цитирам само за ова..

Прегледај го приврзокот 441751

Треба да го земеш фактот дека и рубљата ја има изгубено вредноста од 2011 навака, така да графава според реалноста нималку не би била нагоре, можеби е иста должина али според мене дури и надоле.. На пример 1 долар во 2011 биле отприлика 30 рубљи горе доле, денес за 1 долар добиваш 97 рубљи...
isto kako sto treba da zemes vo predvid deka ova sega e vestacka cena radi sankcii i embarga. realnata e nekade izmegu, 2018 za vreme na svetskoto (ova go zemam za reper zasto rusija imase naliv na turisti i se drzese na nivo) rubljata bese nekade 55-60 od sto se sekavam. u sekoj slucaj validna poenta si e.

Kajgana Shop

На врв Bottom