Најекономично греење и ладење

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
- За загревање на просторија од окулу 35м2 со висина од накај 2.7м, дали можеби не е најдобра варијанта да се земат 2 клима уреди. Еден добар модел со инвертор и еден ефтин модел (како спомнатиот Нео можеби). Моделот со инвертор би се вклучувал во периодите со пониски температури или би работел паралелно со ефтиниот модел ама со малку повисока температура на самовклучување.
Идејата е поголемиот дел од амортизацијата да падне на поефтиниот модел.

- Кој период од годината е најдобар за купување на клима уред? (период на најмала побарувачка, попусти, итн)
За другиве прашања не знам, но за овие две :
Клима со инвертор е поквлитетна од клима без инвертор. Во кратки црти, инверторот го контролира моторот и има попрецизна контрола на температурата во собата, па според тоа троши помалку струја од клима без инвертор. Разликата е минимална, но во секој случај земаш само една клима со инвертор за тој простор, и ладиш и грееш без гајле со просечна потрошувачка од некаде 1 киловат на час. За во Скопје поевтина варијанта ти е да земеш НЕО клима од 200 евра, и некаков конвектор од 5000, па да се грееш на конвекторот кога има под -5 степени темепратури надвор или има тешка магла отколку да купуваш две клими.
Најдобра период е период во кој не се купуваат клими на големо, а тоа е или пролет или есен. Јас мојот го купив во април месец, и се сеќавам дека мајсторите го местеа скоро четири часа, не се брзаа воопшто и досега сум задоволен од тоа како работи. Ако го купуваш во лето или во зима, ем ќе чекаш долго време за да дојдат мајсторите, ем кога ќе дојдат ќе ти местат набрзина.

Член од
8 август 2011
Мислења
91
Поени од реакции
67
Ни јас не ги разбирам твоите фрустрации но мора да ги имаш, штом реплицираш толку жестоко и навредуваш за она што сум го рекол на друг а не тебе!... Немам ни намера да ти објаснувам дека Кано или Онак ама баш ништо не ми е, ниту го познавам човекот.... но сметам дека не е место за рекламирање на форумот туку на порталот на Кајгана директно! Од авион се гледа намерата!!!....(следново е наменето на оние што се обидуваат): Дајте бе пара малку мајку му не е скапо, пуштете некое банерче, сакате се ГАГА!!! .....
Многу јака компарација си направил! Тебе треба да ти се честита! :LOL: ..... Да, да токму тоа го бараме, ако не си приметил пишав и погоре потфорумот носи наслов НАЈЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ, токму Авеото го бараме овде....реков и тоа дека некој може да стави и Ролс Ројс- греење на атомски погон, ама не продавајте тука фаљамфуртуси дека е економично и дека централен систем во куќа, со суперинвертор Toshiba Daiseikai (само тој чини безмалку 1500 Евра) ќе се врати за 3 години! Ќе се врати за три години кад она ствар каже ‘‘ку-ку‘‘.... Многу ми е мило што не искоментира тоа за колку метри квадратни е наменет споменатиот инвертор кога се користи за загревање..... па да видиме можеби навистина е економичен и би се исплатил за три години!? :P тоа што не искоментира, многу што кажува!!!.... 15-30м2 за толку пари!? Една соба греење со грејно тело од 1500 Евра.... ха-ха-хахаха јебеш такав комфорТ и уживање! Мене на пример комфоР може да ми овозможи и уживање некој преубав скап камин, а никако буљење у пластику која дува топло - маде ин Јапан од 90 иљаде!.... Не си размислил за ова, нели? :) НЕО-то го спомнав како 7-8 пати поевтина алтернатива, која ако не ист тогаш, ќе даде многу сличен ефект! 20-25 квадрати во добро изолирана куќа со нова столарија и тоа како квалитетно и евтино ќе ги грее!.... Да не спомнувам дека во соседна Бугарија може да се набават иста или слична класа на Тошиба инверторот од марките Mitsubishi, Fujitsu, Daikin.... за мноооооогу поевтини пари него што чини набавка на еден Daiseikai (Toshiba) во Енергија.... погледнете го овој модел на Mitsubishi
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatici_mitsubishi_msz_muz_gc25va
.... нешто послаба снага е од споменатата Тошиба, но би коштал ф-ко Скопје (со плаќање царина) некаде 620-630 Еур .... и многу квалитетно и евтино и долговечно би ги греел споменатите 20-25м2.... Е токму вакво нешто би се вратило те исплатило како инвестиција за 3-4 години!... се што е над 800, 1000 Евра а се користи за греење на само 20-30м2 е беспредметно за дискусија кога се зборува за економично греење.[/quote]

Јас исфрустриран?! Не бе дечко грешиш не сум исфрустриран ни малку. За (не)среќа живеам во зграда и сум поврзан на топлификација, директно осеќам што значи да се грееш со топлификација. Но, сеуште сум студент така да не можам да менувам ништо во врска со тоа. Не сум во бизнисот нити па имам некоја врска со било кој производител. Сметам дека греење на струја со конвектори е глупост, додека во светот се работи на подобрување на ефикасноста на системите и се прават системи кои имаат COP од 5 и повеќе кај нас сеуште "добра" алтернатива е греење со електрични панели кои трошат онолку колку што даваат. Немам што да рекламирам, истото што го мислам за Тoshiba, го мислам и за Mitsubishi, Carrier, Daikin. Знам дека сето тоа е поскапо но не ми кажувај дека и Неото и LG и сите други се исти или слични те молам.
Да, се сложувам дека треба добра изолација, прво тоа па после било што друго. Но и за добра изолација треба пари така да сешто е добро чини пари. Авео кое ќе работи како Мерцедес нема да најдеш, затоа не си го троши времето. Јас не знам колкаво даисеикаи ставил човекот а и не ме интересира, сметам дека направил паметен потег што размислува на долг рок. Јебига факт е дека не може секој да даде 1300 еур за добар инвертер кај нас но тоа не значи дека никој не треба да даде.
На крајот не мора сите да размислуваат како тебе ни како мене ни како било кој друг и јас може сметам дека твојата комбинација е глупост и правење мозаици од триста глупости за кои треба да водиш сметка кога едното ќе престане да работи па да го пуштиш другото па не ти викам дека грешиш ти ќе си се грееш на тоа ти ќе му ја мислиш јас нема. Не сакам да се препукуваме до бескрај, премногу се возбуди а искрено не знам зашто.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Ни јас не ги разбирам твоите фрустрации но мора да ги имаш, штом реплицираш толку жестоко и навредуваш за она што сум го рекол на друг а не тебе!... Немам ни намера да ти објаснувам дека Кано или Онак ама баш ништо не ми е, ниту го познавам човекот.... но сметам дека не е место за рекламирање на форумот туку на порталот на Кајгана директно! Од авион се гледа намерата!!!....(следново е наменето на оние што се обидуваат): Дајте бе пара малку мајку му не е скапо, пуштете некое банерче, сакате се ГАГА!!! .....
Многу јака компарација си направил! Тебе треба да ти се честита! :LOL: ..... Да, да токму тоа го бараме, ако не си приметил пишав и погоре потфорумот носи наслов НАЈЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ, токму Авеото го бараме овде....реков и тоа дека некој може да стави и Ролс Ројс- греење на атомски погон, ама не продавајте тука фаљамфуртуси дека е економично и дека централен систем во куќа, со суперинвертор Toshiba Daiseikai (само тој чини безмалку 1500 Евра) ќе се врати за 3 години! Ќе се врати за три години кад она ствар каже ‘‘ку-ку‘‘.... Многу ми е мило што не искоментира тоа за колку метри квадратни е наменет споменатиот инвертор кога се користи за загревање..... па да видиме можеби навистина е економичен и би се исплатил за три години!? :P тоа што не искоментира, многу што кажува!!!.... 15-30м2 за толку пари!? Една соба греење со грејно тело од 1500 Евра.... ха-ха-хахаха јебеш такав комфорТ и уживање! Мене на пример комфоР може да ми овозможи и уживање некој преубав скап камин, а никако буљење у пластику која дува топло - маде ин Јапан од 90 иљаде!.... Не си размислил за ова, нели? :) НЕО-то го спомнав како 7-8 пати поевтина алтернатива, која ако не ист тогаш, ќе даде многу сличен ефект! 20-25 квадрати во добро изолирана куќа со нова столарија и тоа како квалитетно и евтино ќе ги грее!.... Да не спомнувам дека во соседна Бугарија може да се набават иста или слична класа на Тошиба инверторот од марките Mitsubishi, Fujitsu, Daikin.... за мноооооогу поевтини пари него што чини набавка на еден Daiseikai (Toshiba) во Енергија.... погледнете го овој модел на Mitsubishi
.... нешто послаба снага е од споменатата Тошиба, но би коштал ф-ко Скопје (со плаќање царина) некаде 620-630 Еур .... и многу квалитетно и евтино и долговечно би ги греел споменатите 20-25м2.... Е токму вакво нешто би се вратило те исплатило како инвестиција за 3-4 години!... се што е над 800, 1000 Евра а се користи за греење на само 20-30м2 е беспредметно за дискусија кога се зборува за економично греење.
Јас исфрустриран?! Не бе дечко грешиш не сум исфрустриран ни малку. За (не)среќа живеам во зграда и сум поврзан на топлификација, директно осеќам што значи да се грееш со топлификација. Но, сеуште сум студент така да не можам да менувам ништо во врска со тоа. Не сум во бизнисот нити па имам некоја врска со било кој производител. Сметам дека греење на струја со конвектори е глупост, додека во светот се работи на подобрување на ефикасноста на системите и се прават системи кои имаат COP од 5 и повеќе кај нас сеуште "добра" алтернатива е греење со електрични панели кои трошат онолку колку што даваат. Немам што да рекламирам, истото што го мислам за Тoshiba, го мислам и за Mitsubishi, Carrier, Daikin. Знам дека сето тоа е поскапо но не ми кажувај дека и Неото и LG и сите други се исти или слични те молам.
Да, се сложувам дека треба добра изолација, прво тоа па после било што друго. Но и за добра изолација треба пари така да сешто е добро чини пари. Авео кое ќе работи како Мерцедес нема да најдеш, затоа не си го троши времето. Јас не знам колкаво даисеикаи ставил човекот а и не ме интересира, сметам дека направил паметен потег што размислува на долг рок. Јебига факт е дека не може секој да даде 1300 еур за добар инвертер кај нас но тоа не значи дека никој не треба да даде.
На крајот не мора сите да размислуваат како тебе ни како мене ни како било кој друг и јас може сметам дека твојата комбинација е глупост и правење мозаици од триста глупости за кои треба да водиш сметка кога едното ќе престане да работи па да го пуштиш другото па не ти викам дека грешиш ти ќе си се грееш на тоа ти ќе му ја мислиш јас нема. Не сакам да се препукуваме до бескрај, премногу се возбуди а искрено не знам зашто.[/quote]

Јас со тебе не дискутирав воопшто младо момче.... или колку што се сеќавам заврши нашата конверзација малку порано!? Фала ти сепак за она ‘дечко‘ (ми годи)... иако сум веројатно генерација на твоите родители, па затоа ме зачудија твоето навредливо настапување и иронија, а ти воопшто не беше спомнат!.... Каква возбуда!?....Се разбира - no hard feelings!
Инаку ако прочиташ што предходно сум пишувал и за Кано системите и за топлинските пумпи те инверторите.... ќе ти беше јасно за што јас се залагам! Инаку ти дадов линк на Авео во предходниот пост што ќе работи како Лексус ако не како Мерцедес!!! .... Mitsubishi за 550 Евра, да го донесеш овдека ќе те чини некаде 630 Еур..... со 3,2 Kw излезна снага при греење, со потрошувачка од 0,8Kw..... кое со цена е безмалку 2,5 пати поевтино од Мерцедесот на Toshhiba.... мислиш дека вториот е 2,5 пати по-моќен! Подобар? Поекономичен? Не е! Верувај ми!... Или види немој да ми веруваш, ама едно неможеш да негираш.... Ова е 610-ти (плус-минус) пост на тема ‘‘Економично греење‘‘, неможеш и немаш право да ги осудиш луѓето кои цело време.... ама од првиот пост се обидуваат да најдат решение.... да најдат Авео кое ќе работи како Лексус или како Мерцедес (дискутабило е кој е подобар, сега прашање на вкус!?).... мисли што сакаш ти, а јас ти реков: no hard feelings .... Топ! :)

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Неколку прашања за поупатените.

- Има ли некаков консенсуз за best-buy бренд/модел на клима уред со инвертор... ама нешто што не мора да се увезува? (не ми е проблем увезувањето туку евентуалното искористување на гаранцијата...)

- За загревање на просторија од окулу 35м2 со висина од накај 2.7м, дали можеби не е најдобра варијанта да се земат 2 клима уреди. Еден добар модел со инвертор и еден ефтин модел (како спомнатиот Нео можеби). Моделот со инвертор би се вклучувал во периодите со пониски температури или би работел паралелно со ефтиниот модел ама со малку повисока температура на самовклучување.
Идејата е поголемиот дел од амортизацијата да падне на поефтиниот модел.

- Кој период од годината е најдобар за купување на клима уред? (период на најмала побарувачка, попусти, итн)

- Дали е паметно и/или можно да се нарача монтажа од пореномирана фирма дури ако купите клима уред од помала/непозната или на лош глас фирма?

- Дали е можно во домашни услови да се прави проверка на нивото на фреонот, или можеби некои модели имаат индикација за ова?
Прво треба да решиш колку пари сакаш да дадеш за климите.Ако се решиш за опцијата 1 инвертер + плус една обична клима гледај да најдеш некој што веќе има иста таква (ова за обичната) за да дознаеш од прва рака како се покажала.Ја можам да ти кажам за:

Беко - не зимај,старите моделите се sверови,новите не ги бива за греење

Самсунг-старите модели (од пред 4-5 години)не се лоши ама се послаби од старите модели на беко,под -5 не ја бива,новите претпоставувам дека се уште полоши.

Од инвертер, LG - не би земал,имав лошо искуство

Панасоник малезиски - одлична ама 800 евра кошта и мислам дека се истите модели како и пред 4-5 години

Ваилант -сега засега е супер,ќе видиме зимово како ќе се покаже.

Вивакс и Мидеа ги фалат ама пак прашај си ти некој шо има таква.

Ја би ти препорачал да си земеш две инвертер од поефтините,чим ти е за греење секој инвертер ќе биде подобар од било која обична клима.А можеш и еден поголем инвертер,петка или седмица.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Прво треба да решиш колку пари сакаш да дадеш за климите.Ако се решиш за опцијата 1 инвертер + плус една обична клима гледај да најдеш некој што веќе има иста таква (ова за обичната) за да дознаеш од прва рака како се покажала.Ја можам да ти кажам за:

Беко - не зимај,старите моделите се sверови,новите не ги бива за греење

Самсунг-старите модели (од пред 4-5 години)не се лоши ама се послаби од старите модели на беко,под -5 не ја бива,новите претпоставувам дека се уште полоши.

Од инвертер, LG - не би земал,имав лошо искуство

Панасоник малезиски - одлична ама 800 евра кошта и мислам дека се истите модели како и пред 4-5 години

Вивакс и Мидеа ги фалат ама пак прашај си ти некој шо има таква.

Ја би ти препорачал да си земеш две инвертер од поефтините,чим ти е за греење секој инвертер ќе биде подобар од било која обична клима.А можеш и еден поголем инвертер,петка или седмица.
Одлични совети!... би те запрашал и следното: Знаеме дека конвекторите од овој производител се германско производство. Дали е тоа случај и со Vaillant инверторот (инвертор имаш нели?), каде го набави која снага е и колку чини?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Прво треба да решиш колку пари сакаш да дадеш за климите.
Немам размислено за лимитот, генерално -ќе обезбедам пари, онолку колку што е потребно за да набавам нешто што е потврден best-buy, односно нешто што е на добар глас и со добар однос цена-перформанси.
Како илустрација Toshiba Daiseikai што го зборевте можеби е одличен уред ама дефинитивно не ми изгледа како добар однос на цена-перформанси.

Две добри клими со инвертор ми изгледаат некако overkill.
Уредите нема да бидат претерано малтретирани. Не сакам екстремни разлики од надворешната температура. Летно време никогаш не местам на температура пониска од 6-7 степени од разлика од надворешната. Зимно време преферирам 21-23 степени, и окулу 16-18 за спиење.

Затоа стојам на идејата два уреди, еден уред со инвертор и една поефтина обична клима.

Се надевав дека за 800-1000е има солиден модел со инвертор... А за обична клима без инвертор тој Панасоник моделот ми е overkill со цена 800е, за таа втората клима би планирал накај 200-300е... нешто ефтино ама докажано.

Инаку на катот ќе поставам и цевки за центално греење, со надеж дека еднаш ќе се гасифицираме. Најлесно ми е сега додека не доизградено да се среди тоа.
За спомнатата просторија од 36м2 планирам да ставам и некоја помала трајножаречка печка со убаво прозорче. Онака како резерва за многу ладните денови и за кеиф. (би сакал јас камин ама изгледа дека премногу пари ќе кошта)

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Од кај наоѓате по илјада евра за еркондишн кажете ми и јас да земам од тоа азно... па уште и 1800 евра... за 2000 евра ќе купам кола, вие давате 1800 евра за еркондишн. Дали јас полудев или на форумов пишуваат советниците на Гадафи што избегаа со златото.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Хаха, се надевам дека не мислиш на мене... не за друго, не знам каде е азното! ;)

Сериозно, би дал 800-1000е за добар квалитетен модел со инвертор. По кажувањата на луѓево тука и од приватни муабети, оваквите модели вредат за сите пари што коштаат.
Планот (или можеби само желбите) е дека во комбинација со една евтина клима, инвертор моделот ќе ме служи барем едно десетина години без видлив пад на перформансите.

Во опасност да избегам офтопик ќе направам една илустрација. Облеката и грејните уреди не се слични ни колку бабите со жабите, ама кога и да сум купил квалитетни патики/обувки од бренд како Најк/Рибок/Саломон, истите ми траеле барем колку 3-4 ефтини пара обувки. Коштаат повеќе од дупло дап, ама вредат за сите пари... Не дека немам и ефтини обувки, за специфични ситуации.

Поентата ми е дека не сум толку богат да купувам исклучиво ефтино.

Ќе се откажам од други работи за еден период, ќе штедам некое време, ама ќе купам тоа што е решение за долго време... Со задршка дека уште не сум сигурен што е тоа решение, ама еве се обидувам да научам.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Да не спомнувам дека во соседна Бугарија може да се набават иста или слична класа на Тошиба инверторот од марките Mitsubishi, Fujitsu, Daikin.... за мноооооогу поевтини пари него што чини набавка на еден Daiseikai (Toshiba) во Енергија.... погледнете го овој модел на Mitsubishi
.... нешто послаба снага е од споменатата Тошиба, но би коштал ф-ко Скопје (со плаќање царина) некаде 620-630 Еур .... и многу квалитетно и евтино и долговечно би ги греел споменатите 20-25м2.... Е токму вакво нешто би се вратило те исплатило како инвестиција за 3-4 години!... се што е над 800, 1000 Евра а се користи за греење на само 20-30м2 е беспредметно за дискусија кога се зборува за економично греење.
Зошто мислиш дека овој климатизер е поповолна понуда од тоа што може да се најде во мк??
620-630е плус монтажа ќе дојде округло 700, со тоа што немаш гаранција и сервис (односно го имаш, ама во Бугарија) А конкретниот модел што го посочуваш има COP 3,83 што е добро ама Fujitsuto за кое што зборев е со COP 4,27, што е некаде 15% повеќе а е иста цена тука во мк.

А во принцип правилото гласи, што поголема почетна инвестиција, тоа поефтино одржување и трошоци и долговечност.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Одлични совети!... би те запрашал и следното: Знаеме дека конвекторите од овој производител се германско производство. Дали е тоа случај и со Vaillant инверторот (инвертор имаш нели?), каде го набави која снага е и колку чини?
Да истата фирма е,германска ама климите се прават вo Кина.Јас ја земав 500 евра,3.5 kw(COP - 3,84 , EER -3,61) преку еден другар, а мислам дека енергосистем се увозници.

Се надевав дека за 800-1000е има солиден модел со инвертор... А за обична клима без инвертор тој Панасоник моделот ми е overkill со цена 800е, за таа втората клима би планирал накај 200-300е... нешто ефтино ама докажано.
Па за инвертер ти пишав.800 евра е панасоник инвертер,малезиски.Јапонскиот е околу 900 евра.

Јас да сум на твое место за тие 1100,1200 евра шо планираш да ги дадеш би земал две поефтини инвертер 3,5 кв или една 5-ка или 7-мица инвертер.Пошто ти е за греење ич не се заебавај со обични клими,било кој инвертер ќе биде подобар од обична клима.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.361
Работата е што секако и летно време ќе требаат уредите и за ладење. А идејата е поефтината клима да преземе добар дел од амортизацијата за ладење, па и греење кога температурите се над -5 степени.

По формулата за киловат потребни за метар кубен, за 35м2 со окулу 3м висина требаат окулу 5-7KW?
Значи една ефтина клима од окулу 3-5KW и квалитетен модел со инвертор од окулу 5KW не бил лоша комбинација. Инвестицијата во квалитетен инвертор модел залужува заштита со додатен ефтин модел...

А инаку ако Панасоникот кошта 800е а твојот Ваилант ако добро те разбрав 500е... тогаш ќе се распрашам наокулу за него и секако ќе пратам да видам какви ќе бидат твоите искуства.
Додека да направам услови да се вселам на горниот спрат ќе помине најмалку една година, така да имам време да правам калкулации. :)

Кој модел Ваилант го имаш?

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Работата е што секако и летно време ќе требаат уредите и за ладење. А идејата е поефтината клима да преземе добар дел од амортизацијата за ладење, па и греење кога температурите се над -5 степени.

По формулата за киловат потребни за метар кубен, за 35м2 со окулу 3м висина требаат окулу 5-7KW?
Значи една ефтина клима од окулу 3-5KW и квалитетен модел со инвертор од окулу 5KW не бил лоша комбинација. Инвестицијата во квалитетен инвертор модел залужува заштита со додатен ефтин модел...

А инаку ако Панасоникот кошта 800е а твојот Ваилант ако добро те разбрав 500е... тогаш ќе се распрашам наокулу за него и секако ќе пратам да видам какви ќе бидат твоите искуства.
Додека да направам услови да се вселам на горниот спрат ќе помине најмалку една година, така да имам време да правам калкулации. :)

Кој модел Ваилант го имаш?
За ваилантот пишав погоре шо перформанси има,инвертер е 3,5кв.Панасоникот го имам веќе 4-5 години и одлично се покажа,за ваилантот ќе видиме.Инаку и јас одев по твојата логика,еден инвертер + една обична,ама сега гледам дека многу попаметно ќе ми било да сум купувал само инвертери.Ако ти се погоди климата нема шо да ја штедиш,кај мене панасоникот зимо-лето работи и досега мака нема.Лапај два инвертера и ич не му ја мисли.
Не мора да значи дека ако е скап ќе ти се погоди,ја земав едно ЛГ од 700ев и од прва не работеше како шо треба.Може мене така ми се погодило,незнам,ама ете пример дека не секогаш скапото е добро.
А ако се решиш за обична,кажи ако сакаш ја ќе ти продадам некоја од мојте,па ја ќе си доплатам и ќе си купам инвертер ;)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Зошто мислиш дека овој климатизер е поповолна понуда од тоа што може да се најде во мк??
620-630е плус монтажа ќе дојде округло 700, со тоа што немаш гаранција и сервис (односно го имаш, ама во Бугарија) А конкретниот модел што го посочуваш има COP 3,83 што е добро ама Fujitsuto за кое што зборев е со COP 4,27, што е некаде 15% повеќе а е иста цена тука во мк.

А во принцип правилото гласи, што поголема почетна инвестиција, тоа поефтино одржување и трошоци и долговечност.
Немам збор и замерка и за Fujitsu-то што се нуди овде во продажба. Исто така и за него имам добро мислење и сметам дека за парите некаде 620 Евра е одличен избор, ако прочиташ предходнноте мои постови на куп луѓе го препорачав како одличен избор!!!... Но види, некој погоре пишуваше за право на избор.... мене ми се допаѓа повеке фирмата Mitsubishi и сметам дека е за нијанса-две подобар производител на вакви уреди од Fujitsu.... и втората предност е што е произведен во малку по-културна и технолошки по-напредна земја отколку што е тоа Кина....Не се прашуваш ли зошто на пример Panasonic инвертер произведен во Кина чини 30,000, а Panasonic со исти или слични перформанси произведен во Малезија безмалку ДУПЛО!? Колку чинеше тој над 55,000.- Ден!? Мислам дека денес ги нема вториве во продажба или можеби и ги има незнам, а од првиве како имам слушнато (барем двајца лично познавам со такви проблеми) многумина сопственици во сервис за менување на прегорените компресори... и тоа по само 3-4 години користење!
Тоа би било моето мислење....
Натаму да се убедуваме до 101-на и назад, само варијации на тема - беспредметно е за тоа да дискутираме, ме разбираш верувам се работи за вкус и право на избор!
да, и би додал:
Незнам зошто сметаш дека со монтажа уредот би чинел 700 Еур!?.... па не би чини монтажата 70-80 Евра! Мене монтажа на клима или инвертор сеедно, би ме чинела САМО 1500 денари, што на крајот на краиштата е многу реално и е пазарна вредност! Кој сака нека плаќа 3000-3500 за монтажа за НЕО-мео и за БЕКО, Вивакс.... и редовни сервиси секоја година од гаранцијата, кои веројатно ги наплаќаат дебело!
Е да, во право си за гаранцијата... ама знаеш што? Mitsubishi уред не се расипува! :) ... Види на времето па и денес еден куп електроника се донесе во РМ и како реков сеуште се носи во РМ....знаеш на ризик се познава шизик! Од друга страна пак веројатно (не сум сигурен, треба да се испита!!!) Mitsubishi дава меѓународна гаранција, како што е тоа случај со сите поголеми производители, која гаранција веројатно важи секаде каде има овластени сервиси на производителот (така барем функционира во странство)... сигурен сум дека овде има сервис на овој реномиран производител!
Така да, не оспорувајки го твојот избор, кој го почитувам.... јас кога би ги ставил како опции, би се решил со сите ризици за Mitsubishi инвертерот.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Но види, некој погоре пишуваше за право на избор.... мене ми се допаѓа повеке фирмата Mitsubishi и сметам дека е за нијанса-две подобар производител на вакви уреди од Fujitsu....
Ова е исто лично мислење или е базирано на факти?
Незнам зошто сметаш дека со монтажа уредот би чинел 700 Еур!?.... па не би чини монтажата 70-80 Евра! Мене монтажа на клима или инвертор сеедно, би ме чинела САМО 1500 денари, што на крајот на краиштата е многу реално и е пазарна вредност! Кој сака нека плаќа 3000-3500 за монтажа за НЕО-мео и за БЕКО, Вивакс.... и редовни сервиси секоја година од гаранцијата, кои веројатно ги наплаќаат дебело!
Толку чини, барем кај нас. Затоа што сите продавачи инсистираат монтажата да ја врши сервис што има нивно овластување за монтажа, во спротивно не ја признаваат гаранцијата (односно ќе се вадат дека дефектот е поради нестручна монтажа). Тебе може толку ќе те чини, може ако сам го местиш и бесплатно ќе ти биде, ама јас зборам општо, за било кого.
Од друга страна пак веројатно (не сум сигурен, треба да се испита!!!) Mitsubishi дава меѓународна гаранција, како што е тоа случај со сите поголеми производители, која гаранција веројатно важи секаде каде има овластени сервиси на производителот (така барем функционира во странство)... сигурен сум дека овде има сервис на овој реномиран производител!
Меѓународната гаранција обично важи ако има овластен сервис од фирмата. Колку јас знам во МК нема ни овластен дистрибутер за мицубиши климатизација не па сервис. (има само за моторни возила)
Така да, не оспорувајки го твојот избор, кој го почитувам.... јас кога би ги ставил како опции, би се решил со сите ризици за Mitsubishi инвертерот.
Апсолутно, и јас го почитувам твојот, муабетот ми беше дека и тука може да се најдат поволни цени, немора за се нешто да се трча во бугарија.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Само една информација. Јас пред 3 години купив Vivax, ми ја понудива таа опција: Нивна монтажа 60Еур, три години гаранција со задолжителен годишен сервис (втората и третата година)....И ја имав како алтернатива монтажа 1,500 Денари.... Што мислиш, што одбрав? Безмалку 5,000 за она што тие го нудат или 1500? Втората, секако и не се покајав! :) .... Како реков: секој со својот ум, секој со своите желби.... слобода на избор мора да има!... Тоа е тоа.
Инаку, иако беше расправано предходно, многу ми е идиотска опцијата да се платат додатни 5,000 над цената на чинењето, за да ја признаат гаранцијата. Мислам надвор од здрав ум е тоа! Ако сакате гаранција на бојлерите Аристон, може ама само наша монтажа! Бојлерот чини 5,000 монтажата 4990! Смешки невидени! Или за било кој електричен уред што се продава.... да условуваш со монтажа е само уцена и ништо друго! Во секој гарантен лист пишува: Не се признава гаранција за нестручно монтирање и ракување на уредот, па би било логично и мојот сервисер кој ми зема само 1,500 денари, доколку не го монтира стручно САМО во тој случај да не ми ја признаат гаранцијата!!!
Незнам што прави ОПМ (организација за потрошувачи на Македонија) или агенција беше!? Ако некој е поупорен сигурен сум може да ги ‘‘изчивша‘‘ овие што уценуваат! Ако не со агенцијата тогаш со инспекции. Гаранција МОРА да има за секој производ и да важи во секој случај (освен во оној со нестручно ракување)....
Значи ако нема тука Mitsubishi, тогаш некаде би требало да се трча... Дали Бугарија, дали Србија, Грција.... а кој сака Fujitsu ете му го Хидросет.

Kajgana Shop

На врв Bottom