Преживеани учесници од Илинденското востание

Член од
26 септември 2012
Мислења
6.265
Поени од реакции
4.344
на која дрога си момче алал нека ти е :pos::pos::pos:

ти му велиш општонародно значи цел народ од млади,старци,жени,баби дедовци,тој запнал за 1000 комунисти паднати од Марс :pos:

е свашта :busi:
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.114
Поени од реакции
733
Да, и тоа благодарение на Тито, вие сте имале умисла да не анексирате. Нешто што никогаш не било план на ВМРО на пример. Она првично ВМРО, пред да дојдат индоктринираните како Тодор Александров.
благодарение на Тито загинаа илјадници Македонци кои беа испратени да ослободуваат Југославија а тие сакаа да ослободуваат Солун и егејско имаше немири за тоа прочитај ја сопствената историја што се случи на скопското Кале на 16 декември 1945
Токму за првото ВМРО и кои им биле плановите подобро да не зборуваме тие јасно го напишали
Долго расправавме за целта на таа организација, и најпосле се задржавме врз автономија на Македонија со предимство на бугарскиот елемент. Не можевме да го прифатиме ставот за „директно присоединување на Македонија кон Бугарија“, затоа што увидувавме дека тоа ќе сретне големи тешкотии, поради спротивставувањето на големите сили и аспирациите на соседните мали држави и на Турција. Ни поминуваше низ мислата дека една автономна Македонија потем би можела полесно да се обедини со Бугарија, а во краен случај, ако не се постигне тоа, дека ќе може да послужи како обединувачка алка на една федерација на балканските народи...Откако се согласивме за целта на нашата организација - на истата средба се зафативме да изработиме статут на Организацијата. Прирака ми беше еден том од „Записите“ на Захариј Стојанов, и од нив го зедовме за урнек статутот на „Бугарскиот револуционерен комитет“. Го задолживме Поп Арсов, врз основа на тој статут, да изработи нацрт за нашиот статут
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Војниците се распоредени на територијата на Југославија и Грција не за борба против комунистите, а за да заменат германските војници кои се потребни на фронтот. До септември 1944 година бугарската војска не учавства воени дејствија.
Полицијата врши иста дејност, каква прави денес македонската полиција - грижи се за зачувување на редот и законноста.

Мините во Југославија се користат од страна на Германците и бугарски војници се ги обезбедувале - причината е иста. Германските војници се испраќаат на источниот фронт, а бугарските во Југославија и Грција, бидејќи Царството Бугарија не учествува во воените дејства.

Генерал Бојдев никогаш не командувал 15 дивизија, а 5 армија. Не е "сменет од команда ... после тешки губитоци", а си поднесува оставка, бидејќи не сака да учествува во активности против партизаните "јас сум учел за генерал, не за жандарин" (тоа се негови зборови).
Војниот аташе на НДХ во Софија вака иши во својот извештај “Насилието на власта доведоа до отпор и револт кај народот во Македонија, во народот се зборува “се ослободивме од еден јарем а дојдовме под бугарскиот - уште потежок“ и заклучува во извештајот “Македонците се чувствуваат појармени и бараат слобода“

Ако ко шо велиш “До септември 1944 година бугарската војска не учавства воени дејствија“ како да од Мај до Декември 1942 година, воениот суд на 5 Армија имаше 25 судења ма кои се осудени 82 на смрт, 32 на доживотен затвор и 111 на временски затворскии казни ??
Вистината е поинаква, од самото влегување во Македонија бугарската војска беше вклучна во борби против антифашистичкото движење на Македонија и тоа: На 14 октомври 1941 бугарска војска води борба против партизанскиот одред Карадаг, на 17 октомври 1941 против партизански одред Козјак, одред Димитар влахов води на 11 јули борби со бугарска војска во Лисец, во Април 42 бугарска војска води борби со одредо Пелистер, есен 1942 бугарски окупаторски единици водат борби со партизански одред Даме Груев кај Златари и Сопотско, на планина Мукос партизански одред Димитар Влахов се бори против бугарски единици од прилепскиот гарнизон, Крушевскиот патизански одред Питу Гули води борби против бугрските окупациони еиници кај села Дворец, Дреново и на планината Страмор, потполник Христо Белов од 54 пешадиски полк запишува дека 15 свои единици пратил во борба против партизаните во регионот на Прилеп и Битола, 56 бугарски полк изведува воена акција “бабуна“ со цел да го разбие Велешкиот партизански одред Димитар Влахов, се водат борби кај Ореов дол, Азот, Габриште... Во декември бугарски окупациски сили водат борби против партизански одред кај Папрадиште, 20 Декември 1942 година бугарска војска води борби кај Прилепец, во септември се водени борби кај Болно, од 7 до 16 Јуни бугарската војска иведува јунска офанзива против тиквешките партизански одреди кај река Црна, во тој период бугарите оради неуспех на офанзивата ги запалија селата Шивец, Ресава стрелаа 72 селани а во Ваташа о наредба на полковник Апостолов стрелани 12 младинци, во ист период 54 бугарски полк води борби против партизанскиот одред Гоце Делчев во Битолско, во есен 1943 кај Вратница бугарска војска води борба против Шарпланинскиот партизански одред и поради неуспех и големи загуби бугарите по битката стрелаат 15 селлани од тој реон, од 5 до 19 јануар 1944 година заедно со германците, бугарската окупаторска војска изведува офанзива на Пајак планина против партизанските одреди при штопетрпеа тешки загуби и пак својот бес го истураат на народот о палење на села и стрелање на неколку сттотини селани од Моти, Зборско, Фуштани, Лагунци..., од 4 до 7 јануар 1944 бугарската војска претрпе тешки загуби во борби против партизански одреди кај Орешка чука, а во источна Македонија 25 дена трајат борби со бугарски окупатори на Беласица, Плачковица, Огражден и Осогово, од 25 април до 20 јуни бугарските окупатори во соработка со германците изведуваат голема офнзива во која учествуваат речиси 40.000 бугарски војници и полиција но не успеваат да ги разбијат партизанските одреди туку напротив трпат тешки загуби, кај кратово се заробени 120 бугарски војници бугарите се приморани да повикаат на помош артилерија и авијација за да избегне катастрофа, во овие борби загинаа 1200 бугарски војници и 500 се заробени, запленети се топови, митролези, пушки, опрема и храна... на страна на партизаните имаше 50 мртви и 80 ранети. Поради овој пораз на бугарските окупатори сменет е Бугарскиот генерал Бојдев... во 44 година веќа низ цела македонија се водат борби и се разбиваат бугарски воени и полициски единици, разбиен е специеален одред за борба против партизани Бенковски, началник на скопска полициска област праќа извештај дека ни војска ни полиција веќе не се во состојба да се пресметаат со партизанските единици .....
од ко стапнаа па дур не заминаа, бугарските окупатори вршеа терор, пљачка насилие и борба во Македонија. Нема ни збор за некопи “ослободители“
 
Член од
8 мај 2005
Мислења
540
Поени од реакции
75
Темава ја отворам бидејќи сакам да знам дали во Македонија по ослободувањето 1945 година, имало се уште живи ветерани од Илинденското востание, и какво национално чувство имале тие. Дали се сметале за Бугари, за Македонци, Срби... Бидејќи јас досега по нетов и книги нема сретнато некој таков. Било какви писма, документи поврзани со ова би биле од голема корист. Доколку има било каква тема слична на оваа, слободно нека оди оваа во канта. Благодарам однапред.
да, имало:


Трима Илинденски ветерани: Георги Чуранов (1860-1945), Анастас Лозанчев (1870-1945) и Лука Ѓеров (1869-1948) на отпразнуване на Илинденското востание на 2-3 август 1941 г. во Смилево.


Поклонение на Илинденци пред руините на куката на Даме Груев во Смилево


Илинденските водачи во Смилево, 1941 г.
1. Кметот на Битола - Ненчев, 2. Георги Попхристов (1876-1962), 3. Свештеник Тома Николов (1863-1946), 4. Георги Чуранов, 5. Ген. Иван Маринов, 6. Анастас Лозанчев, 7. инж. Христо Станишев (1863-1952).
 
Последно уредено:

WeAreWhoWeAre

Mia san mia
Член од
12 јули 2015
Мислења
240
Поени од реакции
509
Се расправате со Бугарин бе :pos:
Во бугарија чепнав еден бугарин за овие муабети , па знаете ли дека Бугарија нема изгубено битка во прва светска војна и во втора светска војна. Тоа не биле порази туку наредби да се предадат додека они победувале во секоја битка :pos:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
Војниот аташе на НДХ во Софија вака иши во својот извештај “Насилието на власта доведоа до отпор и револт кај народот во Македонија, во народот се зборува “се ослободивме од еден јарем а дојдовме под бугарскиот - уште потежок“ и заклучува во извештајот “Македонците се чувствуваат појармени и бараат слобода“
Што рекол човекот Х, кој не бил во Македонија нема посебно значење.

Ако ко шо велиш “До септември 1944 година бугарската војска не учавства воени дејствија“ како да од Мај до Декември 1942 година, воениот суд на 5 Армија имаше 25 судења ма кои се осудени 82 на смрт, 32 на доживотен затвор и 111 на временски затворскии казни ??
Кога во воено време направиш воено злосторство, како детонација на патишта, мостови и сл. злосторства те суди воен суд.

Вистината е поинаква, од самото влегување во Македонија бугарската војска беше вклучна во борби против антифашистичкото движење на Македонија и тоа....
Тоа не се воени дејствија, а акции на заштитата на редот и безбедноста на државата и населението односно внатрешен промет. Воени дејствија имаме тогаш кога се војува против војска. Таквите акции се прават во Царството Бугарија и пред почетокот на Втората светска војна и тие немаат ништо заедничко со војната.

Што антифашистичкото движење, кога станува збор 10-20 луѓе? Бугарската војска влегува во Југославија во април 1941 и дури тогаш почнуваат југославсктие комунисти под команда на Тито да организрат комунисти од Македонија (од "Покраинскиот комитет на Комунистичката партија на Југославија за Македонија").

Након почетка окупације, априла 1941. године на састанцима Месних комитета КПЈ у Прилепу, Тетову, Куманову, Охриду, Битољу, Велесу, Крушеву, Кавадарцима и осталим местима, прихваћено је писмо Централног комитета КПЈ у којем се позивало на припремање оружаног устанка, те је договорено скупљање оружја и муниције. Међутим, секретар Покрајинског комитета КПЈ у Македонији, Методије Шаторов, бојкотовао је провођење наредби ЦК КПЈ, донео одлуку да се оружје предаје бугарском окуаптору и прикључио македонску партијску организацију Бугарској радничкој партији. Шаторова је у томе подржао Централни комитет бугарске партије. Одлуком ЦК КПЈ од 24. јула 1941. године, Шаторов је смењен и суспрендован је цео Покрјаински комитет КПЈ за Македонију. Након тога је био формиран нови Покрајински комитет на челу са Лазаром Колишевским.
Најмногу главниот човек на ПК на КПЈ за М - Шарло решава да предаде оружјето на бугарската војска и го заменуваат со безгласен пион, кој да ги извршува наредбите на КПЈ и Тито - Колишевски. Без КПЈ немаше да има никакво "антифашистичкото движење" (во наводници е бидејќи тоа е комунистички термин кој нема ништо заедничко со реалноста).
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Кога во воено време направиш воено злосторство, како детонација на патишта, мостови и сл. злосторства те суди воен суд.
Значи бугарската армија била во воено дејствие во Македонија.
Детонација на пат или мост е работа на полиција во мирно време. Задача на војска е да се бори приотив вооружени формации. Се друго е задача на полицијата, се што кажа укажува дека бугарија беше овде воено ангажирана, воени судови, стрелања, борби против вооружени формации ии на крај капитулација
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
Значи бугарската армија била во воено дејствие во Македонија.
Детонација на пат или мост е работа на полиција во мирно време. Задача на војска е да се бори приотив вооружени формации. Се друго е задача на полицијата, се што кажа укажува дека бугарија беше овде воено ангажирана, воени судови, стрелања, борби против вооружени формации ии на крај капитулација
Петтата армија има сосема друга задача и функција, и фактот дека во моментов во кој се обидуваат да jа користат за чистење на прартизани командантот на Армијата поднесе оставка треба да ти е јасен.

Имало воена состојба, но воени дејствија немало до септември 1944. Кога дадедна територија е во воена состојба дејствува воен суд. За кршење на воените одредби има воен суд за кршење на административните - граѓански суд.

Можеш ли да ми објасниш на кој датум, каде и кој потпишува капитулацијата на Бугарија? Можам да ти кажам истото за Југославија - на 17 април во Белград Александар Цинцар-Марковиќ и ген. Милојко Јанковиќ потпишуваат капитулацијата на Југославија. Има ли такво нешто за Бугарија? :)
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.265
Поени од реакции
4.344
Петтата армија има сосема друга задача и функција, и фактот дека во моментов во кој се обидуваат да jа користат за чистење на прартизани командантот на Армијата поднесе оставка треба да ти е јасен.

Имало воена состојба, но воени дејствија немало до септември 1944. Кога дадедна територија е во воена состојба дејствува воен суд. За кршење на воените одредби има воен суд за кршење на административните - граѓански суд.

Можеш ли да ми објасниш на кој датум, каде и кој потпишува капитулацијата на Бугарија? Можам да ти кажам истото за Југославија - на 17 април во Белград Александар Цинцар-Марковиќ и ген. Милојко Јанковиќ потпишуваат капитулацијата на Југославија. Има ли такво нешто за Бугарија? :)
потпишал,не потпишал,Бугарија во ВСВ2 беше на страната на фашистите,на страната на Оската,затоа Германија и даде право да окупира голем дел од Вардарска Македонија,како и делови од Србија и Грција,од тој факт не можеш да побегнеш па Јана мајка да ти е

кажи кој денес ги попречува Бугарите да се изјаснат во Република Македонија да побараат партија да основаат,да имаат пратеници и СЕ што им нуди демократијата,другите малцинства ја користат демократијата - Албанци,Турци,Роми,Срби,Бошњаци итн,кај се партиите на Бугарите во Македонија :) напротив во Бугарија човек не може да се изјасни како националност Македонец ами само како граѓанин на Бугарија,кое е тоа право и демократија да не му дозволиш на човек да се чувствува како што е роден
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
8.670
Поени од реакции
14.006
благодарение на Тито загинаа илјадници Македонци кои беа испратени да ослободуваат Југославија а тие сакаа да ослободуваат Солун и егејско имаше немири за тоа прочитај ја сопствената историја што се случи на скопското Кале на 16 декември 1945
Токму за првото ВМРО и кои им биле плановите подобро да не зборуваме тие јасно го напишали
Долго расправавме за целта на таа организација, и најпосле се задржавме врз автономија на Македонија со предимство на бугарскиот елемент. Не можевме да го прифатиме ставот за „директно присоединување на Македонија кон Бугарија“, затоа што увидувавме дека тоа ќе сретне големи тешкотии, поради спротивставувањето на големите сили и аспирациите на соседните мали држави и на Турција. Ни поминуваше низ мислата дека една автономна Македонија потем би можела полесно да се обедини со Бугарија, а во краен случај, ако не се постигне тоа, дека ќе може да послужи како обединувачка алка на една федерација на балканските народи...Откако се согласивме за целта на нашата организација - на истата средба се зафативме да изработиме статут на Организацијата. Прирака ми беше еден том од „Записите“ на Захариј Стојанов, и од нив го зедовме за урнек статутот на „Бугарскиот револуционерен комитет“. Го задолживме Поп Арсов, врз основа на тој статут, да изработи нацрт за нашиот статут
Убаво знам што се случило. Не знам дали знаеш, Солун и Солунскиот фронт веќе бил обезбеден од Велика Британија. Завзимање на Солун автоматски би значело предавство на Тито врз сојузниците и самоубиство. Тоа би било уништување на единствената шанса за ослободување. Едно е да сакаш нешто, друго е да размислиш логички што е крајниот исход.

Многу љубоморно од ваша страна што пробувате да го оцрните единствениот човек што придонел за современиот развој на Македонија. Луѓето во Југославија живееле во слобода и благодат.
 
Последно уредено:
Член од
8 мај 2005
Мислења
540
Поени од реакции
75
Немаш фотографии од прославата на Илинден во Смилево во 1942?
барав "Илјустрација Илинден" од 1942 или 1943 г., но архивот на сајтот www.dlib.mk:8080/jspui/handle/68275/87 не е достапен, а скопскиот весник "Целокупна Б'лгарија" од 1941-44 г. нема голем архив.

Еве ви уште илинденци од 1943 г. во Прилеп, на прославата на стогодишнината на бугарското прилепско училиште:


Kолоната на ветераните-просветни дејатели:
Отлeво надeсно: 1. Тодор Порадимов (1883-1960), 2. Поранешниот директор д-р Јордан Бомболов, 3. Свештеникот Јордан Ангелов 'Шахин беј' (1874-?), 4. Поранешниот директор Христо Шалдев (1873-1962), 5. Харалампи Перев (1, 2, 3 и 5 се прилепчани).


Официалните лица и гости при чествуване на 100-годишнината на училиштето
Отлeво надeсно: Прилепскиот кмет инж. Методиј Ночев, ветеранoт Тодор Попадамов, директорoт на в. "Целокупна Б'лгарија" - Никола Коларов, министaр Партов, поранешниот директор на училиштето д-р Јордан Бомболов, генерал Иван Маринов, областниoт директор Христо Миладинов и др.

 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
барав "Илјустрација Илинден" од 1942 или 1943 г., но архивот на сајтот www.dlib.mk:8080/jspui/handle/68275/87 не е достапен, а скопскиот весник "Целокупна Б'лгарија" од 1941-44 г. нема голем архив.

Еве ви уште илинденци од 1943 г. во Прилеп, на прославата на стогодишнината на бугарското прилепско училиште:


Kолоната на ветераните-просветни дејатели:
Отлeво надeсно: 1. Тодор Порадимов (1883-1960), 2. Поранешниот директор д-р Јордан Бомболов, 3. Свештеникот Јордан Ангелов 'Шахин беј' (1874-?), 4. Поранешниот директор Христо Шалдев (1873-1962), 5. Харалампи Перев (1, 2, 3 и 5 се прилепчани).


Официалните лица и гости при чествуване на 100-годишнината на училиштето
Отлeво надeсно: Прилепскиот кмет инж. Методиј Ночев, ветеранoт Тодор Попадамов, директорoт на в. "Целокупна Б'лгарија" - Никола Коларов, министaр Партов, поранешниот директор на училиштето д-р Јордан Бомболов, генерал Иван Маринов, областниoт директор Христо Миладинов и др.

Нема да најдеш зато што на 2 Август партизаните беа во Смилево и се откажа бугарскиот собир каде требаше да присуствува и министерот за внатрешни работи Габровски[DOUBLEPOST=1440851636][/DOUBLEPOST]
Петтата армија има сосема друга задача и функција, и фактот дека во моментов во кој се обидуваат да jа користат за чистење на прартизани командантот на Армијата поднесе оставка треба да ти е јасен.

Имало воена состојба, но воени дејствија немало до септември 1944. Кога дадедна територија е во воена состојба дејствува воен суд. За кршење на воените одредби има воен суд за кршење на административните - граѓански суд.

Можеш ли да ми објасниш на кој датум, каде и кој потпишува капитулацијата на Бугарија? Можам да ти кажам истото за Југославија - на 17 април во Белград Александар Цинцар-Марковиќ и ген. Милојко Јанковиќ потпишуваат капитулацијата на Југославија. Има ли такво нешто за Бугарија? :)
Петтата армија добива засилување во Македонија и тоа цела една дивизија пратена во Штип. Петтата армија имаше распоредено артилериски полкови низ внатрешноста на Македонија, Петата Армија секоја недела од мај до Декември имаше воено судење и осудуваше на смрт, Командантот на петтата армија е сменет поради тешки загуби бо борбите против антифашистичкиот отпор во Македонија, изгубил во борба 1200 мртви, 500 заробене кузнај колку ранети, му запленија артилерија, митролези пушки опрема храна..... за да се извлечат од поголем пораз беше повикана авијација и бомбардери
Ако во Македонија постоел воен закон каде војен суд судел по строг воен закон на смрт - тогаш значи дека во Македонија се водела војна.
 
Последно уредено:
Член од
8 мај 2005
Мислења
540
Поени од реакции
75
Не знам дали знаеш, Солун и Солунскиот фронт веќе бил обезбеден од Велика Британија. Завзимање на Солун автоматски би значело предавство на Тито врз сојузниците и самоубиство.
добре, разбравме дека Тито дувал и им се газел и на англичаните, и на Сталин. Доста со глорификацијата на оваа светска курва. Кој меѓу другото кон 1941 и не е имал солидна репутација кај hard-core бугарските (а и македонските) комунисти.

Многу љубоморно од ваша страна што пробувате да го оцрните единствениот човек што придонел за современиот развој на Македонија. Луѓето во Југославија живееле во слобода и благодат.
аха, живееле, продавајки ја суштината си и интегритетот, иднината си. А сега вие, денешните и идните поколенија ке го плакате масрафот.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Можеш ли да ми објасниш на кој датум, каде и кој потпишува капитулацијата на Бугарија? Можам да ти кажам истото за Југославија - на 17 април во Белград Александар Цинцар-Марковиќ и ген. Милојко Јанковиќ потпишуваат капитулацијата на Југославија. Има ли такво нешто за Бугарија? :)
Има, барем за Македонија шо се однесува, на 23 септември 1944 во Пехчево се состанува командантот на 5тата армија генерал Кецкаров со преставниците на главниот штаб на Македонија на тој состанок е утврдено дека
- 5 армија се распадна и освен прилепскиот гарнизон повеќе не преставува организирана воена сила
- потпишан е протокол за прием на Бугарска делегација кај маршалот Тито
- Да се формира партизански одред гоце Делчев од Македонци затворени во Софија

Делови на распадната Бугарска окупациска армија која не не беше разоружана од германците беше разоружана од партизаните, а прилепскиот гарнизон од како потпиша договор за соработка со партизанските единици на 24 септембар 1944 уз пратња на партизански единици преку Велес, Плачковица и Пехчево се повлече во Бугарија.
Бугарската армија и Бугарскиот корпус во Србиуја, заминаа за бугарија поразени и разоружани, единствено 56 полк се повлече со оружје.[DOUBLEPOST=1440854542][/DOUBLEPOST]
добре, разбравме дека Тито дувал и им се газел и на англичаните, и на Сталин. Доста со глорификацијата на оваа светска курва. Кој меѓу другото кон 1941 и не е имал солидна репутација кај hard-core бугарските (а и македонските) комунисти.
A на шо дувал и им се газел Борче ваш?

Бугарската империјалистичка реакција претворена во бугарски фашизам му заби два пати нож в грб на Југословенските народи, бугарската војска, бугарската полиција станаа жандрмерија на Балканот, тие го колеа и пљачкосуваа населението на Југославија и Грција, 9 септември му донесе крај на страотниот срам кој му го втиснаа на образот на бугарскиот народ
генерал Иванов

Три ипол години беше Бугарија сооучесник на хитлеровска германија во војна против слободарски народи. Бугарија ги пропушти низ свои територии германските војски кон границите на Југославија и Грција и со тоа му помогна на Хитлер да ги освои земјите кои одбија да капитулираат пред Германија. От како ја окупира западна Тракија, Македонија и дел од Србија, Бугарија во тие земји ја превзеде срамната улога на хитлеровските жандарми, бугарските окупаторски власти заедно со германците ги пљачкосуваа тие области и сурово се пресметуваа со населението
Васил Коларов

Народот во Македонија заедно со сите југословенски натроди сами се кренаа ни некој им носеше оружје ни храна ни облека ни муниција, убиваа фашисти им одземаа оружје и прераснаа во армија од 60.000 луѓе. Не се уплашија ни од колења ни од бесења ни од стрелања ни од полиции ни од војски. 24.000 дадоа живот за слобода.
 
Последно уредено:
На врв Bottom