Пожар во Кочани, диско Пулс.

Член од
8 јуни 2013
Мислења
300
Поени од реакции
198
Зашто се објавува ваков пост на некој ненормален интернет трол кога денес мнозинството од нормалниот свет па и албанците кај нас искрено сочуствуваа за оваа трагедија , ги читав коментарите и од нив на фејсбик , зар еден ненормален лик со ваков психопатски пост значи дека сите албанци се такви. Бар перидов додека сите тажиме треба да се забранат вакви провоцирачки постви .

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.268
Поени од реакции
6.350

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.671
Поени од реакции
29.514
Часот е 1.32 по полноќ. Скоро 24 саата од несреќава а сеуште има исчезнати (неиндетификувани) од пожарот.
Дали бројката од 59 починати сеуште е иста или смислено не се објавуваат нови жртви поради ризик од поголем хаос ?
Освен правни дебати има ли некои новости на ова поле ?

Член од
8 октомври 2015
Мислења
947
Поени од реакции
3.156
Сон никако да ме фати, тешка празнина и недоискажаност чувствувам. Ми се свртија разноразни мисли во глата и некако измеѓу спонтано ми дојдоја стихој од битолска рап песна која ја немав слушнато 10/15 години, ко ми беше само мелодично интересна, а текстот тек тук го разбирав, сега е скроз обратно.
Иако не е момент за било каква музика, ќе ја остам тука:

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.286
Поени од реакции
6.612
Ги гледам сликиве од клубот и не разбирам зошто таванот кај сцената е таков гол и од лесно запалива материја, дали бил во процес на реновирање или има друга причина, исто не приметувам огномет од таков тип на минати настани.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.241
Поени од реакции
36.535
Ги гледам сликиве од клубот и не разбирам зошто таванот кај сцената е таков гол и од лесно запалива материја, дали бил во процес на реновирање или има друга причина, исто не приметувам огномет од таков тип на минати настани.
Веројатно сунѓереста обвивка која била поставена поради звучна изолација.

Мислам дека вината е заедничка за сите вклучени во настапот, плус сите други што замижале пред дозволите, лиценците и слично (вклучувајќи ги и локалците – сите гледале што се случува, ама македонското, да не се замерат).

За ваква работа, и бендот треба да има назначено менаџер кој ќе го организира процесот. Не може само да ти текне да глумиш Рамштајн со пиротехника во затворен простор без детален план и анализа. Истото важи и за газдите/менаџерот на објектот – не смееш да дозволиш некој да прави кореографија која не е прилагодена за самиот простор (во случајов од овие клошари е џабе да се очекува било што, гарант се локални шерифи кои глумат недопирливи, и пак ќе се извадат и од ова или со бегање, или со привилегии при судење за олеснителна казна).

Се друго е излишно. Факт е дека дозволите не се издадени како што треба. Факт е дека се е корумпирано. Објектот не е ни по стандарди за да биде кокошарник, а не пак за ваква намена. Но најжалниот момент е што никој нема грижа на совест и секој глуми експерт за се, пробувајќи да го максимизира својот профит. Слатки се парите, па се фаќаат кривини на секој чекор, и иако не се компетентни се чаталат за се.

И ова, за жал, важи на државно ниво, како и кај поголем дел од оние што „ќе оправаат криви Дрини“ овде.

И ова пак ќе се повтори ако не седнат во Владата, да ажурираат регулативи и за ова, и за се останато, и најбитно, да направат чистка на трулежот низ инспекторатот и останатите институции.

Имам јадено гомна неколку пати, трул е народот таму, затоа и е таква политичката сцена. Народот е виновен за најголем дел од срањата и така е со векови: прво се безкичмењаци, второ најголем дел е неписмен и неспособен за повеќе, трето кур не ги боли и сите го хранат тој корумпиран систем без трошка грижа на совест за последиците.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.320
Поени од реакции
3.708
Како да е некое платно или мрежа... а за прскалиците спроред сликите и ведеата од ДНК од клубот Станица пред некој ден гледам дека тоа им е дел од настапот... е сега дали тоа е по прописи според направено и дали одговарало за овој клуб исто оставам на другите ама и во станица маваат искрите во звучник кој не се запалил а ваму „таванов“ гори... :(

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.286
Поени од реакции
6.612
Како да е некое платно или мрежа... а за прскалиците спроред сликите и ведеата од ДНК од клубот Станица пред некој ден гледам дека тоа им е дел од настапот... е сега дали тоа е по прописи според направено и дали одговарало за овој клуб исто оставам на другите ама и во станица маваат искрите во звучник кој не се запалил а ваму „таванов“ гори... :(
Некои викаат звучна изолација но јас како што гледам ова ми изгледа како некоја декоративна мрежа и не е само накај сцената туку оди до крајот на објектот.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.146
Поени од реакции
75.281
Некои викаат звучна изолација но јас како што гледам ова ми изгледа како некоја декоративна мрежа и не е само накај сцената туку оди до крајот на објектот.
Декоративна мрежа имале ставено насекаде за визуелни ефекти...

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.553
Поени од реакции
23.660
Има ли информации за 4рите по кои е распишана потерница? ја напуштиле државата? се бараат со меѓународна потерница?
Не, како што кажа Неславното Копиле распишана е централна потерница бидејќи не можеле да ги најдат тие 4 луѓе за да покасно ги лоцираат сите по болниците.

Kajgana Shop

На врв Bottom