Преживеани учесници од Илинденското востание

Hulse

Дурак
Член од
24 октомври 2012
Мислења
789
Поени од реакции
487
Темава ја отворам бидејќи сакам да знам дали во Македонија по ослободувањето 1945 година, имало се уште живи ветерани од Илинденското востание, и какво национално чувство имале тие. Дали се сметале за Бугари, за Македонци, Срби... Бидејќи јас досега по нетов и книги нема сретнато некој таков. Било какви писма, документи поврзани со ова би биле од голема корист. Доколку има било каква тема слична на оваа, слободно нека оди оваа во канта. Благодарам однапред.
 

ultras1988

4600
Член од
6 февруари 2014
Мислења
2.397
Поени од реакции
4.352
Шатев,Брашнаров и ред други.Сите учетсвувале во борбата за ослободување на Македонија на страна на партизаните, но со цел за ослободување и обединување на Македонија во своите етнички и географски граници.Поради овие ставови сите имат завршено кој Идризово кој Голи Оток.Од прв до последен сите се изјаснувале како Македонци.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
4.225
Поени од реакции
3.537
Темава ја отворам бидејќи сакам да знам дали во Македонија по ослободувањето 1945 година, имало се уште живи ветерани од Илинденското востание, и какво национално чувство имале тие. Дали се сметале за Бугари, за Македонци, Срби... Бидејќи јас досега по нетов и книги нема сретнато некој таков. Било какви писма, документи поврзани со ова би биле од голема корист. Доколку има било каква тема слична на оваа, слободно нека оди оваа во канта. Благодарам однапред.
А зашо ја отвараш темава?
Зарем не знаеш дека во тоа време востаниците се сметале за Македонци?
 

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.003
Ако има уште некој,по клку години се?Стотката ја имаат ли расситнето?
 

Hulse

Дурак
Член од
24 октомври 2012
Мислења
789
Поени од реакции
487
А зашо ја отвараш темава?
Зарем не знаеш дека во тоа време востаниците се сметале за Македонци?
Мoжеме дa пишувaме дo утре, aмa зa жaл тoa нема дa гo смени фактот штo гoлем брoј oд нив вo рaзни гoвoри, писмa, дoкументи се изјaснувaле кaкo Бугaри кoи се бoрaт зa независност нa Македонија. Многу нoрмaлнo имaлo и други кoиштo се изјасниле како Македонци,нo мнoгу често гo менувaле мислењетo, денес Македонци, утре Бугaри... Имaм дoстa читaнo зa темaвa, и не мoжaм дa нaјдaм еден чoвек пред 1944 г. дa се изјaснувa цел свoј живот само зa Мaкедoнец.
 
Член од
20 септември 2008
Мислења
11.570
Поени од реакции
7.987
Мoжеме дa пишувaме дo утре, aмa зa жaл тoa нема дa гo смени фактот штo гoлем брoј oд нив вo рaзни гoвoри, писмa, дoкументи се изјaснувaле кaкo Бугaри кoи се бoрaт зa независност нa Македонија. Многу нoрмaлнo имaлo и други кoиштo се изјасниле како Македонци,нo мнoгу често гo менувaле мислењетo, денес Македонци, утре Бугaри... Имaм дoстa читaнo зa темaвa, и не мoжaм дa нaјдaм еден чoвек пред 1944 г. дa се изјaснувa цел свoј живот само зa Мaкедoнец.
И денес многумина се изјаснуваат како бугари, за да земај пасош и да работат на запад.А ни знаат јазик,нити живеат таму,нити ги интересира Бугарија.Исто и тогаш.Кој сакал нешто да просперира,дали да се образува,да работи или да печати книга во Софија,да живее и делува таму се изјаснувал како бугарин,за да не бидат прогонувани од Бугарската влада.Тогаш сме биле ебавани од Османлии и од силна комшиска пропаганда,кои црева истурале за да докажат дека сме нивни,денес не подебава ЕУ,заедно со Америка,цело НАТО и Грција како нивни љубимци.
 
Член од
16 април 2014
Мислења
5.530
Поени од реакции
6.876
Мoжеме дa пишувaме дo утре, aмa зa жaл тoa нема дa гo смени фактот штo гoлем брoј oд нив вo рaзни гoвoри, писмa, дoкументи се изјaснувaле кaкo Бугaри кoи се бoрaт зa независност нa Македонија. Многу нoрмaлнo имaлo и други кoиштo се изјасниле како Македонци,нo мнoгу често гo менувaле мислењетo, денес Македонци, утре Бугaри... Имaм дoстa читaнo зa темaвa, и не мoжaм дa нaјдaм еден чoвек пред 1944 г. дa се изјaснувa цел свoј живот само зa Мaкедoнец.
дедо ми 26та е роден,па цел живот се изјаснува дека е македонец:D
 
Член од
17 август 2011
Мислења
5.837
Поени од реакции
8.888
Мoжеме дa пишувaме дo утре, aмa зa жaл тoa нема дa гo смени фактот штo гoлем брoј oд нив вo рaзни гoвoри, писмa, дoкументи се изјaснувaле кaкo Бугaри кoи се бoрaт зa независност нa Македонија. Многу нoрмaлнo имaлo и други кoиштo се изјасниле како Македонци,нo мнoгу често гo менувaле мислењетo, денес Македонци, утре Бугaри... Имaм дoстa читaнo зa темaвa, и не мoжaм дa нaјдaм еден чoвек пред 1944 г. дa се изјaснувa цел свoј живот само зa Мaкедoнец.
Де бе,не можеш да најдеш човек пред 1945 што се изјаснува како македонец?
Баба ми е уште жива и убаво се сеќава што е.Ако терате бугарска пропаганда почекајте уште 10тина години.
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
10.228
Поени од реакции
18.343
Во земјите заглавени под турска власт, секоја соседна држава си правела пропаганди.
Во Македонија, бугарската била најсилна, влијаела на огромен дел од училиштата. Бидејќи во Македонија немало можност за продолжување на образование, оделе најчесто во Софија.
Пред Втора Светска војна, голем дел од македонците ги сметале бугарите за најблизок народ и братски. Но, сето тоа се сменило кога бугарите ги удрило филм дека се другарчиња со Хитлер па тука вршеле изживување врз населението. Тука македончето рекло стоп, и се оградило од секакви сентименти со бугарите. Остај тоа, 70 години поминаа и никако не признавате дека сте биле лошковци.

Така да блгарчета, не е нит Југославија нит Тито, нит Грујо крив шо многу ве нејќат. Сами сте си криви.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
16.041
Поени од реакции
10.998
Во земјите заглавени под турска власт, секоја соседна држава си правела пропаганди.
Во Македонија, бугарската била најсилна, влијаела на огромен дел од училиштата. Бидејќи во Македонија немало можност за продолжување на образование, оделе најчесто во Софија.
Пред Втора Светска војна, голем дел од македонците ги сметале бугарите за најблизок народ и братски. Но, сето тоа се сменило кога бугарите ги удрило филм дека се другарчиња со Хитлер па тука вршеле изживување врз населението. Тука македончето рекло стоп, и се оградило од секакви сентименти со бугарите. Остај тоа, 70 години поминаа и никако не признавате дека сте биле лошковци.

Така да блгарчета, не е нит Југославија нит Тито, нит Грујо крив шо многу ве нејќат. Сами сте си криви.
Турската империја била во фаза на распаѓање и башибозук, со подмитување и Грција и Блгарија, уште под турска власт го уништувале мкд идентитетот. Па и ликвидацијата на Делчев е наместена работа, Турција не била сериозно заинтересирана за тоа. Најдобро било и да не се крене Илинденско востание туку со преговори да се добие некоја автономија, внатре во империјата. По падот на империјата тоа не би гарантирало независна држава, но барем идентитетот ќе бил сочуван
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
10.228
Поени од реакции
18.343
Турската империја била во фаза на распаѓање и башибозук, со подмитување и Грција и Блгарија, уште под турска власт го уништувале мкд идентитетот. Па и ликвидацијата на Делчев е наместена работа, Турција не била сериозно заинтересирана за тоа. Најдобро било и да не се крене Илинденско востание туку со преговори да се добие некоја автономија, внатре во империјата. По падот на империјата тоа не би гарантирало независна држава, но барем идентитетот ќе бил сочуван
Интересното е што германски и англиски извори го опишуваат населението тука како македонски словени, поблиски со јазик до Бугарија, слични со Србија.
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.249
Поени од реакции
900
Во земјите заглавени под турска власт, секоја соседна држава си правела пропаганди.
Во Македонија, бугарската била најсилна, влијаела на огромен дел од училиштата. Бидејќи во Македонија немало можност за продолжување на образование, оделе најчесто во Софија.
Пред Втора Светска војна, голем дел од македонците ги сметале бугарите за најблизок народ и братски. Но, сето тоа се сменило кога бугарите ги удрило филм дека се другарчиња со Хитлер па тука вршеле изживување врз населението. Тука македончето рекло стоп, и се оградило од секакви сентименти со бугарите. Остај тоа, 70 години поминаа и никако не признавате дека сте биле лошковци.

Така да блгарчета, не е нит Југославија нит Тито, нит Грујо крив шо многу ве нејќат. Сами сте си криви.
пропушти фактот дека уште пред ослободувањето на Бугарија во Македонија речиси сите училишта се Бугарски за црквите е исто има пред да има Бугарска егзархија .Како Бугарите без држава и црква вршеа пропаганда? Зошто кога беше кренато Илинденското востание комитите вееха знамиња со бугарските бои?
Забораваш исто дека од 1913 до 1941 Македонците беа под српска окупација и сакаа помош од Бугарија
 

Darling

uwu
Член од
5 јуни 2009
Мислења
10.228
Поени од реакции
18.343
пропушти фактот дека уште пред ослободувањето на Бугарија во Македонија речиси сите училишта се Бугарски за црквите е исто има пред да има Бугарска егзархија .Како Бугарите без држава и црква вршеа пропаганда? Зошто кога беше кренато Илинденското востание комитите вееха знамиња со бугарските бои?
Забораваш исто дека од 1913 до 1941 Македонците беа под српска окупација и сакаа помош од Бугарија
Се виде како помогна Бугарија :ROFLMAO:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom