Парламентарни избори - 15 Јули 2020

  • Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување

Кој политички блок ќе успее да состави влада?


  • Вкупно гласачи
    84
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 март 2010
Мислења
15.165
Поени од реакции
25.691
Toќно, али небитно. Добро личи влада без ДУИ.
Зависи како гледаш. Јас мислам дека премиер Албанец, дополнително и поконзервативен муслиман совршено и одговара на Северна Македонија.
 
Член од
24 април 2008
Мислења
10.548
Поени од реакции
11.642
Сите власти се предавнички веќе 30 години, ама од очилата не можеш да го погледнеш тоа, а и од насолзените очи бидејќи твоите изгубиле.
Јас одлично стојам со видот, никогаш немам носено очила, иако повеќето пријатели и колеги од работа завршија со очила порано или подоцна.

Кога сме кај моите, тие имаат изгубено само на лото, но фала му на Бога, навреме го баталија дополнителниот данок за сиромашните.
 

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
Од наркоманот Павле.

Недемократско повикување на бојкот


TL/DR : Се надевале на повеќе пратеници арно ама реалноста и соновите се различни работи, народот е крив за се и сеа ќе треба да се тртат повеќе отколку што планирале.

PS Апасиев е фашист.
Pa ako e tesko sega da koaliciraat, zs ne otstapat ko vmro so napravi prethodnite? Zasto pak gazot pod kirija? Trgni se na strana ako imas obraz i ako ne sakas da ispolnis ave na dui
 
M

Macedon1um

Гостин
Што мислите има ли некаква шанси Левица да подржи влада помеѓу Дпмне и Дуи ? На прва вака тешко е да се верува дека анти нато партија би подржала влада со Дуи, ама од друга страна Апасиев најави можност за подршка на влада без учество во истата - секако под одредени услови кои ќе треба овие да ги испорачаат.

На Дуи по чиста работа им е да одат со Сдсм, ама ќе мора така да ги трпат и Беса а вака ќе пратат во опозиција 2 партии кои чепкаат нивни гласови
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.165
Поени од реакции
25.691
Premier na zemja ne se stanuva so 15 pratenici nasproti 46 osvoeni mandati.
Na koja osnova bi go pritisnale zaev, i onaka gubat glasovi sds na ovie izbori, u minus se 100 000 ako ne se lazam, i poveke t.e., zaev idese na toa da bide mandatar, zatoa e i glasan od svoeto glasacko telo. Svesen li si kolku ke izgubi vaka ako prifati takvo edno scenario kakvo sto navede ti, eden micko edvaj pobedi, ne pa nekoe reformirano vmro vo idnina, ako voopsto i se sluci toa, a i da ne se sluci, ke izgubat pak ...
A u momentov a i u idnina na amerikancite tuka podobar igrac im e sds, da ne ti se objasnue zasto e toa taka, so albanec premier definitvno gi gubat slednite izbori koi moze i da se predvremeni.

Na kraj situacijata ke e ista ko i pred izborive odnosno tehnickava vlada, koga e vo prasanje kolaicijata na sds so albanskite partii, go zabole kur ahmeti dali ke ima premier albanec ili ne, na strana ke si se bogatat ko i do sea, (pre)lesno manipulativno im e glasackoto telo i onaka taka da nema da e kraj na svet za niv ako ziberi ne e sea premier. Kako i da e ovaa uslovno recena karta so ziberi ke gledaat da ja iskoristat za nekoj drug uslov, ko sto bese zakonot za jazici prethodno, onoj '' so evropskoto znamence ''.

p.s. Ne isklucuvam eden den takvo scenario so albanec premier, ama sega mi e tesko izvodlivo, se sluci li toa na dolg rok ( pomal od 4 godini ) ke e definitivno neisplatlivo scenario za sds, zasto ke izgubat glatko makar i od vakvo mrtvo dpmne.


:D
 
Член од
21 октомври 2014
Мислења
4.034
Поени од реакции
6.699
Единствено нешто што Апасиев би барал за да поддржи влада е да се смени изборниот модел, а со тоа ќе си пукаат во колено тие партиите што би го прифанале тоа.
 
Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.296
Поени од реакции
805
dui so besa nema da se slozvat vo parlament se neprijateli,levica treba pametno da izigra
 
Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Значи и официјално 46:44+2 е резултатот. Ем не доби солиден број на места муртинската будала, ем ќе формира влада. Најлоша варијанта, со плус отстапки за кантонизација и за албанец премиер следи. Тука за премиер нема да попуштат ДУИ, глава ставам за тоа.
Не можам да си објаснам, како е можно толку неспособни да се дпмне, на кај 90% сум сигурен дека намерно се глупираа за да изгубат. Не мулето на чело(него ни дома не го оставаат без прашање со далечниско да управува) туку овие што се околу него.
Пошто не е теоретски возможно да изгубиш од владата која се откажа од идентитетот, потпиша закон за двојазичност, им се натрти на татарите, а згора на тоа апсолутно ништо на економски план не направи. Кога ќе ми текне каков набој и гордост имаше кога овој напатен и со векови газен народ се осети голем кажувајќи им НЕ на Меркелка, бабоебачот, Меј, Нато, ЕУ, папата и све останато што довлечкаа тука. И наместо тоа теле и фамозното ,,членство" да ги поплави скопските улици, него ќе му го замрзнеле имотот. Па коњу еден коњосан уште 3 палати ќе изградевте ако во тој момент излезеа сите и споебаа мајче на све живо и диво и никој немаше да се буни. Ама џабе бладам јас, опростете, ниту било, ниту ќе биде од удбашки партии нешто национално и рационално.
 
Член од
15 ноември 2018
Мислења
83
Поени од реакции
49
Што мислите има ли некаква шанси Левица да подржи влада помеѓу Дпмне и Дуи ? На прва вака тешко е да се верува дека анти нато партија би подржала влада со Дуи, ама од друга страна Апасиев најави можност за подршка на влада без учество во истата - секако под одредени услови кои ќе треба овие да ги испорачаат.

На Дуи по чиста работа им е да одат со Сдсм, ама ќе мора така да ги трпат и Беса а вака ќе пратат во опозиција 2 партии кои чепкаат нивни гласови
Druze u koj film zivees ? DUI ne e pobednik na izborite za da bira so kogo kje praj vlada.Kako kje im naredi kale taka kje napravat a ocigledno e sto kje bide naredeno.
 

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
29.268
Поени од реакции
41.791
Плавите жолтици не се македонска партија, туку мултиетничка партија - така тие самите се декларираа себеси за време на изборната кампања пред одржувањето на вонредните парламентарни избори на 15 јули 2020.

Ма да поверодостојна декларација би била заколната анти-македонска партија, а со оглед на фактот дека има корисни идиоти за да ги гласаат, нешто како Евреи кои би гласале за Адолф Хитлер и за Нацистичката Партија на Германија, плавите жолтици не се на губитнички тапет.

А и да се плавите жолтици на губитнички тапет, нема причини зошто да им сметаат наредниве 4 години да бидат во скутот на рамковнистите - на крајот на краиштата, тоа им е стандардна пракса уште од 1992 година, па не би требало да им смета и рамковнист да го води орото, и онака ги чекаат сочни 4 години за нови бизниси за Вицето и компанија.

Од велепредавници никогаш не треба да се очекува дека нема да извршат по некое ново велепредавство или дека нема да допрат некое ново дно.
Све ова што го напиша за жал им беше искалкулирано и спроведено на начин со кој на крајот ќе имаат простор повторно да го придобијат просечниот македонски гласач, што на крајот и се случи, и покрај све што наброја они прв пат после 100 години имаат освоено најмногу мандати на избори.

Можеби очекувањата сега им беа далеку поголеми, ама покрај сите тие извлечени потези треба да се среќни што на крајот сепак имаат освоено најмногу мандати, низа крупни, прекрупни чекори беа тоа, со историско значење за земјава а конектстот им беше негативен, со оглед дека станува збор за менување на име, устав, носење закон за јазици и тн и тн ( све што тврдеа пред изборите тогаш дека нема да се случи ) плус рачунај на ова додади ги скандаливе со боки, со рекет, фијаското со СЈО, бегањето на грујо, неформалната коалиција со Мијалков, тоа под дифолт значеше дека ќе изгубат многу од своето гласачко тело што и беше случај.

Е сеа откако тоа све се деси, а они излегоа како победници, тоа што следи е неспоредливо со она што веќе го направија, што и да направат а се окаратеризира ко лошо, е 0 со менување на устав и име на пример, или СЈО, или кидавелата на Грујо, така да сеа ќе работат турбо претпоставувам на билдање на гласачко тело за следни избори, доста вработувања у администрација и остали механизми што можат да им го изнудат тоа. Албанец премиер сосем спротивното ќе им го достави, дополнително губење на гласови, над 40 до 50 000 ко од шала под дифолт ќе изгубат и никад со било што нема они тие минуси да ги надокнадат до следните избори без разлика како ќе владеат со земјава.

Ова беше златна шанса за ДПМНЕ да се врати на власт, и идеално им беа распоредени сите тие настани за да до овие избори успеат да имаат голем буст на своето гласачко тело, така да реални да бидеме поидеална опцизија од вакво дпмне нема, секоја партија на власт би го посакала тоа, ко што беше случај и со дпмне во ерата на грујо.



:D
Погрешни проценки на темава имаш мал милион, да тргнеме од предвидувањата за овие избори, не од анкетата, туку од постови на членови, сигурно и твои постови може да се најдат со погрешни анализи, проценки, предвидувања и слично така да тоа некако под дифолт му доаѓа на ваква тема, каде се дискутира за политички случувања во земјава.

Стојам на тоа дека сдс со албанец премиер сега губи на следни избори убедливо, и истите ќе бидат предвремени, затоа и мислам дека овој пат нема да ''попуштат'', свесно ќе си извршат политичко самоубиство на не толку долг рок и само дополнително ќе им дадат ветер у грб и на дпмне и на левица, инстантно ќе се вратат во времето на бучко кога го достигнаа сопственото политичко дно на кое егзистираа потоа ко опозиција со години.

Тебе дали ти е логично таков тренд кој им е актуелен, на намалување на гласови, преку 100 000, да го зачинат со согласност за Зибери, или некој трет, а да не навлагаме и у тоа дека сеуште е актуелен случајов и со Рекет. Мене не, освен во ситуација да се решени свесно да загубат избори у иднина што мене некако ми нема сврха.
 
Член од
11 јули 2014
Мислења
3.088
Поени од реакции
4.461
Што мислите има ли некаква шанси Левица да подржи влада помеѓу Дпмне и Дуи ? На прва вака тешко е да се верува дека анти нато партија би подржала влада со Дуи, ама од друга страна Апасиев најави можност за подршка на влада без учество во истата - секако под одредени услови кои ќе треба овие да ги испорачаат.

На Дуи по чиста работа им е да одат со Сдсм, ама ќе мора така да ги трпат и Беса а вака ќе пратат во опозиција 2 партии кои чепкаат нивни гласови
Муабетот е кој ќе се договори со Дуи.
Ако се договори сдс не им треба друг партнер.
Ако се договори вмро, не им треба Левица. Ќе влезе и ДПА со 1, и од листата на сдс ќе земат еден потпис (Панчо Минов - довчерашен вмро, или Самка). Со Дуи е проблемот да се договориш, за другото лесно е.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.165
Поени од реакции
25.691
Погрешни проценки на темава имаш мал милион, да тргнеме од предвидувањата за овие избори, не од анкетата, туку од постови на членови, сигурно и твои постови може да се најдат со погрешни анализи, проценки, предвидувања и слично така да тоа некако под дифолт му доаѓа на ваква тема, каде се дискутира за политички случувања во земјава.

Стојам на тоа дека сдс со албанец премиер сега губи на следни избори убедливо, и истите ќе бидат предвремени, затоа и мислам дека овој пат нема да ''попуштат'', свесно ќе си извршат политичко самоубиство на не толку долг рок и само дополнително ќе им дадат ветер у грб и на дпмне и на левица, инстантно ќе се вратат во времето на бучко кога го достигнаа сопственото политичко дно на кое егзистираа потоа ко опозиција со години.

Тебе дали ти е логично таков тренд кој им е актуелен, на намалување на гласови, преку 100 000, да го зачинат со согласност за Зибери, или некој трет, а да не навлагаме и у тоа дека сеуште е актуелен случајов и со Рекет. Мене не, освен во ситуација да се решени свесно да загубат избори у иднина што мене некако ми нема сврха.
Не ти ги ставив заради погрешните проценки. Туку заради убеденост дека Заев нема да попушти пред што и да е, кога е во тесно. И дека народот ќе ги казнел. Исто колку што ги казни за промена на Устав, толку и за ова.

Инаку тој што нема да попушта по никоја цена ќе биде Ахмети. Дури и по цена да се оди на нови избори во август.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom