Преживеани учесници од Илинденското востание

Член од
26 септември 2012
Мислења
6.265
Поени од реакции
4.344
Од какви Македонци е основана кога до 19 март 1943 беа членови на Југословенската комунистичка партија, и на горниот датум се создаде МКП? До тогаш комунистиве беа дел од "Покрајинског комитета КПЈ за Македонију". Македонец ли беше на чело на КПЈ?
од македонци родољуби желни за слобода,како и сите други родољуби кои се бореле години наназад..........е ај шо викаш оти македонските партизани не се бореле заедно со бугарската војска и полиција против српските партизани,грчките партизани,ами против италијанците и бугарите а ??
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
Haредено и е да се повлечи од на 29 Август и цело време се водени борби против Југословенските партизани, во Август се водени борби (Toплице, Јабланица, Врање, Златибор, Дреново, Возарци, Оморан, Крњево, Конопиште, Паруци...) против македонските и србските партизански единици
Присуството на Бугарски окупациски војски Македонија ја чинеше 24.000 мртви.
Класична пропаганда...

Колку луѓе од Македонија загинале во периодот 1941-1944 во последица на воени дејствија со бугарски војници? Едвај ќе имаш храброст да ми одговориш на ова прашање, дури и да знаеш одговорот.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Од какви Македонци е основана кога до 19 март 1943 беа членови на Југословенската комунистичка партија, и на горниот датум се создаде МКП? До тогаш комунистиве беа дел од "Покрајинског комитета КПЈ за Македонију". Македонец ли беше на чело на КПЈ?
Членови на покраинскиот комитет на КПЈ за Македонија кои беа егзекутирани од бугарскиите окупатори во 1942 беа: Борка Талевски, Цветан Димов, Мирче Ацев, Страшо Пинџур
Македонци
Члена на главниот партизански штаб за Македонија исто така ликвидиран во 1942 од бугарските фашисти беше Стив Наумов.
Македонец
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
од македонци родољуби желни за слобода,како и сите други родољуби кои се бореле години наназад..........е ај шо викаш оти македонските партизани не се бореле заедно со бугарската војска и полиција против српските партизани,грчките партизани,ами против италијанците и бугарите а ??
Бидејќи се комунисти и заедно со комунистите од Грција се борат против монархиите.

Зошто од 1.000.000 население само 1000 (0,1%) се бореа против монархијата?
 
Член од
26 септември 2012
Мислења
6.265
Поени од реакции
4.344
Бидејќи се комунисти и заедно со комунистите од Грција се борат против монархиите.

Зошто од 1.000.000 население само 1000 (0,1%) се бореа против монархијата?
тоа е твое истресено од ракав, во ВСВ2 во бившите ЈУ простори имаше општонародно востание против окупаторите,се водеше герилска битка на сите простори
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
Членови на покраинскиот комитет на КПЈ за Македонија кои беа егзекутирани од бугарскиите окупатори во 1942 беа: Борка Талевски, Цветан Димов, Мирче Ацев, Страшо Пинџур
Македонци
Члена на главниот партизански штаб за Македонија исто така ликвидиран во 1942 од бугарските фашисти беше Стив Наумов.
Македонец
Убиени поради нивната вмешаност во терористички акции против бугарската војска т.е. против легалната власт.

Стив Наумов убива областен полициски началник и при обид да биде уапсен и суден за убиството се самоубива.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.840
Haредено и е да се повлечи од на 29 Август и цело време се водени борби против Југословенските партизани, во Август се водени борби (Toплице, Јабланица, Врање, Златибор, Дреново, Возарци, Оморан, Крњево, Конопиште, Паруци...) против македонските и србските партизански единици
Присуството на Бугарски окупациски војски Македонија ја чинеше 24.000 мртви.
Раскажи подетално за ова, баш ми е интересно.
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
тоа е твое истресено од ракав, во ВСВ2 во бившите ЈУ простори имаше општонародно востание против окупаторите,се водеше герилска битка на сите простори
1000 комунисти, вршеа "герилска битка на сите простори"... колку се тие "сите простори"?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Класична пропаганда...

Колку луѓе од Македонија загинале во периодот 1941-1944 во последица на воени дејствија со бугарски војници? Едвај ќе имаш храброст да ми одговориш на ова прашање, дури и да знаеш одговорот.
Не е до храброст но е до набројување, фашистиичкиот бугарски окупатор вршеше стрелање, бесење, колење затварање измачување и силување, да не споменуваме грабежи, прогони на луѓе иили нивнопраќање по логори во Бугарија или Германија
Еве конкреен пример, на заробената ранета партизанка Невена Николова, бугарските фапшистички окупатори после зверско мачење и ја отсекоа главата, ја набија на колец и неколку дена главата и ја носеа и покажуваа по селата.
Кај пуста кула од камиони се извадени заробени партизани и егзекутирани без судење
Село Азот, убиени со ножеви 15 селани од ко предходно бугарските окупатори ги натерале да си ископаат сами гробови
Јаболчиште, Велешко, осумина селани стрелани од бугарски окупатори
Кај Дабница, стрелани 18 Прилепчани уапсени од бугарските фашисти
Од Скопска област иселени 26.000 луѓе од како предходно им е одземен сиот имот
Во Врановци, заклани татко и син обвинети дека им помагаат на партизаните
во селата Шивец и Ресава стрелани 72 селани
од Ваташа стрелани 12 младинци
во Ѓевѓелиско стрелани 80 луѓе
во Козарево, стрелани 15
во Топлицам стрелани 7 заробени партизани
во село Никодин, стрелани тројца заробени
кај Крапјански колиби стрелани 7 машки и една женска заробеничка, свлечени голи, после жената мртва ја бодеа со бајонети меѓу нозе
кај Десово свлекоа голи 4 заробени партизани ги стрелаа после се иживљаваа над мртвите тела.............


ПС
Податоци за Србија
Бугарските окупатори стрелаа 3657 мажи, 366 жени, 167 деца,
Обесија 87 мажи и 14 жени
Заклаа 179 мажи, 14 жени, 5 деца
останати 6670 се убиени во борби или умреа по затвори[DOUBLEPOST=1440802951][/DOUBLEPOST]o
Раскажи подетално за ова, баш ми е интересно.
То е Македонска историја[DOUBLEPOST=1440803372][/DOUBLEPOST]
Убиени поради нивната вмешаност во терористички акции против бугарската војска т.е. против легалната власт.

Стив Наумов убива областен полициски началник и при обид да биде уапсен и суден за убиството се самоубива.
Тогаш и бугарските комити и ајдуци беа терористи кои заслужено си го добија борејќи се против легалната и меѓународно призната турска држава и убивајќи турски аги кадии службеници и војници
Бугарија беше окупатор и правеше насилие и злосторства. Доказ за тоа е и Мировниот договор во Париз во 1947 година со која бугарија е прогласена за окупаторска земја сојузничка на фашисмот и наложено и е да плати отштети на држави кои ги окупирала
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
ОПШТОНАРОДНО ВОСТАНИЕ сега читаш подобро ?
Кај 1 милион население, кренале се 1000 комунисти (0.1%) и на тоа му викате "општонародно"?

Имаш ли поим дека во 1941 само запишаните и потписниците членови на бугарските акциони комитети составени само од луѓе од Вардарско се над 1000?[DOUBLEPOST=1440805010][/DOUBLEPOST]
Не е до храброст но е до набројување, фашистиичкиот бугарски окупатор вршеше стрелање, бесење, колење затварање измачување и силување, да не споменуваме грабежи, прогони на луѓе иили нивнопраќање по логори во Бугарија или Германија
Еве конкреен пример, на заробената ранета партизанка Невена Николова, бугарските фапшистички окупатори после зверско мачење и ја отсекоа главата, ја набија на колец и неколку дена главата и ја носеа и покажуваа по селата.
Кај пуста кула од камиони се извадени заробени партизани и егзекутирани без судење
Село Азот, убиени со ножеви 15 селани од ко предходно бугарските окупатори ги натерале да си ископаат сами гробови
Јаболчиште, Велешко, осумина селани стрелани од бугарски окупатори
Кај Дабница, стрелани 18 Прилепчани уапсени од бугарските фашисти
Од Скопска област иселени 26.000 луѓе од како предходно им е одземен сиот имот
Во Врановци, заклани татко и син обвинети дека им помагаат на партизаните
во селата Шивец и Ресава стрелани 72 селани
од Ваташа стрелани 12 младинци
во Ѓевѓелиско стрелани 80 луѓе
во Козарево, стрелани 15
во Топлицам стрелани 7 заробени партизани
во село Никодин, стрелани тројца заробени
кај Крапјански колиби стрелани 7 машки и една женска заробеничка, свлечени голи, после жената мртва ја бодеа со бајонети меѓу нозе
кај Десово свлекоа голи 4 заробени партизани ги стрелаа после се иживљаваа над мртвите тела.............
Значи околу 200 луѓе. Тоа за каков период е?
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
Кај 1 милион население, кренале се 1000 комунисти (0.1%) и на тоа му викате "општонародно"?

Имаш ли поим дека во 1941 само запишаните и потписниците членови на бугарските акциони комитети составени само од луѓе од Вардарско се над 1000?
Имаш ли поим дека Македонија во 1944 имаше 60.000 партизански борци:
Дека во борбите против фашистичкие окупатори (Бугари, Италијани, Германци) загинаа 24.000 Македонци?[DOUBLEPOST=1440805662][/DOUBLEPOST]
Кај 1 милион население, кренале се 1000 комунисти (0.1%) и на тоа му викате "општонародно"?

Имаш ли поим дека во 1941 само запишаните и потписниците членови на бугарските акциони комитети составени само од луѓе од Вардарско се над 1000?[DOUBLEPOST=1440805010][/DOUBLEPOST]

Значи околу 200 луѓе. Тоа за каков период е?
24.000 вкупно беа убиени од окупатори, овде само накратко дадов мал дел на убиени и начин на кои биле убиени, листата е долга, впрочем сојузниците (Америка, Франција, Англија и СССР) во Париз во 1947 година јасно кажаа дека бугарија беше окупатор
 
Последно уредено:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
Имаш ли поим дека Македонија во 1944 имаше 60.000 партизански борци:
Дека во борбите против фашистичкие окупатори (Бугари, Италијани, Германци) загинаа 24.000 Македонци?[DOUBLEPOST=1440805662][/DOUBLEPOST]
24.000 вкупно беа убиени од бугарските окупатори, овде само накратко дадов мал дел на убиени и начин на кои биле убиени, листата е долга, впрочем сојузниците (Америка, Франција, Англија и СССР) во Париз во 1947 година јасно кажаа дека бугарија беше окупатор
1. Лага. Вкупно во целата војна гинат околу 6-7.000 Македонци.

2. Лага. Нема 60.000 партизански борци, а 60.000 мобилизирани од локалното население, вклучувајќи и военослужешти од бугарската армија.

3. Лага. 24.000 не се убиените од "бугарските окупатори", а ова е вкупниот број убиени од Вардарско, вклучувајќи и депортирани Евреи по наредба на Германија, вклучувајќи загинатите во војната меѓу Германија и Југославија до капитулацијата на Југославија, а најголемата бројка се загинатите по 9 септември 1944 во воени дејствија против повлекуваштите се германски војници.

Убиените југословенски комунисти (партизани) од Вардарско и нивни колаборатори не се повеќе од 1.000 луѓе (голем дел од нив Срби). Соодветната бројка на бугарски комунисти (партизани) и нивни колаборатори во "Стара Бугарија" се неколку пати повеќе.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.911
Поени од реакции
31.214
1. Лага. Вкупно во целата војна гинат околу 6-7.000 Македонци.

2. Лага. Нема 60.000 партизански борци, а 60.000 мобилизирани од локалното население, вклучувајќи и военослужешти од бугарската армија.

3. Лага. 24.000 не се убиените од "бугарските окупатори", а ова е вкупниот број убиени од Вардарско, вклучувајќи и депортирани Евреи по наредба на Германија, вклучувајќи загинатите во војната меѓу Германија и Југославија до капитулацијата на Југославија, а најголемата бројка се загинатите по 9 септември 1944 во воени дејствија против повлекуваштите се германски војници.

Убиените југословенски комунисти (партизани) од Вардарско и нивни колаборатори не се повеќе од 1.000 луѓе (голем дел од нив Срби). Соодветната бројка на бугарски комунисти (партизани) и нивни колаборатори во "Стара Бугарија" се неколку пати повеќе.
А шо бараа тогаш дивизии бугари и 4000 полицајци бугари и вооружени рударски стражи бугарски во Македонија?
Команда на армија во Скопје, 14 дивизија во скопје, 15 полк во скопје, 53 полк во куманово, 56 полк во велес, 14 артилериски полк во скопје, 55 полк во Охрид, 15 артилериски полк во прилеп, 1 коњичка бригада во скопје, 1 коњички полк во штип, 2 коњички полк во скопје.... 23 полициски станици со 4000 бугарски полицајци.
Ако било само 1000 комунисти, зошто во 1943 во Македонија е испратена уште една нова бугарска дивизија, 17 пешадијска во Штип? зарем толку многу се зголеми отпор на тие 1000 комунисти да мораше цела дивизија да иди на помош (Дивизија во зависност од состав има 13.000-18.000 војници) Во 1944 годин во Бугарија беа стационирани 6 дивизии а на територија на Југославја - 9 дивизии. Генералод Бојдев е сменет од команда на 15 дивизија после тешки губитоци кои ги претрпеа бугарските окупатори во борбите во источна Македонија, 1200 мртви и 500 заробени бугарски фашисти
Многу беља бе ви напраиа тие 1000 комунисти..
 

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
988
Поени од реакции
286
А шо бараа тогаш дивизии бугари и 4000 полицајци бугари и вооружени рударски стражи бугарски во Македонија?
Команда на армија во Скопје, 14 дивизија во скопје, 15 полк во скопје, 53 полк во куманово, 56 полк во велес, 14 артилериски полк во скопје, 55 полк во Охрид, 15 артилериски полк во прилеп, 1 коњичка бригада во скопје, 1 коњички полк во штип, 2 коњички полк во скопје.... 23 полициски станици со 4000 бугарски полицајци.
Ако било само 1000 комунисти, зошто во 1943 во Македонија е испратена уште една нова бугарска дивизија, 17 пешадијска во Штип? зарем толку многу се зголеми отпор на тие 1000 комунисти да мораше цела дивизија да иди на помош (Дивизија во зависност од состав има 13.000-18.000 војници) Во 1944 годин во Бугарија беа стационирани 6 дивизии а на територија на Југославја - 9 дивизии. Генералод Бојдев е сменет од команда на 15 дивизија после тешки губитоци кои ги претрпеа бугарските окупатори во борбите во источна Македонија, 1200 мртви и 500 заробени бугарски фашисти
Многу беља бе ви напраиа тие 1000 комунисти..
Војниците се распоредени на територијата на Југославија и Грција не за борба против комунистите, а за да заменат германските војници кои се потребни на фронтот. До септември 1944 година бугарската војска не учавства воени дејствија.
Полицијата врши иста дејност, каква прави денес македонската полиција - грижи се за зачувување на редот и законноста.

Мините во Југославија се користат од страна на Германците и бугарски војници се ги обезбедувале - причината е иста. Германските војници се испраќаат на источниот фронт, а бугарските во Југославија и Грција, бидејќи Царството Бугарија не учествува во воените дејства.

Генерал Бојдев никогаш не командувал 15 дивизија, а 5 армија. Не е "сменет од команда ... после тешки губитоци", а си поднесува оставка, бидејќи не сака да учествува во активности против партизаните "јас сум учел за генерал, не за жандарин" (тоа се негови зборови).
 
Последно уредено:
На врв Bottom