Ни јас не ги разбирам твоите фрустрации но мора да ги имаш, штом реплицираш толку жестоко и навредуваш за она што сум го рекол на друг а не тебе!... Немам ни намера да ти објаснувам дека Кано или Онак ама баш ништо не ми е, ниту го познавам човекот.... но сметам дека не е место за рекламирање на форумот туку на порталот на Кајгана директно! Од авион се гледа намерата!!!....(следново е наменето на оние што се обидуваат): Дајте бе пара малку мајку му не е скапо, пуштете некое банерче, сакате се ГАГА!!! .....
Многу јака компарација си направил! Тебе треба да ти се честита!
..... Да, да токму тоа го бараме, ако не си приметил пишав и погоре потфорумот носи наслов НАЈЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ, токму Авеото го бараме овде....реков и тоа дека некој може да стави и Ролс Ројс- греење на атомски погон, ама не продавајте тука фаљамфуртуси дека е економично и дека централен систем во куќа, со суперинвертор Toshiba Daiseikai (само тој чини безмалку 1500 Евра) ќе се врати за 3 години! Ќе се врати за три години кад она ствар каже ‘‘ку-ку‘‘.... Многу ми е мило што не искоментира тоа за колку метри квадратни е наменет споменатиот инвертор кога се користи за загревање..... па да видиме можеби навистина е економичен и би се исплатил за три години!?
тоа што не искоментира, многу што кажува!!!.... 15-30м2 за толку пари!? Една соба греење со грејно тело од 1500 Евра.... ха-ха-хахаха јебеш такав комфорТ и уживање! Мене на пример комфоР може да ми овозможи и уживање некој преубав скап камин, а никако буљење у пластику која дува топло - маде ин Јапан од 90 иљаде!.... Не си размислил за ова, нели?
НЕО-то го спомнав како 7-8 пати поевтина алтернатива, која ако не ист тогаш, ќе даде многу сличен ефект! 20-25 квадрати во добро изолирана куќа со нова столарија и тоа како квалитетно и евтино ќе ги грее!.... Да не спомнувам дека во соседна Бугарија може да се набават иста или слична класа на Тошиба инверторот од марките Mitsubishi, Fujitsu, Daikin.... за мноооооогу поевтини пари него што чини набавка на еден Daiseikai (Toshiba) во Енергија.... погледнете го овој модел на Mitsubishi
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatici_mitsubishi_msz_muz_gc25va
.... нешто послаба снага е од споменатата Тошиба, но би коштал ф-ко Скопје (со плаќање царина) некаде 620-630 Еур .... и многу квалитетно и евтино и долговечно би ги греел споменатите 20-25м2.... Е токму вакво нешто би се вратило те исплатило како инвестиција за 3-4 години!... се што е над 800, 1000 Евра а се користи за греење на само 20-30м2 е беспредметно за дискусија кога се зборува за економично греење.[/quote]
Јас исфрустриран?! Не бе дечко грешиш не сум исфрустриран ни малку. За (не)среќа живеам во зграда и сум поврзан на топлификација, директно осеќам што значи да се грееш со топлификација. Но, сеуште сум студент така да не можам да менувам ништо во врска со тоа. Не сум во бизнисот нити па имам некоја врска со било кој производител. Сметам дека греење на струја со конвектори е глупост, додека во светот се работи на подобрување на ефикасноста на системите и се прават системи кои имаат COP од 5 и повеќе кај нас сеуште "добра" алтернатива е греење со електрични панели кои трошат онолку колку што даваат. Немам што да рекламирам, истото што го мислам за Тoshiba, го мислам и за Mitsubishi, Carrier, Daikin. Знам дека сето тоа е поскапо но не ми кажувај дека и Неото и LG и сите други се исти или слични те молам.
Да, се сложувам дека треба добра изолација, прво тоа па после било што друго. Но и за добра изолација треба пари така да сешто е добро чини пари. Авео кое ќе работи како Мерцедес нема да најдеш, затоа не си го троши времето. Јас не знам колкаво даисеикаи ставил човекот а и не ме интересира, сметам дека направил паметен потег што размислува на долг рок. Јебига факт е дека не може секој да даде 1300 еур за добар инвертер кај нас но тоа не значи дека никој не треба да даде.
На крајот не мора сите да размислуваат како тебе ни како мене ни како било кој друг и јас може сметам дека твојата комбинација е глупост и правење мозаици од триста глупости за кои треба да водиш сметка кога едното ќе престане да работи па да го пуштиш другото па не ти викам дека грешиш ти ќе си се грееш на тоа ти ќе му ја мислиш јас нема. Не сакам да се препукуваме до бескрај, премногу се возбуди а искрено не знам зашто.