Медицински и стоматолошки факултет

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.535
ami anatomija padnav 90 dusi padnavme samo 20 polozija drugo neznam denes biologija posle kaj 4 ke ima rezultati ke vidime a za hemija i fizika od ponedelnik rezultati :)
:sick: Ау, ау, ептен ве заебале анатомија..
Сите прашања ви беа на заокружување или ви ги сменија? :D

Член од
15 јули 2012
Мислења
131
Поени од реакции
27
Едно питањце до сите медицинари и стоматолози... 2ра год средно (општа) сум и мн ме влечат овие два факултети сепак до 4та ке се одлучам фајнали за кој.... Ме интеересира дали треба со сите 5ки да си сите 4 год средно или само битна е матурата? Не викам да си Доволен па да идеш на тие факултети туку мн добар-одличен тука негде...? Што препорачувате матура ... да знам да форсирам на тие предмети повеќе.. мене супер ми иде биологија само помалце ми идат физиката и хемијата али секако дека можам да ги научам али ме нервираат со тоа равенки и останат *математички* дел. И крајното прашање... каде е потешко ?? хахаххаха Знам дека и секој факултет си има своја тежина и знам дека овие двата спаѓаат во оние потешките али сепак да си прашам... И зошто баш медицина или стоматологија?? Едно мислење од оние што студираат/завршиле како они се одлучиле на тоа?? Фала.

Член од
12 април 2012
Мислења
23
Поени од реакции
2
Едно питањце до сите медицинари и стоматолози... 2ра год средно (општа) сум и мн ме влечат овие два факултети сепак до 4та ке се одлучам фајнали за кој.... Ме интеересира дали треба со сите 5ки да си сите 4 год средно или само битна е матурата? Не викам да си Доволен па да идеш на тие факултети туку мн добар-одличен тука негде...? Што препорачувате матура ... да знам да форсирам на тие предмети повеќе.. мене супер ми иде биологија само помалце ми идат физиката и хемијата али секако дека можам да ги научам али ме нервираат со тоа равенки и останат *математички* дел. И крајното прашање... каде е потешко ?? хахаххаха Знам дека и секој факултет си има своја тежина и знам дека овие двата спаѓаат во оние потешките али сепак да си прашам... И зошто баш медицина или стоматологија?? Едно мислење од оние што студираат/завршиле како они се одлучиле на тоа?? Фала.
ako sakas da se zapisis medicina site petki i maturata so visoki rezultati a stomatologija ovaa god posledniot imase prosek 60 znaci mozese so site petki i bez matura ama kuznaj kako ke bidi za 2 god taka da uci si ama maturata e najbitna ako na maturata imas 5 taa ti zamenva 6 cetvorki od godinite stomatologija e potesko 1 2 godina a na medicina na pomal materijal pravat kolokviumi i sprema mene e polesno taka da nezz ti ke si odlucis kade pozz :)

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.535
За медицина мораш да избереш хемија и биологија, додека за стоматологија морален е биологија, а за вториот бираш од хемија и филозофија. (барем кај нас така беше).
Иначе на медицина потешко се влегува, некаде последниот е со 92 бода, тука некаде се движи, а на стоматологија под 70 бода е последниот.
Според мене потешко е на стоматологија, бидејќи ги учиме сите медицински предмети за 3 години, плус стоматолошките, а медицинари учат само медицински предмети.

На пример во прва година стоматолози учат мед.хемија и биохемија за еден семестар :вонзем: , и тоа истиот материјал како медицинари, а нив им е поделен во 2-3 семестри. Истото е и со хистологија, и со други предмети, порастеретени им се, а ние стоматолозите го јадеме стапот... :D

Член од
15 јули 2012
Мислења
131
Поени од реакции
27
Ауу епа нека сонувам и медицина и стоматологија.. ја не сум скроз одличен (прва) не мн добар сум и си имам 2ка накрај математика... ајде друг факултет ке бараме ништо тука неможеме да напраиме.. Фала ви сепак на одговорот.

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.535
GavolRulz dali mozi da se polaga biohemija ako imam padnato hemija ?
Може, ама метаболизам неможе без хемија и биохемија, а метаболизам ти е најтежок.
Сепак зависи од шефот на катедрата, она одлучува, може и да ви дозволи, и да не ви дозволи, како ја удри во главата така ќе прави...

Кога ќе стигнеш до метаболизам пиши ми, ќе ти дадам некои прашања што се паѓаа кај нас:icon_lol:

Член од
28 јуни 2010
Мислења
63
Поени од реакции
15

Продавам метално медицинско "пенкало" за преглед на грло, пупили и тн. Пенкалото е ново метално сино исто како на сликите и доаѓа со 2 батерии од 1,5V на кои работи. Цената е 200 денари, заинтересираните нека пишат во ПП.
трае ли уште огласов????заинтересирана сум...

Член од
5 септември 2010
Мислења
37
Поени од реакции
31
Моментално сум трета година во гимназија и планирам да се запишам на Општа медицина во Ск. Може ли некој што завршил минатата година или пред неколку години во гимназија, а се запишал потоа на медицина да ми каже кои предмети ги одбрал во 4та година за полагање на матура...и уште некои дополнителни информации што смета дека се важни и дека треба да ги знам пред да влезам во ,,рајот'' :love:

GavolRulz

Член од
23 март 2008
Мислења
12.709
Поени од реакции
11.535
Моментално сум трета година во гимназија и планирам да се запишам на Општа медицина во Ск. Може ли некој што завршил минатата година или пред неколку години во гимназија, а се запишал потоа на медицина да ми каже кои предмети ги одбрал во 4та година за полагање на матура...и уште некои дополнителни информации што смета дека се важни и дека треба да ги знам пред да влезам во ,,рајот'' :love:
Јас сум стоматологија, ама отприлика можам да ти одговорам на прашањата.

Мислам дека немаш баш избор ако си општа гимназија и мораш како интерни предмети да ги избереш БИОЛОГИЈА и ХЕМИЈА, а дополнителни информации: треба да си бил отприлика одличен во текот на четирите години, и да извадиш добри резултати на матурата, оти ако немаш барем 92 од можни 100 поени не ни покушавај... ама се зависи од конкуренцијата, а заинтересираноста е се поголемата, така да....
Прошлите две години последниот (190тиот) влегуваше со 92,93 поени...

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
трае ли уште огласов????заинтересирана сум...
Обичен упаљач ( оние со светилка ) вршат работа, ама ако веќе сакаш да си фенси купи си од Avelox тие се доста добри.

Инаку за сите кои сакаат да запишат медицина - студирајте во странство..Бугарија или Германија:
Во Бугарија е полесно и поблиску и плус даваат стипендија - смештај во студентски + 100 лева стпендија месечно.
Останавме без едукатори во Македонија..
За оние што ќе останат да студираат тука - Искрено - со среќа нека ви е - Ако немате некој близок да ве обучи тешко Вам.
Единствена опција е после завршување - да волонтирате насекаде па да соберете искуство бидејќи на факултет од пракса "П" нема да видите..

Член од
5 септември 2010
Мислења
37
Поени од реакции
31
Обичен упаљач ( оние со светилка ) вршат работа, ама ако веќе сакаш да си фенси купи си од Avelox тие се доста добри.

Инаку за сите кои сакаат да запишат медицина - студирајте во странство..Бугарија или Германија:
Во Бугарија е полесно и поблиску и плус даваат стипендија - смештај во студентски + 100 лева стпендија месечно.
За оние што ќе останат да студираат тука - Искрено - со среќа нека ви е - Ако немате некој близок да ве обучи тешко Вам.
Единствена опција е после завршување - да волонтирате насекаде па да соберете искуство бидејќи на факултет од пракса "П" нема да видите..
За Бугарија да има многу студенти што се запишале.За Германија како што имам слушнато стипендија на факултет во Германија од прва година е многу тешко да добиеш, речиси и невозможно. Треба да си ептен генијалец за да те земат. Многу малку даваат стипендии во Германија за медицина конкретно. Баш би сакал да поразговарам со некој од форумов што успеал да добие стипендија од прва година во Германија. Обично сите што одат надвор во Германија одат на специјализација..

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394

Јас кога барав за Бугарија, ми кажаа дека студиите се околу 5500 евра за странски студенти со тоа што една година ќе изучуваш бугарски.
Да не имаш повеќе информации за болдираново?

Kajgana Shop

На врв Bottom