На електро сум, какво ФИНКИ? Ќе останам јас.Vie ste sea na Finki ne se mesajte u stipkite na elektro
--- надополнето: Jul 11, 2011 8:50 AM ---
Inace sea i jas sum u ista na dilema samo sto sum jas na TK da se bide ili ne
Може де, ако останале места сите ќе ги примат.може и на прв само со помалку бодовиhttp://join.finki.ukim.mk/CalculatorNP.aspx
Не е така. Тоа и е проблемот. (пример подоле)Да прашам нешто... нели перцентилниот ранг покажува колку твојата оценка е подобра од ученици со иста таква оценка, а не прави споребда меѓу различни оценки... на пр. можеш да имаш 5ка и со 50 кома нешто, ама тоа значи дека твојата петка е подобра од 50% ученици...
Така е ко што пишав, или сум грешка.
Кој е просекот и како сте задоволни?
изгледа државна ке биде над 99..I jas na medicina so 99.1 taka nesto.. Kako sto gledam mnogu konkurencija ke ima ovaa godina.....
перцентилите немат врска со оценката, тоа е на ниво на цела македонија колку си подобар од другите што имат иста оценка оти не е иста секоја 5 и 4 или 3. Значи колку поголем перцентилен ранг толку си подобар од другите а нема врска тоа со оценкатаКако е можно да сум положил со 4 а имам 43.02 перцентили.. ве молам некој да ми ја објасни повеќе оваа работа со перцентиливе... затоа што ич логика ми нема целава работа...
перцентилите немат врска со оценкатаЛуѓе има ли некој информација за тоа колку минимално перцентили треба да имаш за одредена оценка (пр. колку за 3ка или за 5ка)... Ме интересира за македонски и математика...
Не е врзан перцентилниот ранг за тие шо имаат иста оценка.перцентилите немат врска со оценката, тоа е на ниво на цела македонија колку си подобар од другите што имат иста оценка оти не е иста секоја 5 и 4 или 3. Значи колку поголем перцентилен ранг толку си подобар од другите а нема врска тоа со оценката
оно да ама како ми кажаа професорите така кажувам па сега не е моја вина ако не е тоа тоаНе е врзан перцентилниот ранг за тие шо имаат иста оценка.
Четворката треба да носи од 6-8 бода според перцентилниот ранг. 2 Поени на оценка според моја логика.
Момакот има 4x2*43/100=3.44 поени
Он добива поени колку за двојче.
Перцентилите би требало да ги има, ама на друг начин.
Нема оценки, туку само паднати и поминати.
Поминатите имаат ранг поголем од нула, паднатите 0.
Колку проценти, толку поени по предметот.
Многу пореален метод.
На професорот шо му пишал 2 ќе му прават проблеми.(мислам)Да не прават проблеми ако немој имал од прва до четврта 2 по македонски а на матурата извава 5, дека има таков случај во мојата гимназија, јас се` уште не можам да се помирам со тој факт, посебно кога ќе ми текне дека јас му напишав 200 зборови за есејот и му ги кажав сите прашања а јас имав 4. Многу голема улога има и тој што прегледува тестови некој има построг критериум во однос на есејот.
http://www.matura.gov.mk/documents.aspx?language=MK&page=O6dtQQpiV3o=Некој случајно да не знае кога и како се пишува приговор?
Фала однапред.
Што му фали на ФИНКИ? Не дека го бранам, се мислам дали да се запишам таму или на ФЕИТ..На електро сум, какво ФИНКИ? Ќе останам јас.
--- надополнето: Jul 11, 2011 10:25 AM ---
Може де, ако останале места сите ќе ги примат.
Не бранам и не напаѓам, туку прва година веќе завршив на електро, што ќе се префрлам сеа, да бев на твое место ќе одев на ФИНКИ, и така тешко ќе влезев во тие 30 што ќе ги примат на ИКИ годинава на електроШто му фали на ФИНКИ? Не дека го бранам, се мислам дали да се запишам таму или на ФЕИТ..
Те молам објасни ми зошто мислиш така.