Матура

Член од
16 јуни 2011
Мислења
10
Поени од реакции
2
Луѓе има ли некој информација за тоа колку минимално перцентили треба да имаш за одредена оценка (пр. колку за 3ка или за 5ка)... Ме интересира за македонски и математика...

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Vie ste sea na Finki ne se mesajte u stipkite na elektro :P :P :P
--- надополнето: Jul 11, 2011 8:50 AM ---

Inace sea i jas sum u ista na dilema samo sto sum jas na TK :) da se bide ili ne :)
На електро сум, какво ФИНКИ? Ќе останам јас. :):)
--- надополнето: Jul 11, 2011 10:25 AM ---
може и на прв само со помалку бодовиhttp://join.finki.ukim.mk/CalculatorNP.aspx
Може де, ако останале места сите ќе ги примат.

I

Intex

Гостин
Да прашам нешто... нели перцентилниот ранг покажува колку твојата оценка е подобра од ученици со иста таква оценка, а не прави споребда меѓу различни оценки... на пр. можеш да имаш 5ка и со 50 кома нешто, ама тоа значи дека твојата петка е подобра од 50% ученици...
Така е ко што пишав, или сум грешка. :)

Кој е просекот и како сте задоволни?
Не е така. Тоа и е проблемот. (пример подоле)

Најслабата 5-ка е со 90%
Конвертирано иде вака: 5*2*90/100=9 поени

Најјаката 4-ка е со 89.99%
Конвертирано иде вака: 4*2*89.99/100=7.2

Разлика од утнато прашање, буква или шотизнам може да ти одземе 1.8 поени.

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Да не прават проблеми ако немој имал од прва до четврта 2 по македонски а на матурата извава 5, дека има таков случај во мојата гимназија, јас се` уште не можам да се помирам со тој факт, посебно кога ќе ми текне дека јас му напишав 200 зборови за есејот и му ги кажав сите прашања а јас имав 4:D. Многу голема улога има и тој што прегледува тестови некој има построг критериум во однос на есејот.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
386
Поени од реакции
98
Како е можно да сум положил со 4 а имам 43.02 перцентили.. ве молам некој да ми ја објасни повеќе оваа работа со перцентиливе... затоа што ич логика ми нема целава работа...
перцентилите немат врска со оценката, тоа е на ниво на цела македонија колку си подобар од другите што имат иста оценка оти не е иста секоја 5 и 4 или 3. Значи колку поголем перцентилен ранг толку си подобар од другите а нема врска тоа со оценката
--- надополнето: Jul 11, 2011 4:11 PM ---
Луѓе има ли некој информација за тоа колку минимално перцентили треба да имаш за одредена оценка (пр. колку за 3ка или за 5ка)... Ме интересира за македонски и математика...
перцентилите немат врска со оценката

I

Intex

Гостин
перцентилите немат врска со оценката, тоа е на ниво на цела македонија колку си подобар од другите што имат иста оценка оти не е иста секоја 5 и 4 или 3. Значи колку поголем перцентилен ранг толку си подобар од другите а нема врска тоа со оценката
Не е врзан перцентилниот ранг за тие шо имаат иста оценка.
Четворката треба да носи од 6-8 бода според перцентилниот ранг. 2 Поени на оценка според моја логика.
Момакот има 4x2*43/100=3.44 поени

Он добива поени колку за двојче.:)

Перцентилите би требало да ги има, ама на друг начин.

Нема оценки, туку само паднати и поминати.
Поминатите имаат ранг поголем од нула, паднатите 0.
Колку проценти, толку поени по предметот.
Многу пореален метод.

Член од
15 јуни 2011
Мислења
386
Поени од реакции
98
Не е врзан перцентилниот ранг за тие шо имаат иста оценка.
Четворката треба да носи од 6-8 бода според перцентилниот ранг. 2 Поени на оценка според моја логика.
Момакот има 4x2*43/100=3.44 поени

Он добива поени колку за двојче.:)

Перцентилите би требало да ги има, ама на друг начин.

Нема оценки, туку само паднати и поминати.
Поминатите имаат ранг поголем од нула, паднатите 0.
Колку проценти, толку поени по предметот.
Многу пореален метод.
оно да ама како ми кажаа професорите така кажувам па сега не е моја вина ако не е тоа тоа :)

F

FuckYouAll

Гостин
Да не прават проблеми ако немој имал од прва до четврта 2 по македонски а на матурата извава 5, дека има таков случај во мојата гимназија, јас се` уште не можам да се помирам со тој факт, посебно кога ќе ми текне дека јас му напишав 200 зборови за есејот и му ги кажав сите прашања а јас имав 4:D. Многу голема улога има и тој што прегледува тестови некој има построг критериум во однос на есејот.
На професорот шо му пишал 2 ќе му прават проблеми.(мислам)

Член од
18 јуни 2011
Мислења
8
Поени од реакции
0
имам 82 поени би ме примале ли на градежен :)

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Некој случајно да не знае кога и како се пишува приговор?
Фала однапред.

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
На електро сум, какво ФИНКИ? Ќе останам јас. :):)
--- надополнето: Jul 11, 2011 10:25 AM ---

Може де, ако останале места сите ќе ги примат.
Што му фали на ФИНКИ? Не дека го бранам, се мислам дали да се запишам таму или на ФЕИТ..
Те молам објасни ми зошто мислиш така.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Што му фали на ФИНКИ? Не дека го бранам, се мислам дали да се запишам таму или на ФЕИТ..
Те молам објасни ми зошто мислиш така.
Не бранам и не напаѓам, туку прва година веќе завршив на електро, што ќе се префрлам сеа, да бев на твое место ќе одев на ФИНКИ, и така тешко ќе влезев во тие 30 што ќе ги примат на ИКИ годинава на електро :)

Kajgana Shop

На врв Bottom