Почна поскапувањето на лебот

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување

Чаре?

• Вкупно гласачи
    69
Член од
20 март 2012
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.366
Kakvo maltretiranje?Zimas digitalna vaga i gi meris sostojkite.Gi stavas vo masina i uklucuvas opcija za mesanje.Cekas 20 minuti dodeka masinata go izmesi testoto i koga ke prestane ja isklucuvas masinata ja fadis kofickata nadvor i ja pokrivas so najlon za da stasuva okolu 2 saati zavisi kolku e toplo vo prostorijata.Koga ke stasa ja vrakas kofickata vo masina uklucuvas opcija za pecenje i go cekas lebot od 40 do 50 minuti dodeka se ispece.Ako e ova maltretiranje togas kupuvaj slama od prodavnica sto da ti kazam.
Добро, а струјата што ќе се потроши дури се приготви лебот во машинава? Уште ако е на скапа тарифа...:facepalm:
--- надополнето: 1 септември 2012 во 01:43 ---
Ќе готвиш со свинска маст ем поефтина ем поздрава.
Те чекаме да покажеш со личен пример колку е евтина и здрава:D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Добро, а струјата што ќе се потроши дури се приготви лебот во машинава? Уште ако е на скапа тарифа...:facepalm:

Нема ефтина тарифа веќе.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
--- надополнето: 1 септември 2012 во 01:43 ---.

Ne citas covekot ubavo napisal ama koj da cita

Dokolku se ukluci motorot za da go mesa testoto mereno so aparat trosi okolu 90W na saat a potrebni se 20 minuti mesanje za posle da stasuva testoto.Posle toa masinata komplet ja isklucuvam i go ostavam testoto da si stasa bez greac bidejki vremeto e toplo.Zimno vreme go stavam odozgora na termo pecka i go dobivam istiot efekt.Koga ke stasa uklucuvam opcija samo pecenje i na aparatot pokazuva potrosuvacka od okolu 560W koga raboti greacot no posle nekoja minuta greacot seisklucuva bidejki e ostvarena temperaturata a do krajot na pecenje od 40 do 50 minuti vo zavisnost od toa dali lebot ke bide pomalku ili poveke pecen ako greacot raboti 1 minuta togas okolu 40 sekundi e isklucen i se taka do kraj sto znaci on trosi efektivni okolu 30 minuti dodeka ostanatite 20 e isklucen poradi ostvarenata temperatura.Ako se zemat efektivnite 30W od motorot plus onie 280W potroseni od greacot ispagaat okolu 310W potrosena skapa struja koja so angazirana moknost od 33.33% i ddv od 18% cinat okolu 2.038 denari..
Na kraj vkupnite trosoci za domasen leb od 960 gr. praven na skapa struja vo masina iznesuvaat maksimum 24.8 denari

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.642
Поени од реакции
10.241
Во Тетово одамна нема леб за 20 ден. Се 23-25 ден е стандардна цена веќе година дена!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.202
Поени од реакции
6.236

Aj procitaj go tekstot povtorno bidejki ne si go razbrala cim me prasuvas za potrosuvackata zatoa sto do detali objasniv kolku iznesuva na skapa struja.
--- надополнето: 3 септември 2012 во 10:52 ---
Interesno navistina i korisno da se procita ne sum znael deka postoi masina i za pecenje leb sum mislel deka ima masina samo za mesenje leb uuu ama sum bil informiran ova e super navistina edno vreme i jas mesev leb vo zima ama sega nemozam vo stan e nenormalno da pustis ringla i da zatoplis soba ako nadvor e 35-40 stepeni ama ova so masinava e navistina interesno ...E sega interesno e da se kaze zosto e podobro ovoj leb prvo nemas ADITIVI ( otrovi za organizmot) Podobruvaci isto taka otrovi sto ne trujat nasite dragi pekari.I plus treba da znaete deka nikogas nema da imate leb od 960 grama tuku 450 grama a jas i ne veruvam deka e tolku gramazata zar vie go merite lebot koga go kupite abe ajde a pekarite iskoristuvaat na toa

Edno prasanje ovaa masina Panasonic SD257 e najdobra najverojatno gi imas prouceno drugite firmi ( konkurencijata )???
Druze citajki razni forumi koi se od Srbija,Bosna,Hrvatska i kade sto svedocat pripadnicki na ponezniot pol razbrav deka Panasonic masina bila najdobra od site ostanati.Site sto imale drugi marki a najmnogu Moulinex koga kupile vtora od markata Panasonic bidejki im otkazala prvata na koja greac na koja motor site zabelezale razlika vo kvalitetot na lebot.Nikade ne procitav nekoj da se pozali od Panasonic bas naprotiv site nea ja preporacuvaa a kako uste eden dokaz deka masinata vredi za tie pari e svedocenjata na britanskiot amazon kade ima 257 zadovolni kupuvaci i rejtingot od site mozni 257 e so 5 zvezdici sto e golema retkost za bilo koj proizvod od tolku korisnici da ima tolkav rejting.Toa mi bese presudno da ja kupam.
http://www.amazon.co.uk/Panasonic-SD-257WXC-Automatic-Breadmaker-Program/dp/B003DNRTDM
--- надополнето: 3 септември 2012 во 10:54 ---
Остај ги они патиките ги мрзи да ги врзат камоли леб да сукаат,а колку е лесно...
Ne treba da sukaat bidejki masinata suka za niv.Samo treba da stavat sostojki vo sadot brasno,voda,seker,sol,kvasec i zejtin i na kraj dugme i gotovo_Obicno koga na takvite gi mrzi da stavat sostojki vo nekoj sad prasanje i kafe doma dali sami varat ili nekoj drug im sprema.
--- надополнето: 3 септември 2012 во 11:04 ---
Moj sovet e ako finansiski krpite kraj do kraj kupete nekoja evtina Severin od Agrotehna ili Sinbo turska od DD computeri.Na site masini menliv e greacot zatoa sto ima luge koi vo svoi rabotilnici pravat razni greaci po naracka vo sekakva dimenzija samo treba primerok od stariot da i modnesete.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Лебот е сеуште по 20, уште ве лажат комунистите :icon_lol:.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Лебот е сеуште по 20, уште ве лажат комунистите :icon_lol:.
Boze boze da i vo Kumanovo jas sto kupuvam leb e 20 denari zlaten klas e furnata e na kesata od lebot pisuva tezina 500 gr +_
Sostav: pcenicno brasno tip 850 ,sol, voda, aditiv i kvasec sto e problemot koj pravel leb znae deka sostojkite za leb se voda, kvasec i brasno ovde ima i aditiv za pobrzo rasnenje na testoto sto e otrov za organizmot ili so drugi zborovi zdravjeto od usta vleguva ako znaes deka se trues so aditiv sekoj den a toj e steten za zdravjeto a toa nema cena ovaa masina i te kako vredi da se kupi ...Znaci isto e ovoj leb vo masina kosta 24 denari a kupovniot e 20 denari prviot e mislam 950 grama drugiot e 500 grama ...Matematikata e tuka nekade ...I vie sto mislite pekarite za pogolem profit dali mislat za vaseto zdravje ????
--- надополнето: 3 септември 2012 во 13:52 ---
Druze citajki razni forumi koi se od Srbija,Bosna,Hrvatska i kade sto svedocat pripadnicki na ponezniot pol razbrav deka Panasonic masina bila najdobra od site ostanati.Site sto imale drugi marki a najmnogu Moulinex koga kupile vtora od markata Panasonic bidejki im otkazala prvata na koja greac na koja motor site zabelezale razlika vo kvalitetot na lebot.Nikade ne procitav nekoj da se pozali od Panasonic bas naprotiv site nea ja preporacuvaa a kako uste eden dokaz deka masinata vredi za tie pari e svedocenjata na britanskiot amazon kade ima 257 zadovolni kupuvaci i rejtingot od site mozni 257 e so 5 zvezdici sto e golema retkost za bilo koj proizvod od tolku korisnici da ima tolkav rejting.Toa mi bese presudno da ja kupam.
http://www.amazon.co.uk/Panasonic-SD-257WXC-Automatic-Breadmaker-Program/dp/B003DNRTDM
--- надополнето: 3 септември 2012 во 10:54 ---
.
Ne te razbrav bas dobro mislis site masini se dobri za pravenje leb od Panasonic ili samo Panasonic 257

Tvojata e ovoj model Panasonic SD-257WXC ??? Te prasuvam bidejci i jas sum zainteresiran da si kupam ista, da ne go trujam deteto so aditivi a i jas da se trujam

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.202
Поени од реакции
6.236
Boze boze da i vo Kumanovo jas sto kupuvam leb e 20 denari zlaten klas e furnata e na kesata od lebot pisuva tezina 500 gr +_
Sostav: pcenicno brasno tip 850 ,sol, voda, aditiv i kvasec sto e problemot koj pravel leb znae deka sostojkite za leb se voda, kvasec i brasno ovde ima i aditiv za pobrzo rasnenje na testoto sto e otrov za organizmot ili so drugi zborovi zdravjeto od usta vleguva ako znaes deka se trues so aditiv sekoj den a toj e steten za zdravjeto a toa nema cena ovaa masina i te kako vredi da se kupi ...Znaci isto e ovoj leb vo masina kosta 24 denari a kupovniot e 20 denari prviot e mislam 950 grama drugiot e 500 grama ...Matematikata e tuka nekade ...I vie sto mislite pekarite za pogolem profit dali mislat za vaseto zdravje ????
--- надополнето: 3 септември 2012 во 13:52 ---

Ne te razbrav bas dobro mislis site masini se dobri za pravenje leb od Panasonic ili samo Panasonic 257

Tvojata e ovoj model Panasonic SD-257WXC ??? Te prasuvam bidejci i jas sum zainteresiran da si kupam ista, da ne go trujam deteto so aditivi a i jas da se trujam
Mojata e Panasonic SD-257WXC ista kako na amazon bidejki taa ja prodavase technomarket i kostase lani 11000 no ja plativ vo gotovo i mi ja dadoa za 10500.Veruvam deka i ostanatite modeli na Panasonic se isto tolku dobri kako mojava no bidejki nema vo tehnomarket jas ne bi ti preporacal da kupis Moulinex bidejki smetam deka ne vredi za parite kolku sto kosta.Da sum na tvoe mesto ako nema Panasonic bi kupil poevtin model na Severin od Agrotehna ili eventualno Sinbo od nekoj diler na taa marka bidejki poveke veruvam vo turska elektronika nego vo francuska iskreno.
--- надополнето: 3 септември 2012 во 16:05 ---
Koga sega bi kupuval masina ako nema Panasonic bi ja probal ovaa:
http://www.agrotehna.com.mk/ShopDetal.asp?ArticleID=63&id=44&l=3&q=&SupplierArticleID=3983&Action=

B

Black Guard

Гостин
СЕ поскапе-државен завод за статистика вели

Понеделник, 03 Септември 2012 18:51
Трошоците за живот во август во однос на истиот месец лани се зголемени за 3,7 проценти, соопшти Државниот завод за статистикa.

Пресметките се дека во истиот споредбен период, цените на мало се зголемени за 3,6 проценти. Најголем пораст имаат цените на земјоделските производи од 7,7 проценти, потоа кај непрехранбените индустриски производи – пораст од 6,4 проценти, а кај индустриските производи од 4,8проценти. За 2,8 проценти поскапеле прехранбените производи. Животните трошоци најмногу се зголеми
ле за огрев и осветелние, за 15,2 и за домување за 10,3 проценти.
И ова е само почеток, зошто мислам дека ќе следи нов инфлаторен удар??

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
Лебот е основнен индикатор на ценовните движења. Зошто? многу просто, кога произведувачите на леб имат проблем со профитот трошковите имсе зголемиле у случајот покачена струја и поскапа пченица на берзите, оти домашна и немаме.поскапувањето ке повлече се, тоа значи дека и другите житарки се скокнати, со нив оде цел ланец, потоа поскапува месо, па млеко, па кондиторски произвоид и така стигаме пак до обезвреднување на нашиот денар....од 2007 до сеа имаме 24% инфлација, за толку помалку вреде твојата и мојата плата.:P

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Pocnuva nesto da se suska i za Skopje

Нова цена на лебот во Скопје од 15 септември!?

http://www.time.mk/read/NONE/da1a53779b/index.html
--- надополнето: 4 септември 2012 во 08:59 ---
A koga sega bi kupuval Panasonic bi ja zel istata ???

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.202
Поени од реакции
6.236

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
(ВИДЕО) Николовска: Министре дали е вашиот потпис на документ кој е чист криминал?

На надзорната расправа за субвенции, претседателот на Комисијата за земјоделство, Ленче Николовска, го праша министерот за земјоделство Љупчо Димовски, дали знае дека на фирмата „АГРОМОРАНЕ“, чиј сопственик е Данилчо Василевски, советник во Ѓорче Петров од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, му се дадени субвенции и 12 парцели, субвенциите си ги задржале, а концесиите ги вратиле.
Димовски не знаеше за случајот, но вети дека тоа ќе го утврдат службите. Повеќе во видеото.

Машала субвенциите убаво им се погодиле на пратениците и советниците. Машала уште една група „административци“ на грб сега се викаат „субвенционирани земјоделци“.
Ма 1000денари нека го покачат лебот, крадат као луди.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
:pos:
И сега пази изјава ОВА СЕ НОТОРНИ ЛАГИ СО ЦЕЛ ДА ГО ОЦРНАТ НАШИОТ ПРАВИЧЕН ВЛИДЕЛ И ВЛАДАТА НА ВМБЛО, ДА ПОТЕСТИМЕ ДЕКА ВО ВРЕМЕТО НА СДСМ СУБВЕНЦИИТЕ БЕА ПОМАЛИ ОТКОЛКУ ШТО СЕ СЕГА И ДЕКА БЛАНКО Е КЛИВ ЗА СЕ ВО ДЛЖАВАТА

Kajgana Shop

На врв Bottom