Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Еден мој комшија има самојед, се откорнува од лаење. o_O
Немам сретнато друго сибирско куче или самојед да лае,зарем и овие кучиња лаат или овој на другарми е мелез?

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
* изгледа секој си чита и тврди по негово......досега сретнав над 7 месеци,други кога ќе наполни година,трети викаат дека поради патување ги вакцинирале и на 3 - 4 месечна возраст.......каша попара
имало примери каде заостанувале во растот и останувале помали,меѓутоа од каде со сигурност дека тоа му го направила вакцината против беснило
Мене така ми кажа мојот ветеринар. А тие што излагаат од државава мораат да бидат вакцинирани, така да ако мора да го носи надовр, мора да го вакцинира. Веројатно тоа е ризик кој што си го зимаат. И сигурно некој не збори без везе тоа, сигурно има зашто викаат дека е од тоа, ама работата е што немора да значи дека секогаш ќе се појави некој проблем.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Мене така ми кажа мојот ветеринар. А тие што излагаат од државава мораат да бидат вакцинирани, така да ако мора да го носи надовр, мора да го вакцинира. Веројатно тоа е ризик кој што си го зимаат. И сигурно некој не збори без везе тоа, сигурно има зашто викаат дека е од тоа, ама работата е што немора да значи дека секогаш ќе се појави некој проблем.
нам ни рекоја после 8 месец да носиме за вакцина против беснило...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Друго, како можеш да кажеш дека не било шетано, кога ти кажувам дека во двор била! Јас и брат ми ја имаме преуморувано од замарање. Лаењето не и беше од тоа можам со сигурност да ти кажам
Вака сега, двор и шетање е сосема различно. Замисли се ти да имаш огромна куќа а никогаш да не можеш да излезеш од истата...колкав сака нека биде дворот, што сака нека има во него, не може да ја замени прошетката, и да, јас ти гарантирам дека лаењето на кучето било поради нешетање.... колку сакаш уморувај го дома, што сакаш прави со него во двор, прошетка има сосема 13 та димензија за кучињата.

И кога се зборува за основни карактеристики на една раса, логично е дека ќе се генерализира, зашо станува збор за конкретна раса. И повторно се се сведува на моето- ротвајлер не е куче за секого, особено не за почетници! И сама кажа дека некој се потрудил да го воспита твоето куче. Не секој знае како се воспитува куче.
А куче за почетници, може да биде било кое куче, кое не спаѓа во измислените тн. опасни раси на кучиња.

L

Lu

Гостин
А за тие што сакаат куче со одбранбен став а се почетници би препорачал доберман,многу меки се на срце и многу се лесни са обучување.поздрав!
Никако !!!
Доберманот воопшто не би го препорачала за почетници, истото важи и за Ротвајлерот.

Апсолутно најголема грешка е некој човек кој што е почетник и нема никакво искуство со кучиња, најголема грешка е да земе моќна раса која што сака да доминира како што е Доберманот и Ротвајлерот.

Таков неискусен човек кој што претходно немал искуство со кучиња, нема да знае како да го контролира моќното куче и нема да знае како да се постави како Алфа.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Никако !!!
Доберманот воопшто не би го препорачала за почетници, истото важи и за Ротвајлерот.

Апсолутно најголема грешка е некој човек кој што е почетник и нема никакво искуство со кучиња, најголема грешка е да земе моќна раса која што сака да доминира како што е Доберманот и Ротвајлерот.

Таков неискусен човек кој што претходно немал искуство со кучиња, нема да знае како да го контролира моќното куче и нема да знае како да се постави како Алфа.
добро така е можда,пример кумот мој има доберман,секогаш кога одат на одмор или отсуствуваат зашо постојано го нема пример од 365 денови него 100 дена го нема и кучето кај нас живее и све што му велам све прави и добро се понаша и се,мило е,дури пред 2 месеци беше овде на една недела и со брат ми ( бебето ) нонстоп стоеше и секогаш кога и да се разбуди стануваше неспокоен...сепак доберманот сигурен сум дека е по мек/благ карактер од ротвајлерот,иако служи за куче пазач! и не е воопшто онаков како што го претставуваат по филмовите! поздрав

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Немам сретнато друго сибирско куче или самојед да лае,зарем и овие кучиња лаат или овој на другарми е мелез?
Лаат и те како лаат, ма да повеќе тоа е квичење него ли лаење, премногу се гласни и уста не затвараат... што во ситуацијава значи, дека не е мелез туку си е чисто самоједче. Иначе, овој период сега, ако осетат женка за парење- оооо тешко на другарти, не сакам ни на гости да му отидам без тампони во уши:D

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Лаат и те како лаат, ма да повеќе тоа е квичење него ли лаење, премногу се гласни и уста не затвараат... што во ситуацијава значи, дека не е мелез туку си е чисто самоједче. Иначе, овој период сега, ако осетат женка за парење- оооо тешко на другарти, не сакам ни на гости да му отидам без тампони во уши:D
лелее а јас се чудам зашо хаската у комшиите квичи на мноогу чуден начин оно ето што ти било,па да беше штотуку донесено кутре на прва ноќ не квичи толку,мислам какво квичење тоа е меѓу завивање и дерење као на машина за тегнење да го ставиле,2 ноќи по ред се будам насред ноќ...

O

Orion.

Гостин
Самоједиве освен што лаат и завиваат. Него во претходните постови некој напиша дека Ротвајлерот не лаел. На другар ми Ротот се убива од лаење и тоа еден глас дебел што вади, од памет да те извади. (се работи за чист ротвајлер)

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
како да го научам малиот да не јаде од земја, тоест командата "фуј" ? деновиве прв пат почнав со мали прошетки пред зграда и го јаде лебот на гулабите :) , но проблемот е што се става во уста, од отпушоци до мастики, пробувам со не и фуј, али не ме ферма...
дома горе доле ја нучи командата не, али надвор глеам тешко иде...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
како да го научам малиот да не јаде од земја, тоест командата "фуј" ? деновиве прв пат почнав со мали прошетки пред зграда и го јаде лебот на гулабите :) , но проблемот е што се става во уста, од отпушоци до мастики, пробувам со не и фуј, али не ме ферма...
дома горе доле ја нучи командата не, али надвор глеам тешко иде...
Сеуште е малечок, со тек на време ќе си свати. За најлесно да го научиш надвор да не зема храна мораш да го научиш и дома да не зема храна од земја или се додека ти да му речеш ајде. Бар ја со мојава имав добри резултати после тоа. И да најде храна надвор, прво ме гледа мене за одобрување, никогаш не зема сама. Внимавај премногу дур да се научи.

Него во претходните постови некој напиша дека Ротвајлерот не лаел. На другар ми Ротот се убива од лаење и тоа еден глас дебел што вади, од памет да те извади. (се работи за чист ротвајлер)
Па погоре некој напиша и зашто лаат- а тоа е најчесто поради тоа што не ги шетаат кучињата, ништо друго.

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Вака ме интересира кога ќе почнам да го шетам кучето да го научам да ми шета поред нога. Е сега тоа поред нога би било кога ќе шетам на подолги релации ама кога ќе треба да го однесам до двор само колку да изврши нужда како да се поставам ?

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Вака ме интересира кога ќе почнам да го шетам кучето да го научам да ми шета поред нога. Е сега тоа поред нога би било кога ќе шетам на подолги релации ама кога ќе треба да го однесам до двор само колку да изврши нужда како да се поставам ?
јас моите ги научував така што пред нив им ставав по едно кругче од храната и така им фрлав се напред напред и се навикна така и почна да си оди незнаеше дека има сиџимка на него и така некако ...

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
јас моите ги научував така што пред нив им ставав по едно кругче од храната и така им фрлав се напред напред и се навикна така и почна да си оди незнаеше дека има сиџимка на него и така некако ...
Прашањето ми е дали кога ќе го носам до доле само да изврши нужда, дали и тогаш да бидам строг и да го водам поред нога или да го олабавам поводникот ?

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Прашањето ми е дали кога ќе го носам до доле само да изврши нужда, дали и тогаш да бидам строг и да го водам поред нога или да го олабавам поводникот ?
Тоа Аргаси ќе ти одговори, таа е експерт за такви работи.
Инаку јас секогаш сум го олабавувал, нели тоа е физиолошка работа и се работи за "олеснување" на некој начин, па кој не би сакал да се чувствува комотно во таква ситуација хаха, поздрав!

Kajgana Shop

На врв Bottom