Политички збиднувања поврзани со коронавирус COVID 19!

Член од
23 мај 2019
Мислења
3.659
Поени од реакции
4.317
пих, значи непоправлив оптимист сум и понатаму мислам и се надевам дека на лујџево им е поважно да ја дознаат вистината а не да шират синофобија и да речам дека нема да се откажам од таквите уверувања, не можам тоа ти е...

тук да се вратиме во Северџистан. Уште има некои што веруваат дека ќе стануеле членка на ЕУропска, па добро бре луѓе кога ќе се разбудите.
Еве и Макрон го дели моето мислење и тој предупредува, ама не Северџганиве се испоганија се македонско и сега очекуваат награда (ќе добијат тањир супе и рацку у дупе).
Оние кои следат внимателно, знаат дека веста за давање датум за членство кое никогаш нема да се случи од причина што таа творба ќе се распадне, знаат дека ова е направено заради спречување на продор на Кина и други заинтересирани во овој регион, особено по изјавата на Вучиќ дека доволно видовме од ЕУропска време е да се разбудиме. Ај можеби за некој месец или година ќе станит јасно што се случува!

Преку барата се е исто, натпеварот помеѓу 4Д ша(х)истот и тобоже опозицијата продолжува.
Сега мајчните се досетиле да испечатат 2000 милијарди хартиичиња за да се справеле со заразава, а тоа значи дека повторно товарот ќе биде на оние кои го користат тие хартии во некакви си трансакции, и некои уште тоа и го оправдуваат велат бил не 4Д ами 5Д потез :yid:

Во исто време медицинскиот персонал нема заштитни средства па се снаоѓа така што користат кеси за ѓубре!
Ова криза покажа дека земјите кои имаат здравствени системи организирани според тнр. социјалистички систем многу полесно се справуваат со заразава, а дека земјите кои го имаат здравството приватизирано во сите сфери-сегменти им се распаѓа системот како кула од карти!
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.276
Поени од реакции
45.675
Јако се здавиле Шпанија и Италија со Холандија откако Холандија блокирала средства од некој кризен фонд со изговор дека Шпанија и Италија нерационално хоспитализирале стари луѓе. Денес и Португалија застанала позади Шпанија со реакција контра Холандија.
 

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
882
Поени од реакции
1.404
Во италија треба некој да одговара доживотно, бројките се до плафон. 920 мртви во еден ден човече...
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
Од билионерите до сега Марк најмногу донира браво.


Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
podobro neka pocne da plaka danoci kako sto treba i mesto toa da ne donira, taka drzavite bi imale iljada pati povise za da se spravat so kriza kako aktuelnata (vo sporedba so kikirikite koi gi donira).
 
Член од
25 ноември 2017
Мислења
234
Поени од реакции
241
Според тоа сега во моментов како стојат работите, пре би поверувал во глупата теорија дека ова е кинеско био-оружје, неголи во уште поглупата теорија дека е американско.
Како и да е и двете ми се поневеројатни од официјалната, општо прифатена теорија.
Секогаш сметај на тоа дека тоа што се случува , секогаш е поневеројатно и од најневеројатните теории. Историски безброј пати потврдено.Посебно во политиката и сексот, двете најбитни човекови активности.
Автоматски споено мислење:

Во италија треба некој да одговара доживотно, бројките се до плафон. 920 мртви во еден ден човече...
Далеку од тоа дека ги убил некаков Ковид19 вирус сите...На нај големиот дел од нив Архангел Габриел им врачил редовна покана.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.659
Поени од реакции
4.317
И така додека заразата си го зема данокот ние полека влегуваме во пост-корона ерата.
(во главно има две гледишта кои преовладуваат во поглед на начинот за спречување на ширењето на зарзата, едниот е карантин-принцип за локализирање, другиот е преку стекнување на заеднички имунитет, проблемот е што се комбинираат овие два па изостануваат резултатите. и во едниот и во другиот случај епидемијата би траела од 30-45 дена но со овие мерки таа се развлекува со што паниката продолжува, рецесијата станува се поизвесна, не, не ми се допаѓа ваквиот развој!)

Ако се очекуваше дека во вакви околности (локална и глобална) политика ќе се измени, сега се гледа дека тоа се само пусти желби.
Чехиа ги ограбува складовите со медицинска опрема за помош на Италија, Полска забранува прелети на воздухоплови кои носат медицинска помош за Италија, Германија конфискува медицинска опрема која е веќе платена од страна на Италија...
...огромните армии на сезонски работници па и од Македонија се исфрлени од работа во таа толку воздигнувана ЕУропска и сега се принудени да се вратат во Македонија каде на терет на и онака запуштениот здравствен систем ќе бидат на товар - да нема недоразбирање помош треба да им се овозможи секогаш и секаде тоа се наши соседи, пријатели роднини и деца.
Италија, Шпанија а гледам и Швица се најпогоднеи од заразава и единствена помош која ја добиваат значи без да платат или да бидат уценети е од РФ, Куба и Кина..., со ова западната цивилизација докажа дека е ајдучка, декадентна и истрошена.

Од другата страна на барата уште поголемо лудило, не знам како тие ќе се справат ама ако вака продолжат не им бега граѓанска војна, сите се наоражани до заби и поприлично криманално едуцирани, не е ни чудо по толку оливудско перење на мозок.
Со денови кружи брод со најмногу британски туристи на кој имали заразени со корона, никој не го сака ниту му дозволува влез во територијални води, за на крајот една Куба, земја која е 50 години под санкции од страна на демократите, го прими и ги згрижи туристите и им обезбеди превоз до нивните земји.
Вашингтон врши притисок врз земји кои имаат проблеми со епидемијата да одбијат помош од Куба,... (онаа тутурутката од Бразил кој пред извесно време протера 10.000 кубански лекари и ги нарекуваше со најпоградни зборови сега ги повикува-моли да се вратат и да му помогнат на Бразил!)
...распишуваат награди за главата на претседателот на Венецуела со конструирани обвинувања (чиста каубојштина), против Иран ги засилуваат санкциите (не им дозволуваат да набавуваат медисжцинска опрема и...) сега мајчините се досетиле да поведат судски постапки против КИна за да им ги покрие штетите од епидемијата....
...единствено за сега РакетМен е оставен на мира и си игра, му се може, каубоиве за сега може само да му лаат под прозор.

По “пријателскиот“ разговор помеѓу Си Џинпинг лидерот на најголемата економска сила и Трамп, дојде до навидум помирувачки тонови па сега Трамп си седна на газето и повеќе не говори дека ова е кинески вирус туку корона вирус, колку еден пријателски разговор може на човекот да му го измени погледот и ставовите а?
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
9.953
Поени од реакции
14.709
многу реално согледување....изгледа како многу коректен поглед на работите

 
Член од
25 ноември 2017
Мислења
234
Поени од реакции
241
многу реално согледување....изгледа како многу коректен поглед на работите

Не е никакво гатање на вајсканцеларот, ЕУ се руши ко кула од карти. Веќе датално се анализираат можните сценарија што и како после, пред се во економско финансиски, а и геополитички смисол.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.867
Поени од реакции
7.254
На нај големиот дел од нив Архангел Габриел им врачил редовна покана.
:pos::pos::pos::lolzz::lolzz::lolzz:

Не е никакво гатање на вајсканцеларот, ЕУ се руши ко кула од карти.
Аа се руши, како е можно моќната ЕУ да се сруши, тие има УК да ја клекнат на колена, да ги моли, ти ќе се делела.
Нели читаше на форумов претходниве години како се исмејуваа кога им се објаснуваше дека ЕУ е пред распад.
 
Член од
23 јануари 2016
Мислења
2.137
Поени од реакции
5.481
IMHO se precenuva celata situacija. realno gledajki gi dosegasnite slucuvanja virusot, ako se trgnat na strana relativno retki isklucoci, e steten za stari i voobicno istovremeno bolni ljuge ili pomladi licnosti koi se potesko oboleni. vo italija ima mnogu pocinati i statistikite koi se povise iskacaat na videlina pokazuvaat deka prosecna vozrast na pocinatite e 80 godini i daleku nad 90% od niv bile ljuge so zdravstveni problemi. ako se zemi vo predvid deka golem del od narodot ne e testiran verojatno zaklucokot ke bide deka na 1.000 zarazeni ispod 10 umiraat, mozda i samo 5. vo italija statistikata e tolku zastrasuvacka bidejki na pocetok cesto samo testiraa ljuge koi odele vo bolnica i bile potesko oboleni, ljuge so polesni simptomi cesto ne gi testirale. vo germanija kade sto pomali se kriteriumite za da bides testiran se gleda deka statistikata mnogu porazlicna, a duri za germanija strucnacite mislat deka mozda ni polovina od tie sto go zakacile virusot do sega ne se testirani. ako se racuna po tie brojki se doaga do statistika deka "samo" 5 od 1.000 zarazeni pocinuvaat. problemot koj go imaat site drzavi e sto vo bolnicite nemaat dovolno kapacitet da gi neguvaat site potesko oboleni vo slucaj za kratko vreme golem del od naselenieto da oboli od virusot, pa zaradi toa se trudat bavno da se siri, ama so toa ekonomijata strada, pa imaat dilema.

da ne me razberete pogresno, sekoj pocinat zaradi virusot e eden previse, no stravot e tolku golem bidejki ovoj problem go ima i vo zapadnite drzavi/beliot svet, pa sega na site maka im e. normalno i jas imam strav da pocine nekoj blizok koj ne e vo najdobra zdravstvena sostojba, no ako go gledame problemot globalno ova ne e nisto vo sporedba so toa sto sekako postojano se slucuva. sekoja godina kako za primer umiraat desetici milioni ljuge vo afrika od glad ili nemanje medikamenti. mnogu od niv kako mali deca ili duri kako bebinja deka fali lek ili tretman. sega vo evropa i severna amerika se zagrozeni zivotite na pretezno prilicno stari i bolni ljuge, znaci nekoi koi barem pominale veke golem del od zivotot, pa site se histericni i propaga ekonomijata za da se spasat sto povise od moznite zrtvi. ne deka me iznenaduva.
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.297
Поени од реакции
7.256
Дали некој од упатените знае дали ќе има тема културните збиднувања произлезени од корона вирусот или политиката произлезена од корона вирусот не дозволува да има такви конкуретни теми?
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.167
Поени од реакции
17.966

1.
Нè потсетува дека сите сме еднакви, без оглед на нашата култура, религија, професија, финансиска состојба или колку сме славни. Оваа болест сите нè третира исто, па така треба и ние да се третираме едни со други.

Ако не ми верувате, прашајте го Том Хенкс.

2.
Нè потсетува дека лажните граници што ги поставивме имаат мала вредност бидејќи на вирусот не му е потребен пасош.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom