Ајде и јас за
State of Play (2009) , го изгледав завчера ама не ми остана време да пишам. Не е ова реплика некоја или навлегување во дискусија со вас двајца погоре (бидејќи моето мислење се разликува), само така се погоди случајно во исто време да пишеме за филмов. Веројатно е актуелен во моментов сега излезе на добра снимка.
Значи, нема да го критикувам премногу, само ќе кажам во кратки црти: филмот како филм не е така лош. Прв проблем за мене е што имам изгледано појма немам колку вакви филмови кои одат по иста линија, па беше толку предвидливо што боли:
1.некој ќе го загуби животот
2.изгледа како несреќа или самоубиство ама јасно ви е дека не е
3.се појавува мотив за смртта на човекот зад кој стои некоја мулти-компанија
4.клопчето се одмотува и се оди во една насока
5.мал пресврт на крајот колку да е возбудливо
До крај се е предвидливо, ако на крај оној (пишувам оној за да не оставам спојлери) си свирнеше куршум во немоќ, ќе беше тотално клише.
Настрана предвидливоста и тоа што ми здосадија ваквите филмови, втора голема забелешка во овој филм ми е актерската екипа, поточно поделбата на улогите. Мислам, Бен Афлек Конгресмен, алооо
. А Расел Кроу новинар и цимер од колеџ (врсници а? :pos2
. Кроу изгледаше 20 години постар во филмот. И покрај тоа што глумата на Расел Кроу е секогаш добра према одлична, а и Рејчел МекАдамс не е лоша, кој ги стави овие двајца како филмски пар? Златна малина, канта, можат да им лупнат сега. (Нема ништо романтично меѓу нив ама сепак, нема никаква хемија нити поврзаност). Цел филм ме мачеше помислата дека да беше Афлек Новинарот, а Кроу Конгресменот, ќе личеше на нешто...
И на крај, професионалец кој е сосема присебен, смирен и ефикасен во текот на целиот филм, на крај се претвора во изгубен случај... пак да не оставам спојлери...
Не можев да не му ги забележам маните на филмов, иако сепак може да се изгледа онака, се трпи.
6/10 од мене.
После тоа седнав да го гледам
The Informers (2009), со надеж дека ќе видам некое филмче лесно за гледање кое малку ќе ме извади од разочарувањето од предходниот.
Шипки. The Informers е невидена катастрофа, немој сте се излажале да губите време со него. Од целиот филм кој ваљда сакал да ни ги прикаже 80-тите, ги погодиле само кореографијата и фризурите. Дури и музиката е полоша. Дури ни сексот и голотијата која ја има во несразмерни количини не помага да му дадам 2-ка на овој филм. Најинтересно е што чекате да почне нешто да се случува, има како неколку приказни, кои би требало да почнат да се развидаат и да се решат со некаков крај... и тогаш филмот завршува! :pos2: Не ми се веруваше кога видов одјавна шпица... :pos2:
Кец, 1, статива, за овој нефилм...