Маџирмаалци не ги даваат колибите за облакодери

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Добро Луртз, сосема добро ја разбирам емотивната страна на приказнава.
Сепак, тоа е ЦЕНТАР на градот. И таму СЕКОГАШ треба да постојат згради, деловни објекти итн. А не маало. ОК, ова е пред 50 години.
Јас не би вложила во населба таму, ниту во било која населба во строг центар.
Дефинитивно гласам за облакодери.
Некој од страна што не ја следи темава ќе помисли дека гласаш за тоа што да се прави со на дедоти имањето (иако дури ни за тоа немаш право да одлучуваш) :)
Со навреди ти прв почна,само да те потсетам,ја само се спуштив на ''твое'' ниво..ае поз.
Каде бе јас почнав? Доказ нешто..? Или ке мора на зборовите да ти веруваме бидејќи ти секогаш си во право :facepalm:
Убаво се гледа кој и што почнал.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
Значи по толку читање заклучив дека ни еден не е од Мачир маало,а мрчење колку сакаш.Па вие што се правите граѓани колите ги паркирате кај нас во маало за да не плаќате 45 денари саат паркинг што сте излегле еднаш во 2 недели да прошетате низ ГРАД така викате од која и да сте населба.Значи план за рушење на Мачир маало има уште од 60-те години,па затоа никој не реновирал,рушел,доградувал и сл.за да не пропадне инвестицијата,ама одкако поминаа толку години и нема ништо 70% од населението реновираа,прошируваа итн.и немој да ми пишувате колиби,рушевини и слични срања.Епа кој ќе се нафати да продате место во центар каде ДУП предвидува згради од 7 спрата со дуќани,за 2 стана според вас.

http://www.opstinacentar.gov.mk/resources/internal/file_views/1627/1_DUP Madzir Maalo.jpg

Бујрум планот па разгледајте малце.
kolku luge dogradija i prosirija koga ja otidov vo opstina barav za sanacija na kukata bidejki moze da padne i nekogo da utepa,, ne mi dozvolija ne smeelo da se gradi nit sanira a tie blisku do vardar si izgradija palati (neli ne smee da se gradi) a taa zoltata kuka e na alarova i ke mi kazes ia plus zgradata moze da bide na sedum sprata DA ali ne e kazano kolku vleza ke ima ,, sto ako ima 2 ili 3 vleza kolku stana se toa 3 vleza x 4 stana na sprat x 7 kata kolku se stanovi toa??

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Имаат став,ама и мора да сватат дека нивните куќи се наоѓаат во едно урбано јадро од градот и тоа скоро во самиот центар. А градот треба да се развива и урбанизира,неможе во 21 век во сред центар да се живее на тој начин, со полски вецеа и домажни животни по двор..Иначе низ маалото е предвидено според ДУП да поминува булевар со 4 ленти кој значително би го растеретил сообраќајот од и кон центар.. сепак,неможе целиот град да се стави како заложник на едно маало и желбите на неговите жители.
А зошто па мора да се урбанизира?
Луѓето стопанисуваат со своите дворишта и тие одлучуваат во која насока ке се развива нивната околина.
Мора ли секогаш да се стремиме кон тоа што некој друг испланирал што да се изгради?
Џабе се планира, ако тоа земјиште е мое, нека си прават таму тие лопужите од катастар триста планови, ама јас не го давам мојот дел од земјата, што значи џабе планирале.
Кои сте вие да им кажувате што тие треба да прават?
Таа земја е само нивна, и тие ке одлучат што да прават со неа. Пак ке кажам, почитувајте го она што е нивно, и нивниот избор затоа што тоа не е ваше и немате право на ништо друго освен да кажете ваше мислење во врска со тоа и толку. Но одлуката е нивна, не ваша.
Јас ако сакам и у двор ке одам по нужда, ке шетам пиштол гол и ке садам што јас сакам да посадам и ти ништо не можеш да направиш околу тоа, пошто тоа е мој двор.
Следствено на тоа, ако сакам и милион евра ке барам за квадрат, и никој не може да ми наметне друг избор, освен мојот. Ако на некој му одговара мојата цена, бујрум ке потпишеме договор, ако не нека си брка работа.
Не живеам во тој дел од скопје ниту имам земја таму, па сега ко божем стојам на нивна страна, само си ја кажувам реалната вистина.
И јас не сум против урбанизацијата т.е модернизацијата на тој дел од градот, туку сакам да ви го доловам моментот дека вие не можете, ниту пак смеете да им се мешате во изборот за начинот на стопанисување со своите земјишта на било кои луѓе, во овој случај се работи за луѓето од Маџир маало.
Нивен избор е дека тие не ги продаваат своите дворови и куќи, барем не по таа цена, крај на муабет.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Имаат став,ама и мора да сватат дека нивните куќи се наоѓаат во едно урбано јадро од градот и тоа скоро во самиот центар. А градот треба да се развива и урбанизира,неможе во 21 век во сред центар да се живее на тој начин, со полски вецеа и домажни животни по двор..Иначе низ маалото е предвидено според ДУП да поминува булевар со 4 ленти кој значително би го растеретил сообраќајот од и кон центар.. сепак,неможе целиот град да се стави како заложник на едно маало и желбите на неговите жители.
Тоа исто би му дошло како сега некој да дојде кај тебе да ти рече дека мораш да се иселиш од Средорек, а ти и твојата фамилија таму живеете со генерации наназад не иде тоа така не иде

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Не е баш се така .Кога на пример нешто треба да се модернизира ии на тоа место се планира да се изгради училиште на пример мора да се најде компромис со газдите на земјиштето .
Таков е и случајот со сендвичарите на плоштад....го грубат изгледот на порта Македононија и на целиот плоштад .
Погледот од железничка накај првите шупи е застрашувачки.....кога не беше Веро изграден пустелија во центрот на Скопје .

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Па не би рекла дека е така.
Пример, возам 101, и барам за него 10 000 евра. Знам дека вреди 500 евра, ама у душава ми вреди многу повеќе. Башка го паркирам на тротоар и на сите им смета. И се курназам, се курназам...
И јас сум таа што губи на крај, никој друг.
dali gubis ili ne,i kolku si go cenis kecot ,toa si e tvoja licna rabota, tvoja sopstvenost, nikoj nema pravo da ti se mesa vo toa--- toa e i celata poenta, iskreno da imam plac ili kuka ,pa makar i supa vo centar na skopje ,nikogas ne bi ja prodal , ni pod koja cena ,
vidi vaka-- koja bi bila cenata na tie dva stana sto ke gi dobie nekoj i koja bi bila kirijata od dukan vo centar ,da imam nesto takvo vednas ke izidam nekoj dukan i ke go dadam pod kirija , i pam ke e moe i pra,pra,pra, vnucite moi ke zemaat kirija, a bi bil zadovolen so mesecna kirija , pa pola od kirijata sto ja plaka nekoj kiragija za dukan vo gtc

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Јас на нивно место би се иселил само ако ми дадат многу кеш. Иначе во спротивно ни со тенкови нема да ме иселат.

АнаКаренина

Muy Tranquilo
Член од
30 јуни 2012
Мислења
104
Поени од реакции
228
Прво, луѓето кои живеат овде, не си ги преценуваат трошните колиби туку земјиштето и неговата местоположба.
Јас имам куќа во Маџир Маало и помалце од 1000 евра за метар квадратен воопшто не би прифатила.

Второ, не е предвидена размена на плацовите за станови туку исплаќање пари. Пајко Маало, позади црквана Богородица, веќе почнаа да го рушат, оние кои ги рушеле добиле ќеш околу 1100 евра од метар квадратен. И коклу што разбрав тоа што се градело било државна инвестиција, со приватните незнам како ќе биде. ( Нека ме поправи некој ако не сум во право, јас така разбрав од луѓе кои живеаат таму )
Трето : Скоро сите Маџирмаалци сакаат да се руши, освен оние кои последниве 10 години изградија палати-вили на 4-5 спрата. Сами си се криви, на пример на мојата фамилија уште кога се доселила и кажале тогашните комшии, да реновираат на свој ризик, оти уште тогаш се знаело дека ќе се руши.

Не се преценуваме само сме реални. Сите знаеме колку ќе се движат цените на становите кои ќе се изградат тука, и сите добро знаеме кои луѓе ќе се доселат тука. Затоа си сакаме реална цена, за земјиштето што ни го бараат.

Не се држиме цврсто за нашите трошни смрдливи колиби, верувајте, поголемиот дел што живеат во нив веќе долго време чекаат да се реши случајов и да се срамни со земја се.
Премногу погрешна слика сте добиле.

И да, јас моето земјиште, лично мое, по документ на кој стои мое име, можам да го нудам за колку што сметам дека е вредно. Ако на некој тоа му се чини скапо, чао-приватно!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Прво, луѓето кои живеат овде, не си ги преценуваат трошните колиби туку земјиштето и неговата местоположба.
Јас имам куќа во Маџир Маало и помалце од 1000 евра за метар квадратен воопшто не би прифатила.
Не е многу 1000 евра за во Скопје , реално барање.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.750
Поени од реакции
4.518
dali gubis ili ne,i kolku si go cenis kecot ,toa si e tvoja licna rabota, tvoja sopstvenost, nikoj nema pravo da ti se mesa vo toa--- toa e i celata poenta, iskreno da imam plac ili kuka ,pa makar i supa vo centar na skopje ,nikogas ne bi ja prodal , ni pod koja cena ,
vidi vaka-- koja bi bila cenata na tie dva stana sto ke gi dobie nekoj i koja bi bila kirijata od dukan vo centar ,da imam nesto takvo vednas ke izidam nekoj dukan i ke go dadam pod kirija , i pam ke e moe i pra,pra,pra, vnucite moi ke zemaat kirija, a bi bil zadovolen so mesecna kirija , pa pola od kirijata sto ja plaka nekoj kiragija za dukan vo gtc
Само лудак би продал земјиште во центар на Скопје.
За 5 години најмалце за 5 пати ќе рипне цената.
Пред околу 5 години стан во центар беше 1000 евра квадрат ,а подалеку од центар 700 ,800 евра сега е скоро дупло.
Потполно се согласувам со тебе не знам зошто некој би продал такво земјиште освен ако дојде до итен случај па потребни се пари одма.

Член од
5 септември 2012
Мислења
137
Поени од реакции
21
Има ли некакви придвижувања овде, се очекува ли наскоро да се рушат колибите и да се почне со градба?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Ма барајте им европска цена на метар квадратен.Најдете која е цената по квадрат во центар на Берлин и по таа цена продавајте ја земјата. Сакаат Скопје да личи на европска метропола??? Е па тогаш ке си платат земјиште по европска цена, пошто после по европска цена и ги продаваат становите педерите.
Тоа е исто ко со вработувањето кај нас, сега во поново време сите газди кога идеш на разговор ти викаат дека некаков си западњачки, европски систем на работа со не знам какви стандарди или амерички маркетиншки срања, се работи во три смени,се гради некаков бренд бла бла, а плата 10 000. Е па напикајте си го тој систем и стандард во анусот, пошто по смрдеата се осеќа дека од таму и излегол. Ако сакаш европски систем и стандард, тогаш ке понудиш европски услови за работа, европски плати и европски бенефиции.
И онака најголемите пари ги прави урбаната мафија со изградба на згради, нека го разлабават малку кесето, доста веќе тераат со математиката ако си вложил милионче во зграда, ја продаваш за 3.

Kajgana Shop

На врв Bottom