Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Каде можам да најдам корпа слична на оваа во скопје? http://pets.com.mk/index.php/kucinja/zastitni-maski/zashtitna-maska-plastichna-br-5.html Барав во неколку пет шопови,али не ми се допаднаа ,некако многу ми се груби ,со железа и сл..Иначе се работи за кане корсо ,па верувам дека маскава ке одговара на муцката.
Оваа маска теорија нема да ти одговара на кане корсо, за таа раса ќе си земеш платнена маска отворена од предната страна. Оваа пластичнава е премногу голема и груба за устата на кане корсо, а и не е нешто квалитетна, најчесто ги иритира и не ја поднесуваат...

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.027
Поени од реакции
36.812
Кученцево ќе е скоро 3 месеца старо,2 вакцини прими а третата е на 20 Март па сакав да прашам дали да го шетам низ населба?

Исто сакав да прашам и како побрзо да го навикнам на ланчето,како да го држам поблиску до мене?

Пошто такво е лудо,ќе прелета некоја птица тоа по неа,мисли ќе ја начека некаде....

И доколку може да го шетам низ населба,колку долги прошетки да практикувам?

Благодариме однапред :)))

Член од
5 јануари 2009
Мислења
39
Поени од реакции
0
Оваа маска теорија нема да ти одговара на кане корсо, за таа раса ќе си земеш платнена маска отворена од предната страна. Оваа пластичнава е премногу голема и груба за устата на кане корсо, а и не е нешто квалитетна, најчесто ги иритира и не ја поднесуваат...
Немам некое искуство со маскиве...затоа прашав.Велиш дека платнениве ке завршат работа?Мене најмногу му е за кучето да не лапнува ствари кога го пуштам од поводник на игралишта ,затоа што свашта фрлаат.Нормално и да ги опуштам лугево кога ја шетам по улица.сите ме гледаат како да шетам убиец со мене :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Немам некое искуство со маскиве...затоа прашав.Велиш дека платнениве ке завршат работа?Мене најмногу му е за кучето да не лапнува ствари кога го пуштам од поводник на игралишта ,затоа што свашта фрлаат.Нормално и да ги опуштам лугево кога ја шетам по улица.сите ме гледаат како да шетам убиец со мене :)
Јас ти зборам за ваква маска, јас имам за моево куче ваква, воопшто не може да отвори уста ако ја затегнеш, единствено што може да прави е да пие вода.
http://www.google.com/imgres?hl=en&sa=X&biw=1280&bih=699&tbm=isch&tbnid=HdO3iS-rxm5CnM:&imgrefurl=http://www.doganswers.com/behavior_problem_training2.html&docid=t9vhVpU2C7HJCM&imgurl=http://www.doganswers.com/images/dog_picture_muzzle.jpg&w=360&h=270&ei=jFxOT9HWI4_Iswb98syTDw&zoom=1&iact=hc&vpx=420&vpy=307&dur=665&hovh=194&hovw=259&tx=190&ty=115&sig=108315044966392200995&page=3&tbnh=151&tbnw=214&start=39&ndsp=22&ved=1t:429,r:12,s:39
Ако сакаш комплетно устата да му биде затворена, оваа е корисна и не е нешто премногу скапа.
http://www.google.com/imgres?hl=en&sa=X&biw=1280&bih=699&tbm=isch&tbnid=-LSbovWy97FgFM:&imgrefurl=http://www.petedge.com/product/Pro-Guard-Softie-Muzzles-for-Dogs/44005.uts&docid=B5qW1DPHDj6ttM&imgurl=http://www.petedge.com/assets/product_images/styles/medium/CU101_230X230.JPG&w=230&h=230&ei=jFxOT9HWI4_Iswb98syTDw&zoom=1&iact=hc&vpx=670&vpy=61&dur=234&hovh=163&hovw=176&tx=73&ty=97&sig=108315044966392200995&page=3&tbnh=151&tbnw=171&start=39&ndsp=22&ved=1t:429,r:13,s:39
А ова ти е пример за да знаеш каква маска ти треба за твоето куче, т.е. кратка, за кратка муцка.
http://www.google.com/imgres?start=148&hl=en&sa=X&biw=1280&bih=699&tbm=isch&tbnid=FnZpgkkmrJSbRM:&imgrefurl=http://www.k9-equipment-store.com/index.php?main_page=index&cPath=3&docid=fOomjQxgljLBNM&imgurl=http://www.k9-equipment-store.com/images/Similar-Redline-K9-Leather-Basket-Dog-Muzzle.jpg&w=190&h=189&ei=y1xOT6aIMMj3sgaOl9jIDw&zoom=1&iact=hc&vpx=559&vpy=226&dur=403&hovh=151&hovw=152&tx=56&ty=105&sig=108315044966392200995&page=8&tbnh=151&tbnw=143&ndsp=22&ved=1t:429,r:13,s:148

Сигурна сум дека ги има во пет шопот на Рузвелтова, Pet supplies .
--- надополнето: 29 февруари 2012 во 18:20 ---
Кученцево ќе е скоро 3 месеца старо,2 вакцини прими а третата е на 20 Март па сакав да прашам дали да го шетам низ населба?

Исто сакав да прашам и како побрзо да го навикнам на ланчето,како да го држам поблиску до мене?

Пошто такво е лудо,ќе прелета некоја птица тоа по неа,мисли ќе ја начека некаде....

И доколку може да го шетам низ населба,колку долги прошетки да практикувам?

Благодариме однапред :)))
Сеуште е малечко за да имаш долги прошетки, а после вакцинација, мора да е во карантин (на некој начин), да нема контакти со други кучиња, додека да створи имунитет.

Ако сакаш да го научиш да биде блиску до тебе ќе го држиш на пократко ланче, а околувратникот ќе му го позиционираш веднаш позади ушите на највисокиот дел од вратот, под грлото.

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
За да не биде предолг постов, ќе ги скратам малку цитирањата.

извини знам дека не е до мене прашањето но би сакал да се надоврзам и да го искажам мислењето. Да споредиш ротвајлери со педигре,муцките би им биле исти......А според мене,човек би требало да чува од тие опасните раси дури после барем 1 одминато искуство со кое било куче,ете например лабрадор..........Не им е цел да го заземат алфа статусот туку си гледаат да си ги извршат своите цели а додека ротвајлерот ако си почетник веднаш може алфа статус да ти наметне и никогаш да не го свратиш.
Не ми пречи твоето мислење воопшто. Не разговарам јас само со еден на форумов :)

Еве јас ти кажувам дека мојата имаше подугачка муцка од другите. П.С. Имаше педигре, и оценка 4, заради ушите, а не муцката.
А јас да, дозволував моето куче да биде несреќно. Во ред е. Моето куче фрик било. Нема везе.
Важи, јас ќе потрошам 15 години, со куче коешто не сакам да го чувам, само за да можам после да бидам "обучена" за ротвајлер.
Јас сум многу среќна што си го имав ротвајлерот. Многу си ја сакав. И ништо не и фалеше. Нити пак беше агресивна нити пак нападнала некој некогаш. Затоа, кој што сака може да ми каже, јас никогаш нема да се согласам дека не е за почетници. Ако личноста која што сака да го чува е доволно мотивирана да научи, да посвети време на обука, и да се интересира, не гледам тука никаква причина ако он утре иде да купи куче ротвајлер, некој да му каже, Е неможе сеа, купи си прво лабрадор.
И последна работа. Маламутот и те како се поставува како алфа. Не на агресивен начин, ама се поставува. И кога ќе се постави, што сакаш прави, никогаш нема да те послуша.

Еве бидејќи јас имам огромно искуство со кучиња ќе ти одговорам на твоите прашања.
Значи јас како што те разбрав, вие Ротвајлерот сте го дале бидејќи не сте знаеле како правилно да го воспитувате.
Е тек кога ќе се „набилдаш“ со знаење и искуство, е тек тогаш ќе бидеш способна да чуваш моќна раса која што сака да доминира како што е Ротвајлерот.
Ете прочитај горе, дека моето се разликуваше. Сега имам Маламут, она е од сите до сега што сум ги видела различна. Од многу е помала, има пократка муцка.... Или сега ќе ми кажеш дека само некои раси не се разликуваат? Има стандард да, ама тој стандард варира. Неможе да кажеш муцката е 20 сантима, и крај.
Сме го дале на воспитување зашто сме биле совесни и не сме се правеле паметни. Ама тоа не значи дека јас да имав 20 години и да имав време да и посветам, дека ќе ја дадевме. Јасно ми е таму како ги третираат ама јас во тоа време не се прашував. Да бев на возраста која сум сега, ќе се едуцирав, ќе барав начини и ќе посветев време на тоа. Нити сум глупа, нити проста, да не научам како да си го истренирам моето куче. Како што правам сега со новото куче. Моите работеа тогаш а и не беа заинтересирани за дресирање на куче баш. И со ова сум колку толку ограничена зашто ете сите дома различно и се поставуваме и неможам да ја учам јас на некои работи ако мајка ми и ги допушта тие. Ама кога ќе си живеам сама и ќе си имам мое куче, има само јас да го тренирам и никој друг. Па што сака раса нека е.
Ама, како што кажав и погоре, никој нема да ме убеди дека ротвајлер не е за почетник. Уште еднаш ќе кажам, не е за луѓе кои што немаат став и би му допуштале се на кучето. Ама ако некој сака да научи и те како има од каде... Луѓево се потрудиле и има еден тон книги, туторијали и секакви страни на интернет. Ќе си видиш што ти одговара на тебе и кучето и крај. И сепак не верувам дека после чување Златен Ретривер, некој ќе може да се постави како што треба према Ротвајлер. А некој може да чувал и 5 кучиња и пак да не биде спремен да се справи со Ротвајлер. Искуството со Златен Ретривер и искуството со Ротвајлер е комплетно различно.

http://www.donnerbergrottweilers.com/who-should-own-a-rottweiler.html- ти започнувам со линк еве.....
Раса на куче, си е раса на куче. Секоја раса си има различни карактеристики, и во темперамент и физички. Благодарение на тие карактеристики, може да се препознае потеклото на еден мешанец.
Глупаво и апсурдно е да негираш генерални карактеристики, специфични за одредени раси на кучињата.
Ако си решена да земеш куче, никој не може да те спречи да земеш било каква раса. Никој не знае дали ти во себе го имаш тоа што е потребно да бидеш алфа, па макар еве и на лабрадор и маламут. Можеби како почетник, можеш да бидеш подобра и од сите кучкари на светов, кои што раснеле со кучиња и цел живот им се посветиле на истите. Никој не може да го знае тоа. Али, не може да се знае и спротивното. Дали ти си способна да се носиш со тој статус на алфа, дали ти воопшто знаеш што значи силна раса на куче (мажјак ротвајлер може да достигне и до 70 кила тежина, од чисти мускули и 10 тона од доминантност и неустрашливост), дали ќе можеш да го контролираш своето куче, физички и психички... никогаш нема да знаеш, дур не пробаш да го чуваш, али треба да бидеш свесна на моментот дека една грешка со ротвајлер, може живот да те кошта, дали твојот, дали на некој случаен минувач, или можеби некое детенце... Колку си ти способна да гарантираш за твоето куче, дека никого нема да напрадне или пак, дека ти нема да постанеш евентуално жртва на истото куче, само поради фактот што си (не)одговорен сопственик.
Пред да тврдиш било што за овие раси на кучиња, пред да одлучиш да земеш од истите, размисли минимум 10 тина пати, па после донеси одлука.
Наједноставно е да видиш на улица воспитан ротвајлер и да тврдиш дека сите ротвајлери се мирни. Но, ако го прашаш неговиот сопственик што се направил за неговото куче да е воспитано ( и маче/мече како што тврдиш), не верувам дека ќе ти изгледа се толку едноставно.

Не се инаетам, едноставно не го прифаќам тоа што го кажувате. Кога јас сум исчувала, извини ама можат многу луѓе. За странава нема да дискутирам, зашто е отворена од маж и жена, а таа јас што ти ја пратив е од клуб за ротвајлери каде што има многу многу луѓе. Али сеедно...
За учење, фала многу, ама можам сама да си научам. Што и во моментов го правам, ама за друга раса куче. А експерт за кучиња сеуште не планирам да станувам, така да, тоа што го знам од искуство, тоа го кажувам.
Да, многу фатален ефект беше. Го немам напоменато фактот дека откако куќата се продаде, веќе не лаеше, ама нема везе. Стој си на твоето. Јас знам дека моето куче беше потполно здраво и нормално. Штета што не можеше да го запознаеш.
И сега смеам да чувам ротвајлер, само што немавме намера после тоа куче да чуваме уште едно, ама ете ни дадоа на поклон друго, па се согласи мајка ми некако. Да ми поклонеа ротвајлер, баш ќе ми беше мило. Ама јас пари да давам за да купам некоја раса, не баш. Првото исто го имавме зашто ни беше поклонето. И би чувала пак ротвајлер зашто знам какви се. На ова сега, неможам да се ослонам дека ако некој ме нападне, ќе ме заштити.
Никогаш не реков дека се толерира лаењето, не ми извртувај зборови.
Не ти споредувам кучиња со луѓе, пак извртуваш зборови. Споредувам куче што живее во Скопје (не конкретно, зборот ми беше град)... Исто, не им припишувам човечки особини, кажувам дека се различно од тоа како се воспитани и каде живеат.
Точно дека секоја раса си има карактеристики, затоа се и постојат различни раси. Ама неможеш да ми кажеш дека сите кучиња од една раса се ИСТИ потполно. Зашто не се. Не негирам ништо, само кажувам дека може да се разликуваат. Можеби минимално, ама се разликуваат.
Тоа е тоа што треба да им го кажуваш на луѓето. Со вториот болдиран дел се согласувам потполно. Секој треба да си е свесен за тоа што ќе го одбере, многу нормално. Па, несовесни луѓе не би требало ни да чуваат кучиња. Греота се кучињата. Ама, за жал има секакви.
Значи, ротвајлери и добермани и питбули и уште неколку, не се за сите дефинитивно. Ама луѓе кои знаат какви се, кои се свесни за што се одлучуваат, на кои им е јасно дека треба да посветат многу време и макотрпна работа, комотно можат да се одлучат. Без разлика дали чувале или не. Тоа ми беше целата поента.
И верувај ми, знам колку е "лесно"...

целостно се согласувам! се зависи од тоа како ќе се воспита ротвајлерот,зашто не е исто да се воспитува лабрадор и ротвајлер!
А кој рече дека е исто?

Нема веќе да одговарам на темата, пошо на форумов доаѓам да се релаксирам, а ова не ми е релаксација. Само ќе кажам дека моето искуство со мојот ротвајлер ми беше неверојатно и многу си ја сакав кучката. И ми е жал што луѓето што ги познавате ќе имаат такво мислење за ротвајлерите и луѓе што навистина се погодни да чуваат, нема да го чуваат поради вашите мислења...
Поздрав и пријатно.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
За да не биде предолг постов, ќе ги скратам малку цитирањата.

Ете прочитај горе, дека моето се разликуваше. Сега имам Маламут, она е од сите до сега што сум ги видела различна. Од многу е помала, има пократка муцка.... Или сега ќе ми кажеш дека само некои раси не се разликуваат? Има стандард да, ама тој стандард варира. Неможе да кажеш муцката е 20 сантима, и крај.
Сме го дале на воспитување зашто сме биле совесни и не сме се правеле паметни. Ама тоа не значи дека јас да имав 20 години и да имав време да и посветам, дека ќе ја дадевме. Јасно ми е таму како ги третираат ама јас во тоа време не се прашував. Да бев на возраста која сум сега, ќе се едуцирав, ќе барав начини и ќе посветев време на тоа. Нити сум глупа, нити проста, да не научам како да си го истренирам моето куче. Како што правам сега со новото куче. Моите работеа тогаш а и не беа заинтересирани за дресирање на куче баш. И со ова сум колку толку ограничена зашто ете сите дома различно и се поставуваме и неможам да ја учам јас на некои работи ако мајка ми и ги допушта тие. Ама кога ќе си живеам сама и ќе си имам мое куче, има само јас да го тренирам и никој друг. Па што сака раса нека е.
Ама, како што кажав и погоре, никој нема да ме убеди дека ротвајлер не е за почетник. Уште еднаш ќе кажам, не е за луѓе кои што немаат став и би му допуштале се на кучето. Ама ако некој сака да научи и те како има од каде... Луѓево се потрудиле и има еден тон книги, туторијали и секакви страни на интернет. Ќе си видиш што ти одговара на тебе и кучето и крај. И сепак не верувам дека после чување Златен Ретривер, некој ќе може да се постави како што треба према Ротвајлер. А некој може да чувал и 5 кучиња и пак да не биде спремен да се справи со Ротвајлер. Искуството со Златен Ретривер и искуството со Ротвајлер е комплетно различно.

Не се инаетам, едноставно не го прифаќам тоа што го кажувате. Кога јас сум исчувала, извини ама можат многу луѓе. За странава нема да дискутирам, зашто е отворена од маж и жена, а таа јас што ти ја пратив е од клуб за ротвајлери каде што има многу многу луѓе. Али сеедно...
За учење, фала многу, ама можам сама да си научам. Што и во моментов го правам, ама за друга раса куче. А експерт за кучиња сеуште не планирам да станувам, така да, тоа што го знам од искуство, тоа го кажувам.
Да, многу фатален ефект беше. Го немам напоменато фактот дека откако куќата се продаде, веќе не лаеше, ама нема везе. Стој си на твоето. Јас знам дека моето куче беше потполно здраво и нормално. Штета што не можеше да го запознаеш.
И сега смеам да чувам ротвајлер, само што немавме намера после тоа куче да чуваме уште едно, ама ете ни дадоа на поклон друго, па се согласи мајка ми некако. Да ми поклонеа ротвајлер, баш ќе ми беше мило. Ама јас пари да давам за да купам некоја раса, не баш. Првото исто го имавме зашто ни беше поклонето. И би чувала пак ротвајлер зашто знам какви се. На ова сега, неможам да се ослонам дека ако некој ме нападне, ќе ме заштити.
Никогаш не реков дека се толерира лаењето, не ми извртувај зборови.
Не ти споредувам кучиња со луѓе, пак извртуваш зборови. Споредувам куче што живее во Скопје (не конкретно, зборот ми беше град)... Исто, не им припишувам човечки особини, кажувам дека се различно од тоа како се воспитани и каде живеат.
Точно дека секоја раса си има карактеристики, затоа се и постојат различни раси. Ама неможеш да ми кажеш дека сите кучиња од една раса се ИСТИ потполно. Зашто не се. Не негирам ништо, само кажувам дека може да се разликуваат. Можеби минимално, ама се разликуваат.
Тоа е тоа што треба да им го кажуваш на луѓето. Со вториот болдиран дел се согласувам потполно. Секој треба да си е свесен за тоа што ќе го одбере, многу нормално. Па, несовесни луѓе не би требало ни да чуваат кучиња. Греота се кучињата. Ама, за жал има секакви.
Значи, ротвајлери и добермани и питбули и уште неколку, не се за сите дефинитивно. Ама луѓе кои знаат какви се, кои се свесни за што се одлучуваат, на кои им е јасно дека треба да посветат многу време и макотрпна работа, комотно можат да се одлучат. Без разлика дали чувале или не. Тоа ми беше целата поента.
И верувај ми, знам колку е "лесно"...

А кој рече дека е исто?

Нема веќе да одговарам на темата, пошо на форумов доаѓам да се релаксирам, а ова не ми е релаксација. Само ќе кажам дека моето искуство со мојот ротвајлер ми беше неверојатно и многу си ја сакав кучката. И ми е жал што луѓето што ги познавате ќе имаат такво мислење за ротвајлерите и луѓе што навистина се погодни да чуваат, нема да го чуваат поради вашите мислења...
Поздрав и пријатно.

Не е поентата еден обичен разговор да те доведи до ситуација да се нервираш.
Премногу ми е мило што си имала прекрасно искуство со твојот ротвајлер, и јас го делам истото мислење, никогаш не би се откажала од оваа раса. Факт е дека они се прекрасни кучиња, не ми е поентата да ја огрдам расата во никој случај, да не се разбереме погрешно. Ако имам лошо мислење за истата и јас не би ја чувала, нели?

Поентата тука е дека, живееме во држава во која што не секој се интересира, не секој сака да научи, во место каде што сите сметаат дека знаат и можат се. Повторно ќе речам, ако некој се реши да ја чува оваа раса никој не може да го убеди да не ја чува. Али тоа не значи дека таа личност е спремна за тоа и воопшто не значи дали некогаш ќе сака да се спреме/научи. Не сите сакаат да знаат како треба и што треба, сметаат дека веќе знаат. Тука се прават најголемите грешки- гајле ми е за сопствениците кои страдаат од своите кучиња (неписмени и глупави се најчесто и не им се замарам), но жал ми е за кучињата кои што страдаат од таквите сопственици на истите.
Не можам да се справам со кучево па ќе го еутанизирам или ќе го испуштам на улица- ова е реалната слика. Благодарение на ваквите сопственици кои мислат дека знаат се и не им треба никаква обука во однос на кучињата, пак ќе напоменам, оваа раса е на црната листа и има забрана во голем дел од државите.

Не значи, дека некој што сака да научи нема да научи, но не значи и дека ќе научи.

Затоа оваа раса не е за почетници, не е погодна за учење. Не е за џабе речено, од куче што не лае да бегаш, не е за џабе верувај.

И моето куче е прекрасно, и кучињата на моите другари се перфектни, но затоа ротвајлерот на типот (старецот од Прилеп) не беше перфектен (не е до кучето, се надевам позната ти е темата), го застрелаа а старецот е мртов. И да не бројам уште колку многу случаеви има каде што оваа раса усмртила или нападнала со тешки последици, поради незнаење/неоговорност од страна на сопствениците.

Задржи си го своето мислење, немам проблем со тоа, задржи си ги убавите спомени од прекрасниот ротвајлер, се надевам пак ќе имаш прилика да ја чуваш оваа раса, па тогаш може и ќе го упознаам кучето. Мило ми е што и двете страсно ја сакаме оваа раса, ете, бар за тоа се сложуваме :D:)

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
денеска му ставив трета вакцина, но заборавив да прашам дали треба карантин дома да го држам некое време послем вакцинава??? или може одма шетање?

и исто така таму му ставија и ампула за буви/крлежи и ме интересира исто така на колку време треба да му ставам нова ампула?? (знам дека не треба сега да се бања, мие итн итн..)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
денеска му ставив трета вакцина, но заборавив да прашам дали треба карантин дома да го држам некое време послем вакцинава??? или може одма шетање?

и исто така таму му ставија и ампула за буви/крлежи и ме интересира исто така на колку време треба да му ставам нова ампула?? (знам дека не треба сега да се бања, мие итн итн..)
Нормално дека ќе го држиш недела дена во карантин, минимално надвор, ако веќе е научено да искача до вц, иначе никако шетање. А ампулата има траење 1 или 2 месеци (мислам) за крлежи а за буви е 3 месеци.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дали знаете нешто за расата Боксер?? некако ме инспирира таа раса,посебно зашто е комбинирана од гени од мали кучиња,ловечки и кучиња чувари.Дали се тешки за обука?? би сакал да чувам боксер највеќе :D

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Дали знаете нешто за расата Боксер?? некако ме инспирира таа раса,посебно зашто е комбинирана од гени од мали кучиња,ловечки и кучиња чувари.Дали се тешки за обука?? би сакал да чувам боксер највеќе :D
http://www.boxer.com.mk/mk/germanski-bokser/za-rasata/3-standardi-na-rasata-germanski-bokser

А ја за расава можам да ти кажам дека се едни прекрасни кучиња, да не речам деца кои никогаш нема да пораснат, цело време си играат, не се воопшто мрзливи, премногу се интересни, и знаат да ти покажат ЉУБОООООВ :) бидејќи се единствена раса на кучиња кои го имаат најдолгиот јазик на светот:vozbud: ги обожавам, најпросто кажано, ќе си одговарате бидејќи и они се хипер и со 500 на саат;)

http://www.boxer.com.mk/mk/germanski-bokser/za-rasata/4-istorija-na-rasata-germanski-bokser

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
http://www.boxer.com.mk/mk/germanski-bokser/za-rasata/3-standardi-na-rasata-germanski-bokser

А ја за расава можам да ти кажам дека се едни прекрасни кучиња, да не речам деца кои никогаш нема да пораснат, цело време си играат, не се воопшто мрзливи, премногу се интересни, и знаат да ти покажат ЉУБОООООВ :) бидејќи се единствена раса на кучиња кои го имаат најдолгиот јазик на светот:vozbud: ги обожавам, најпросто кажано, ќе си одговарате бидејќи и они се хипер и со 500 на саат;)

http://www.boxer.com.mk/mk/germanski-bokser/za-rasata/4-istorija-na-rasata-germanski-bokser
Ти благодарам,ако земам некогаш куче ќе земам или боксер или доберман.Но,тоа ќе биде дурии после запослување! во македонија нема одгледувачница на боксер со педигреmима дурии во Хрватска,но ќе можам преку мелита да снабдам.Инаку,да ви се пофалам новото семејно куче ни е од расата германски шпиц,сеуште е мало 3 месеци е ја прими последната ре вакцина и сега е дома.Го купивме 350 евра од една одгледувачница со класифицирано педигре и углед од кичево на попуст.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ти благодарам,ако земам некогаш куче ќе земам или боксер или доберман.Но,тоа ќе биде дурии после запослување! во македонија нема одгледувачница на боксер со педигреmима дурии во Хрватска,но ќе можам преку мелита да снабдам.Инаку,да ви се пофалам новото семејно куче ни е од расата германски шпиц,сеуште е мало 3 месеци е ја прими последната ре вакцина и сега е дома.Го купивме 350 евра од една одгледувачница со класифицирано педигре и углед од кичево на попуст.
Како тоа немам одгледувачница? А линковиве што ти ги пуштив? Има еден тон одгледувачници за расава и тоа релативно добри примероци вадат.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Како тоа немам одгледувачница? А линковиве што ти ги пуштив? Има еден тон одгледувачници за расава и тоа релативно добри примероци вадат.
Сум контактирал со тој Малиновски што е познат во скопје што има хотел за ку чиња и што одгледува и све,ми има кажано дека ако барам чисто чисто чисто крвна ептен со 7 класи наназад мислам 7 мо колено овде не ќе најдам таков боксер,туку само во хрватска има.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Сум контактирал со тој Малиновски што е познат во скопје што има хотел за ку чиња и што одгледува и све,ми има кажано дека ако барам чисто чисто чисто крвна ептен со 7 класи наназад мислам 7 мо колено овде не ќе најдам таков боксер,туку само во хрватска има.
Па и него му се увезени кучињата или од Хрватска или од Србија не сум баш сигурна, али имаат фантастично педигренце и доста награди, сум имала чест да видам негови куче од негово легло (потомец на првото увезено куче), прав лепотан....
еве ти и линк, http://www.boxer.com.mk/mk/germanski-bokser/mazjaci

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Па и него му се увезени кучињата или од Хрватска или од Србија не сум баш сигурна, али имаат фантастично педигренце и доста награди, сум имала чест да видам негови куче од негово легло (потомец на првото увезено куче), прав лепотан....
еве ти и линк, http://www.boxer.com.mk/mk/germanski-bokser/mazjaci
Е ти благодарам! :D инаку човекот е со огромно искуство,дури и чува бернандинец в куќа внатре на кревет му спие...:О :О

Kajgana Shop

На врв Bottom