Решението сигурно не лежи во тоа да се праите сите тука големи мажи што или ќе имаат жена со нивното презиме или кој ја ебе.Па ве молам, дај доста веќе со тој балкански менталитет.Андроник напиша:Што за тебе претставува правилно решение на оваа тематика?
Епа ајде сите со различно презиме ќе бидат.Мажот со неговото,жената со нејзиното,а за секое дете посебно ќе измислиме по некое презиме,за да не биде по балкански менталитет!!!Dani^^^ напиша:Решението сигурно не лежи во тоа да се праите сите тука големи мажи што или ќе имаат жена со нивното презиме или кој ја ебе.Па ве молам, дај доста веќе со тој балкански менталитет.
Решението е -кој како сака.Според мене најдобро решение е жената да си го задржи нејзиното презиме и ако сака да го додаде и на мажот. Децата ќе се презиваат по мажот-не зошто мислам дека тоа е правилно,туку зошто е една традиција која што тешко да ја надмине Балканов. Тоа е добро решение кое за типичниот шовинист е феминистичко а сите други прифатливо.Толку од мене
A зошто да не бидат децата по жената?и зошто мажот да не го земе нејзиното презиме?не викам дека треба да биде така ама зошто не?м?BusHav напиша:Епа ајде сите со различно презиме ќе бидат.Мажот со неговото,жената со нејзиното,а за секое дете посебно ќе измислиме по некое презиме,за да не биде по балкански менталитет!!!
МОже де,јас не се бунам,само што ете така останало од времето и така ќе биде.Не е тоа само тука,низ цел свет е така и ти сега сакаш тоа да го смениш!?Dani^^^ напиша:A зошто да не бидат децата по жената?и зошто мажот да не го земе нејзиното презиме?не викам дека треба да биде така ама зошто не?м?
Јас ништо не мењам...во цел свет жената бира дали сака или не сака да се презива ко мажот,ако веќе збориме за светот и како таму функционира тоа.Нема жива сила што барем мене ќе ми наметне лично јас да се презивам некако,а за другите незнам.. а за децата-реков веќе-нека се презиваат ко мажот,така било и така ќе биде-иако не е целосно во ред да биде така.BusHav напиша:МОже де,јас не се бунам,само што ете така останало од времето и така ќе биде.Не е тоа само тука,низ цел свет е така и ти сега сакаш тоа да го смениш!?
Не би се рекло. Во Шпанија и сите нејзини бивши колонии, дтетето го има презимето од мајката и таткото. Како што може да се претпостави, од вкупно четирите презимиња (по две од мајката и таткото) решаваат кои две половинки (едно мора да биде од таткото и едно од мајката) ќе ги носи детето.BusHav напиша:МОже де,јас не се бунам,само што ете така останало од времето и така ќе биде.Не е тоа само тука,низ цел свет е така и ти сега сакаш тоа да го смениш!?
Тоа е можно решение.И добро btwAceva напиша:Не би се рекло. Во Шпанија и сите нејзини бивши колонии, дтетето го има презимето од мајката и таткото. Како што може да се претпостави, од вкупно четирите презимиња (по две од мајката и таткото) решаваат кои две половинки (едно мора да биде од таткото и едно од мајката) ќе ги носи детето.
Епа ете пак викаш така било-значи пак одиш во минатото!Dani^^^ напиша:Јас ништо не мењам...во цел свет жената бира дали сака или не сака да се презива ко мажот,ако веќе збориме за светот и како таму функционира тоа.Нема жива сила што барем мене ќе ми наметне лично јас да се презивам некако,а за другите незнам.. а за децата-реков веќе-нека се презиваат ко мажот,така било и така ќе биде-иако не е целосно во ред да биде така.
Mи го извади зборот од уста.Ај зеленоAceva напиша:Бушав, еврејството се пренесува по мајка затоа што само мајката е СИГУРНО едниот родител. Па сеа ти види зошто толку на оваа ветрометина балканска се инсистира на татковото презиме.