По ова:
http://www.klima-uredjaji.eu/toshiba-super-daiseikai-ras-13-SKVP-E-SAVP-E.html
Toshiba Super Daisekai III Ras-13SKVP-E/SAVP-E..... (мислам дека и ‘‘Енергија‘‘ ја нуди третата генерација, а не петтата која веројатно е излезена завчера!?).... значи по ова излегува дека Лијепа Наша, не како Сербија (200) туку цели 300 Евра се поевтини од Енергија!? Ако не се лажам 8280 Куни се некаде 1130 Евра.... (7,3 е Куната спрема Еврото така?)... многу далеку од 88,090,- Ден. (1430,- Евра) понудата на Енергија!
Никој неможе да ме убеди дека Македонија има нај-срање понуда на клими, инвертори и тн и што се однесува на понудата, а особено на цената.... Не ми спомнувајте Еу, Бугарија, Грција, Германија.... Еве ви обичен пример: Хрватска и Србија! Тие не се членки на унијата.... Погледнете ги понудите кај нив, погледнете ги цените на климите на пример на Техномаркет, кој го има и таму и овцдека! Видете ја понудата таму и овде и особено цените... на пример НЕО-то no-name клима со ‘‘као‘‘ тошиба компресор го нудат за 160 Евра! Тука чини 13,000 ли беше! + 3,000 монтажа! .... Таму за околу 250 Евра може да си набавите климатизер класа погоре LG, Samsung....а со помалку од 300 Panasonic од +3 Kw, 12000 Btu......
Тешко дека убавецот:
http://www.klimacentar.com/mitsubishi-electric/mitsubishi-inverter/mitsubishi-msz-ge25va/muz-ge25va.html
.....некој во државава може да го понуди поевтино од 650 Евра!
[/quot
Vo makedonija gi ima i Daisekai 5 a cenata vo energija za mozelot Super Daisekai 5 (RAS-13PAVP) e 83.390den so DDV a so montaza 88.090den. a dodeka istiot vo klima centar vo hrvatska e 10.408Kun (1evro =7.5Kun.) = 1387evra a kaj nas e 1355evra znaci otpriklika isto kaj nas poevtino zboruvam za istio model a vo hrvatska za plzkanje vo gotovo imas 7% popust a dodeka na karticka e taa cena zatoa sto so plakanje preku karticka Visa, Maestro i dr. naplakaat od sekoj transver po 3% ova e za toj sto prasa podolu...i normalno malku popust do7%
dodeka ovaj model Toshiba Super Daisekai III Ras-13SKVP-E/SAVP-E vo energija e 74.890den so DDV a so montaza e 79.590den. znaci 1217evra evo go i cenovnikot od energija i toj e ist za cela drzava znaci site
--- надополнето: Nov 7, 2011 9:47 PM ---
Jas kolku sto znam Energija nudi Toshiba Super Daiseikai V
http://energija.com.mk/page.php?page=9&banner=2
Toa e RAS 13 PAVP, a ne RAS 13 SAVP kako sto si pisal.
Na istiot link koj go gledate
http://www.klimacentar.com/toshiba/toshiba-inverter/toshiba-ras-13pkvp-e/ras-13pavp-e-super-daiseikai-v.html
super daisekai e
Cijena za kartice: 10.408,60 kn | Cijena za gotovinu: 9.680,00 kn
taka da spored tvojot kurs na evroto prema kunata od 7,3 iskaca deka istiot ured vo hrvatska e 1425 euro so karticka i 1326 euro vo gotovina valjda ova im se nekoi popusti ne razbiram zasto razlicni ceni.
Kako i da e matematikava gore i ne ti e bas tocna, ne e se crno vo RM po se izgleda a.?
[/quote]
pri plakanje so karticka sekade vo svetov se zema provizija od 3% i plus nekoj popust koj go davaat zatoa cenata za kes(gotovina) e taa sto e....
--- надополнето: Nov 7, 2011 10:06 PM ---
Колкава јачина има Super Daiseikai-to што го имаш? 4.5?
Иначе wtf зборевме со едни луѓе за стиропор изолација и за цела една куќа што не е и толку голема бараат факинг 1500 еур, изгледа стандард цена е тоа...сега се мислам дали повеќе се исплати ова или еден супер даисеикаи...изгледа како да има далеку подобри бенефити од обична изолација во рок од 5-10 години.
Go prativ cenovnikot za klimite Toshiba i vo nego gi ima i cenite i jacinite na istite (gledaj tie sto se so debeli brojki tie se za nominalna rabota a ne maksimalnite) otprilika kako sto svativ za ovie 3 nedeli kolku sto citam otprilika velam jacina od 2.5KW (toshiba 10) se za kvadratura do 25m2 ; 3.5KW (toshiba 13) za do 33m2 ; 4.5KW (toshiba 16) do 40m2 ...i slobodno mozes da se javis ili da pratis mail vo energija i ke dobies odgovor od strucno lice (barem jas dobiv i od nivnite odgovori sum prezadovolen, planiram da stavam nivna klima samo da vidam malku so finansiive dali sega ili naprolet inaku cenite im se isti od pred 2 god . zatoa sto go vidov cenovnikot od 2009god kaj nivniot dorabotnik od ohrid samo sto vo toj cenovnik gi nemase Daisekai 5 koi gi ima vo najnoviov cenovnik koj mozes da go vidis pogore i uste nesto godinava izleze i DAisekai6....
--- надополнето: Nov 7, 2011 10:23 PM ---
Види и да е така.... за мене СЕУШТЕ и 1326 Евра (кеш во Хрватска) се помалку од 88,090 (цената на уредот Енергија)... за тебе незнам!? А? Што велиш?... Тоа за мене се над 100 Евра разлика, за тебе можеби и нема разлика.... а некој спомна погоре во Србија се 200 Евра поевтини. Незнам ни тоа дали тебе ти изгледа црно или бело, мене не ми беше намерата да кажам дека се овдека е црно, туку дека сеуште сме многу одвратна дестинација за купување на Инвертори, дека имаме 2-3 сериозни фирми (Хидросет, Енергија....) и некои залутани во климатизацијата, вистински шалабајзери (Техномаркет, Нептун, АМЦ....) кои заеднички дупат здраво со цените!.... Зошто не ги коментираш другите цени!?....Не сме со така голема разлика на пример кај останатата електроника: ЛЦД или плазма телевизори, бела техника, акустични уреди и тн... разликите или ги нема или се мали, многу мали!.... Никако 100 Евра или недајбоже 200! Не ќе да е се црно овде, точно така... ама во понудата и особено цените во климатизацијата и греењето, од црно - поцрно!
Јас пак ќе кажам не знам какви се тие цени во кеш и на картичка. Друга работа не знам кој ги даде цените за супер даисеикаи во некој пост претходно но таму имаше цена со монтажа и без монтажа со ддв ова што си го пишал ти е со монтажа како што прочитав. Дали и хрватите во таа цена имаат вклучено монтажа? Не сакам сега да навлегуваме до денар ама разликата во цена не е драстична како што ја направи во претходниот пост.
За другово што збориш, јас знам дека државата царини со 15 посто се што не е од ЕУ во овој случај збориме за Јапонски производ. Белата техника, фрижидери, ЛЦД најголемиот број доаѓаат со декларации дека се произведени во Турција, Унгарија, Германија и сл. бар тоа може да се прочита на нив кога ќе одиш во супермаркетине техномаркет и компанија.
Проблем е што државата сеуште нема слух за намалување на царината па дури и дополнителни субвенции за енергетски ефикасни уреди како што е даисеикаи и уште ред други квалитетни системи за греење и ладење кои се продаваат по високи цени. Мислам дека во голем број земји ова е практика на самата држава.[/quote]
VO taa cena vo hrvatska ne e vlezena montazata kaj niv montaza e od1200 do 1500 kuni ( 16o do 200 evra) a kaj nas e 88090den so montaza....i tie klimi se made in Japan dodeka drugite modeli (Av Ant , Suzumi Plus i dr.) od Toshiba se made in Thailand (napomenuvam uste ednas ne se samo za kaj nas taka tuku za sekade nis svetov (Germanija Anglija...EU SAD))kako sto napisav vo eden post prethodno....se slagam deka kaj nas davackive se uzasni vo drzavaav i toa go napisav vo eden post..