- Член од
- 14 август 2006
- Мислења
- 45.365
- Поени од реакции
- 84.596
Ми се свиѓаат овие у Лондонистан шо викаат: Freedom Go To Hell! , па после тоа плачат како Афганистан и Ирак биле окупирани...
Тоа е така, но проблемот е на друго место.Човештвото ке биде слободно кога последниот крал ке биде задавен со цревата на последниот свештеник. Не знам каде го прочитав али добро е.
Проблем е што Муслиманите во земјите каде се сиромашни и/или необразувани (читај секае каде има Арапи плус Пакистан и Авганистан) не можат да разберат како тоа една држава може да има групи со различни мислења, како тоа Америка не може да забрани нешто вакво, како тоа постои слобода на говор, мисла и изразување. Јебига уште не влегле во ренесанса, сега се некаде околу 12-13 век.
Друг проблем е што добар дел од Христијаните не може да разберат дека Муслиманите не се Борги и немаат Hive Mind и се индивидуалци со сопсвени мислења.
Јас лично верувам во апсолутна слобода на говор, или се е ок или ништо не е. Ако има ограничувања тогаш тоа е диктатура (како впрочем и сите Арапски земји кои највеке ги кочат Муслиманите во светот) и нема слобода.
Не ми се допаѓа палењето и кинењето на Куранот и мислам дека е дебилен чин али го подржувам правото да се запали и скине заедно со било која друга верска книга во светот.
Во потписот на Тоукатер ми се чини.Соговорник ми е чат пат се расправаме ама си го читам по другиве теми.И мене ме бендисува реченицата.Човештвото ке биде слободно кога последниот крал ке биде задавен со цревата на последниот свештеник. Не знам каде го прочитав али добро е.
Абе ако зирнеш таму кај 60-70 тите Кабул не беше ништо поразличен од еден Берлин или Милано,арно ама сиротите се најдоа во клешти во судирот на ,,цивилизациите,, т.е овие источњаците и овие западните,и ако се сеќаваш во тоа време во САД огромно табу беа комунистите,со линчови и бакрачи,нешто слично како денес ако некој ти смета оди во полиција речи комшијата ми е вахабист,така и порано ке речеа комунист,или пак во Москва ке речеш комшијата слуша Металика и оп....Па така откако влегоа овие источниве да внесуваат култура овие западните го создадоа ова чудовиштево кое денес им отиде од контрола.Далеку се они од глупав народ,тоа се векови култура,само што сега ние сме малце во филм оти сме 3 века напред од остатокот на светот,додека не дојдат Кинезите да не испрашат едно убаво....Јебига уште не влегле во ренесанса, сега се некаде околу 12-13 век.
Целава работа со слобода на говор е малку деликатна работа.Да не се медиски кур*и обајцата и свештеникот и овој крембилов да нивно право е,ама на овој начин во комбинација со медиумите даваат сосема погрешна слика и одат контра интересите на својата држава.А во услови на војна тоа е опасна работа.Уште повеќе Америка и слободата на говорот или движењето или било што не е она што беше(да не речам умре) уште од денот кога Буш и компанија ги донесоа сите оние закони или правни акти за борба против тероризмот(не сум сигурен како беше прецизно категоризирано сето тоа) така да не може од една страна некој да оправдува Гвантанамо и да застрела полицаец човек на улица,оти носел ранец и имал темен тен,а од друга страна да зборува за слобода на говор.Впрочем во кулите близначки не загинал ниту еден муслиман?Бидејќи има загинато Американци муслимани дебилов всушност сквернави споменик на една од најголемите трагедии во историјата на САД.Исто како да поминеше припадник на Ал Каеда на Граунд зиро и да се измочаше.Така да како и да сврти човек и свештеникот и дебилов не можат да си ја кријат желбата за слава зад маската на слобода на говор иако искрено истата дава скоро неограничени можности.Пак ке речам нек ми се посе*е некој во уста ако не постои адвокат во САД кој ке докаже дека и самиот напад на кулите бил слобода на говор или протест со многу голема колатерална штета.Не ми се допаѓа палењето и кинењето на Куранот и мислам дека е дебилен чин али го подржувам правото да се запали и скине заедно со било која друга верска книга во светот.
Е тоа е она што не иритира во оваквите теми.Ај на Американците и не е проблем да им продадеш овакви повраќаници,ама кај нас што зема замав упм,посебно меѓу дечурлаана,абе им се пука им се прди,се решаваат со убивање.Страшна работа,не дај боже да го бомбардираат Иран утре што мислиш колку мислења ке има темата(темите) ,,САД го нападна Иран,, во стилот така им требаше,бла бла а 80% од нив не знаат ни кој е главен град на Иран.Реакција - “нешто мора да се стори пошто ете овие ќе не уништат ако не направиме нешто“ (читај колку постови има тука со иста реакција на темиве)
офтопик ...Хе хе се сеќаваш на муабетот со ,,советниците,, и куба..Решение - 50.000 “советници“ остануваат и покрај “повлекувањето“ на силите на САД од Ирак...плус 140.000 во Афганистан кој нели е база на Ал-Каеда, створена од ЦИА по истиот принцип...Проблем-Реакција-Решение...
Нема кој не се согласува со тоа.Во потписот на Тоукатер ми се чини.Соговорник ми е чат пат се расправаме ама си го читам по другиве теми.И мене ме бендисува реченицата.
offtopic:Во потписот на Тоукатер ми се чини.Соговорник ми е чат пат се расправаме ама си го читам по другиве теми.И мене ме бендисува реченицата.Eisenhorn напиша:Види го мислењето Човештвото ке биде слободно кога последниот крал ке биде задавен со цревата на последниот свештеник. Не знам каде го прочитав али добро е.
потписотнаToecutter напиша:Man will never be free until the last king is strangled with the entrails of the last priest![]()
Не ја сфати поентата на мислата.offtopic:
Морав да реплицирам, ама многу комуњарска реченица ви се допаѓа. Па не одете подалеку, вратете се назад 90тина години, кога последните цареви, ги задавуваа со последните свештеници. Тоа го донесе најголемите чудовишта што ги видело човештвото, Сталин, Мао Це Тунг ..... па и Хитлер. Не постои ниту цар ниту свештеник, кој има на душа повеќе луѓе од овие тројца. И напротив наместо слобода, започна ропство. Религијата и Монархијата сами по себе не се зло, злото се крие во луѓето.
Многу плитко размислување морам да кажам.
Јас сум многу религиозен човек,само што немам потреба од посредници кои ке ми наплаќаат по 800 денари или 1500 денари за да ми ја тумачат религијата онака како што тие ја сваќаат т.е профитабилно.Затоа и реков,ми се допаѓа реченицата,т.е донекаде држи вода што не значи дека сум љубител на анархија да речеме иако истата може да се протолкува така.offtopic:
Морав да реплицирам, ама многу комуњарска реченица ви се допаѓа. Па не одете подалеку, вратете се назад 90тина години, кога последните цареви, ги задавуваа со последните свештеници. Тоа го донесе најголемите чудовишта што ги видело човештвото, Сталин, Мао Це Тунг ..... па и Хитлер. Не постои ниту цар ниту свештеник, кој има на душа повеќе луѓе од овие тројца. И напротив наместо слобода, започна ропство. Религијата и Монархијата сами по себе не се зло, злото се крие во луѓето.
Во САД ако се сака,за се се има начин.Затоа и го спомнав оној пакет закони на Буш,со кој дотогаш незамисливи работи кои порано беа напад врз слободна Америка станаа легални.Да не забораваме Америка е во војна.Ако порано и некако се маскираше сето тоа,сега е се поевидентно.Кога еден генерал како во случајов директно се меша во овака осетливи работи,макар и во форма на молба,а и неговиот претходик исто така преку медиумите се дрзна да го прави истото,тоа е само сигнал до каде се работите.Heidrich & Toecutter, се е тоа точно што го пишувате али нема начин да се забрани палењето. Нема. Бар не легално.
Добро ете не мораше нивното,нека биде и Авганистанското.Во главно немаше да ги навреди оние иако малкумина сепак загинати Американци муслимани во нападите од 9/11 .Под услов овој пироманот да воопшто и има осет кого навредува и што,а што мислам дека не е случај.А Heidrich, на знамето на Саудиска арабија има стихови од Куранот и палењето на тоа знаме носи иста тежина, се палат зборовите Божји дадени на Мухамед.
Прво размисли па постирај.offtopic:
Нема,нормално, но работата е во медиумската покриеност на настан кој нема никаква вредност.Heidrich & Toecutter, се е тоа точно што го пишувате али нема начин да се забрани палењето. Нема. Бар не легално.