Најекономично греење и ладење

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
koj ke ti rece deka 70m2 ke stopli so pomalku od 10KW tw laze odnosno ili mrzne ili se pokriva so eskimo kebinja...
Јас се греам на еркондишн од 1.1 киловат до половина на декември, и на две панелки од 2.5 киловати и 1.5 киловати од половина на декември до крајот на февруари, а станот има 72 м квадратни. Не лажам, ниту спијам на таван. Ако немаш добра изолација или сакаш да имаш 26-27 степени зимно време темепратура дома, можеби е точно тоа твоето.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
У стан живееш ради тоа, биди им захвален на комшиите што плаќаат парно зошто во спротивно би измрзнал ко накиснат штакор.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Да. Од три страни , над и под мене има станови, но пред да почне зимата ставив добра изолација, и задоволен сум со 22 степени температура, со парно беше 18-20. Инаку имам колега од факултет кој живее во куќа, со два еркондишни се греат со инвертори, значи потрошувачката е 2 киловати на час, тие ја држат уште повисока температурата дома.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Првпат пишувам на форумов и случајно го најдов преку Гугл. Одлична тема и треба многу повеќе да се дискутира за ова.
Инаку јас сум корисник на Тошиба Супер Даисекаи 5 покрај тоа имам и централна инвертер топлинска пумпа за ладење/греење од Тошиба во мојата нова куќа. Се решив на тој систем бидејќи се останато ми изгледаше примитивно и кај фирмите во МК нема некој стручен кадар.
Мојот систем е комплетно автономен, сам си го подесувам и ова ми е втора зима сега. Мината година поминав фантастично дури и над моите очекувања за заштеда на енергија и за комфорот што го добив.
Само за греење плаќав околу 2500 ден во најстудените месеци за 70м2, и тоа имав греење 24х кога сакам и колку сакам.
Останатите системи кои ми се нудеа, како на пример греење со нафта,дрва,пелети или конвектори ми се моногу застарени системи кои никаде во Европа или светот не се користат.
Читав доста и за овој системов со греење на електролит или т.н. руска подморница. Луѓе ова ми изгледа на некоја измишљотина која може само на балканскиве простори да помине. Доколку е стварно тоа, мора да се презентира до детали овој систем и да се прикаже со бројки и факти. Како може врз база на тајни состојки т.н. раствори да се претставува некој систем којшто би ми заштедил енергија.
Мојот заклучок према моето искуство е само топлинска пумпа во инвертер изведба. Дали централна или со поединечни клима уреди, зависи од условите и финансиите, се останато ми изгледа застарена технологија и неекономично греење.
Некој ќе каже дека сум треснал многу пари, но очекувам ако вака продолжи системот да работи, да ја вратам инвестицијата за најмногу 3 години, колку што и имам гаранција. А читам дека векот на работа на овие машини е минимум 15 години без никакви проблеми.
Може да го појасниш системот повеќе

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
не ке да е баш така ама ај.
споредваш кола со 60 коњи и камион со 200 коњи снага.
исто влечат.?? ај запнија приколицата на колата дали ке се подмрдни.
ај загреј соба од 60 квадарти со камин од 5 кв.
не ти е логиката на место баш.
мкд владе....ме изненадуваш......60 коња од оние 200 коњи снага камионска , влечат исто како и оние 60 коњи кај колата. :)
Ако пак тие 60 коња и камионски или од персонекрафтваген, ги спрегнеме у воловска кола со дрвени тркала и дрвена осовина.., ќе влечат мнооогу помалку ТОВАР , отколку спрегнати во кола со пнеуматици на соодветен притисок, осовини со добри лагери и тако-то , под услов и двете коли да се со иста сопствена тежина....(читај..загуби)...
Соба со 60 квадрати илити cca.150 м3 ќе ја загреш на иста температура со иста количина на енергија , за исто време, ако се исто изолирани. Значи во игра се: времето (читај ..капацитет), изолацијата т.е. нејзините карактеристики на топлопроводливост, цената на енергенсот кој го користиш, вкупната енергија која може да ја даде енергенсот, цената на скаламеријата со која енергенсот го претвараш во топлина и степенот на искористување на енергенсот во скаламеријата која ја користиш....Нема тука ни чуда, ни црна магија...:)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Бидејќи се појавија постови кои наликуваат на пропагандно - комерцијални пораки, одговорно велам:
Денес, најефтино греење се добива со коритење на топлотна пумпа, односно клима уред. Тоа не е заслуга на овој или оној наш современик или компанија туку на францускиот , офицер, инжењер и физичар Nicolas Léonard Sadi Carnot ( 1796 – 1832 ). Тој во 1824 година, напишал книга во која го објавил овој свој пронајдок . Принципот на работа на топлотната пумпа е следен: Надворешната топлина, кој се наоѓа на ниска температура, со додавање на механичка енергија ( со компресорот ), се подига на повисока температура за да се загрева просторијата. На тој начин за еден КWh eлектична енергија ќе добиеме, просечно, околу 3 KWh топлотна енергија.
Иако, ова е познато скоро два века, дури со појавата на сплит-клима уредите, можно е за релативно ниска цена, секој да го набави и користи овој пронајдок. Затоа, нагласувам, СЕКОЈ КЛИМА УРЕД, и најефтиниот и најскпапиот ја има оваа функција. И најтопло препорачувам сите кои се греат на електрична енергија, да користат топлотна пумпа.
Вистина, постојат поефтини и поскапи клима уреди, со и без инвертер ( уред за промена на фреквенцијата ), со и без оваков или онаков филтер, со или без оваков или онаков тајмер ,со или без оваков или онаков бренд. Секој, може да се одлучи, према своите желби и можности и да набави оваков уред.
Битно е, дека со користење на топлотна пумпа, за загревање ќе трошите неколку пати помалку електрична енергија од постојните, греалки, ел. радијатори, калорифери, конвектори и тн, кои често чинат повеќе од набавка на обичен клима уред. Со ова не само што ќе заштедите, туку и Заедницата, Република Македонија ќе има корист, бидејќи помалата потрошувачка на електрична енергија значи заштеда на природните ресурси и помала емисија на штетни гасови.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
У стан живееш ради тоа, биди им захвален на комшиите што плаќаат парно зошто во спротивно би измрзнал ко накиснат штакор.
Значи вака.
Со парно беше 18 степени.
Без парно на струја на 22 степени.
Ама тие 22 степени се од на комшиите парното? Значи кај нив е колку, 30 степени?
Ве молам овие муабети да си ги правите на работа со колегите од топлификација, немајте гајле ќе има платичка и акции, а нас остајте не да се мрзнеме како штакори. Оставете не во нашата мизерија каде плаќаме по 1500- 2000 денари сметки за струја наместо 3700 денари само за вашето парно. Ви благодарам однапред.
Смрзнатиот штакор.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Види и да е така.... за мене СЕУШТЕ и 1326 Евра (кеш во Хрватска) се помалку од 88,090 (цената на уредот Енергија)... за тебе незнам!? А? Што велиш?... Тоа за мене се над 100 Евра разлика, за тебе можеби и нема разлика.... а некој спомна погоре во Србија се 200 Евра поевтини. Незнам ни тоа дали тебе ти изгледа поевтино или не црно или бело!?..... мене не ми беше намерата да кажам дека се овдека е црно, туку дека сеуште сме многу одвратна дестинација за купување на Инвертори, дека имаме 2-3 сериозни фирми (Хидросет, Енергија....) и некои залутани во климатизацијата, вистински шалабајзери (Техномаркет, Нептун, АМЦ....) кои заеднички дупат здраво со цените!.... Зошто не ги коментираш другите цени!?....Не сме со така голема разлика на пример кај останатата електроника: ЛЦД или плазма телевизори, бела техника, акустични уреди и тн... разликите или ги нема или се мали, многу мали!.... Никако 100 Евра или недајбоже 200! Не ќе да е се црно овде, точно така... ама во понудата и особено цените во климатизацијата и греењето, од црно - поцрно!

--- надополнето: Nov 7, 2011 3:35 PM ---

Многу ми е индикативно што во исто време се јавуваат неколку нови членови на подфорумов со 2-3 поста и сите го критикуваат системот на Кано.... многу провидно станува тоа! Да.... и мало морген што за 3 години загревајки 70м2 ќе можеш да си ја вратиш инвестицијата! Велиш лани си поминал со 2,500 Денари за загревање... па колку си плаќал предходно? 15,000? Всушност колку би плаќал... во нова куќа, верувам со добра изолација, со солидни прозори со термопан стакло, со солидни внатрешни врати кои дихтуваат.... Па види, со најидиотски 3 конвектори, кои бтв би те чинеле да ги набавиш 15,000 Денари... при што при вакви услови, гарантирано не би трошел повеќе од 5,000 денари за квалитетно греење! Е сега со разлика од 2,500, тешко малце дека само за 3 години би ја вратил инвестицијата!!! Да не ти требаат да речеме блиску 6 години за да ти се исплати Даисеикаи-то? Да не ја спомнувам цената на централната инвертер топлинска пумпа!.... Колку те чинеле тие задоволства ти си знаеш... само немој да ни продаваш фаљамфуртузи дека сами се исплатуват за 3 години со разликата во цената на греењето!? Можеби, ако е направена споредба со греење на погон со ураниум или ако не загреваш во Јули!? :P .... И уште една работа ме интересира: Дали Toshiba споменатиот модел го препорачува за затоплување на 70м2...!?
Izvini sto se vmesuvam ama toj sto veli deka za 3god ke gi isplati se slagam eve i zosto... sto i da zeme na struja da gree spored presmetkite mu ptrebaat otprilika kako sto i napisa eden prethodno 1KW za 7m2 znaci za 70m2 mu se potrebni 10KW (znaci da stavi paneli so vkupna jacina od 10KW) da gree vo prosek na den po 10casa ke potrosi 100KW na den po 30dena = 3000KW za greenje samo po sredna cena na strujata 5den. = 15000den mesecno..(zosto sredna cena od 5den. vo skapa tarifa e 3.34den = 18%DDv i plus 33.33%za angazirana moknost na sekoj KW =5.25den , a za evtina 1.67i istite davacki za KW=2.63den i zemam vo predvid deka treba poveke odnosno 80%od vremetoda raboti na skapa tarifa i zatoa gi zemam tie 5den. znaci covekot so klima trosel 2500den. mesecno a so drugo greenje na struja 15000den mesecno znaci toj sekoj mesec zasteduva 200evra po 6meseci = na 1200evra godisno i zatoa ti rekol deka ke ja vrati investicijata za 3god najmnogu i se slagam so nego i drugo koj ke ti rece deka 70m2 i toa dobro izolirani ke stopli so pomalku od 10KW te laze odnosno ili mrzne ili se pokriva so eskimo kebinja...[/quote]

Eве уште еден со 3 поста!? Ако, ако.... убаво! Ве разбирам луѓе, совршено ве разбирам! И ти ли ќе удриш по системот на Кано! Заборави, нема везе!.....
Ја користите Кајгана да промовирате нешто!!!:P ... затоа не се извинувај Саше, јас имам разбирање! Види вака ... за нова куќа, нови термопан прозори, врати што добро дихтувааат, претпоставувам со добра изолација.... велиш 6 месеци по 10 Kw!? Да не е малку многу? Знаеш, јас работам во фирма која гради нискоенергетски куќи па ова околу изолацијата и киловатите ми е познато! Значи и да се сложам со твојата математика 1Kw = 7m2, би те запрашал, ти ходникот, WC-то и евентуално остава.... ги грееш со ист интензитет како и дневната да речеме или спалната? Неа цел ден ја грееш на 22-23*Ц? И кога си на работа? Ашколсун! Браво за тебе! :)..... Велиш натаму во просек 10 часа!? Да, толку ама во добро изолирана куќа со термостатот на конвекторот САМО доколку се загрева 24/7.... и тоа САМО во период од 15 Декември до 15-ти Јануари - тогаш кога просечните дневни се под 10, а ноќните под нула.... инаку ти отпаѓа математиката во другите месеци дека активно 10 часа би биле вклучени!!! Значи со еден збор: Илузорно е и надвор од здрав ум 6 месеци да се трошат 15,000 Денари за затоплување на 70м2.... затоа ти отпаѓа математиката дека инвестиција од близу 1500 Евра за загревање на исто толкав стан (куќа) се враќаат за 3 години!!! Имам уште едно прашање и за тебе и за оние кои го протежираат како најдобар и најекономичен избор за загревање инверторот на Toshiba Daiseikai..... и во мачевалството тоа се вика туше (toushe).... кажете ми за колку квадратни метри е специфицирано од производителот дека може да се грее со ова чудовиште од ‘‘само‘‘ 1500 Евра!? И колку простории може да се загреваат со него? Производителот Toshiba вели: 15-30м2!!! Така ли е или не е така? Со КАКВИ ЌЕБИЊА ТРЕБА ДА СЕ ГРЕЕШ ВО ОСТАНАТИТЕ ПРОСТОРИИ? ти си знаеш најдобро! ха-хаха.... значи за да загрееш максимум 60м2 ти требаат два вакви уреда!? :) ....

Знаеш што, без да навредам никого, преку к.... ми е од понуди на екцајзи од Zepter - мептер кои чинат 1000 Евра, правосмукалки од Rainbow и од другине хохштаплери (како ли се викаа) кои ги нудева САМО правосмукалка по цена на еден добар половен автомобил (+2,500,- Евра).... и на крајот преку .... ми е од разни грејни тела било тоа печка на пелети од Екошпар кој коштаат по 1200-1500 Евра, па и од Даисеикаи, јапанац или кој краставац... кој чини богатство, а ќе ти грее само една соба...... кои пак грејни тела ќе се исплателе за многу кратко време!? Драпај си мео!... Види, Перпетуум-мобиле барем засега не постои - тоа со сигурност го знам! Знам и тоа дека постојат вакви муватори и наравно отмена клиентела со многу пари која многу не размислува. Да бев банкар од Швајцарија можеби и немаше да размислувам многу, овдека треба мноооогу мислење....Знам дека ќе ми ги спомнете Србите, со: Ако незнаш шта је лепо, питај шта је скупо....но тие исто би рекле: ‘‘Док је чурана биче и подварка‘‘ (или наместо ‘‘ч‘‘ ако милувате ставете ‘‘ќ‘‘) ... Јанко бурекџијата би рекол: ‘‘Додека има овци ќе има и џемпери‘‘ .... Јас несакам (верувам и повеќето на форумов) да бидам ќурка, уште помалку овца.... и сосема ве разбирам, вие одработувате нечија агенда... шефот мнооогу ќе ве пофали, ама другарчиња подфорумот носи наслов: Евтино греење - тоа ‘‘евтино‘‘ имплицира евтино во секоја смисла! Да, евтино е многу со супер инвертор на Тошиба, ама дај ви се молам!? за греење на една просторија инвестиција од 1450 Евра!!! Мнооооооогууууууу!
Ќе кажете само критикувам а не давам решение. Решенија и мислења дадов мнооогу погоре во темата.... па еве и сега да кажам. За греење на една просторија во НОВА куќа, те добро изолирана просторија од 20-25м2 (со т-пан прозори и нови врати) наместо вашата многу скапа опција, би се решил на најобична НЕО клима со тошиба компресор која загрева до -6*Ц која БТВ не чини 1500 Евра туку нешто малку појче од 200 Евра (со 3 години гаранција).... COP фактор 0,77 ви значи нешто (гледам упатени сте во материјата :)) без проблем во активниот дел од денот повеќе од 4 месеци би имал квалитетно греење со температура од 23-24*Ц.... а преку ноќ и оној период од месец-месец и половина можеби дена, кога да речеме и преку ден паѓа испод -6 (Иако тоа 10 години не се случило во Скопје и да се случи обично се тоа 5-6 дена) би користел еден конвектор од 2 или 2,5 Kw.... во комбинација, те. наизменично со климатизерот зависно од надворешната температура..... И повторно, сметката за греење на таа просторија во просек за 6 месеци не би била многу повисока од 1500.- Денари!
Што да ви кажам сега....СЕ ОБИДОВТЕ БАРЕМ!:)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Oбјасни зошто мислиш дека „ комшиите што плаќаат парно “ се заслужни да не „ измрзнеме ко накиснати штакори “.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
У стан живееш ради тоа, биди им захвален на комшиите што плаќаат парно
Нема врска ич муабето... ако не плаќаат парно, ќе плаќаат струја за печки. Така да битниот момент е тоа што има луѓе во становите околу него, а не на што се греат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.512
мкд владе....ме изненадуваш......60 коња од оние 200 коњи снага камионска , влечат исто како и оние 60 коњи кај колата. :)
Ако пак тие 60 коња и камионски или од персонекрафтваген, ги спрегнеме у воловска кола со дрвени тркала и дрвена осовина.., ќе влечат мнооогу помалку ТОВАР , отколку спрегнати во кола со пнеуматици на соодветен притисок, осовини со добри лагери и тако-то , под услов и двете коли да се со иста сопствена тежина....(читај..загуби)...
Соба со 60 квадрати илити cca.150 м3 ќе ја загреш на иста температура со иста количина на енергија , за исто време, ако се исто изолирани. Значи во игра се: времето (читај ..капацитет), изолацијата т.е. нејзините карактеристики на топлопроводливост, цената на енергенсот кој го користиш, вкупната енергија која може да ја даде енергенсот, цената на скаламеријата со која енергенсот го претвараш во топлина и степенот на искористување на енергенсот во скаламеријата која ја користиш....Нема тука ни чуда, ни црна магија...:)
изгледа не се разбравме, или јас неубаво објаснив.
нормално е дека едно кило памук и едно кило железо тежат исто.
зборот ми беше дека камин или грејно тело со декларирана снага од 5 кв е предвидено да загрева 35 м2. ако просторијата е поголема на пример 100м2 малце потешко ке ја постигниш посакуваната топлина во просторијата со тоа грејно тело. и обратно ако земиш грејно тело во случајот камин на дрва предвиден за 100 м2 и затоплуваш 35 м2 ке се свариш. не е ова клима или нешто каде регулацијата се прави прецизно до степен па да ја намалиш. ако го намалиш пламенот , ке го гушиш каминот , па оџаци чистење на еден месец, па палиго на секое. ако го форсираш со дрва да го усвитуваш ке му го намалиш животниот век на каминот, мислам не е тоа тоа. затоа се тие пресметки за отрпилика тој камин со нормално работење да загрева толкава просторија.
па и да земиме ете за климите, не можеш со клима 3 да загреваш 60 квадрати, едноставно нема душа толку, но во случајот со климите со појака клима можеш да загреваш помала просторија пошто имаат попрецизна регулација, но камините на дрва пошто имаат поинаков принцип на загревање тоа не е е можно.

Член од
8 август 2011
Мислења
91
Поени од реакции
67
[
Веројатно ти е јасно дека со кредитна картичка во Хрватска е поскапо!?.... Види, царини-марини Европска Унија-мунија до кога веќе!?.... по што тоа сме поразлични од Србија? Или од Хрватска! Стално нешто, некое оправдување ќе наоѓаме, нешто ќе ни смета! На крајот од краишта пак PDV-то (нашето ДДВ) во Хрватска е поголемо за 5% (18:23)! Немој да мислиш дека царината за Јапонски уреди во Србија или Хрватска е 0 (нула!)....Ќе се убедуваме сега во тоа што смета, но тоа нема крај! Тоа со давачките се ефтини ‘‘фини‘‘ штосови на продавачите на вакви уреди кои не колат со огромни маржи!.....Факт е дека сме најлоша дестинација за купување на клима уреди и грејна техника во регионот!!![/quote]

Не ја разбирам твојата фрустрација на форумов. Мислам дека секој може да каже што ставил дома, што планира да стави или што не сака да стави за греење. Никој никого не убедува на крајот секој ќе ги пружи нозете до каде што му е чергата. Ти реплицирав првиот пат затоа што имаше направено грешка со генерациите на даисеикаи јас немам никаков интерес од тоа нити увезувам нити продавам. И што си му ти на тој Кано што толку заштитнички према него се поставуваш на крајот сите тие луѓе што пишале, пишале против системот а не против човекот.
А што овој дечково што ставил централен систем во куќата згрешил и според тебе требал да стави еден конвектор во едната соба и нео клима со COP од 0,77?!!? (страшна машина) во другата соба и пак ќе троши 2500 денари така?
Значи будала е и оној што купува нов Мерцедес или Ауди за 40000 евра кога може да си земе Шевролет Авео за 8000 евра и исто да му троши така?
Некои луѓе можеби сакаат и комфорт и уживање со сето ова, не си размислил за тоа? Ако сакаш ефтино греење за малку пари стај си ќумбе едно и купувај дрва, мислам дека поефтино од тоа нема на пазарот.
Многу триумфално си го завршил последниот пост ТИ ЧЕСТИТАМ :S :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
[
Веројатно ти е јасно дека со кредитна картичка во Хрватска е поскапо!?.... Види, царини-марини Европска Унија-мунија до кога веќе!?.... по што тоа сме поразлични од Србија? Или од Хрватска! Стално нешто, некое оправдување ќе наоѓаме, нешто ќе ни смета! На крајот од краишта пак PDV-то (нашето ДДВ) во Хрватска е поголемо за 5% (18:23)! Немој да мислиш дека царината за Јапонски уреди во Србија или Хрватска е 0 (нула!)....Ќе се убедуваме сега во тоа што смета, но тоа нема крај! Тоа со давачките се ефтини ‘‘фини‘‘ штосови на продавачите на вакви уреди кои не колат со огромни маржи!.....Факт е дека сме најлоша дестинација за купување на клима уреди и грејна техника во регионот!!!
Не ја разбирам твојата фрустрација на форумов. Мислам дека секој може да каже што ставил дома, што планира да стави или што не сака да стави за греење. Никој никого не убедува на крајот секој ќе ги пружи нозете до каде што му е чергата. Ти реплицирав првиот пат затоа што имаше направено грешка со генерациите на даисеикаи јас немам никаков интерес од тоа нити увезувам нити продавам. И што си му ти на тој Кано што толку заштитнички према него се поставуваш на крајот сите тие луѓе што пишале, пишале против системот а не против човекот.
А што овој дечково што ставил централен систем во куќата згрешил и според тебе требал да стави еден конвектор во едната соба и нео клима со COP од 0,77?!!? (страшна машина) во другата соба и пак ќе троши 2500 денари така?
Значи будала е и оној што купува нов Мерцедес или Ауди за 40000 евра кога може да си земе Шевролет Авео за 8000 евра и исто да му троши така?
Некои луѓе можеби сакаат и комфорт и уживање со сето ова, не си размислил за тоа? Ако сакаш ефтино греење за малку пари стај си ќумбе едно и купувај дрва, мислам дека поефтино од тоа нема на пазарот.
Многу триумфално си го завршил последниот пост ТИ ЧЕСТИТАМ :S :)[/quote]

Ни јас не ги разбирам твоите фрустрации но мора да ги имаш, штом реплицираш толку жестоко и навредуваш за она што сум го рекол на друг а не тебе!... Немам ни намера да ти објаснувам дека Кано или Онак ама баш ништо не ми е, ниту го познавам човекот.... но сметам дека не е место за рекламирање на форумот туку на порталот на Кајгана директно! Од авион се гледа намерата!!!....(следново е наменето на оние што се обидуваат): Дајте бе пара малку мајку му не е скапо, пуштете некое банерче, сакате се ГАГА!!! .....
Многу јака компарација си направил! Тебе треба да ти се честита! :LOL: ..... Да, да токму тоа го бараме, ако не си приметил пишав и погоре потфорумот носи наслов НАЈЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ, токму Авеото го бараме овде....реков и тоа дека некој може да стави и Ролс Ројс- греење на атомски погон, ама не продавајте тука фаљамфуртуси дека е економично и дека централен систем во куќа, со суперинвертор Toshiba Daiseikai (само тој чини безмалку 1500 Евра) ќе се врати за 3 години! Ќе се врати за три години кад она ствар каже ‘‘ку-ку‘‘.... Многу ми е мило што не искоментира тоа за колку метри квадратни е наменет споменатиот инвертор кога се користи за загревање..... па да видиме можеби навистина е економичен и би се исплатил за три години!? :P тоа што не искоментира, многу што кажува!!!.... 15-30м2 за толку пари!? Една соба греење со грејно тело од 1500 Евра.... ха-ха-хахаха јебеш такав комфорТ и уживање! Мене на пример комфоР може да ми овозможи и уживање некој преубав скап камин, а никако буљење у пластику која дува топло - маде ин Јапан од 90 иљаде!.... Не си размислил за ова, нели? :) НЕО-то го спомнав како 7-8 пати поевтина алтернатива, која ако не ист тогаш, ќе даде многу сличен ефект! 20-25 квадрати во добро изолирана куќа со нова столарија и тоа како квалитетно и евтино ќе ги грее!.... Да не спомнувам дека во соседна Бугарија може да се набават иста или слична класа на Тошиба инверторот од марките Mitsubishi, Fujitsu, Daikin.... за мноооооогу поевтини пари него што чини набавка на еден Daiseikai (Toshiba) во Енергија.... погледнете го овој модел на Mitsubishi
http://v-clima.com/prod.php?id=klimatici_mitsubishi_msz_muz_gc25va
.... нешто послаба снага е од споменатата Тошиба, но би коштал ф-ко Скопје (со плаќање царина) некаде 620-630 Еур .... и многу квалитетно и евтино и долговечно би ги греел споменатите 20-25м2.... Е токму вакво нешто би се вратило те исплатило како инвестиција за 3-4 години!... се што е над 800, 1000 Евра а се користи за греење на само 20-30м2 е беспредметно за дискусија кога се зборува за економично греење.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.360
Неколку прашања за поупатените.

- Има ли некаков консенсуз за best-buy бренд/модел на клима уред со инвертор... ама нешто што не мора да се увезува? (не ми е проблем увезувањето туку евентуалното искористување на гаранцијата...)

- За загревање на просторија од окулу 35м2 со висина од накај 2.7м, дали можеби не е најдобра варијанта да се земат 2 клима уреди. Еден добар модел со инвертор и еден ефтин модел (како спомнатиот Нео можеби). Моделот со инвертор би се вклучувал во периодите со пониски температури или би работел паралелно со ефтиниот модел ама со малку повисока температура на самовклучување.
Идејата е поголемиот дел од амортизацијата да падне на поефтиниот модел.

- Кој период од годината е најдобар за купување на клима уред? (период на најмала побарувачка, попусти, итн)

- Дали е паметно и/или можно да се нарача монтажа од пореномирана фирма дури ако купите клима уред од помала/непозната или на лош глас фирма?

- Дали е можно во домашни услови да се прави проверка на нивото на фреонот, или можеби некои модели имаат индикација за ова?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Само да спомнам дека ЕВН има опција и може да ти смени тарифата средна цена по 2.6 по КВ преку целиот ден во случај ако има некој потреба да загрева просторија во текот на целиот ден и ноќ.

Kajgana Shop

На врв Bottom