Нешто за тинејџерите и општо за тие без „мозок“...

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
Денешните тинејџери и деца се најмалку криви за тоа што се случува. Може да се рече дури дека се и жртви на нешто што почна пред 15, 20 години.
Мое мислење е дека децата при развојот го копираат однесувањето на родителите (во поголем процент) и околината(друштво, телевизија, музика, разни идоли со кои се поистоветуваат, реклами, и други "ситници" - во помал процент).
Зборувајќи за родителското влијание, доволно сум возрасен (28, накај 29 години), да се се сетам дека во местото каде што живеевме, во време на формирање на Македонија, повеќето луѓе беа со сличен имотен статус и примања. Убаво памтам дека генерално се живееше сложно. Во период до '95, одредени луѓе се стекнаа со повеќе пари, имот..и почнаа да не комуницираат со нас да кажам посиромасите. Убаво се сеќавам како им велеа на децата да не си играат со нас бидејќи нашите родители немаат пари, дека сме глупави итн. А тие пак, посиромасите им велеа на децата(на керќите) дека треба да си најдат маж со пари за да не бидат и тие сиромаси како нив. После 96, 97...почна големата трка за пари и кариера, луѓето се убиваа од работа, децата се повеќе ги воспитуваше улицата, а тие што се воспитувани дома, се воспитувани во материјалистички манир и да ги презираат тие што немаат пари. Исто така се повеќе бракови почнаа да се распаѓаат што директно влијае врз децата, а посебно врз тинејџерите.
Е овие што тогаш биле деца, сега имаат деца и ги воспитуваат на истиот па и полош начин, или во општо не им обрнуваат внимание на своите деца.
Влијанието на околината е не помалку битно. Кога јас бев дете на тв имаше емисии како "Опстанок", "Азбука на природата", "Тврдокорни", Македонски народни приказни, имаше еден куп емисии за разни научници и филозофи, MTV даваше музика, имаше бендови како Металика, Нирвана, Перл Џем, имаше музика за сите вкусови, се читаа стрипови, се играше шах (знае денес некој дека во Македонија се игра шах?).
Денес што имаме, голотија и секс на секој чекор, реклами со кои на обичните луѓе им се набиваат комплекси дека мора да изгледаат вака или онака или мора да поседуваат нешто "битно" за нивниот општествен статус. Имаме филмови полни со крв и насилство, имаме моронска музика во која се воспеваат парите и криминалот. Со еден збор, имаме огромно ниво на стрес кое влијае врз сите луѓе без исклучок.
За крај мора да го спомнам и образованието. Оваа обрзовна ерозија што денес се случува кај нас (па и пошироко) е без преседан. Мерка за квалитетен кадар стана медиокритетот. Буквално неписмени луѓе стигнаа да предаваат, да станат професори и асистенти, директори на разни институции. Интелигенцијата е или игнорирана или "угнетена",за сметка на тоа за интелигенција и квалитет се смета поседувањето на врски и партиска книшка.

Кога ќе се соберат сите овие променливи: лошо родителско воспитувње + руинирано општество + катастрофално образование = мизерна и пропадната младина + родители (катастрофални како воспитувачи и пропаднати како личности)
Се ова што ти го наброја е лошо и они го знаат тоа многу добро,сигурно не ги учат од дома (бар поголемиот дел) дека дрогата е здрава и дека треба да се џапа фикса тепа секса и се друго...Тоа е до самата особа ако е доволно паметен да размисли тој тоа нема да го прави затоа што паметен човек такво нешто не прави,не влегува во тепачки,не се фура,пие,пуши затоа што пред време ги знае последиците...Јас како мал бев солидно воспитан од моите и да сум јадел шамари ама ми поминувало,сум играл секакви игрици со пукање со тепање,сум гледал секакви филмови,порничи ова она,ама никогаш тоа не сум го прифатил во реалноста,затоа можеби некои ме сметаат за не дружељублив и LunAtiC затоа што не се дружам со било кој и муабетите што ги прават на тема „кој со кого се дупнал,овие оделе“ и некои многу неповрзани работи кои си немаат врска...
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 00:31 ---
Како со мочка да сте правени бре ебати младината, што кукаш како девојче овде на форум, земи вежбај и докажи им дека ти имаш свое јас кое они ќе мора да го почитуваат.

Поговорка:
Ако неможеш да ги победиш, приклучи им се.

За 10 год ти ќе бидеш истиот клошар како и сега а они пак ќе го работат истото и пак кога ќе поминеш покрај нив ќе поминуваш со наведната глава.
Според твоиве сфаќања и коментари наведуваш на еден од нив не ме фаќај за збор,а тоа дека за 10 години ќе поминуваме поред нив со наведната глава не ти држи,тие со таков мозок само шофери,магационери и тн,и не е работата да се тепаме за да му докажеме на некој сељак дека не е посилен,е затоа поради таквите како тебе што викаат дека треба сите се вакви серковци...Поздрав!
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 00:35 ---
Охооо еве едно сељаче шо се пронајде. :icon_mrgr:
Баце, насилство поштуе само домородец.
Друго е да си нападнат и да се браниш, али свесно да малтретираш врсници со цел некој поголем ранк да имаш кај или пичка или некој исто глуп како тебе не е во ред.
Знам, знам, вагините се палат на сила и доминација али не е оправдување бе, да му расипеш ден на мирно дете, растено во среќна и хармонична фамилија, растено да дава љубов на сите, да не осудува никој и да помага на сите, се со цел да имаш некој си замислен рејтинг на алфа мажјак. Алфа мажјак баце знае кога да ја примени силата, а кога да ја искористи истата за да заштити послаб од него. А не да ја користи за погрешни цели.
Така да, нека грижата на совест што си бил були во средно не коинцидентира со темава и не напаѓај без да знаеш дека твојот анус сега е искористуван од баш тие што во средно си ги замарал со твојата идиотска природа.
Мва!
Одлично
--- надополнето: 26 јуни 2012 во 00:46 ---

таквите се со повеќе кеш и пари,крај нив и на нив се ложат дундиња шо не знаат уште како треба во животот.

не љубам да се тепам,ама ќе му срипав преку маса на еден таков со многу кеш и камиони кој ми довлечка на сепарето каде шо седев 2-3 дунди и ми се правеше џек тука,па и слободно си ја позајми масата. :tapp:

мислат дека светот го освоиле,не им се мешам нивни пари,ама пријателе остај ме да живеам не ми се чепкај во мојот дел.
Па тоа е целата работа го пикаат носот ладе што не треба!

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Се ова што ти го наброја е лошо и они го знаат тоа многу добро,сигурно не ги учат од дома (бар поголемиот дел) дека дрогата е здрава и дека треба да се џапа фикса тепа секса и се друго...Тоа е до самата особа ако е доволно паметен да размисли тој тоа нема да го прави затоа што паметен човек такво нешто не прави,не влегува во тепачки,не се фура,пие,пуши затоа што пред време ги знае последиците...Јас како мал бев солидно воспитан од моите и да сум јадел шамари ама ми поминувало,сум играл секакви игрици со пукање со тепање,сум гледал секакви филмови,порничи ова она,ама никогаш тоа не сум го прифатил во реалноста,затоа можеби некои ме сметаат за не дружељублив и LunAtiC затоа што не се дружам со било кој и муабетите што ги прават на тема „кој со кого се дупнал,овие оделе“ и некои многу неповрзани работи кои си немаат врска...
1. Во најголем број од случаите корисници на дрога се:
- лабилни личности кои растеле во проблематични фамилии, кои на тој начин нашле "спас" од проблемите во фамилијата, околината итн.
- личности кои потекнуваат од богати фамилии кои за да го докажат својот статус во општеството посегнуваат по дрогата, како нешто што ги прави по "кул" од другите.
Што е заедничко за двете групи?
Немање или недоволна родителска контрола. Кај првата група поради самото непостоење на фамилијата, разведени родители, родител/и наркоман/и, родител/и криминалец/ци, бездомник итн. а кај втората група, едноставно родителите си ги гледаат своите бизниси и кариери и немаат доволно време да го контролираат и да го упатат детето.
2. Во помал број корисници на дрога се:
- личности кои едноставно сакаат да се докажат во друштво, да бидат први во се, или од чиста љубопитност. Кај оваа група е битно тоа што го велиш ти, да знае личноста сама да пресуди што и како треба да прави. Тука големо влијание има втората променлива од равенката (руинирано општество), кога едноставно околината има поголемо влијание од родителите и кога до израз доаѓа самата личност на тинејџерот, што ќе направи.
А за муабетите, кој што направил, кој со кого бил, кој ова, кој она...сигурно ја знаеш поговорката: "Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people". Tоа е нормално повеќе или помалку, тоа го имало и ќе го има отсекогаш, затоа што најголемиот број луѓе се просечни, се занимаваат со туѓи животи. Затоа и постојат овие фами со реални шоуа, турски серии и слични работи и настани како овие..затоа што луѓето отсекогаш сакале да живеат туѓи животи. Тоа ги исполнува нив и нивната просечност.

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Како беше порано
Како е денес
Што се однесува до претходно спомнатите категории, сепак мислам дека е до родителите

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Во последно време гледам многу е актуелно да се понашаш како гангстер и овие недокваканиве мислат дека тоа е кул...Пред некој ден паднавме на муабет за некои девојчиња и добив коментар демек „не ја пипај неа ќе ти прават проблем“ мене такви работи многу ме пиздат и јас тогаш прашав „кој ќе ми прави проблем“ зарем овие сељаци ги поседуваат женските во скапанава држава...Друга работа е тоа што на пример овој им се „курчел“ (како што се изразуваат они) и сеа ај идеме да го тепаме,па чекај бе ало ова не е тунгузија па така да се однесуваме не цивилизирано и така секој ден кога и да излезам се прават низа муабети за кој кого тепал кој кого требало да тепа мислам проста маса го прави тоа.Излегуваш во град здогледуваш некоја цура онака ти се допаднала и и“ се пушташ,си правите муабет и само некои 2-3 СЕЉАЧИШТА те гледаат накриво можда ќе ти префрлат нешто и за 2 минути си се нашол во беља...Зошто???Мислам кој е проблемот...Вакво нешто му се случи на еден мој добар другар така излагајќи во град со цел да се забавува се врати со пукнат нос поради вакви гомна со кои е пун градов до грло,после некое време дечково падна во депресија несакаше да излегува во град пошто он мирен и викаше „ова не е држава неможеш слободно да се шеташ ова она“ и неможевме да го убедиме човеков да излеземе во град и да си поминеме убаво со некои згодни маци.И една работа која највеќе ме пизди се овие МЗТ ЦПБ па добро бе луѓе до кога ќе се делите до кога???Ист народ а се колат се тепаат поради глупости ПРОСТА МАСА ДА ВИ ГО ЕБАМ НАРОДОТ ЗАТОА СИТЕ ЌЕ НЕ ДУПАТ ОД НАДВОР...Ај се изнервирав сеа ,мислења брзо!!! :D
На сељаците мора да им вратиш со сељачко.. ако не е поради женска ќе биде зошто носиш такви патики,зошто имаш ланец,зошто си ги погледнал и слично.. Такада збори колку сакаш али кога ќе се вратиш во реалноста мораш да имаш некој грб некое друштво едноставно така се одвива општеството.. без тоа само ќе го јадеш..

Многу пати се случува и со девојче да бидеш па од Икс причини да ти се курчат.. тоа е..

Член од
14 мај 2012
Мислења
542
Поени од реакции
782
На сељаците мора да им вратиш со сељачко.. ако не е поради женска ќе биде зошто носиш такви патики,зошто имаш ланец,зошто си ги погледнал и слично.. Такада збори колку сакаш али кога ќе се вратиш во реалноста мораш да имаш некој грб некое друштво едноставно така се одвива општеството.. без тоа само ќе го јадеш..

Многу пати се случува и со девојче да бидеш па од Икс причини да ти се курчат.. тоа е..

Абе можеш ти да имаш и културан грб не мора да бидев некои манијачишта ама ствар е да бш тија такви кои ги има никој не смее да им писне и затој страдав

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Според твоиве сфаќања и коментари наведуваш на еден од нив не ме фаќај за збор,а тоа дека за 10 години ќе поминуваме поред нив со наведната глава не ти држи,тие со таков мозок само шофери,магационери и тн,и не е работата да се тепаме за да му докажеме на некој сељак дека не е посилен,е затоа поради таквите како тебе што викаат дека треба сите се вакви серковци...Поздрав!
Ај да напишам пак пошто некој паметњакович го избришал претходното.
Еве ти случај:
Идеш по улицасо девојка ти или жена ти и некој мајмун само да се направи некој и нешто кажува на глас нешто како ова:
Бре како би и го на*укал на оваа, ептен е добра.
Што ќе направиш, ќе му врзеш некој шамар или ќе ја наведнеш главата и ќе се преправаш дека не си го слушнал.???

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
имаат мозок, ама во мозокот имаат други работи...посебни генерацииве родено во демократија. има и исклучоци, ама се друго е промашено

jassum.mk

ИМАМ ПОЛОВА БОЛЕС БОЛЕМЕ К*УРО ЗА СЕ
Член од
23 јуни 2012
Мислења
25
Поени од реакции
3
:ROFLMAO: Тоа е...
Разбирам да се очукаш после положен испит или некоја посебна пригода, забава или што било, тоа и јас го правам понекогаш, ама секој ден....
А посебно не ми се јасни студентите што идат од други градови, не се дојдени тука за да учат и да завршат факултет, туку се дојдени на “студентски живот“, додека мајка му и татко му крпат крај со крај да му ја платат киријата и трошоците тој е секоја вечер на студентска и после секако дека ќе ги падне сите испити, со чест на исклучоци нормално... Познавам еден што ја повторува прва година, а дома ги лаже дека е втора :pos: катастрофа...
Туку забегавме малку од темата... :)
уште одамна имаше таков случај кога колегите му пишуваа и оцени во индекс се додека не го открија после цели 3 години

Член од
22 мај 2010
Мислења
630
Поени од реакции
109
уште одамна имаше таков случај кога колегите му пишуваа и оцени во индекс се додека не го открија после цели 3 години
и ти да си од скопје да отидеш во друг град ќе постапиш исто или слично во однос на животот ќе ти биде се интересно е сеа една работа е да знаеш до некаде да се исконтролираш во однос на забавите и учењето

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Ептен сериозно го сватил ова другар ти.. Таква ти е ситуацијата скоро секаде, ако се пушташ на андерграунд женски , треба да си свесен дека позади нив стои одредена банда напалени селјаци. И кога ќе подразмислиш малце, сваќаш дека од многу аспекти поголемиот број од луѓето се само животни способни да зборуваат и со доста основни инстинкти. На тебе останува дали сакаш да се бориш со "алфа мажјак" да ја придобиеш женската или мислиш дека тоа е навистина најпримитивен начин при што губиш секаква заинтересираност за неа.

Вакви сељаци има секаде како шо кажав и подобро помири се со тоа и гледај да се прилагодиш на ситуацијата отколку да плачеш како навредено мамино синче. Имаш две опции, стој понастрана од такви делови на градот или пробај барем привидно да се вклопуваш во групата.

И шо ве боли кур дали некој си пијанчел или не, негов живот, му се може и тоа е. Како шо е добро познато не одат сите да завршат факултет, ако беше така се експерти ќе беа.

jassum.mk

ИМАМ ПОЛОВА БОЛЕС БОЛЕМЕ К*УРО ЗА СЕ
Член од
23 јуни 2012
Мислења
25
Поени од реакции
3
и ти да си од скопје да отидеш во друг град ќе постапиш исто или слично во однос на животот ќе ти биде се интересно е сеа една работа е да знаеш до некаде да се исконтролираш во однос на забавите и учењето
Не сум учел настрана од мојот град, но сепак скоро секој виќенд сум го минал по другите градови секаде е јако со добро друштво и одлични журки .
И никогаш не ми се случило школото или работата да ми страдаат за журка,ако се сака за се се има време.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
^ точно, ако го погодиш друштвото и се однесуваш ок, скоро во никој град нема да ти прават проблеми. И една од предностите на поголемите градови е тоа што ретко кој се познава меѓу себе и секој си ја тера својата работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom