Презиме - моето, твоето или двете?

Wuppy

۞HyperBaby۞
Член од
22 мај 2006
Мислења
467
Поени од реакции
1
Моето презиме е едно што го иаме само ние во Драчево нашата фамилија а и бидејќи само ние сме деца со сестра ми од Протуѓерови а сме девојчиња...кажав дека нема да го сменам, може само презимето на мажот и моето ама да го изоставам не затоа што нема повеќе да има Протуѓерови.И некако и мене ми е глупо да го мењам после толку години со тоа презиме.

PuMbA

BUCENCE
Член од
22 февруари 2006
Мислења
1.064
Поени од реакции
2
Се исто ми е

CuCeNcE

perfectly imperfect
Член од
19 јуни 2006
Мислења
1.878
Поени од реакции
7
Ja na muzot ke go zemam

Член од
8 јули 2006
Мислења
173
Поени од реакции
2
Jas sakam da gi imam dvete preziminja ama znam deka toj sto sakam da go zemam saka zena mu da go ima samo negovoto prezime! ZASTAREN!!!!

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
Koa ke se omazam, ako dojde nekad i toj den, ako ne mu e epten cepki prezimeto ke go prezemam negovoto. Moevo bas i ne e ubavo i radi toa. Ako mi bilo ubavo prezimeto, nema teoretski sansi da mu go zeam negovoto.

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
kolku i da sum sovremena voopsto ne razmisluvav za toa:nenene: ,ednostavno mi bese normalno da go zemam od mazot :toe: .a jas sum edinka i mozev da se prepicuvam deka nema koj da go prodolzi moeto prezime..itn...ili deka sakam dvete...:pov:

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
I negovoto ke go zemam samo poradi administracija, koja od takt me vadi.

A dali ke go zadrzam moeto, epa ne e prasanje na sovremenost, tuku treba da si iznegiram identitet i postoenje za da ne go napravam toa.

Zboruvam, za nekoe idno vreme, ako nekoj sepak, se kandisa da ja zeni mojata malenkost:)

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Де бре луѓе : сте се фатиле за тоа презимињата ко слепци за стап. Не дај боже да се разведите па да видам колку пари ќе истрошите за да си го вратите ”идентитетот”.

Што ве гледам будали! :pos:

Член од
13 јули 2006
Мислења
125
Поени од реакции
3
Абе, не бре, не си го мењам...
Кога веќе збориме за идентитет... :) КОј ќе се замара со тоа да измислувам нов потпис, па нови документи, па ново државјанство, нов пасош, нов извод од раѓање...
Ма кој ќе се замара :)

Сериозно, имам една тетка која што не си го смени презимето кога се омажи. Децата го носат презимето на мажот, а таа си го има зачувано своето презиме, без додавки, само нејзиното. Кога бев помала се чудев на тоа, како таа можела така арогантно да се понаша, па која е она да крши традиција и све то... ама тоа беше кога баба ми ме воспитуваше! :) Сега мојот памет ми вика да и речам браво! затоа што таа се венчала пред десетина години... и била доволно храбра за да крши традиција и да оди според тоа во што она верува, а не во според тоа што фамилијата, роднините и комшиите мислеле дека е исправно.

Тука се разбира браво и за мажот и, кој доволно ја сакал за да го разбере и подржи тоа што сакала таа да го направи.
Сега си се супер, среќни, убаво си живеат и не се сеќавам дека некогаш презимињата им правеле проблем, иако им требало пола саат муабет за на децата да им објаснат зашто тие се презиваат различно од мајка им, а исто со татко им...
Ама тоа не е ништо страшно, мислам дека луѓево превише се замараат со презимињава... т.е. со традиции кои биле валидни пред 100 години, ама со оглед на тоа дека целиот свет оди напред и дека сите сфаќања полека, полека се менуваат, не гледам потреба презимето на жената и тоа дали ќе го мења или не, да биде толку страшна работа!
и така.. :)

Член од
30 јануари 2006
Мислења
137
Поени од реакции
0
Абе логично де жената да го земе името на мажот, а ако мојата жена не сака да го земе моето презиме, нека си го задржи своето и нека оди да си живее таму кај што живеат тие со нејзиното презиме. Оти во мојата куќа нема да има некој паметен кој ке се разликува од моето семејство, по презимето. Жената ја напушта нејзината куќа и оди да живее кај мажот така да нека го остави и нејзиното прзиме и нека го земе на мажот. Тоа е традиција и според мене треба да се почитува.

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Повеќе од 12 години од смртта на мојот сопруг,а јас сеуште ги носам двете презимиња.И моето и неговото.
Тогаш мислев дека ќе го изгубам сопствениот идентитет,ако не го задржам и моето презиме,а го задржав и од практични причини.(административни)
Сега мислам дека ќе го изгубам минатото и неговиот идентитет,ако го сменам и останам само со моето презиме.
Едноставно, стана дел од мене неговото презиме,а треба и морам да го избришам.(од повеќе причини).
Нешто не ми дава.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Дефинитвно би го земал презимето на девојката ако се презива некако "шлакнато". Имам досадно презиме, и сакам да звучам поинтересно. Идентитет... со презиме поврзано??? :pop: Бог да чува... незнам дали сте слушнале, 21век стигна... Пораснете и ќе ги береме неговите плодови заедно...

Kajgana Shop

На врв Bottom