Насилство од наставник врз ученик

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.096
Поени од реакции
10.845
Сум бил сведок каде дедовци и баби биле вреѓани од внуците па некад и рака да кренат во присуство на родителите без да поминат со казна, најчесто со опомена “ако ти станам”. Е сеа вие очекувате на ваков начин воспитано дете на кое му е дозволено се, наставник да го смири со толеранција и зборување?
Ако несакате децата да бидат плескани тогаш воспитајте си ги како да се однесуваат со возрасни и да ги почитуваат просветните работници кои им пренесуваат знаење


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Сум бил сведок каде дедовци и баби биле вреѓани од внуците па некад и рака да кренат во присуство на родителите без да поминат со казна, најчесто со опомена “ако ти станам”. Е сеа вие очекувате на ваков начин воспитано дете на кое му е дозволено се, наставник да го смири со толеранција и зборување?
Ако несакате децата да бидат плескани тогаш воспитајте си ги како да се однесуваат со возрасни и да ги почитуваат просветните работници кои им пренесуваат знаење


Sent from my iPhone using Tapatalk
Ова мислење е ок за типичен Македонец, меѓутоа, настанот од видеото е во конфликт со европските вредности кон кои се стреми нашата земја.
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.096
Поени од реакции
10.845
Ова мислење е ок за типичен Македонец, меѓутоа, настанот од видеото е во конфликт со европските вредности кон кои се стреми нашата земја.
Точно ама некаде во Европа во некоја нормална земја нема “знаеш ли чиво дете е” туку си работата институциите, се санкционира итн


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Skylake

proseCUTE
Член од
7 јули 2016
Мислења
1.078
Поени од реакции
1.712
Точно ама некаде во Европа во некоја нормална земја нема “знаеш ли чиво дете е” туку си работата институциите, се санкционира итн


Sent from my iPhone using Tapatalk
Мислев строго на шамарчето и дигањето и спуштањето на земја. И сите тие методи што ги наброја овој левичарот пред мене.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.217
Поени од реакции
16.729
Илија по ликовно ќе истегнеше некого за бекембарда (лол зборов) и веројатно доживуваше некоја лична сатисфакција, и никој не смееше да се смее, зашто искачаше од такт, а се смеевме сите како нездрави, и уште повеќе го мрднувавме. Сериозно, има луѓе со психички проблеми, кои не смеат во никој случај со деца да работат.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Се надевам дека мороните (и овој и онаа претходно која беше објавена пред некоја недела) уште пред да се јавно објавени се добро истресени од родителите на децата кои ги малтретирале.
Родителите биле у странство, ко ќе дојдат ќе разјаснат. Олабај троа!
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
A zašto da ne smee nastavnik da skara ili da mu udri šamar na učenik dokolku istiot toj učenik si go zaslužil toa. Pa vo minatiot vek koga nie bevme osnovci nastavničkite i nastavnicite redovno ne karaa, mavaa so drveni stapčinja po dlankite i frčea šamari skoro sekoj den. Sekako pričinite za toa bea ili kasnenje na čas, beganje od časovi, urlanje, derenje i megjusebni detski tepački vo školskiot dvor i niz školskite hodnici i.t.n. Ednostavno takvi bea tie vreminja nemirnite učenici koi napravile nekakvo neprimerno delo se šamaraa i tepaa so stapče i toa beše sosema normalna pojava i sekojdnevie, taka rasnat decata igračka-plačka, ke napravat nekoja belja, ke se stepaat, ke skršat nešto, nastavnikot ke gi skara i ke im lupne po nekoja vaspitna šlakanica i toa e toa. Što e ova kakvi se ovie cirkusi deneska što se dešavaat da se linčuva nekoj si nastavnik tamu što mu udril šamar na nekoj svoj učenik koj najverojatno i si go zaslužil toa, pa i ušte haha nekoj buljaš pametnjaković go snimal seto toa i objavil na mediumite wow do koe deredže dojdovme i kako sistem, no i kako lugje. I što sega nastavnikot ke leta od rabota, pa duri i do sud ke dotera zatoa što plesnal nekoj učenik koj najverojatno i si go zaslužil toa cccccccc ludilo, pak ke kažam do koe deredže stignavme i kako sistem, no i kako lugje t.e. nelugje !
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
A zašto da ne smee nastavnik da skara ili da mu udri šamar na učenik dokolku istiot toj učenik si go zaslužil toa. Pa vo minatiot vek koga nie bevme osnovci nastavničkite i nastavnicite redovno ne karaa, mavaa so drveni stapčinja po dlankite i frčea šamari skoro sekoj den. Sekako pričinite za toa bea ili kasnenje na čas, beganje od časovi, urlanje, derenje i megjusebni detski tepački vo školskiot dvor i niz školskite hodnici i.t.n. Ednostavno takvi bea tie vreminja nemirnite učenici koi napravile nekakvo neprimerno delo se šamaraa i tepaa so stapče i toa beše sosema normalna pojava i sekojdnevie, taka rasnat decata igračka-plačka, ke napravat nekoja belja, ke se stepaat, ke skršat nešto, nastavnikot ke gi skara i ke im lupne po nekoja vaspitna šlakanica i toa e toa. Što e ova kakvi se ovie cirkusi deneska što se dešavaat da se linčuva nekoj si nastavnik tamu što mu udril šamar na nekoj svoj učenik koj najverojatno i si go zaslužil toa, pa i ušte haha nekoj buljaš pametnjaković go snimal seto toa i objavil na mediumite wow do koe deredže dojdovme i kako sistem, no i kako lugje. I što sega nastavnikot ke leta od rabota, pa duri i do sud ke dotera zatoa što plesnal nekoj učenik koj najverojatno i si go zaslužil toa cccccccc ludilo, pak ke kažam do koe deredže stignavme i kako sistem, no i kako lugje t.e. nelugje !
Одговорот на првата реченица го имаш во твојот потпис...
 

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.979
Поени од реакции
12.531
Пошто повеќе луѓе го пишаа ова, да расчистиме нешто.

Бркање од часови, бркање од училиште, писмени и вербални опомени, писмени опомени пред бркање, итн, се сеуште пракса денеска, затоа нема никогаш да се сложам со начинот на кој што се справил овој професор со тоа дете.

Сеуште се бркаат деца од часови, сеуште се бркаат деца од училишта, сеуште се оставаат деца на полагање, не знам од каде моабетов дека не е тоа пракса.

Сега нема никаков контролен механизам врз професорите, нити јасно дефинирани правила и услови за тоа за што и кога се ставаат неоправдани, па имаш разни случки каде што професори си ја злоупотребуваат положбата за реваншизам со фамилии на одредени ученици.

Јас кркав неоправдани само затоа што на одредени професори им викав дека на политиката не и е место у школо (одредени професори славеа победа на политичка партија у школо, прозивајќи се еден меѓу друг со другите професори), како и тоа дека на професор не му личи да оговара сопствен колега и истиот да ги тера децата да ги саботираат часовите на тој професор.
Уште јас кога бев средно, значи пред добри 10 години почна да се укинува оваа пракса на бркање од час бидејќи наводно додека ученикот е во училиште и додека трае часот, наставникот е задолжен за негова безбедност. Па имаше некој професори кои по никоја цена не бркаа, баш заради ова. Часот се претвараше во тотална катастрофа, никаква атмосфера за предавање немаше.
Проблемот тогаш беше што најчесто, на учениците бркање од час им беше како разонода, нека ме избрка па ќе седнам на кафе. Америка има нешо како detention class, празна училница каде ваквите ученици се сместуваат за време на часот од кој биле избркани, и професор кој нема час во тој момент ги надгледува. Али цел сат го седиш во тишина, немаш телефон, никаква дистракција. Па му доаѓа како некоја воспитна мерка.
 
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.217
Поени од реакции
16.729
A zašto da ne smee nastavnik da skara ili da mu udri šamar na učenik dokolku istiot toj učenik si go zaslužil toa. Pa vo minatiot vek koga nie bevme osnovci nastavničkite i nastavnicite redovno ne karaa, mavaa so drveni stapčinja po dlankite i frčea šamari skoro sekoj den. Sekako pričinite za toa bea ili kasnenje na čas, beganje od časovi, urlanje, derenje i megjusebni detski tepački vo školskiot dvor i niz školskite hodnici i.t.n. Ednostavno takvi bea tie vreminja nemirnite učenici koi napravile nekakvo neprimerno delo se šamaraa i tepaa so stapče i toa beše sosema normalna pojava i sekojdnevie, taka rasnat decata igračka-plačka, ke napravat nekoja belja, ke se stepaat, ke skršat nešto, nastavnikot ke gi skara i ke im lupne po nekoja vaspitna šlakanica i toa e toa. Što e ova kakvi se ovie cirkusi deneska što se dešavaat da se linčuva nekoj si nastavnik tamu što mu udril šamar na nekoj svoj učenik koj najverojatno i si go zaslužil toa, pa i ušte haha nekoj buljaš pametnjaković go snimal seto toa i objavil na mediumite wow do koe deredže dojdovme i kako sistem, no i kako lugje. I što sega nastavnikot ke leta od rabota, pa duri i do sud ke dotera zatoa što plesnal nekoj učenik koj najverojatno i si go zaslužil toa cccccccc ludilo, pak ke kažam do koe deredže stignavme i kako sistem, no i kako lugje t.e. nelugje !
Зошто да не ти ја плеснам една меѓу рогови, бидејќи лупаш глупости и заслужуваш? Или не смеам по закон? Тоа што нас не тепаше една излудена банда од еден друг расипан систем во распад, кој тоа го дозволуваше и дури и го стимулираше, тоа е друга работа. Да ми го тепа детето, со качулка зимно време во темница ќе го чекам и ќе му земам едно колено со палка.
 

SweetGirl*

мудар посматрач
Член од
9 декември 2009
Мислења
141
Поени од реакции
119
Нека дигнат два прста оние кои не биле шамарани од учител.
Мојата до 4то одд што ни беше со тенко стапче по раце, оди курчи и се после.
Сега бре ни се терат ни се водат, човек да не знае како да постапи.
Тешко е да си наставник со волку невоспитни деца. Кај нас на работа има дуално образование, идат ученици демек да научат нешто. Толку се безобразни тоа чудо. И не смееш да му свикаш, а пари зима за тоа плус обука има за во иднина леб да јаде.
Не знам дали да го правдам наставников или да го напаѓам. И он е крив и детето, по мое.
Не ја знаеме и другата страна, причината. Не ги читав сите мислење, еве некој ако знае нека пише.
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.928
Поени од реакции
1.464
Ја читам темава... :kafence:
Некои велат наставник не смее да тепа дете, некои велат детето не смее да биде немирно на час...
Како Фамилија Марковски би го решиле овој проблем? Што научивме од образовната програма на Калето? Кои се правите вредности во животот? Како во тешки времиња? Кои морални предизвици сакаме да ги оставиме на наредните поколенија?
Во модерното време има многу отворени прашања, кои што го мачат денешниот граѓанин на нашата земја.
Останете со нас, по рекламите.
 
Член од
12 мај 2021
Мислења
110
Поени од реакции
225
Искрено, мое мислење е дека треба да де укине Законот за задолжително средно образование.Една од причините е што во училиштата како например: АСУЦ “Боро Петрушевски”, ПТТ “Владо Тасевски”, ЕМУЦ “8-ми Септември”, Гимназијата “Зеф Луш Марку”, Економското училиште “Арсени Јовков и други средни училишта е што се запишуваат деца кои се проблематични, и родителите ги запишуваат за да не добијат парична казна, и нивното дете не оди во школо, и ќе работи за да добие занает, и тоа му е подобра опција за да потоа работи некаде во странство.Во училиштето ЕМУЦ”8-ми Септември” секојдневно учениците имаат конфликт со други паралелки во училиштето.Во училиштето “Владо Тасевски” пред една недела наставникот исмејувал еден ученик пред цело негово одделение, и потоа роднините на тој ученик го истепале тој наставник.Во училиштето “Зеф Луш Марку” наставникот истепал ученик бидејки не влегувал во онлајн часови.Во училиштето “Арсени Јовков” пред 3 години имаше сериозен конфликт помеѓу неколку ученика, и еден ученик беше прободен со нож.
 
Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.063
Што и да направило детето, не е можно да го „заслужи“ тоа што го видовме на видеото...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom