Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
И ништо од ова не е точно освен погрешното разбирање на поимот патриотизам.
Моето погрешно разбирање на поимот патриотизам е точно?! :p

Па добро, напишав подоле дека патриотизмот често се испреплетува со национализмот а преимeнување на тема е невозможно.

Член од
22 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
2
Jas pa ni ja pocituvam ni ja sakam ovaa drzava, ne zasto e trula i bez perspektiva tuku zosto smetam deka pocitta treba da se zasluzi.
Народот кој живее во државава ја прави таква каква што е
според тебе трула и без перспектива => значи и народ трул и безперспективен
но што си направил ти за да го смениш тоа, или ти си од оние сеирџиине од страна, „најпаметните“.

па и почит требала државата да придобие од тебе лол

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Јас предлагам темата да се префрли во подфорумот историја, кај Братот и Мисирков. Има да фрчат банови...

:D

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Jas pa ni ja pocituvam ni ja sakam ovaa drzava, ne zasto e trula i bez perspektiva tuku zosto smetam deka pocitta treba da se zasluzi. Smetam deka i koga bi se rodil vo nekoja druga daleku porazviena zemja so pogolema istorija i kultura povtorno bi gi imal istite cuvstva. Drzavata e koncept smislen od lugjeto i kako takva ne ja pocituvam nisto poveke otkolku sto ja 'pocituvam' naselbata vo koja ziveam. Moe mislenje...:unsure:
верувам дека си до тој степен самобендисан што замислуваш дека сите треба околу тебе да вражаат и да ти угодуваат..и покрај тоа, ти ќе им најдуваш мани пак на сите и нема од ништо и од никого да бидеш задоволен..ти, а и сите ние ја правиме државата, ако ние не вредиме ни пет пари како ти во случајов, ниту државата ќе ни вреди пет пари..само можам да посакувам и да се надевам дека такви како тебе не се повеќе од прсти на рака..и тоа една..

F

Frankie Yale

Гостин
верувам дека си до тој степен самобендисан што замислуваш дека сите треба околу тебе да вражаат и да ти угодуваат..и покрај тоа, ти ќе им најдуваш мани пак на сите и нема од ништо и од никого да бидеш задоволен..ти, а и сите ние ја правиме државата, ако ние не вредиме ни пет пари како ти во случајов, ниту државата ќе ни вреди пет пари..само можам да посакувам и да се надевам дека такви како тебе не се повеќе од прсти на рака..и тоа една..
Prvo respekt ne se steknuva so postojano ugoduvanje vtoro totalno pogresno me razbra i treto kvazi idealizmot nema nikade da te odvede. Fakt e deka nie ne ja pravime drzavata tuku odredena grupa na lugje ja pravat i kontroliraat drzavata. Drzavata kako koncept e smislena od lugjeto i kako takva pretstavuva kako sto kaza bunk formalizacija po formalizacija zacineta so istorija koja nas treba da ne napravi gordi. Za mene mojata drzava e samo mesto od koe poteknuvam i nisto drugo, apsolutno ne gledam sto tuka treba da se stiti i brani po sekoja cena, batali minato gledaj napred site sme lugje zosto edno e da se ceni svoeto poteklo a drugo e istoto da se diga na piedestal. Pozdrav i smiri nervi...

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
а што мислиш, дека борбите за своите држави завршија со 2 светска војна?? еееее бе бате, грешка си голема, негувањето на својата држава треба да тече нон стоп, континуирано од сите свои граѓани..земи ја за пример гејлада, види ги како се поврзани и единствени, така држава се чува а не цел живот на други да се крстиш и чекаш да ти ја чуваат..и папо да ти носат во кревет..

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258

Патриотизам - да ја сакаш својата земја со сите придобивки и маани (не да ги мразиш другите националности).А ова е многу ретка категорија кај нас.Извалкана од многу натрапници.Од партии,странски влијанија и бизнис интереси итн итн.

F

Frankie Yale

Гостин
Okej ocigledno e deka jas zboram za edna rabota a ti za sosema druga taka da nema potreba za ponatamosna diskusija.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Никој не спомна ВМРО мислам...
For the lackeys:
"ВМРО, ВМРО, ти си наша судбина"- контекст на реченица е строго забранет.
"Мрж, комуњар"- незнам, чат-пат со симпатии се гледа на ваков начин на изразување, зависи во кој дел на денот пишувате ваква реплика. Најдобро е да ја пишувате после вестите на Сител, кога сме уште под импресија.
"Бугарофили не хранат со споменици, не антиквизираат, а ние за јајца немаме" - исто така, дали ќе се избрише зависи од тоа кога го пишувате. Ова, споредбено, минува кај нас после вестите на А1.

Инаку, шала. Сето горенаведено е, нормално, забрането.
Имаше и претходно иста тема, се заклучи поради такви муабети. За прегледност, ќе ја отклучиме и ќе ги споиме.
Да не се конкретизира и тесно-партиски-политизира темата до таа точка , оти е од аналитички карактер, општо земено, а не од политички.
Plus, it's against forum policy.

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.882
Поени од реакции
1.094
Правите патриоти и херои никој не ги знае.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Интересна е таа од Бајрон - Патриотизмот е последното упориште на шлајмот.
Не би се согласил. Последното (и секое пред него) упориште на шлајмот е воспаление на респираторниот тракт кое не било третирано со соодветен антибиотик.

„Таа“ не е од Бајрон, туку од Самјуел Џонсон и гласи „Patriotism is the last refuge of the scoundrel.“

И scoundrel не е шлајм. (кликни на црвенкото за објаснување со сликичка)

Иначе, останатиов дел од постов е сасвим у реду...;)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не би се согласил. Последното (и секое пред него) упориште на шлајмот е воспаление на респираторниот тракт кое не било третирано со соодветен антибиотик.

„Таа“ не е од Бајрон, туку од Самјуел Џонсон и гласи „Patriotism is the last refuge of the scoundrel.“

И scoundrel не е шлајм. (кликни на црвенкото за објаснување со сликичка)

Иначе, останатиов дел од постов е сасвим у реду...;)
Благодарност за корекцијата на авторот, почнувам да ветрееам изгледа, се мислев помеѓу Питер Бенчли и Бајрон кога го пишував текстот, на крајот испадна дека е Џонсон.
Добро сега буквално шлајм е несоодветен збор, но зборот употребен како жаргон кажан во контекстот на реченицата досто добро го заменува scoundrel како збор во случајов, инаку се согласувам дека би требало да се цитира во оригиналната форма, ама кога го пишував текстот немав време за да го побарам оригиналниот цитат на интернет и пишував на сеќавање.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Благодарност за корекцијата на авторот, почнувам да ветрееам изгледа, се мислев помеѓу Питер Бенчли и Бајрон кога го пишував текстот, на крајот испадна дека е Џонсон.
Добро сега буквално шлајм е несоодветен збор, но зборот употребен како жаргон кажан во контекстот на реченицата досто добро го заменува scoundrel како збор во случајов, инаку се согласувам дека би требало да се цитира во оригиналната форма, ама кога го пишував текстот немав време за да го побарам оригиналниот цитат на интернет и пишував на сеќавање.
Оф корс, уживај!:) Да не мислеше на шљам? Ако да, тогаш преводот не е лош, ин мај хамбл опинион.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Kajgana Shop

На врв Bottom