Македонци во Германија

Член од
10 септември 2019
Мислења
85
Поени од реакции
111
За возачи ќе ви дадат, али да биде стриктно за возачи наведено. Барајте договор од фирмата за да ги прикажете во амбасада.

Иначе 1700 е ништо пари за возење. Испод 2000 не прифаќај ништо, или прифати колку да одиш до Германија и после барај подобро платено. Јас со Б категорија возев комбе и зимав 2200 нето.
Ќе возам 5 години да земам unbefristet niederlassungelaubnis, гледам накај 2000 нето е минимална ги качија годинава платите. Добра е платата

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Да го пушти некој линкот од амбасадата за визи поднесување?

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.414
Поени од реакции
38.953
Знае ли некој колку треба максимум да биде стар ПЦР тестот за влез во Македонија? Имам термин во петок за тест, а летам во недела, ќе заврши ли работа или?

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.596
Поени од реакции
2.657
Знае ли некој колку треба максимум да биде стар ПЦР тестот за влез во Македонија? Имам термин во петок за тест, а летам во недела, ќе заврши ли работа или?
од 1 септември

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.414
Поени од реакции
38.953
од 1 септември
Знам дека е од 1 септември, јас си идам на 5ти. Прашањето ми беше колку денови/саати имам да влезам во државата од зимањето на брисот? 48 или 72?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.949
Поени од реакции
25.474
Знам дека е од 1 септември, јас си идам на 5ти. Прашањето ми беше колку денови/саати имам да влезам во државата од зимањето на брисот? 48 или 72?
Ти момче до Германија ли стигна? :unsure:

А ти ќе пукнеш од мака шо неможеш на македонски кур да му клекнеш , па мораш да се трташ по Германија и Шведска во треторазредни фирми од некој турчин

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.582
Поени од реакции
22.300
Здраво дијаспора. Пред врата сум да фаќам штрафта од севернава, предлог помали градови у BW и Bayern (не во села од по 1000 жители, не ми е допаѓа тоа таму). Од занаети знам да работам фасадерство ( лепење стиропор, лепак, мрежа, абрип) но не сум самостоен мајстор, барем не за почеток (не дека не можам да научам)...имам возачка Б, германски А2, англиски Б2....Имам работено во Бургер кинг 3 месеци ко студент, ако може да се земе како искуство....
Секој предлог е добредојден за помал стан во некоја не така метрополска средина (Штутгард, Минхен етц)... предлози за почнување со работа и места би биле добредојдени за овие два региона. Секое добро.
п.с Иам ЕУ пасош.
BW:

Heidelberg: 160.000
Ulm: 130.000
Reutlingen: 120.000
Esslingen: 95.000
Tübingen: 92.000
Aalen: 70.000

Bayern:

Fürth: 130.000
Erlangen: 115.000
Würzburg: 130.000
Bamberg: 75.000

Ima i povekje ama tie sto ja mozam da gi preporacam sto gi znam.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.682
Поени од реакции
25.075
Мило ми е шо ме памтиш.:love:

Јас работам иначе, не се ебам за пари.
ama nekoja svabkinja u bmw ako ti namigne i frli 2000-3000e? :sneaky:

doduse ti taa komsikata stom ne ja isljaka moze samo za @Incule imas merak :cautious:

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.596
Поени од реакции
2.657
72

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.949
Поени од реакции
25.474
Јас работам иначе, не се ебам за пари.
Иронично е кога ова доаѓа од партијаш. :icon_lol: Верувам дека работиш, и ебењето за пари е работа, најстар занает кој секој партијаш убаво го има усовршено.

DeviAngel

Un vero cavaliere non lascia mai la sua signora
Член од
6 април 2010
Мислења
19.735
Поени од реакции
17.639
Мојте се дојдени кај мене, сега ќе бегат и нажалост и мене почнува да ми се бега ќ, не ми се седи поќе. Го има фатено некој овие кризи ?? Да се спакувам и упм да отерам се, на новата работа и психички ме напраја мн… Се мислам да дам отказ и да слезам бар на месец два….

Сте поминале ваков период ваму горе?

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Мојте се дојдени кај мене, сега ќе бегат и нажалост и мене почнува да ми се бега ќ, не ми се седи поќе. Го има фатено некој овие кризи ?? Да се спакувам и упм да отерам се, на новата работа и психички ме напраја мн… Се мислам да дам отказ и да слезам бар на месец два….

Сте поминале ваков период ваму горе?
Као што знам релативно скоро си дојден, затоа ти е така. Одењето и живеењето странство ти е такво, баш денови го правевме муабетот со мој колега и сега веќе другар со кој се запознавме тука, и еве сега пак се погоди да работиме заедно, јас уште од старт коа дојдов тука видов дека Германија не е државава во која би живеел, всушност дека Македонија е единствена држава во која би можел да живеам. Мислев дека тоа е поради работата, поради јазикот, еве сега и двете работи се подобри но чуството е тоа. Колегата беше баш од оние кои само што пристигнале веќе се "германизираше", секогаш се заебававме на оваа тема меѓусебно и од тие ставови дојде ред до пред некој ден истото да го почуствува и ти што го чуствуваш. Се гледа дека каде да е ќе попушти и ќе се врати дома, пред некој на пауза пушта албански печалбарски песни, се гледаше дека ќе заплачеше за малку. Тешко е странството ако го гледаш со друга призма, единствената промена се случува кога ти се менува мислата а најверојатно со годините и тоа се менува, па после кога ќе отидеш доле ќе ти биде чудно и тогаш пак нема да сакаш доле да седиш, познавам многу такви луѓе кои да кажам се германизирале( не сакам да навредам никој со ова, повеќе мислам на се вклопуваат во системот и менталниот склоп и се променува)

Се во животот е до тоа со какви очи гледаш, дека е подобар, полесен, поуспешен животот во Германија од Македонија тоа е така и не ни може да се смени тоа додека е системот таков, но да живеам некаде каде што сум странец не ми е проблем, проблем ми е да не живеам таму каде што сум роден, израснат, да одам на настани кои сакам да одам, проблем ми преставува да не можам да седам во маало, да не можам да сум на празник со моите, да не можам да испијам пиво со другарите, да не можам да отидам на некој концерт или утакмица, ова е може и до тоа што сум едноставно човек што се во животот му е поврзано со Македонија, од слобони активности, до начин на живот, од музика до спорт итн.

На крајот од денот можеш да отидеш каде сакаш и да имаш вреќи пари но среќата не е во тоа, среќата е во малите нешта а парите само можат да го олеснат животот но не и да го направат подобар. Саше Мијалков на бомбите се нервираше зошто не удрил рекет некаде иако е најмочен човек во државата, тато се радуваше како мало дете кога доживеа пак да го гледа Борец во прва лига и коа ќе отиде во селото каде што потекнува и ќе го исчисти дворот, иако годиниве и не е баш добар на финански план. Се е до начинот на размислување, на некој овој муабет ќе му биде смешен, на некој пак реален.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.414
Поени од реакции
38.953
Мене па ич не ме фатило носталгија, многу ретко, и повеќе за фамилијата отколку за Мк. Еднаш годишно на 15 дена ми е доволно да слегнам долу, повеќе не. Дури се мислам наредна година во февруари/март да правам одмор некаде Јужна Америка ако нема заебанции со рестрикции, иначе комотно можам да одам на секои 6 месеци во Македонија.

Има секојдневни нервози и овде, со разни безобразни си во контакт секој ден. Али среденоста и функционалноста на институциите ме импресионира и ми дава сигурност, настрана парите али осеќам многу поквалитетен живот. Јас не би се вратил, па и ако оформам фамилија тогаш 100% не се враќам.

Kajgana Shop

На врв Bottom