Преживеани учесници од Илинденското востание

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
8.642
Поени од реакции
13.970
добре, разбравме дека Тито дувал и им се газел и на англичаните, и на Сталин. Доста со глорификацијата на оваа светска курва. Кој меѓу другото кон 1941 и не е имал солидна репутација кај hard-core бугарските (а и македонските) комунисти.аха, живееле, продавајки ја суштината си и интегритетот, иднината си. А сега вие, денешните и идните поколенија ке го плакате масрафот.
ах, океј, ти шо не си живеел нит на овие простори нит на тоа време повеќе знаеш.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
Нема да најдеш зато што на 2 Август партизаните беа во Смилево и се откажа бугарскиот собир каде требаше да присуствува и министерот за внатрешни работи Габровски[DOUBLEPOST=1440851636][/DOUBLEPOST]
Петтата армија добива засилување во Македонија и тоа цела една дивизија пратена во Штип. Петтата армија имаше распоредено артилериски полкови низ внатрешноста на Македонија, Петата Армија секоја недела од мај до Декември имаше воено судење и осудуваше на смрт, Командантот на петтата армија е сменет поради тешки загуби бо борбите против антифашистичкиот отпор во Македонија, изгубил во борба 1200 мртви, 500 заробене кузнај колку ранети, му запленија артилерија, митролези пушки опрема храна..... за да се извлечат од поголем пораз беше повикана авијација и бомбардери
Ако во Македонија постоел воен закон каде војен суд судел по строг воен закон на смрт - тогаш значи дека во Македонија се водела војна.
Тешки загуби викаш?

Во операцијата "Осогово" (22 април 1944 - 25 мај 1944), која најверојатно имаш предвид и што се одвива на територијата на Југославија и мал дел од "Стара Бугарија" (Врање-Куманово-Крива Паланка-Босилеград-Трн-Пирот) жртвите се следните:

Jуго-партизани: 1422 убиени, 1048 повредени и 15 заробените, вкупно 2485
Петтата армија: 87 убиени, 107 повредени и 22 исчезнати

Не е случајно што Петтата армија добива засилување, за да не се испраќаат војници на фронтот.

Во врска со бројноста, генерал Бојдев вели на цар Борис III: "Предлагам армијата ми да се задржи во износ од 2 дивизии, а другите да се демобилизираt". Одговорот на царот е "Така е дојдено, дека ако не држиме војници во Македонија под изговор да парирамe десант, Германците ќе побараат да испратиме војници на друго место".

Еве што пишува самиот генерал Бојдев: "Во раните денови на месец мај јас испратив до воениот министер телеграма со приближно следнава содржина: не за прв пат сум навредуван и обвинуван. Јас долгот и војничката заклетва сум исполнил. Ве вомолам да бидам ослободен од должноста која заемам, и зачислен во резервот! Оставката ми беше прифатена. На моето место беше назначен генерал Кочо Стојанов. Скопското државјанство ми даде проштален банкет. Мила и тажна прослава. Бев служел во војската 39 години, имав уште сили но ...

Бојдев поднесува оставка само неколку дена по почетокот на операцијата и 20 дена пред нејзиниот крај. Генерал Стојанов презема армијата на 11 мај 1944 и тој завршува операцијата (до 25-ти мај).

Земи да читаш повеќе отколку пишуваш!
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.118
Поени од реакции
1.129
Кога и да е ќе се издадете. Сега се фалиш со тоа дека Бугарите убиле повеќе од СВОЈОТ (?!?) народ?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Тешки загуби викаш?

Во операцијата "Осогово" (22 април 1944 - 25 мај 1944), која најверојатно имаш предвид и што се одвива на територијата на Југославија и мал дел од "Стара Бугарија" (Врање-Куманово-Крива Паланка-Босилеград-Трн-Пирот) жртвите се следните:

Jуго-партизани: 1422 убиени, 1048 повредени и 15 заробените, вкупно 2485
Петтата армија: 87 убиени, 107 повредени и 22 исчезнати
Значи ги убиле сите 1000 комунисти кои се кренале против царството и уше 422 плус и раниле уше 1048.... и пак се растурила петата армија и разоружена заминала за Бугарија
Aj да речиш била армијата на источен фронт па битки па борби... или е судриле со американци, англичани... па бомбардирани па теннкови... али цела армија која беше стационирана во Македонија да биде во расуло и да биде воено разоружана и воено неефикасна??
Тебе секој пост ти е различен од предхониот, немаш некаков свој став или прикаска до која се држиш туку од случај до случај како ти одговара така си прикажваш, ако се кренал македонскио народ - не се кренал имало само 1000 комунисти, ако имале жртви е тогаш имале 2500 мртви комунисти

И уше на крај ќе испадне дека го заебавте Хитлера, дека ради бугарија Хитлер ја изгуби војната
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
Има, барем за Македонија шо се однесува, на 23 септември 1944 во Пехчево се состанува командантот на 5тата армија генерал Кецкаров со преставниците на главниот штаб на Македонија на тој состанок е утврдено дека
- 5 армија се распадна и освен прилепскиот гарнизон повеќе не преставува организирана воена сила
- потпишан е протокол за прием на Бугарска делегација кај маршалот Тито
- Да се формира партизански одред гоце Делчев од Македонци затворени во Софија

Делови на распадната Бугарска окупациска армија која не не беше разоружана од германците беше разоружана од партизаните, а прилепскиот гарнизон од како потпиша договор за соработка со партизанските единици на 24 септембар 1944 уз пратња на партизански единици преку Велес, Плачковица и Пехчево се повлече во Бугарија.
Бугарската армија и Бугарскиот корпус во Србиуја, заминаа за бугарија поразени и разоружани, единствено 56 полк се повлече со оружје.
Уметнички роман ли пишуваш за војната?
Петтата армија почна повлекувањето на 6 септември. Армијата никогаш не била разоружувана.

На 23 септември генерал Кецкаров се среќава со Темпо и Апостолски за да дефинираат планот за координирана активност со вкупниот противник. Од Пехчево МНОВ пишуваат барање до бугарската влада дали може да остане артилеријата од 15 дивизија, или директно да се остави целиот артилериски полк за учество во заедничката офанзива.

На 24 септември какви партизани сакаат да разоружува делови од 15 дивизија (ариергард команда на капетан Димитров). По првите истрели југо-партизаните се разбега и до реална битка не се стигнува. Истиот ден Апостолски и Андреев пишуваат писмо до министерот за одбрана "Господине министре, се осекиаваме задолжени да ве изкажеме свој благодарност за достоинствено д'ржанье на борците - војници и офицери Чуден 15-а дивизија, особено на година полковник Младенов, објавување на дивизијата, и неговите блиски соработници, кои заедно СП нашите единици вото заедничко дејствување против германските фашистички орди се бореа херојски ".

25 септември: Командантот генерал Кецкаров извести со радиограма полковник Младенов: "При неможност да преземете топовите до границата г-дин министерот на војната заповеда да ги предадете со платен список или потврда на командата на МНОВ. Оние кои сакаат офицери, подофицери и војници можат да останат во составот на истата војска ".

Сега разбираш ли колку "непријателски" биле расположени партизаните и бугарската војска :)[DOUBLEPOST=1440868800][/DOUBLEPOST]
Значи ги убиле сите 1000 комунисти кои се кренале против царството и уше 422 плус и раниле уше 1048.... и пак се растурила петата армија и разоружена заминала за Бугарија
Aj да речиш била армијата на источен фронт па битки па борби... или е судриле со американци, англичани... па бомбардирани па теннкови... али цела армија која беше стационирана во Македонија да биде во расуло и да биде воено разоружана и воено неефикасна??
Тебе секој пост ти е различен од предхониот, немаш некаков свој став или прикаска до која се држиш туку од случај до случај како ти одговара така си прикажваш, ако се кренал македонскио народ - не се кренал имало само 1000 комунисти, ако имале жртви е тогаш имале 2500 мртви комунисти

И уше на крај ќе испадне дека го заебавте Хитлера, дека ради бугарија Хитлер ја изгуби војната
Дали се правиш на глупав?
1. Околу 1000 се партизаните од Македонија на крајот на 1941 година
2. Податоците погоре се за операција од 1944 година, што се одржа главно на територијата на денешна Србија и мнозинството јууго-пратизани се главно Срби.

Еве ги по години:
ок. 1 000 (1941)
ок. 2 000 (1942)
ок. 10 000 (1943)
ок. 66 000 (септември 1944) - мобилизација 1 дел
ок. 110 000 (1945) - мобилизација 2 дел

Петтата армија не била разоружувана или победувана од југо-партизаните. Гледаш при акција Осогово дека жртвите се 1:10 во корист на бугарската армија. Како си претставуваш 10 илјади голи партизани да "победат" 60 000 добро вооружена армија?

"Воено-неефикасна", при жртви 1:10 во корист на бугарската армија? Ти во која димензија живееш?

Објаснив веќе, бугарската армија е во Македонија бидејќи цар Борис не сака да вовлекува војската воени дејствија по фронтовите. Оправдувањето е дека се таму за да се задржи тилот од евентуален десант од Белото Море.
 
Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Уметнички роман ли пишуваш за војната?
Петтата армија почна повлекувањето на 6 септември. Армијата никогаш не била разоружувана.


Сега разбираш ли колку "непријателски" биле расположени партизаните и бугарската војска :)
Генералот Попдимитров во Скопје се сретнна со германскиот генерал Шојерленум, и со него договоараа повлекување на бугарската армија од македонија, Попдимитров кажа дека објавата на војна од бугарија кон Германија е симболична и дека бугарските единици нема да превземаат никакви дејствија против германците. Веднаш после тоа дојде до разорожување на бугарските единици и тоа на патот Скопје Куманово разоружана е 14 дивизија, во реонот на Куманово разоружана е 29 дивизија, во Битола разоружани се 53 и 55 пешадиски полк Инжинерискиот батаљон и неколку помали единици од тие полкови во Кавадарци ги разоружуваат партизаните. Само 56 полк успева да со оружје се повлечи во Бугарија. После сите тие настани бугарскиот генерал Кецкаров во Пехчево на состанок со членовите на главниот штаб за Македонија заклучува дека 5 армија е во расуло дека е воено неефикасна освен прилепскиот гарнизон кој под пратња на партизански одреди се повлече кон Бугарија а цела 5 армија е расформирана
Инаку за цело време на окупацијата владееше расуло во бугарските редови вкупно во партизански одреди пребегнаа 3000 бугарски војници и офицери, тој број нарочно се зголеми после поразот на германија кај стаљинград кога им стана јасно дека се наоѓаат на страна на окупатори и од поединечни пребегнувања почнаа цели единици и групи на војници да се приклучуваат на партизанските одреди, во јужноморавскиот партизански одред имаше 40 бугарски пребегнати војници, во Македонија при напад на караула Шаренка и Порта на партизаните им се приклучи еден бугарски војник и еден подофицер, при напдна караула Лукар, 4 бугарски војници пребагнаа во партизаните, 8 бугарски војници се приклучија на партизански единици во регион на Тиквеш, многумина од нив животот го дадоа во борба против фашистичките окупатори, Трнскиот партизански одред броеше 44 бугари, многу пред капитулација на Бугарија во реонот на Црна Трава беа организирани големи партизански единици составени од пребегани бугарски војници и бугари - илегалци дојдени од Бугарија (Бригада Цавдар), вооружени и опремени од страна на српски партизански одреди, по директива на главниот штаб пребегани бугарски војници влегуваат во македонскиот одред Јордан Николов, во 1943 формиран е бугарски батаљон Христо Ботев, кај Ѓевѓелија и тој батаљон заедно со македонските партизани ги напаѓаат бугарските воени единиц кај Коњско и две бугарски караули на Кожуф, при напад на кааули Брце и Коњски Гроб заробени се 61 војник и еден офицер со комплетно вооружување (цела чета) и сите освен 15 бугарски војници се приклучија на партизаните, (после тоа бугарскиот воен суд ги осуди и офицерот и војниците) од бугарски војници пребегани од кратово создаден е партизански одред од 180 војници) кој подоцна се приклучува на бугарската Трновска партизанска бригада , цел бугарски батаљон од лебане со се официи и војници со вооружување (230 души), му се предадоа на партизаните до нив е формиран бугарски партизански батаљон Георги Димитров кој брзо прераснува во бригада под команда на поранешни бугарски офицери пребегани во партизани (Атанас Русев, Кирил Игњатов), исто од пребегани Бугарски војници (150) формиран е партизански одред Раковски, од 200 бугарски војници кои му се предадоа на партизаните кај куршумлија формиран е партизански одред вооружан од страна на српските партизани, кај Прешево е формиран Бугарски партизански одред Васил Коларов, во состав на 41 партизанска дивизија се наоѓаше и батаљон на бугари, во Југославија, кај Добро поље е формирана и бугарска дивизија (софијска) која после е пратена во бугарија да учествува во востанието. Речиси сите партизански одреди составени од бугари во Југопславија опремени и вооружени од македонски и српски партизани, пратени се во Бугарија да учесвуваат во востанието кое ја свргна фашистичката власт.[DOUBLEPOST=1440872651][/DOUBLEPOST]
Петтата армија не била разоружувана или победувана од југо-партизаните. Гледаш при акција Осогово дека жртвите се 1:10 во корист на бугарската армија. Како си претставуваш 10 илјади голи партизани да "победат" 60 000 добро вооружена армија?
Македонците се нестандардни, 35000 Македонци ја поразија 550.000 персиска војска, али да се вратиме во втора светска војна во 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, речиси цело време сами без сериозна помош без тешко вооружување, југословенски партизани се борат против тогаш најголемите светски сили, германија, италија, како и нивни слуги, и домашни предавнци. Ни Германци ни Италијани ни Бугари ни четници ни усташи ни балисти ни недиќевци ни домобрани не успееа да спречат голорак народ. Кога цела европа беше под германска чизма а СССР до пола прегазен и Црвена Армија во расуло додека во Софија им ги четкавте чизмите на германските офицери и викавте ХАЈЛ ХИТЛЕР, во Југославија се крена народот во борба, се ослободуваа територии, се ослободуваа градови се пробиваа од обрачи се формираа одреди батаљони бригади дивизии корпуси армии....
Ни магацини ни тенкови ни касарни често без храна лекови со малце муниција врзуваа овде 26 дивизии неприателски. 4-6 дивизии формираа армија, така да вкупно еквивален на 6-7 армии беа зафатени овде во борба со партизани, некогаш и 20:1 беше сооднодот и пак губеа.
Не можеш ти да го сфатиш и разбереш тоа пошто си друга нација друга традиција друг менталитет. Овде бугарите дојдоа како окупатори и имаа каде да заминат назат, Македонецот немаше каде или да умре или да се бори
Затоа изгубивте.
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
Ти очигледно живееш во алтернативна реалност.

1. 14 Дивизија не е разоружа, а се повлекува (од 8 септември) водејќи воени дејствија против Германците. Интересно како се "договориле" а водат воени дејства - 31 убити, 91 ранети.
2. 29 Дивизија не е разоружа, а се повлекува (од 8 септември) водејќи воени дејствија против Германците - 31 убити, 88 ранети
3. 53 Осоговски Полк не се разоружа, а се повлекува (од 8 септември)
4. 55 Охридски Полк е пленет и разоружан од Германците - командирот се самоубива (и ова ли е договорено мег Шојерленум и Попдимитров?)
5. 56 Велешки полк се повлекува, а дел от составот му влегува во НОВ

Да не заборавиш и:
51 Вардарски Полк - опколен од Германците и разоружан
54 Битолски Полк - се повлекува (од 8 септември) водејќи воени дејствија против Германците

Значи сето договорено (со "Шојерленум"), а има толку жртви при воени дејствија ро германската војска и бугарската. На ова може да ти поверува само дете од градинка.

"пребегнаа 3000 бугарски војници и офицери" и др.....
Нормално е, бидејќи комунисти имало и во редовите на бугарската војска.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Ти очигледно живееш во алтернативна реалност.
Во Србија, дел од бугарски окупациони единици разоружаа германци, дел партизани дел четници (како кој ги најде) но најголем број на бугарски војници оставиа оружје опрема артилериуа и во паника се обидуваа да преминат границата кај Бела паланка и Заечар. Најголем број на тешкото оружје падна во рацете на германците, само 6 бугарска дивизија успеа со оружје да се повлече во бугарија, додека во Македонија сите единици на бугарската војска одбија да стапат во борба против германците освен прилепскиот гарнизон кој дејсвуваше кратко заедно со македонските партизани и потоа во пратња на партоиизаните на 24 септембар се повлекоа во бугарија, сите останати единици освен 56 полк биле разоружани мирно и без отпор најмногу од Германците а останатите од партизаните, сегде во Македонија на мирен начин биле превземени касарните од страна на Германците, а за таканаречен “судир“ со германците сведочи дека бугарите ич не ги попречуваа германците да преминуваат од романија преку бугарија во југославија дури и им ги остапија железничките капацитети, дури од како СССР поради тоа ги прекина дипломатските односи со бугарија и се закани со објава на војна, истиот ден бугарија му објави војна на германија, Никакви организирани дејства на бугарски единици немаше против германците во Македонија поради то што армијата и војската беше во расуло и во најголем дел разоружани освен бугарскиот прилепски гарнизон кој соработуваше со македонските партизански единици.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
Во Србија, дел од бугарски окупациони единици разоружаа германци, дел партизани дел четници (како кој ги најде) но најголем број на бугарски војници оставиа оружје опрема артилериуа и во паника се обидуваа да преминат границата кај Бела паланка и Заечар. Најголем број на тешкото оружје падна во рацете на германците, само 6 бугарска дивизија успеа со оружје да се повлече во бугарија, додека во Македонија сите единици на бугарската војска одбија да стапат во борба против германците освен прилепскиот гарнизон кој дејсвуваше кратко заедно со македонските партизани и потоа во пратња на партоиизаните на 24 септембар се повлекоа во бугарија, сите останати единици освен 56 полк биле разоружани мирно и без отпор најмногу од Германците а останатите од партизаните, сегде во Македонија на мирен начин биле превземени касарните од страна на Германците, а за таканаречен “судир“ со германците сведочи дека бугарите ич не ги попречуваа германците да преминуваат од романија преку бугарија во југославија дури и им ги остапија железничките капацитети, дури од како СССР поради тоа ги прекина дипломатските односи со бугарија и се закани со објава на војна, истиот ден бугарија му објави војна на германија, Никакви организирани дејства на бугарски единици немаше против германците во Македонија поради то што армијата и војската беше во расуло и во најголем дел разоружани освен бугарскиот прилепски гарнизон кој соработуваше со македонските партизански единици.
Мојата информација е од "Централна Воена Архива", твојата од каде е?[DOUBLEPOST=1440875984][/DOUBLEPOST]
Во Србија, дел од бугарски окупациони единици разоружаа германци, дел партизани дел четници (како кој ги најде) но најголем број на бугарски војници оставиа оружје опрема артилериуа и во паника се обидуваа да преминат границата кај Бела паланка и Заечар. Најголем број на тешкото оружје падна во рацете на германците, само 6 бугарска дивизија успеа со оружје да се повлече во бугарија, додека во Македонија сите единици на бугарската војска одбија да стапат во борба против германците освен прилепскиот гарнизон кој дејсвуваше кратко заедно со македонските партизани и потоа во пратња на партоиизаните на 24 септембар се повлекоа во бугарија, сите останати единици освен 56 полк биле разоружани мирно и без отпор најмногу од Германците а останатите од партизаните, сегде во Македонија на мирен начин биле превземени касарните од страна на Германците, а за таканаречен “судир“ со германците сведочи дека бугарите ич не ги попречуваа германците да преминуваат од романија преку бугарија во југославија дури и им ги остапија железничките капацитети, дури од како СССР поради тоа ги прекина дипломатските односи со бугарија и се закани со објава на војна, истиот ден бугарија му објави војна на германија, Никакви организирани дејства на бугарски единици немаше против германците во Македонија поради то што армијата и војската беше во расуло и во најголем дел разоружани освен бугарскиот прилепски гарнизон кој соработуваше со македонските партизански единици.
Мојата информација е од "Централна Воена Архива", твојата од каде е?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Мојата информација е од "Централна Воена Архива", твојата од каде е?[DOUBLEPOST=1440875984][/DOUBLEPOST]
Мојата информација е од "Централна Воена Архива", твојата од каде е?
Aрхив на микроснимки на германските воени дневници, Книга на депеши на главен штаб за Македонија, Михајло Апостолски Завршни операции за ослободување на Македонија, Ослободителна војна на народите на Југославија а и други извори као на пример не знам дал ти е познато дека спрема Отечествената војна на Блгарија (книга 1 страна 270) генерал Сирков со својот втор корпус во Тракија беше далеку понадмоќен од германските единици таму и можеше без проблем да ги опколи и разоружа, но тој противно наредбите да стапи во дејство против германските сили, ги пропушти германските единици без борба кон македонија каде после се бореа против Македонските партизани.... ова како дел од тие “дејствувања“ на бугарската војска против германците.....
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.118
Поени од реакции
1.129
Генералот Попдимитров во Скопје се сретнна со германскиот генерал Шојерленум, и со него договоараа повлекување на бугарската армија од македонија, Попдимитров кажа дека објавата на војна од бугарија кон Германија е симболична и дека бугарските единици нема да превземаат никакви дејствија против германците. Веднаш после тоа дојде до разорожување на бугарските единици и тоа на патот Скопје Куманово разоружана е 14 дивизија, во реонот на Куманово разоружана е 29 дивизија, во Битола разоружани се 53 и 55 пешадиски полк Инжинерискиот батаљон и неколку помали единици од тие полкови во Кавадарци ги разоружуваат партизаните. Само 56 полк успева да со оружје се повлечи во Бугарија. После сите тие настани бугарскиот генерал Кецкаров во Пехчево на состанок со членовите на главниот штаб за Македонија заклучува дека 5 армија е во расуло дека е воено неефикасна освен прилепскиот гарнизон кој под пратња на партизански одреди се повлече кон Бугарија а цела 5 армија е расформирана
Инаку за цело време на окупацијата владееше расуло во бугарските редови вкупно во партизански одреди пребегнаа 3000 бугарски војници и офицери, тој број нарочно се зголеми после поразот на германија кај стаљинград кога им стана јасно дека се наоѓаат на страна на окупатори и од поединечни пребегнувања почнаа цели единици и групи на војници да се приклучуваат на партизанските одреди, во јужноморавскиот партизански одред имаше 40 бугарски пребегнати војници, во Македонија при напад на караула Шаренка и Порта на партизаните им се приклучи еден бугарски војник и еден подофицер, при напдна караула Лукар, 4 бугарски војници пребагнаа во партизаните, 8 бугарски војници се приклучија на партизански единици во регион на Тиквеш, многумина од нив животот го дадоа во борба против фашистичките окупатори, Трнскиот партизански одред броеше 44 бугари, многу пред капитулација на Бугарија во реонот на Црна Трава беа организирани големи партизански единици составени од пребегани бугарски војници и бугари - илегалци дојдени од Бугарија (Бригада Цавдар), вооружени и опремени од страна на српски партизански одреди, по директива на главниот штаб пребегани бугарски војници влегуваат во македонскиот одред Јордан Николов, во 1943 формиран е бугарски батаљон Христо Ботев, кај Ѓевѓелија и тој батаљон заедно со македонските партизани ги напаѓаат бугарските воени единиц кај Коњско и две бугарски караули на Кожуф, при напад на кааули Брце и Коњски Гроб заробени се 61 војник и еден офицер со комплетно вооружување (цела чета) и сите освен 15 бугарски војници се приклучија на партизаните, (после тоа бугарскиот воен суд ги осуди и офицерот и војниците) од бугарски војници пребегани од кратово создаден е партизански одред од 180 војници) кој подоцна се приклучува на бугарската Трновска партизанска бригада , цел бугарски батаљон од лебане со се официи и војници со вооружување (230 души), му се предадоа на партизаните до нив е формиран бугарски партизански батаљон Георги Димитров кој брзо прераснува во бригада под команда на поранешни бугарски офицери пребегани во партизани (Атанас Русев, Кирил Игњатов), исто од пребегани Бугарски војници (150) формиран е партизански одред Раковски, од 200 бугарски војници кои му се предадоа на партизаните кај куршумлија формиран е партизански одред вооружан од страна на српските партизани, кај Прешево е формиран Бугарски партизански одред Васил Коларов, во состав на 41 партизанска дивизија се наоѓаше и батаљон на бугари, во Југославија, кај Добро поље е формирана и бугарска дивизија (софијска) која после е пратена во бугарија да учествува во востанието. Речиси сите партизански одреди составени од бугари во Југопславија опремени и вооружени од македонски и српски партизани, пратени се во Бугарија да учесвуваат во востанието кое ја свргна фашистичката власт.[DOUBLEPOST=1440872651][/DOUBLEPOST]
Македонците се нестандардни, 35000 Македонци ја поразија 550.000 персиска војска, али да се вратиме во втора светска војна во 1941, 1942, 1943, 1944, 1945, речиси цело време сами без сериозна помош без тешко вооружување, југословенски партизани се борат против тогаш најголемите светски сили, германија, италија, како и нивни слуги, и домашни предавнци. Ни Германци ни Италијани ни Бугари ни четници ни усташи ни балисти ни недиќевци ни домобрани не успееа да спречат голорак народ. Кога цела европа беше под германска чизма а СССР до пола прегазен и Црвена Армија во расуло додека во Софија им ги четкавте чизмите на германските офицери и викавте ХАЈЛ ХИТЛЕР, во Југославија се крена народот во борба, се ослободуваа територии, се ослободуваа градови се пробиваа од обрачи се формираа одреди батаљони бригади дивизии корпуси армии....
Ни магацини ни тенкови ни касарни често без храна лекови со малце муниција врзуваа овде 26 дивизии неприателски. 4-6 дивизии формираа армија, така да вкупно еквивален на 6-7 армии беа зафатени овде во борба со партизани, некогаш и 20:1 беше сооднодот и пак губеа.
Не можеш ти да го сфатиш и разбереш тоа пошто си друга нација друга традиција друг менталитет. Овде бугарите дојдоа како окупатори и имаа каде да заминат назат, Македонецот немаше каде или да умре или да се бори
Затоа изгубивте.
respect.jpg
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.114
Поени од реакции
733
Aрхив на микроснимки на германските воени дневници, Книга на депеши на главен штаб за Македонија, Михајло Апостолски Завршни операции за ослободување на Македонија, Ослободителна војна на народите на Југославија а и други извори као на пример не знам дал ти е познато дека спрема Отечествената војна на Блгарија (книга 1 страна 270) генерал Сирков со својот втор корпус во Тракија беше далеку понадмоќен од германските единици таму и можеше без проблем да ги опколи и разоружа, но тој противно наредбите да стапи во дејство против германските сили, ги пропушти германските единици без борба кон македонија каде после се бореа против Македонските партизани.... ова како дел од тие “дејствувања“ на бугарската војска против германците.....
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
987
Поени од реакции
286
Aрхив на микроснимки на германските воени дневници, Книга на депеши на главен штаб за Македонија, Михајло Апостолски Завршни операции за ослободување на Македонија, Ослободителна војна на народите на Југославија а и други извори као на пример не знам дал ти е познато дека спрема Отечествената војна на Блгарија (книга 1 страна 270) генерал Сирков со својот втор корпус во Тракија беше далеку понадмоќен од германските единици таму и можеше без проблем да ги опколи и разоружа, но тој противно наредбите да стапи во дејство против германските сили, ги пропушти германските единици без борба кон македонија каде после се бореа против Македонските партизани.... ова како дел од тие “дејствувања“ на бугарската војска против германците.....
Јас ти ја објавите информации од државниот архив, ти возвраќаш со елементарна комунистичка пропаганда.

Таква пропаганда сум читал со години во времето на комунизмот во Бугарија и смрди од километри, за потоа прашав кои ти се изворите.

1. генерал Сирков од бугарската војска нема
2. Ако зборуваш за генерал-мајор Асен Сираков, имајки предвид с'дбата на генерала след краја на војната, едва ли нештата са точно така както ги описваш.
3. За активности на 2-ри корпус воопшто не сум зборувал
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Да татко му ургираше да го ослободат син му Михајло Апостолски од италијански камп и кога го ослободија, одби да се приклучи на бугарската армија во чин мајор и замина во партизани. Попрво замина в шума и планина наместо живот в град или касарна со плата, топла сува соба 3 оброци дено аѓутант кој ќе му чисти униформи и гланца чизми
Чудна работа нели?[DOUBLEPOST=1440881289][/DOUBLEPOST]
Јас ти ја објавите информации од државниот архив, ти возвраќаш со елементарна комунистичка пропаганда.
То се архиви на фашистичка окупаторска војска?
Архиви на земја и режим соработник и послушник на Хитлера?
сигурно таму пиши и дека стрелање на младинци и селани палење на села иселување на народ као “оправдана акција“

Јас ти пишувам од архиви на земја која имаше слобода да се нарече како сака - Македонија, народот Македонски земја каде добивме школи универзитети театри снимавме наши филмови, пишувавме наши книги и поезија на македонски јазик изучувавме нашпа историја од наши историчари. Никој не ни преправаше документи ниту не иселуваше оти се чуствуваме она што сме
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.114
Поени од реакции
733
Да татко му ургираше да го ослободат син му Михајло Апостолски од италијански камп и кога го ослободија, одби да се приклучи на бугарската армија во чин мајор и замина во партизани. Попрво замина в шума и планина наместо живот в град или касарна со плата, топла сува соба 3 оброци дено аѓутант кој ќе му чисти униформи и гланца чизми
татко му се определува дека е Бугарин пишува дека и неговиот син е Бугарин штом сакате нека е Македонец јас се срамам од луѓе како него.
Воопшто не одбил да биде во бугарската војска, бугарската војска одби да го земе и ќе ти обеснја зошто, бидејќи сакал да биде мајор во бугарската војска и му е одговорено дека штом не завршил бугарска воена школа нема како да заземе одеднаш таква висока позиција, втората причина е дека како југословенски мајор е допуштил големи грешки пред да биде заробен 1941 година.
Во Бугарија е познат со зборовите ,, немам докази али тв'рдам''
 
На врв Bottom