Почна поскапувањето на лебот

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување

Чаре?

• Вкупно гласачи
    69
S

Stef Bachatero

Гостин
Имате овесни снегулки,сами да си правите леб,мешунки,ориз 1кг=90 ден.Бел леб само ве прави дебели и никогаш не најадени.

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Aбе види.Незнам во кој дел од градов живиш ама очигледно гледам дека никогаш во животот немаш купено ни леб ни млеко.
А ако има дуќан во гв што продава по толку скапи цени тогаш очигледно нашол кого да дере.Те молам во пп кажи ми го името на дуќанот и кај се наоѓа.
Е ај тебе да те видам кажи ми кај има по 20денари леб штом досега не си видел леб од 30денари..А леб од 30денари имаш во сите продавници не е една.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Никаде не пишав колку е цената на лебот.Иначе лебот во повеќето маркети се движи од 20 до 25ден. зборам за обичен леб(бел,полубел) додека некаде можеш да го најдеш и за 20-24 зависи од која пекара.

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Абе збори што ќе збориш,во Гостивар лебот е 30ден скоро во 90% продавници,пекари итн.Ти леб купуваш кај што ти е најблиску или цел град го шеташ да видиш кај бил 1денар поефтин?

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
мене уште од мал ми викаа - ајде ајде без лепче.

Член од
25 октомври 2010
Мислења
738
Поени од реакции
705
Па браќа и сестри доста беше лежи лебу да те јадам, засукајте ракавите и месете;)

Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.281
Поени од реакции
273
Абе збори што ќе збориш,во Гостивар лебот е 30ден скоро во 90% продавници,пекари итн.Ти леб купуваш кај што ти е најблиску или цел град го шеташ да видиш кај бил 1денар поефтин?
Прво не е 1 денар него според твоево ако лебот е 30(а не е) тука се 6-7 денари од векна леб па пресметај колку ќе заштедиш ако појдеш едно 150-200метри подалеку .Друго нормално дека ако најблискиот маркет го продава за 30 а подалеку едно 200метри од станот мој има дуќан кој истиот леб го продава за 25.Па сеа види ти кај да ќе одиш,а имаш дома четири членови и просечно трошиш по 2-3 леба?

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
Дрндориш без врска цело време.Ја не викам дека во секоја продавница е 30ден но како што реков 90% во цел Гостивар лебот е 30ден.Факт!Негде можда и алпското е 49ден а негде 50ден.И ќе речеш ти дека е 48 на друго место но факт е дека просечно си е 50ден,како што лебот е 30ден во Гостивар веќе долго време.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ако го месиш дома со ценава на струјата и дрвата една векна ке ти излезе 50 денари не 25
У двор имам фурна а за дрва најмал проблем
А разликакта на лебот е огромна

Член од
21 мај 2012
Мислења
330
Поени од реакции
104
И колку да знаете немаме успешна жетва годинава, голема суша се очекува Бугарија и Србија да забрани извоз на пченица, исто и Македонија ќе направи нема да извезува ( тоа како превентивна мерка ).
За Србиа незнам, но во БГ реколтата на пченица е многу добра. Нема забрана за извоз и од Варна со кораби се изнесуват милиони тонове.

М

Мартин`

Гостин
За Србиа незнам, но во БГ реколтата на пченица е многу добра. Нема забрана за извоз и од Варна со кораби се изнесуват милиони тонове.
Србија имаше суша, исто и кај нас немаше врнежи доволно така да слаби беа приносиве годинава..

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.257
Како беше она...46 денари за дневна прехрана?:facepalm:

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Имаш во Кам Маркет по цена од 16 ден леб.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.201
Поени од реакции
6.235
нема по убаво на крај по скапо ќе ти испадне кога ќе пресметаш потрошена струја и пари за брашно.
Bidejki jas cela godina pravam domasen leb vo najdobrata masina na Panasonic SD257 koja lani ja plativ 10500 od Tehnomarket eve gi trosocite za 960 gr neto tezina na crn leb 100% domasen dobien od brasno Tip 800 bez aditivi i bez kakao kako sto stavaat pekarite za da bide crn.Deka e brsnoto vo red se dokaz i crvite koi mnogu pati sum gi vadel dodeka sum go presejuval brasnoto.
Brasno Tip 800 za crn leb cini 30 denari kilo vo mlinot Matka. Potrebni se:
600Gr brasno Tip 800 i cini 18 den.
410ml voda cini 0.0123 den.
15gr. seker cini 0.63 den
15gr. sol cini 0.3 den
10ml zejtin cini 0.8 den
10gr suv kvasec. pakuvanje od 500gr. cini maksimum 150 denari. sto znaci 10gr cinat 3 den.
Dokolku se ukluci motorot za da go mesa testoto mereno so aparat trosi okolu 90W na saat a potrebni se 20 minuti mesanje za posle da stasuva testoto.Posle toa masinata komplet ja isklucuvam i go ostavam testoto da si stasa bez greac bidejki vremeto e toplo.Zimno vreme go stavam odozgora na termo pecka i go dobivam istiot efekt.Koga ke stasa uklucuvam opcija samo pecenje i na aparatot pokazuva potrosuvacka od okolu 560W koga raboti greacot no posle nekoja minuta greacot seisklucuva bidejki e ostvarena temperaturata a do krajot na pecenje od 40 do 50 minuti vo zavisnost od toa dali lebot ke bide pomalku ili poveke pecen ako greacot raboti 1 minuta togas okolu 40 sekundi e isklucen i se taka do kraj sto znaci on trosi efektivni okolu 30 minuti dodeka ostanatite 20 e isklucen poradi ostvarenata temperatura.Ako se zemat efektivnite 30W od motorot plus onie 280W potroseni od greacot ispagaat okolu 310W potrosena skapa struja koja so angazirana moknost od 33.33% i ddv od 18% cinat okolu 2.038 denari..
Na kraj vkupnite trosoci za domasen leb od 960 gr. praven na skapa struja vo masina iznesuvaat maksimum 24.8 denari.

Kajgana Shop

На врв Bottom