Најпотценети и најпреценети филмови на IMDb

Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Pulp Fiction е преценет. Во филмот глумат Ума Турман, и Брус Вилис, Брус факинг Вилис. Значи колку и да е добар филмот, без разлика, ако му е доделена улога на Вилис, автоматски минус две оцени.

Филмот има оцена 9.0 на IMDb, а во моментов ми паѓаат 10 драми далеку подобри.
najnoviot die hard ima 5.4 i toa sve radi brus faking willis. Odzemi dve oceni i ja dobivas realnata 3.4 i ne trolam.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Што му фали на Брус Вилис ?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
Pulp Fiction е преценет. Во филмот глумат Ума Турман, и Брус Вилис, Брус факинг Вилис. Значи колку и да е добар филмот, без разлика, ако му е доделена улога на Вилис, автоматски минус две оцени.

Филмот има оцена 9.0 на IMDb, а во моментов ми паѓаат 10 драми далеку подобри.

Meне ми се има случено исто. Зборев со една, и и велам можам 2 саати да те ебам, 20 пати има да свршиш. Станав, и си заминав.
Ако можеш, пукај, чунки чему фалењево?

Драма како драма во ред, филмот е култен поради кулнес факторот и одличните дијалози.
Немора 10, еве 5. Немора далеку подобри, еве исто добри. 5 филмови знаеш што би понудиле повеќе од тоа што го нуди Pulp Fiction?

За оцената нема да те чепкам, 7ка е премалку, ама ти го сфаќам принципот 2-оцени-подолу-поради.
Pluh поназад сака да продаде филм како 10ка, филм во кој глуми Реј Лиота 10ка..

Што му фали на Брус Вилис ?
Коса.

W

Werther

Гостин
Meне ми се има случено исто. Зборев со една, и и велам можам 2 саати да те ебам, 20 пати има да свршиш. Станав, и си заминав.

Драма како драма во ред, филмот е култен поради кулнес факторот и одличните дијалози.
Немора 10, еве 5. Немора далеку подобри, еве исто добри. 5 филмови знаеш што би понудиле повеќе од тоа што го нуди Pulp Fiction?

За оцената нема да те чепкам, 7ка е премалку, ама ти го сфаќам принципот 2-оцени-подолу-поради.
Pluh поназад сака да продаде филм како 10ка, филм во кој глуми Реј Лиота 10ка...
Реј Лиота. :D Не е толку лош, мислам не колку Вилис. Јас ако би го режирал Goodfellas , не би го зел Лиота.

Значи пет подобри драми. Први на памет што ми паднаа, по случаен редослед :

- Eyes Wide Shut
- Papillon
- Kramer versus Kramer
- Rain Man
- Primal Fear

Јас разбирам, филмот е ОК, но 9.0 оцена е премногу. И најчесто оцените на IMDb се далеку од објективни, од причина што гласаат деца со по 12-13 години. Primal Fear и Eyes Wide Shut, во првиот каде Нортон се надминува себеси, најдобрата драма ever по мене, и вториот е уште едно ремек дело на Стенли. Ќе се сложиш дека и двата се подобри од Pulp Fiction, и дека заслужуваат многу повисока оцена од 7.0 односно 7.2 .

:)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
Реј Лиота. :D Не е толку лош, мислам не колку Вилис. Јас ако би го режирал Goodfellas , не би го зел Лиота.

Значи пет подобри драми. Први на памет што ми паднаа, по случаен редослед :

- Eyes Wide Shut
- Papillon
- Kramer versus Kramer
- Rain Man
- Primal Fear

Јас разбирам, филмот е ОК, но 9.0 оцена е премногу. И најчесто оцените на IMDb се далеку од објективни, од причина што гласаат дева со по 12-13 години. Primal Fear и Eyes Wide Shut, во првиот каде Нортон се надминува себеси, најдобрата драма ever по мене, и вториот е уште едно ремек дело на Стенли. Ќе се сложиш дека и двата се подобри од Pulp Fiction, и дека заслужуваат многу повисока оцена од 7.0 односно 7.2 .

Незнам колку ме познаваш, ама вака од страна смешно е да ми збориш за Нортон. :)
А и бев еден од ретките кои го бранеа Eyes Wide Shut овде.

И можеби би се мереле со Pulp Fiction, како квалитетни филмови сите, и би имало играње вкус карта.
Кај најде заеднички Papillon со овој? Kramer? Ти побарав филмови што нудат исто како овој. Оти ако одиме според буквална класификација јас и од Eyes Wide Shut ќе ти набројам 5 подобри ДРАМИ, не подобри филмови, ама како драми би биле каде каде подобри. Значи ретки се овие филмови, крими трилер, некаде акција некаде комедија, филмови кои се премногу кул за гледање. Филмови кои се цитираат, од кои се лепаат постери, кои имаат следбеници, тоа се култни филмови. А Pulp Fiction e таков. Во таков жанр би спаѓал Fight Club, оти е кул со прејаки дијалози, V for Vendetta исто премногу кул со прејаки дијалози. Rain Man освен што е квалитетен филм не нуди ништо повеќе. Rain Man не е култен филм. Не е кул, не е забавен. Да биде се тоа и да е сепак квалитетен филм. Неможе Pulp Fiction да биде преценет помеѓу толкуто забава што нуди пер. Кулнес левел 10000.

W

Werther

Гостин
Незнам колку ме познаваш, ама вака од страна смешно е да ми збориш за Нортон. :)
А и бев еден од ретките кои го бранеа Eyes Wide Shut овде.

И можеби би се мереле со Pulp Fiction, како квалитетни филмови сите, и би имало играње вкус карта.
Кај најде заеднички Papillon со овој? Kramer? Ти побарав филмови што нудат исто како овој. Оти ако одиме според буквална класификација јас и од Eyes Wide Shut ќе ти набројам 5 подобри ДРАМИ, не подобри филмови, ама како драми би биле каде каде подобри. Значи ретки се овие филмови, крими трилер, некаде акција некаде комедија, филмови кои се премногу кул за гледање. Филмови кои се цитираат, од кои се лепаат постери, кои имаат следбеници, тоа се култни филмови. А Pulp Fiction e таков. Во таков жанр би спаѓал Fight Club, оти е кул со прејаки дијалози, V for Vendetta исто премногу кул со прејаки дијалози. Rain Man освен што е квалитетен филм не нуди ништо повеќе. Rain Man не е култен филм. Не е кул, не е забавен. Да биде се тоа и да е сепак квалитетен филм. Неможе Pulp Fiction да биде преценет помеѓу толкуто забава што нуди пер. Кулнес левел 10000.
Океј е се тоа, но во Rain Man глумата на Хофман е лудница. И да, на место ти е тоа „кул“ филм. Брус Вилис е таков, тепа петорица, витка челични цефки со заби...
За Papillon, не ми се прави муабет, тоа супер драма, можеби најдобрата.

Како и да е 9.0 е преголема оцена, Fight Club има 8.9, a e далеку подобар, во таа категорија „кул“.
Тоа „кул“ доста придонесува за набивање оцена, сериозно, затоа што не може на секој да му одговараат филмовите на Кјубрик.

Ако одиме по таа линија, како категорија „кул“ Pulp Fiction е океј, но како сериозна драма, со сериозни дијалози, приказна, во никој случај не би можело да им се наметне на филмови како Eyes Shut Down, Primal Fear, Papillon.

И не зезај, Kramer vs. Kramer e оскаровски, Мерил Стрип и Хофман, кај го има тоа ? :D

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.636
Поени од реакции
31.850

Pluh поназад сака да продаде филм како 10ка, филм во кој глуми Реј Лиота 10ка..

Коса.
:pos: Го искина глумецов

Инаку scent of a woman комотно можи да оди на кај 8. Барем по мое :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Eyes Wide Shut е стварно потценет филм.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
Океј е се тоа, но во Rain Man глумата на Хофман е лудница. И да, на место ти е тоа „кул“ филм. Брус Вилис е таков, тепа петорица, витка челични цефки со заби...
За Papillon, не ми се прави муабет, тоа супер драма, можеби најдобрата.

Како и да е 9.0 е преголема оцена, Fight Club има 8.9, a e далеку подобар, во таа категорија „кул“.
Тоа „кул“ доста придонесува за набивање оцена, сериозно, затоа што не може на секој да му одговараат филмовите на Кјубрик.

Ако одиме по таа линија, како категорија „кул“ Pulp Fiction е океј, но како сериозна драма, со сериозни дијалози, приказна, во никој случај не би можело да им се наметне на филмови како Eyes Shut Down, Primal Fear, Papillon.

И не зезај, Kramer vs. Kramer e оскаровски, Мерил Стрип и Хофман, кај го има тоа ? :D

Абе прав си донекаде. Неможе некој да има 9ка рандом филм во споредба со Мерил и Хофман филм рецимо. И најверојатно овде овде иде разгранувањето и играње вкус карта. Оти една глума не го прави цел филм, the writing could be poor, грда камера, недефинирани ликови, може све да уништи еден филм, дури бил со Мерил и Хофман. Затоа квалитетен филм не го прави само глума, Kramer vs. Kramer е квалитетен поради нешто, Pulp Fiction поради друго. Е сега, ако едното пали кај тебе, незначи дека кај другово све е грешка. Ме следиш?

Дијалозите во Pulp Fiction се безвременски, некои ти дигаат дури адреналин, пази дијалог да ти дигне адреналин, некои се толку кул што уживаш во следењето.
Искрено од мене има иста оцена како сите погоре квалитетни наброени. Дури над Primal Fear, оти јас сум хаце фан на Нортон, а да биде можеби најдобрата драма ever, e overstatement. 8-ка му е теман. И тоа само поради Нортон и глумата, не поради тоа што како драма би изнудило чувства кај гледачот до точка липање, и тоа би било тоа.

Еве јас за преценет култен филм го сметам Fear and Loathing in Las Vegas. Што мислиш за овој? Или Brazil? Овие два се кај мене на врвот на преценети од култниве.

Eyes Wide Shut е стварно потценет филм.

Не би се согласил. Прилично познат, на многу листи, си има култ и фанови. Се збори секогаш.
Воопшто не е потценет, а оцениве да не заборавиме не почнуваат од 5.

W

Werther

Гостин
Абе прав си донекаде. Неможе некој да има 9ка рандом филм во споредба со Мерил и Хофман филм рецимо. И најверојатно овде овде иде разгранувањето и играње вкус карта. Оти една глума не го прави цел филм, the writing could be poor, грда камера, недефинирани ликови, може све да уништи еден филм, дури бил со Мерил и Хофман. Затоа квалитетен филм не го прави само глума, Kramer vs. Kramer е квалитетен поради нешто, Pulp Fiction поради друго. Е сега, ако едното пали кај тебе, незначи дека кај другово све е грешка. Ме следиш?

Дијалозите во Pulp Fiction се безвременски, некои ти дигаат дури адреналин, пази дијалог да ти дигне адреналин, некои се толку кул што уживаш во следењето.
Искрено од мене има иста оцена како сите погоре квалитетни наброени. Дури над Primal Fear, оти јас сум хаце фан на Нортон, а да биде можеби најдобрата драма ever, e overstatement. 8-ка му е теман. И тоа само поради Нортон и глумата, не поради тоа што како драма би изнудило чувства кај гледачот до точка липање, и тоа би било тоа.

Еве јас за преценет култен филм го сметам Fear and Loathing in Las Vegas. Што мислиш за овој? Или Brazil? Овие два се кај мене на врвот на преценети од култниве.
Се сложивме за категориите „кул“ и овие класиката. Јас го критикувам Pulp Fiction не заради тоа што филмот е лошо снимен, лоши реплики, вишок сцени и слично. Туку дека имаат промашено кај актерската екипа. Траволта и Џексон се океј, одлично изглумија, но Брус Вилис за кој мислам дека покрај поимот „тапа глумец“ во речник, треба негова слика да стои. Ума Турман исто е досадна актерка и сеуште немам гледано добар филм со нејзе(oсвен ете Pulp Fiction). Тука е грешката. И таа на Вилис Французинката е грда ко гроб.

Primal Fear, е ремек дело. Глумата на Нортон неповторлива, тоа и го прави филмот ремек дело. 8.0 е малку, за Primal Fear со таква страшна глума на Нортон се испод 8.8, 8.9 е подценување.

Fear and Loathing in Las Vegas го немам гледано, а Brazil e Ок филм. Мене ми се допаѓа. Е сега кога ќе видам дека Kramer vs. Kramer има 7.7, Eyes Wide Shut 7.2, и на исто ниво со Rain Man, би рекол да Brazil e преценет во однос на оцените на овие што ги набројав.

И Shawshank Redemption е прецент, филмот е Ок и се тоа, но 9.4...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
Се сложивме за категориите „кул“ и овие класиката. Јас го критикувам Pulp Fiction не заради тоа што филмот е лошо снимен, лоши реплики, вишок сцени и слично. Туку дека имаат промашено кај актерската екипа. Траволта и Џексон се океј, одлично изглумија, но Брус Вилис за кој мислам дека покрај поимот „тапа глумец“ во речник, треба негова слика да стои. Ума Турман исто е досадна актерка и сеуште немам гледано добар филм со нејзе. Тука е грешката. И таа на Вилис Французинката е грда ко гроб.

Primal Fear, е ремек дело. Глумата на Нортон неповторлива, тоа и го прави филмот ремек дело. 8.0 е малку, за Primal Fear со таква страшна глума на Нортон се испод 8.8, 8.9 е подценување.

Fear and Loathing in Las Vegas го немам гледано, а Brazil e Ок филм. Мене ми се допаѓа. Е сега кога ќе видам дека Kramer vs. Kramer има 7.7, Eyes Wide Shut 7.2, и на исто ниво со Rain Man, би рекол да Brazil e преценет во однос на оцените на овие што ги набројав.

И Shawshank Redemption е прецент, филмот е Ок и се тоа, но 9.4...

Па искрено, ме мрзи да си ја најдам рецензијата, ама поприлично шаблонски крими трилер ми беше Primal Fear. И ПАК да напоменам дека сум огромен фан, а поготово пак на Нортон. Aма неможе поради Нортон да биде комплетно дело. Ако 9ки и 10ки се, незнам, Одисејата рецимо, овој изгледа едвај надпросечен трилер. 8ка воопшто не е малку. А друг проблем е што се водиме според имдб како релевантен фактор. Кога впрочем некој кој се регистрирал да ги оцени 3те дела на Трансформери со 10ка, на тв го начекал Eyes Wide Shut и му бапнал кец!

Инаку 2 од твоите топ 5 филмови го има Том Круз. Пази, на тенок лед си. :icon_lol:

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Не би се согласил. Прилично познат, на многу листи, си има култ и фанови. Се збори секогаш.
Воопшто не е потценет, а оцениве да не заборавиме не почнуваат од 5.
Што знам, за мене не е доволно познат, т.е. има едно мал милион филмови што мислам дека се попознати од овој, ама ај ако ти викаш дека се зборува секогаш за филмов да ти верувам :) Не мислев за оценката потценет, горе доле 1 или пола оценка +/- не мења многу, али за популарноста мислев, добро што си ме сфатил :D

W

Werther

Гостин
Па искрено, ме мрзи да си ја најдам рецензијата, ама поприлично шаблонски крими трилер ми беше Primal Fear. И ПАК да напоменам дека сум огромен фан, а поготово пак на Нортон. Aма неможе поради Нортон да биде комплетно дело. Ако 9ки и 10ки се, незнам, Одисејата рецимо, овој изгледа едвај надпросечен трилер. 8ка воопшто не е малку. А друг проблем е што се водиме според имдб како релевантен фактор. Кога впрочем некој кој се регистрирал да ги оцени 3те дела на Трансформери со 10ка, на тв го начекал Eyes Wide Shut и му бапнал кец!

Инаку 2 од твоите топ 5 филмови го има Том Круз. Пази, на тенок лед си. :icon_lol:
Том Круз има неколку добри филмови. Collateral пример.
Ајде бидејќи ти не би му дал на Primal Fear 9, кажи што му недостасува конкретно ? За мене е перфекција. За Одисејата и слично, друг пат, бидејќи слабо стојам Sci-Fi.

Ако сакаш можеме и на темава една анкета да им направиме. Еве Io Sono Interista, дај бапни една оцена твоја за Primal Fear.

Друг подценет The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Јас би му дал 8.2, а има 7.6. True Grit ми е преценет, 7.7 многу му се. 7.0 таман е. Знам браќата Коен и се тоа, но 7.7 многу е.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.203
Том Круз има неколку добри филмови. Collateral пример.
Ајде бидејќи ти не би му дал на Primal Fear 9, кажи што му недостасува конкретно ? За мене е перфекција. За Одисејата и слично, друг пат, бидејќи слабо стојам Sci-Fi.

Ако сакаш можеме и на темава една анкета да им направиме. Еве Io Sono Interista, дај бапни една оцена твоја за Primal Fear.

Друг подценет The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Јас би му дал 8.2, а има 7.6. True Grit ми е преценет, 7.7 многу му се. 7.0 таман е. Знам браќата Коен и се тоа, но 7.7 многу е.

Lo Sono не ставал оцени, го надраснал концептот, стигнал ничевиот натчовек. Господ е мртов, природата е тоа што ни треба. Оценува со бумбари. Бел, црн, мајски, препариран.. зависи.
Иначе го чепна кај што не треба, одамна и се спрема на една тема на волеј, за оцениве, како небитната разлика помеѓу 7.6 и 8.2. Децималите го убиваат!

За Коен пред некој ден дискутиравме, јас на сите филмови им одземам по 2 оцени поради A Serious Man и Burn After Reading.
Неможе со 2 филмови кои се во моите топ5 најлоши филмови, да ги ценам повеќе. Не иде тоа така. :D

Primal Fear, одземи го Norton, со просечен глумец, што добиваш, филм од 7ка? 8ка?

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Се нервирам шо ги оценвите филмовиве не како филмови и се што нудат, туку со предрасуди спрема некој глумец, спрема режисерите, итн...

Ако Том Круз или Реј Лиота или Николас Кејџ биле добри во некој филм (да, имат такви филмови; Magnolia, Goodfellas, Matchstick Man соодветно) не би имал причина да напишам дека филмот не чинел водејќи се според 9гаг стандарди и форумски стереотипи.

За Pulp Fiction излишно е да се расправам, само ќе си ги кренам сафриве беспотребно.

Kajgana Shop

На врв Bottom