Маџирмаалци не ги даваат колибите за облакодери

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.325
Поени од реакции
15.577
Исто и ти си и не си у право :).
Идејата ти е одлична и би функционирало добро ако живевме на некое друго место. А знаеш зошто? Затоа што и во мојот град на големо се откупуваат куќи и на нивно место се градат огромни згради, арно ама у Македонија живееме така што 4 спрата се легални, а другите 5 дивоградби и ако ти добиеш три стана од тие дивоградби слободно можеш да си живееш во нив ама кога ќе дојде ред да ги продадеш никогаш нема да можеш да го сториш тоа зашто се нелегални. Е сега не сите инвеститори го прават тоа така што верувам и сигурна сум дека со Маџермаалци ќе биде друга приказната ама сепак многу малверзации се прават на овој начин и треба многу да се внимава за ти да извлечеш корист на крај од целата оваа приказна а не некој тебе да те искористи.
Тоа е веќе информативен ризик :)
Сепак тоа треба со правник да се види, да не лупам од памет можни сценарија и решенија...

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Тоа е веќе информативен ризик :)
Сепак тоа треба со правник да се види, да не лупам од памет можни сценарија и решенија...
Епа затоа викам, едно е да дадеш стан за стан и да потпишеш согласност за некој да ја откупи твојата зграда и да ја обнови, а нешто сосема друго е да дадеш куќа.

У секој случај јас ги поддржувам Маџирмаалци :) .

Член од
13 февруари 2008
Мислења
231
Поени од реакции
160
доста е во Скопје од фушерајски згради! Аман и други градови има во Македонија нека се гради и развива општеството и таму, во Скопје имаме доволно, ама скроз.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Значи.. малце здрав разум. Нивните осеќаи се убава работа, и јас си ја сакам Железара, искрено, од се срце. Каков квадрат ценеле. Што ќе им е да добијат пари?
Да имам таму куќа, и за куќата да ми понудат пр.2 стана во зградата, потпишувам со две раце.
Прво, и основно, во едниот ќе се вселам, а вториот ќе го издавам.

Па да му се невиди, во строг Центар се, најлесно ќе го издаваат по највисоки цени.
Што ќар имаат ако живеат во урнатиниве? Што добиваат? Осеќај оти си се дома?
Демек, ,,слобода,, имале? Да не можам да си сменам фасада, или тоа што живеам на најфрекфентно место, па секако сум отруена 24/7?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
зашто неможете да сватите или несакате дека куќа има повеќе предности за разлика од зграда. облакодери ебаго се над 10 15 ката - и имаат право одредени луѓе што несакаат да ги продадат. голема проблематика е тука... немаш двор - на некои луѓе едноставни мерак им е и уживаат летно време да си седнат у дворче на трева да одмараат да го одржаваат дворот и слично особено за постарата генерација која има над 50 години. - друг проблем паркинг! - каде кај нас има АСАЛЕН паркинг каде што направија згради? НИКАДЕ! со секој стан треба да се обезбеди едно паркинг место - што прават кај нас - паркингот кој е наменет за станарите им го наплаќаат. живи глупости. замислете на 60 70 години кога ке дојде човек и кога ке му треба воздух од 15ти до приземје додека се симне колку е мачно ( мора звучи глупаво ама сепак реално е ) на човек му треба воздух едноставно муабет со комшијата до него и слични работи. - што правиме кога треба да се внесува/изнесува намештај и слични потешки и погабаритни предемети? музика да пуштиш погласно ако си се развеселил комшијата ти се буни. алишта да пружиш немаш каде ( забранија и на тараса пружање алишта ебаго ). не се све во парите секогаш. кој сака да ја продаде куќата нека ја продаде кој не нека си остане неможе никој со сила мене да ме натера да ја продадам куќата или па со сила да ме натера да го продадам станот. тој е лично мој и јас одлучувам што ке правам со него.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
зашто неможете да сватите или несакате дека куќа има повеќе предности за разлика од зграда. облакодери ебаго се над 10 15 ката - и имаат право одредени луѓе што несакаат да ги продадат. голема проблематика е тука... немаш двор - на некои луѓе едноставни мерак им е и уживаат летно време да си седнат у дворче на трева да одмараат да го одржаваат дворот и слично особено за постарата генерација која има над 50 години. - друг проблем паркинг! - каде кај нас има АСАЛЕН паркинг каде што направија згради? НИКАДЕ! со секој стан треба да се обезбеди едно паркинг место - што прават кај нас - паркингот кој е наменет за станарите им го наплаќаат. живи глупости. замислете на 60 70 години кога ке дојде човек и кога ке му треба воздух од 15ти до приземје додека се симне колку е мачно ( мора звучи глупаво ама сепак реално е ) на човек му треба воздух едноставно муабет со комшијата до него и слични работи. - што правиме кога треба да се внесува/изнесува намештај и слични потешки и погабаритни предемети? музика да пуштиш погласно ако си се развеселил комшијата ти се буни. алишта да пружиш немаш каде ( забранија и на тараса пружање алишта ебаго ). не се све во парите секогаш. кој сака да ја продаде куќата нека ја продаде кој не нека си остане неможе никој со сила мене да ме натера да ја продадам куќата или па со сила да ме натера да го продадам станот. тој е лично мој и јас одлучувам што ке правам со него.
И јас мојава куќа не ја давам за зграда. Ама живеам во куќа, а не шупа, и за фасадата сама одлучувам.
Башка живеам доста до шума, па има смисла моето живеење во куќа.
Јас разбирам дека му треба воздух... нек продаде 2та стана што ќе ги добие, во Железара кај не е најчисто ради Макстил, ама почисто е од Маџирмаало, гарантирам, и нека се досели тука.
Башка ефтини се плацовите, може куќа да изгради, башка слобода имаш колку сакаш, да не зборам дека на 50 метри од дома (и помалце) цела шума имаш.

Да имаа бар асални куќи, ако им се живее во смрдештија нека живеат. Ама ова во што живеат - би го менувала одма.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.896
Луѓето имаат став, не сакаат да ги продадат своите домови, почитувајте го тоа. Крај на муабетот.
Имаат став,ама и мора да сватат дека нивните куќи се наоѓаат во едно урбано јадро од градот и тоа скоро во самиот центар. А градот треба да се развива и урбанизира,неможе во 21 век во сред центар да се живее на тој начин, со полски вецеа и домажни животни по двор..Иначе низ маалото е предвидено според ДУП да поминува булевар со 4 ленти кој значително би го растеретил сообраќајот од и кон центар.. сепак,неможе целиот град да се стави како заложник на едно маало и желбите на неговите жители.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Ццц не ми се верува шо читам по темава...
Па добро бе луѓе, јас си имам МОЕ место кај што си имам. Ако сака некој да ми го купи ЈАС ќе кажам колку ми чини местото, ако му одговара арно, ако не нека си бара чаре на друго место.
Исто ко да појдам на пазар, да му речам на тезгарот, дај ми 2 кила јаболка за 3 банки. - А бе чекај чоек, јаболкава се 10 банки килото, ако не ти чини не земај.
Како прајте вие, ко должни да се да ги продадат местата. Па уште кажувате, имало луѓе што му требало пари. Ако му треба, нека си ги прода нивните, шо има јас мојата да ја продавам. Мене не ми треба пари. Ако сака некој евентуално 10 000 евра ми кошта квадрато мене, ак ти чини арно, ак не то е .

V

Vollstandig

Гостин
ДОБРО,не ми е јасно што сакаат ове маџирмалци ? 1000 евра квадрат земја ли, куќите трошни по милион евра ли да им ги откупат ? Се повикуваат на некаква традиција и демек архитектурна вредност,а реално нема ни 5 % од куќите кои имаат архитектонска вредност и кои се заштитени од закон.. во центар на Скопје Маџир маало буквално личи како турска касаба,наместо тој предел да се урбанизира со модерни облакодери или други објекти кои му доликуваат на една метропола.. Стварно не ми се јасни луѓево,како уфилмани се,како да мислат дека имаат сина крв.
Нема никаква архитектура, повеќето во распаѓање и крпени се. Целата поента во истото е како и одсекогаш куќа наспроти зграда, и животот што ќе го имаш во неа. И двете имаат предности, и двете негативности, иако предностите се поголеми во куќа за мал степен.
Ипак, ако им плаќаат добра сума, не би требало да им смета...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Како факт треба да се земе и информацијата дека долги години (уште од СФРЈ), на луѓето од тоа маало не им се даваше дозвола да ги дообноват куќите.
(ова за оние кои спомињаа шупи)
Сега, во поново време може нешто се смени работата, пошто глеам некои градат.
Ова е точно. Не смеевме да ги обновиме или преуредиме куќите (освен можда некои исклучоци). Затоа моравме да се отселиме, ни се зголемуваше семејството, а доградба не можеше да се направи.
Таков мир и тишина, лангзам живеачка се среќава(ше) само по тие стари маала. Детството и дел младоста ги имам поминато таму и знам колку вреди таков живот, прајслес барем за постарите генерации. Транзицијата ни расплака мајката.
Што се спомна калта, кал имаше ама од градот не беше одржавано со децении. Сега не знам како е, одамна не сум поминал.

А за градењето ме интересира каде Скопје ќе урива за да гради згради кога ќе го собере пола Косово и цела Македонија? Изгледа како да во Македонија воопшто нема планиран регионален развој, миграциона, рурална политика. Порано СФРЈ ни беше виновна, сега?
Некој ја спомна Словенија ама Словенија имаше миграциона, рурална и аграрна политика уште додека живеевме заедно. И Љубљана има стари делови во центарот и во голем број други градови ама средени.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не е само Маџирмаало... Погледнете ја населба Козле, која важи за елитна населба. Речиси сите доградиле, надградиле, преправиле и офарбале со разни бои по системот “ све ми бое лепо стое “.
И затоа сум за рушење и изградба исклучиво по урбанистички планови. Стари згради кои имаат некаква историска или уметничка вредност можат да се сочуваат. Другото ...

Член од
21 август 2010
Мислења
15
Поени од реакции
3
КОј сте па вие да пишувате за Маџирмаало,тука не живеат сељаци ко вас дојдени од Дебар,како што сте вие па сте продавале тоа нивите и тука ке продавате памет,а ако мислите дека се колиби дојдете да ви покажам какви куќи има.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
poveke bi se nafatil da ziveam vo selo, otkolku vo zgrada vo dkopje

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Значи сте запнале сите со цената...прочитајте го текстот, текстот вика дека дел од жителите сакаат да живеат ко порано и затоа не сакаат да ги продадат куќите, никаде не пишува дека малку пари им давале или не знам што...е сега мене ме интересира колкав е тој дел што сака да живее како порано. Според анкетите и учеството во изработката на ДУПот повеќето жители се согласиле да се градат згради таму и затоа е изменет планот. Цената се знае која е и никој нема со сила да му купи на него плац друг е проблемот...

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Имаат став,ама и мора да сватат дека нивните куќи се наоѓаат во едно урбано јадро од градот и тоа скоро во самиот центар. А градот треба да се развива и урбанизира,неможе во 21 век во сред центар да се живее на тој начин, со полски вецеа и домажни животни по двор..Иначе низ маалото е предвидено според ДУП да поминува булевар со 4 ленти кој значително би го растеретил сообраќајот од и кон центар.. сепак,неможе целиот град да се стави како заложник на едно маало и желбите на неговите жители.
Moже. Зошто да не може. Тоа е нивно место. Никој не смее да им кажува што да прават со него. Може сакаат повеќе пари, може се емоционално приврзани за него, може не сакаат во стан да живеат, ама кои и да се причините, тие си одлучуваат. И сега тие треба да се жртвуваат за општото добро, затоа што некој сакал булевар и облакодер на тоа место. Абе ајде.
И уште не се во право луѓето. Затоа што си го штителе своето.
Им треба и нив сега еден демон од маџирмаало. Само да функционира овој пат.

Kajgana Shop

На врв Bottom