S
smexy
Гостин
Темава не е за тука.За во здравје е.Патриотизмот е душевно пореметување.
Patriot e Americka mislam, za protiv vozdusna odbranaПатриот мислам беше руска ракета ама сега има нов модел јака ствар хахахахах![]()
Da da taka bese zver raketa.Patriot e Americka mislam, za protiv vozdusna odbrana![]()
за фанатик патриотизам зборуваш во твојот пост, така?Навистина не знаев каде да ја отворам оваа тема па решив овде, за да сите можат да ги искажат своите мислења и филозофии околу патриотизмот.
Да започнам со моето мислење, според мене патриотизмот е зло, патриотизмот е вирус зошто им дава на луѓето неточни идеи и ја качува државата на пиедестал на кој таа не заслужува да биде. Јас сум сведок и верувајте не сакам да генерализирам ама секој патриот кој јас го познавам смета дека неговата држава е нешто посебно и истата е подобра од другите и заслужува одредени права кои другите ги немаат, патриотот Македонец смета дека Албанецот е нижа класа на граѓанин (истото важи и обратно), се случуваат препирки околу тоа дали ние сме антички Македонци или Словени ко да се биде Словен или Татар (омилената навреда на Македонците спрема Бугарите) значи дека ти си некаква нижа класа на човек. Наместо да навлегувам во патетики и да тврдам дека сите треба да се сакаме, да постои само љубов и така натака ќе се задржам на реалноста.
Оваа појава е лоша зошто фашизмот произлегува од национализмот а додека национализмот е син на патриотизмот. Ќе ги земам за пример Американците, иако нивната популација е само 4% од вкупното светско население тие конзумираат 25% од вкупните ресурси. Овие луѓе сметаат дека имаат некакви посебни права за се во животот, од тоа "I'm an American!" ми се лоши. Башка додади тука и религија, кажи "IT'S OUR GOD GIVEN RIGHT!" и оп имаш маса на луѓе кои се спремни да умрат за државата. Илјадници луѓе, голем дел ни криви ни должни, умреа за "слободата" на Американците.
И Ниче има кажано дека убедувањата се поголем непријател на вистината отколку лагата. Лагата лесно може да се разобличи со пар докази но убедувањата остануваат непомрднати и ако планини од докази и аргументи се презентирани.
Чувстувам дека темава може да се сведе на обични плукања и навреди па бии презентирал неколку поенти зошто мислам дека патриотизмот е лоша појава (некои се превземени некои не).
- Патриотизмот се користи за контрола на народот. (Hello captain Obvious)
- Патриотизмот се стреми кон наметнување на своите морали и сфаќања на други луѓе.
- Патриотизмот ги охрабрува луѓето да бидат горди на делата и постигнувањата на луѓе со кои тие немаат никаква врска, истите дела на на тие луѓе се спорни. "History is fables agreed upon" Voltaire
- Патриотизмот налага поддржување на владата и државата и кога таа не го заслужува тоа.
- Патриотизмот дели. Секој патриот има свои убедувања во кои тој е сигурен дека се исправни, истите се судираат со убедувањата на било кој друг патриот, секој патриот ја подигнува својата држава на пиедестал кој таа како што реков не го заслужува.
Ако се погледне како се создавале држави и целиот тој процес е формализација по формализација ќе се сфати дека државата не е ништо посебно, сигурно не ствар со која ние би требале да се гордееле, да ја сметаме за света и непогрешлива.
Да, така му доаѓа. Има повеќе дефиниции околу тоа што е патриот плус како што реков линијата меѓу патриотизмот и национализмот е тенка и затоа доѓа до 'забуни'.за фанатик патриотизам зборуваш во твојот пост, така?
Патриот мислам беше руска ракета ама сега има нов модел јака ствар хахахахах![]()
Patriot e Americka mislam, za protiv vozdusna odbrana![]()
Jas pa ni ja pocituvam ni ja sakam ovaa drzava, ne zasto e trula i bez perspektiva tuku zosto smetam deka pocitta treba da se zasluzi. Smetam deka i koga bi se rodil vo nekoja druga daleku porazviena zemja so pogolema istorija i kultura povtorno bi gi imal istite cuvstva. Drzavata e koncept smislen od lugjeto i kako takva ne ja pocituvam nisto poveke otkolku sto ja 'pocituvam' naselbata vo koja ziveam. Moe mislenje...Патриотизмот на времето ме воспитуваа дека е љубов кон татковината.
Секој има своја татковина, било која и да е таа ние треба да ја почитуваме.
Но нешто тргна наопаку.
Уствари кога пораснав сватив дека патриотизмот веќе не постои, сега веќе има повеќе националисти.
Си ја сакам татковината, но нејќам да ја затворам со гнилост.
Во постот напоменуваш државата... незнам како да објаснам,за мене постојат два поимиJas pa ni ja pocituvam ni ja sakam ovaa drzava, ne zasto e trula i bez perspektiva tuku zosto smetam deka pocitta treba da se zasluzi. Smetam deka i koga bi se rodil vo nekoja druga daleku porazviena zemja so pogolema istorija i kultura povtorno bi gi imal istite cuvstva. Drzavata e koncept smislen od lugjeto i kako takva ne ja pocituvam nisto poveke otkolku sto ja 'pocituvam' naselbata vo koja ziveam. Moe mislenje...![]()
И ништо од ова не е точно освен погрешното разбирање на поимот патриотизам.- Патриотизмот се користи за контрола на народот. (Hello captain Obvious)
- Патриотизмот се стреми кон наметнување на своите морали и сфаќања на други луѓе.
- Патриотизмот ги охрабрува луѓето да бидат горди на делата и постигнувањата на луѓе со кои тие немаат никаква врска, истите дела на на тие луѓе се спорни. "History is fables agreed upon" Voltaire
- Патриотизмот налага поддржување на владата и државата и кога таа не го заслужува тоа.
- Патриотизмот дели. Секој патриот има свои убедувања во кои тој е сигурен дека се исправни, истите се судираат со убедувањата на било кој друг патриот, секој патриот ја подигнува својата држава на пиедестал кој таа како што реков не го заслужува.