Маџирмаалци не ги даваат колибите за облакодери

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Член од
12 јануари 2009
Мислења
77
Поени од реакции
9
Малце офтопик ама во близина е :) знае ли некој дали и кога ќе се рушат старите куќи (колиби) карши Веро центар накај Олимписки и тие другите на левата страна од бул.Кочо Рацин и што би требало да се изгради на нивни место?

Член од
21 август 2010
Мислења
15
Поени од реакции
3
Значи по толку читање заклучив дека ни еден не е од Мачир маало,а мрчење колку сакаш.Па вие што се правите граѓани колите ги паркирате кај нас во маало за да не плаќате 45 денари саат паркинг што сте излегле еднаш во 2 недели да прошетате низ ГРАД така викате од која и да сте населба.Значи план за рушење на Мачир маало има уште од 60-те години,па затоа никој не реновирал,рушел,доградувал и сл.за да не пропадне инвестицијата,ама одкако поминаа толку години и нема ништо 70% од населението реновираа,прошируваа итн.и немој да ми пишувате колиби,рушевини и слични срања.Епа кој ќе се нафати да продате место во центар каде ДУП предвидува згради од 7 спрата со дуќани,за 2 стана според вас.

http://www.opstinacentar.gov.mk/resources/internal/file_views/1627/1_DUP Madzir Maalo.jpg

Бујрум планот па разгледајте малце.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
И јас мојава куќа не ја давам за зграда. Ама живеам во куќа, а не шупа, и за фасадата сама одлучувам.
Башка живеам доста до шума, па има смисла моето живеење во куќа.
Јас разбирам дека му треба воздух... нек продаде 2та стана што ќе ги добие, во Железара кај не е најчисто ради Макстил, ама почисто е од Маџирмаало, гарантирам, и нека се досели тука.
Башка ефтини се плацовите, може куќа да изгради, башка слобода имаш колку сакаш, да не зборам дека на 50 метри од дома (и помалце) цела шума имаш.

Да имаа бар асални куќи, ако им се живее во смрдештија нека живеат. Ама ова во што живеат - би го менувала одма.

пума. кога човек се одлучува да земе или да гради куќа стан и слично секој гледа некои карактеристики. на некои им е битно во близина да има пожарна полиција амбуланта маркети и слично. на некој друг му е битно да не му поминуваат коли пред двор и у 2 сабајле да му свират. на трети им е трета работа битна. секој за себе посебно нели. тебе сега да те однесам било каде во државава пак во железара ке ти биде убаво затоа што таму си израснала и таму си родена и едноставно тоа може е за тебе најубаво место на цел свет - правам муабет за личен вкус а кога е вкус у прашање неможе некој да ти се меша. - викаш живеат во смрдештија - ако тоа на нив им одговара нека си продолжат. ако не им одговара нека си ги дадат куќите. незнам дали ме разбираш - нивно право е нивна соопственост се куќите што сакаат тоа нека прават битно тие самите да одлучат

КОј сте па вие да пишувате за Маџирмаало,тука не живеат сељаци ко вас дојдени од Дебар,како што сте вие па сте продавале тоа нивите и тука ке продавате памет,а ако мислите дека се колиби дојдете да ви покажам какви куќи има.
момак. со 10тина мислења вреѓаш пола форум.

прочитај ги општите правила на форумов и уклучи го малце кликерот да ти текне дека ова е општа отворена јавна дискусија. секој може да си каже што сака ама не како тебе да вреѓа. друг пат пред да навредиш пола форум размисли што пишуваш. а ако не ти се свиѓа темата прескокни ја.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902

Жити све, за што треба да го продадат местото ако не за пари? За убавите очи на "инвеститорот"?

Прошетав, а сеуште нема закон што забранува да те цитираат. Иш ајде, иш!
Абе торко, кој кажа за безпари да го даваат имотот..Абе исти к*р си како оној добро познат,како исти орган да ве правел.. Поентата ми беше да не ја преценуваат вредноста, и да бараат по 1500-2000 евра за квадрат..и ако еден има двор од 300 квадрати да бара 500 000 - 600000 евра за тоа место..ало за тие пари стан у центар на Лондон или Берлин се купува,а не рушевина у центар на Скопје :facepalm:

Член од
21 август 2010
Мислења
15
Поени од реакции
3
пума. кога човек се одлучува да земе или да гради куќа стан и слично секој гледа некои карактеристики. на некои им е битно во близина да има пожарна полиција амбуланта маркети и слично. на некој друг му е битно да не му поминуваат коли пред двор и у 2 сабајле да му свират. на трети им е трета работа битна. секој за себе посебно нели. тебе сега да те однесам било каде во државава пак во железара ке ти биде убаво затоа што таму си израснала и таму си родена и едноставно тоа може е за тебе најубаво место на цел свет - правам муабет за личен вкус а кога е вкус у прашање неможе некој да ти се меша. - викаш живеат во смрдештија - ако тоа на нив им одговара нека си продолжат. ако не им одговара нека си ги дадат куќите. незнам дали ме разбираш - нивно право е нивна соопственост се куќите што сакаат тоа нека прават битно тие самите да одлучат

момак. со 10тина мислења вреѓаш пола форум.

прочитај ги општите правила на форумов и уклучи го малце кликерот да ти текне дека ова е општа отворена јавна дискусија. секој може да си каже што сака ама не како тебе да вреѓа. друг пат пред да навредиш пола форум размисли што пишуваш. а ако не ти се свиѓа темата прескокни ја.

Me изритира тоа што целата дискусија и сите лични ставови не држат вода,се е на рекла казала.Како може јас сега да пишувам за некое наелено место а од таму сум поминал 2 пати во животот.Некој напишал смрди,втор улиците кал,трет колиби итн.Така да оцени кој кого вреѓа.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Me изритира тоа што целата дискусија и сите лични ставови не држат вода,се е на рекла казала.Како може јас сега да пишувам за некое наелено место а од таму сум поминал 2 пати во животот.Некој напишал смрди,втор улиците кал,трет колиби итн.Така да оцени кој кого вреѓа.
имаш копче ОДГОВОРИ на секој пост. ако мислиш дека некој те навредил кликни и реплицирај му него. вака јавно ги вреѓаш и останатите форумџии

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Абе торко, кој кажа за безпари да го даваат имотот..Абе исти к*р си како оној добро познат,како исти орган да ве правел.. Поентата ми беше да не ја преценуваат вредноста, и да бараат по 1500-2000 евра за квадрат..и ако еден има двор од 300 квадрати да бара 500 000 - 600000 евра за тоа место..ало за тие пари стан у центар на Лондон или Берлин се купува,а не рушевина у центар на Скопје :facepalm:
Овие нискоинтелигентни сељачки "навреди" се само одраз на твојата култура и домашно воспитување. Али верувам дека никој не е изненаден.

ОН, дворот е НЕГОВ и колку сака ќе бара за него, а ти си само нулти фактор и мрчатор во сето тоа.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Овие нискоинтелигентни сељачки "навреди" се само одраз на твојата култура и домашно воспитување. Али верувам дека никој не е изненаден.

ОН, дворот е НЕГОВ и колку сака ќе бара за него, а ти си само нулти фактор и мрчатор во сето тоа.
Па не би рекла дека е така.
Пример, возам 101, и барам за него 10 000 евра. Знам дека вреди 500 евра, ама у душава ми вреди многу повеќе. Башка го паркирам на тротоар и на сите им смета. И се курназам, се курназам...
И јас сум таа што губи на крај, никој друг.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902

Со навреди ти прв почна,само да те потсетам,ја само се спуштив на ''твое'' ниво..ае поз.

PokerFace

I'll never be the same..
Член од
30 март 2009
Мислења
1.212
Поени од реакции
623
Ај да ви разјаснам некои работи. Маџирмаало е едно од најубавите места за живеење и растење деца. И не, не смрди. На почетокот кај железничка живеат Роми и чуваат кокошки, коњи и глупости и што и да им правиш нема да ги тргнат, затоа и мириса таму, но останатиот дел од маалото е чист! И ние маџирмаалците НЕ сме дигнати! Тоа прашалниците, понудите отидоа кај оние кои живеат во куќи со поише од 3-4 спрата, нас во “шупите„ никој ништо не не прашал. Тие што си имаат одвишок пари си бутнаа куќичките, издигнаа палати (не знам како им дозволија) си земаа маркици и сега се бунат за рушење.
Еден земјотрес малку појак и ни отидоа куќите, мислите ние сакаме така? Нормално дека не :).
И колку и да сме сентиментално поврзани, ако за ова просторче ни дадат по 2-3 стана прифаќаме. Ем ќе има цело семејство каде да живее без страв дека ќе му се сруши кровот на глава, ем понатака и за децата кога ќе пораснат, кога ќе се омажат/оженат ќе се има обезбедено дом бидејќи знаеме колку е скапо да се купи и да се почнува од почеток.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.600
Поени од реакции
11.622
одамна нешто имам сватено а тоа е дека со пари буквално се се купува и .
а овие демек што се противеле на продажба ова она е продавање муда за бубрези и ништо друго и од љубомора што нивните живеалишта не се на атрактвини места и што ке земат мн помалце од останатите или пак ич.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
КОј сте па вие да пишувате за Маџирмаало,тука не живеат сељаци ко вас дојдени од Дебар,како што сте вие па сте продавале тоа нивите и тука ке продавате памет,а ако мислите дека се колиби дојдете да ви покажам какви куќи има.
Сигурно знаеш зошто се нарекуваат Дебар Маало и Маџир Маало. Самото име им кажува дека во Дебар Маало се населени од дебарско, во Маџир Маало биле населени маџири-дојденци. Тоа е за историјата :)
Тоа што ветувале за рушење познато ми е. На нас ни ветуваа од 70-тите наваму, а тогаш надградби и доградби не се правеа така лесно.
Па не би рекла дека е така.
Пример, возам 101, и барам за него 10 000 евра. Знам дека вреди 500 евра, ама у душава ми вреди многу повеќе. Башка го паркирам на тротоар и на сите им смета. И се курназам, се курназам...
И јас сум таа што губи на крај, никој друг.
неспоредливо е недвижнина, плац, нива, куќа...со кола. Никој нема да го купи твоето возило оти не му треба. Градежната маф..пардон тајфа многу добро знае колку ќе ќари од овој простор. Да можат ќе изградат згради и во Вардар. Заради тоа изгледа и не се донесе канализација, ниту се урбанизира и во бившиот и во овој систем.
Правото е само на овие луѓе дали ќе бараат урбанизација, дали рушење и колку ќе бараат во недвижнини или пари. Штета што не се оствари идејата (иако неколку куќи се заштитени) да се заштити цел тој потег ама тоа е.
Да имаа бар асални куќи, ако им се живее во смрдештија нека живеат. Ама ова во што живеат - би го менувала одма.
Не е депонија, не е смрдештија ти како што збориш. Тоа се куќи на луѓе, а што немаше канализација виновен е градот и државата. Депонија ти се гледа можда од далеку, од мостот ама не знаеш како е внатре. Не можев да најдам понова слика, живеевме во една од овие куќи на спрат покрај кејот.
http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/simages/3_11.jpg
Бараките по земјотресот (и потоа нивните доградби) не им се ни до колена на овие куќи по надворешен стил и внатрешна изведба.

Граѓаните велат дека ова не е план којшто е направен по нивна мерка. Не се сигурни дека нивната приказна која трае цели 50 години, период во којшто поради немање план не можеа легално ниту да ги санираат ни да ги доградат или надградат своите домови ќе заврши со хепи енд

- Сакаме да се задржи препознатливиот начин на живеење и архитектурата во маалото, со што и новите куќи би се граделе во тој стил - бараат маџирмаалци, иако има и такви што нагласуваат дека треба да им се дозволи на инвеститорите да прават згради.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Сигурно знаеш зошто се нарекуваат Дебар Маало и Маџир Маало. Самото име им кажува дека во Дебар Маало се населени од дебарско, во Маџир Маало биле населени маџири-дојденци. Тоа е за историјата :)
Тоа што ветувале за рушење познато ми е. На нас ни ветуваа од 70-тите наваму, а тогаш надградби и доградби не се правеа така лесно.
неспоредливо е недвижнина, плац, нива, куќа...со кола. Никој нема да го купи твоето возило оти не му треба. Градежната маф..пардон тајфа многу добро знае колку ќе ќари од овој простор. Да можат ќе изградат згради и во Вардар. Заради тоа изгледа и не се донесе канализација, ниту се урбанизира и во бившиот и во овој систем, премногу нстрвени за овој простор.
Правото е само на овие луѓе дали ќе бараат урбанизација, дали рушење и колку ќе бараат во недвижнини или пари. Штета што не се оствари идејата (иако неколку куќи се заштитени) да се заштити цел тој потег ама тоа е.
Не е депонија, не е смрдештија ти како што збориш. Тоа се куќи на луѓе, а што немаше канализација виновен е градот и државата. Депонија ти се гледа можда од далеку, од мостот ама не знаеш како е внатре. Не можев да најдам понова слика, живеевме во една од овие куќи на спрат покрај кејот.
http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/simages/3_11.jpg
Бараките по земјотресот (и потоа нивните доградби) не им се ни до колена на овие куќи по надворешен стил и внатрешна изведба.

Граѓаните велат дека ова не е план којшто е направен по нивна мерка. Не се сигурни дека нивната приказна која трае цели 50 години, период во којшто поради немање план не можеа легално ниту да ги санираат ни да ги доградат или надградат своите домови ќе заврши со хепи енд

- Сакаме да се задржи препознатливиот начин на живеење и архитектурата во маалото, со што и новите куќи би се граделе во тој стил - бараат маџирмаалци, иако има и такви што нагласуваат дека треба да им се дозволи на инвеститорите да прават згради.

Добро Луртз, сосема добро ја разбирам емотивната страна на приказнава.
Сепак, тоа е ЦЕНТАР на градот. И таму СЕКОГАШ треба да постојат згради, деловни објекти итн. А не маало. ОК, ова е пред 50 години.
Јас не би вложила во населба таму, ниту во било која населба во строг центар.
Дефинитивно гласам за облакодери.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Покерфејс ете и neo123tel си кажаа за што се. Ќе ги отавам на раат тие самите да се договорат, јас барем немам право да гласам што да се прави со нивните домови.
На страна емоциите, што се однесува до централно подрачје и стари населби, стари квартови постојат и во други градови во центарот. Само се урбанизираат и надворешно се обновуваат по одредени стандарди.

Kajgana Shop

На врв Bottom