Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Јасно,али кај бурек,пити сарајлиња нема проблем...грев ми е да ја хранам со храна за кучиња бидејќи е ужасна со вкус на црева..па тоа е катастрофа
:tapp: E па храни го со еклери.... боље вкус имаат, не на црева, само да знаеш у Апче ти се најбоље....
--- надополнето: 7 март 2012 во 13:14 ---
Мојата лошка збеснува кога ќе отворам чоколадо. Сигурно мирисот и е многу јак и добар, па ќе почне да моли, па ќе ме лиже, па ќе седне пред мене и ќе се оближува... и како да не и дадам. Колку да ја залажам и да немам грижа на совест :D и кршам најмала можна ронка чоколадо. :)
Од толку не би требало да има проблем, али не е препорачливо само да знаеш, чоколадото содржи отровни состојкки за кучето. Кога веќе ти е жал и сакаш да и дадеш чоколадо бар давај и од чоколадово за готвење, тоа и не е толку штетно како другиве, али пази, умерени дози зашо и со тоа можеш проблеми да имаш. Ги мами вкусот и мирисот на чоколадото затоа што им влијае максимално на нервниот систем и го смирува, а тоа е премногу лошо.

N

Nessa Alcarin

Гостин
:tapp:
Од толку не би требало да има проблем, али не е препорачливо само да знаеш, чоколадото содржи отровни состојкки за кучето. Кога веќе ти е жал и сакаш да и дадеш чоколадо бар давај и од чоколадово за готвење, тоа и не е толку штетно како другиве, али пази, умерени дози зашо и со тоа можеш проблеми да имаш. Ги мами вкусот и мирисот на чоколадото затоа што им влијае максимално на нервниот систем и го смирува, а тоа е премногу лошо.
Сме го правеле муабетот и порано, и Аргаси ми кажа чоколадо и работи што содржат шеќер во најмали можни количини, дури ако може и никогаш. Но незнам што и станува ама може да го намириса преку две соби, за се друго има контрола и чека се додека и дадам, ама за чоколадо знае буквално на глава да се качи, и ако не и дадам ќе ги стави нозете на мои рамења и ме лиже во случај да не останало нешто на моето лице :D

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Сме го правеле муабетот и порано, и Аргаси ми кажа чоколадо и работи што содржат шеќер во најмали можни количини, дури ако може и никогаш. Но незнам што и станува ама може да го намириса преку две соби, за се друго има контрола и чека се додека и дадам, ама за чоколадо знае буквално на глава да се качи, и ако не и дадам ќе ги стави нозете на мои рамења и ме лиже во случај да не останало нешто на моето лице :D
Срцка еј, не знам како можеш да и одолееш...:love:, али знам дека постојат бисквитки такви со мирис на чоколадо за кучиња па можеш некогаш да си ја почастиш со по некое:)

Член од
5 октомври 2009
Мислења
74
Поени од реакции
7
Мислам дека е возможно, но тоа сигурно ќе биде условно педигре, е тек после за малечките (во зависност од квалитетот), може да биде нормално. Но не сваќам што ќар од тоа ливче хартија, само фрлање пари, ако ти се познати мајката и таткото не ти треба реално. Немаш корист, не можеш да идеш по изложби, е единствено само ради парење да ти биде, али кој знај дал некој ќе ти се нафати со условно педигре.
А за што куче станува збор?
Станува збор за чивава и педигрето е за идните малечки, а и не ми важно дали ќе биде условно педигрето на кучката или не :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Станува збор за чивава и педигрето е за идните малечки, а и не ми важно дали ќе биде условно педигрето на кучката или не :)
Е па во тој случај, ќе треба да идеш до кинолошки сојуз за да го проверат кутрето и да му дадат оценка, мислам ќе те кошта околу 3000 ден, а за малечките ќе ти биде без проблем, и они ќе стартуваат со условно педигре се додека да дојде време да се оценуваат па да си го заслужат педигренцето;) а може и да стартуваат со нормално, зависи од кучката и таткото на малите.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Јас предлагам да ја поставиме Ivana Roth за модератор оти повеќе знае за кучиња од Argasi.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Јас предлагам да ја поставиме Ivana Roth за модератор оти повеќе знае за кучиња од Argasi.

Луѓе без караници,Аргаси нека каже што како и зашто неможе, а ивана нека каже зашто пак може.Кое ни се чини по реално така ќе направиме,јас ќе го прашам малиновски ќе речам на татко ми да му се јави да го праша и ќе видиме кај кој е точно, ако е аргаси во право си останува модератор ако не е во ред е пак и да се греши тогаш и ивана можеме да ја ставиме не ли може двајца?? зашто и двајцата изобилуваат со знаење за кучињата и делат иста пасија,но ивана е многу по активна! поздрав :D

L

Lu

Гостин
Ако кучето е без педигре, може да го пријавиш за вадење на педигре.
Ќе го отценат судиите, и доколку кучето ги исполнува стандардите на расата ќе може кучето да се стекне со педигре.
Но тоа педигре не е како овие стандардните педигриња, туку поинаку изгледа.

Јас претходно кога реков дека неможе да се извади педигре, зборував за стандардното педигре кое што се вади по редовна постапка.
Ако сакаш да извадиш стандардно педигре неможеш да го извадиш доколку родителите на кучето немаат педигре.
За вадење на стандардно педигре е потребно и двајцата родители да имаат педигре и да се позитивно отценети.

Здраво ! Денес баш му земав на кучево поводник и пробав малку да го прошетам низ дома затоа што денес му е прв пат. Му дадов да го помириса, потоа го ставив и го погалив ама несака баш да оди, скока во место и се врти. Чаре некое ?
Хмм а што мислите дали околувратникот да му го ставам уште од сега за да се навикне или да го ставам само пред шетање ?
Да, можеш да му го ставаш околувратникот дома, нека го носи по неколку часа на ден за да се навикне на околувратникот.
Штом на кученцето првпат му ставаш околувратник, треба да биде платнен бидејќи платнениот околувратник е лесен и нема да му тежи на вратот и многу полесно ќе се навикне.

А за одење на поводник, нормално е во првите неколку дена да несака да оди на поводник бидејќи сеуште не е навикнато, но за кратко време ќе се навикне.

И какви оштетувања може сега да има? :(
Зависи од отровот.
Од кој вид е отровот, колку е силен и сл.
Има најразлични видови на отрови, некои се со послабо а некои со појако дејство.
Има отрови кои што се многу јаки и делуваат за 5 - 10 минути од внесувањето во организмот.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Ако кучето е без педигре, може да го пријавиш за вадење на педигре.
Ќе го отценат судиите, и доколку кучето ги исполнува стандардите на расата ќе може кучето да се стекне со педигре.
Но тоа педигре не е како овие стандардните педигриња, туку поинаку изгледа.

Јас претходно кога реков дека неможе да се извади педигре, зборував за стандардното педигре кое што се вади по редовна постапка.
Ако сакаш да извадиш стандардно педигре неможеш да го извадиш доколку родителите на кучето немаат педигре.
За вадење на стандардно педигре е потребно и двајцата родители да имаат педигре и да се позитивно отценети.
Точно е ова за педигрето,контактирав со Малиновски.Тој рече дека за стандардно педигре мора да се знаат 7 колена наназад на мајка и татко,и педигре дека можело да се извади доколку едно од кучињата има стандард педигре а другото ги исполнува сите стандарди за расата ... но ако мајка и татко не се со педигре,многу тешко освем ако кучето не се докаже како совршенство на стандардите,со што би добило условно педигре и да се пари со некое друго со стандардно педигре па можело наследниците да се веќе со стандардни педигриња зашто на кој и било начин има педигре.Но,најчесто отстапуваат некои од стандардите,неможе пит бул од 50 евра да биде еднаков на пит бул од 450 евра секако дека ќе има некои недостатоци.Поздрав :D

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
,неможе пит бул од 50 евра да биде еднаков на пит бул од 450 евра секако дека ќе има некои недостатоци.Поздрав :D
може , мојот хахах :D

во комшии еден што има од србија земено пит, ги пареше и за малечките бараше 300/350 е , а пред некој ден на шетање среќавам една женско од малечлите и во споредба со мојот дупло помала и згуљава а постара е недела дена :)

а газдата ме прашува од кај ми е стафордов и колку е стар , хихи да не се фалам , не дека е мој ;)

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
може , мојот хахах :D

во комшии еден што има од србија земено пит, ги пареше и за малечките бараше 300/350 е , а пред некој ден на шетање среќавам една женско од малечлите и во споредба со мојот дупло помала и згуљава а постара е недела дена :)

а газдата ме прашува од кај ми е стафордов и колку е стар , хихи да не се фалам , не дека е мој ;)
па добро сега ако не ја хранеле доволно секако дека ќе биде жгуљава...инаку стафордот е многу поголем од пит булот мешаш братко овде мислам не многу али значително поедер...секако дека ќе ти биде поголемо! инаку,ако е на таа раса во ред но за педигре треба од уво до пета се да биде во граници.мојот германски шпиц е со педигре новото кутренце...поколенијата се наведени мислам само мајка и татко инаку за изложби излгеда бараат 7 наназад така го разбрав малиновски...Има и пасош,амболантска книшка сертификат и претставува многу добар пример на расата.Но не би го носел на изложби,нека си го сега за домашно кутре,нонстоп ми е со братчето кое е 5 месеци старо и кучето толку старо и братот мој толку стар значи и тие ќе раснат дај боже како и јас ротвајлерот мој...поздрав :D

Kajgana Shop

На врв Bottom